Εκτύπωση αυτής της σελίδας

360° βίντεο - Ο απόλυτος οδηγός

360° βίντεο - Ο απόλυτος οδηγός
ired.gr

Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για το πανοραμικό βίντεο - πώς γίνεται, τι χρειάζεται, πώς το βλέπουμε, πώς το ανεβάζουμε στο internet.

Όπως έχουμε δει πια, η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality - VR) γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη. Τα διάφορα βίντεο 360°-VR όλο και πληθαίνουν στο Internet (και όχι μόνο). Οι διάφορες actioncams που παράγουν πανοραμικό και πλήρως 360° βίντεο όλο και πληθαίνουν (και φθηναίνουν), τα γυαλιά (headset για την ακρίβεια) που μας επιτρέπουν να βυθιστούμε στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας είναι πια προσιτά και άφθονα σε παραλλαγές και δυνατότητες και άρα έρχεται το ενδιαφέρον ερώτημα: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοια εντυπωσιακά βίντεο και μόνοι μας και τι χρειαζόμαστε;»

Με αυτό μας το άρθρο λοιπόν αποφασίσαμε να σας κατατοπίσουμε και να σας καθοδηγήσουμε λεπτομερώς σε όλα όσα θα χρειαστείτε για τη δημιουργία, αναπαραγωγή και ανέβασμα στο internet των δικών σας βίντεο 360°.

360° βίντεο - τι θα χρειαστώ;

360 video 02

Το βίντεο (ή η φωτογραφία) των 360° - και για την ακρίβεια 360°-180° όπου καλύπτεται όλο το εύρος ενός κύκλου γύρω από εμάς (κατά πλάτος) και μισού κύκλου πάνω από εμάς (καθ’ ύψος) - είναι ένα πανοραμικό βίντεο που για να τραβηχτεί, χρειάζεται ειδική κάμερα.

Οι κάμερες που κάνουν λήψη βίντεο 360° είναι λίγο παράξενες στην όψη. Μοιάζουν με ένα κύβο (ή σφαίρα) που στη μία έδρα του εξέχει ένα μάτι - ο φακός της κάμερας. Ο φακός αυτός, ανάλογα με τον προσανατολισμό που του δίνουμε (δηλαδή προς τα πού θα κοιτάει) μπορεί να κάνει τρεις διαφορετικές, ως προς τη φορά τους, λήψεις πανοραμικού βίντεο.

  • Η μία είναι 360°-180° και γίνεται όταν έχουμε την κάμερα να κοιτάει οριζόντια - δηλαδή ο φακός εξέχει από την πάνω μεριά του κύβου.
  • Η άλλη είναι 180°- 360° και γίνεται όταν ο φακός εξέχει από το πλάι του σώματος-κύβου (σφαίρας) της κάμερας.

Και η τρίτη είναι 360°-360° όπου και πάλι γυρίζετε την κάμερα ώστε ο φακός να εξέχει από το πλάι και κάνετε πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό σας κρατώντας την κάμερα σταθερή ή την περιστρέφετε κατά έναν πλήρη κύκλο εφόσον την έχετε πάνω σε κάποια βάση στερεωμένη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συλληφθεί βίντεο 360° καθ’ ύψος λόγω της κλίσης της κάμερας και 360° κατά πλάτος λόγω της περιστροφής.

360 video 03

Δηλαδή όλα εξαρτώνται από το πώς έχουμε στραμμένο το κυβικό (ή σφαιρικό) σώμα της κάμερας. Ανάλογα με το από ποια μεριά εξέχει ο φακός-μάτι, θα είναι και το βίντεο που θα τραβήξουμε. Είτε θα είναι πανοραμικό 360° γύρω-γύρω (πρώτη περίπτωση), είτε θα είναι 360° πάνω-κάτω (δεύτερη περίπτωση). Είτε θα είναι πανοραμικό πάνω-κάτω, γύρω-γύρω (τρίτη περίπτωση).

Επίσης, αν θέλετε βίντεο εναέριο - όπως αυτό που τραβάνε τα διάφορα drones - η κάμερα θα πρέπει να προσαρτηθεί με το φακό να κοιτάει προς τα κάτω (σε περίπτωση που το drone δεν έχει δική του κάμερα).

Δείτε ακόμη: Νέα εμπειρία προβολής Video 360, από τη δημοφιλή πλατφόρμα YouTube, σε iOS συσκευές 

Πέραν των καμερών που αναφέραμε, υπάρχουν και άλλες κατασκευές με πολλαπλές κάμερες γύρω-γύρω ή συστήματα τριών καμερών μαζί στηριγμένες κατά τους άξονες ΧΥΖ (ή άλλους πιο πολύπλοκους συνδυασμούς) που μας δίνουν τρία (ή περισσότερα) διαφορετικά βίντεο τα οποία συνδυάζονται σε ένα πλήρως πανοραμικό βίντεο 360° με ειδικό λογισμικό (όπως το AUTOPANO της εταιρίας KOLOR).

360 video 04

Επίσης έχουν κυκλοφορήσει και κάποιοι αντάπτορες με πανοραμικούς φακούς που συνδέονται στην κυρίως κάμερα ενός iPhone και της δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξει απευθείας βίντεο 360° όπως οι κάμερες που αναφέραμε.

360 video 05

Όσον αφορά την ανάλυση του παραγόμενου βίντεο, αυτό ξεκινάει από full HD 1080p στις φθηνές και φτάνει μέχρι 4Κ στις ακριβές. Ναι κι εδώ ισχύει το, «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι «φθηνές» δεν παράγουν πολύ καλό HD 360° βίντεο. Απλά αν θέλετε το κάτι παραπάνω για να πάτε στο 4Κ, αλλά και σε καλύτερους φακούς, τότε θα βάλετε το χέρι (αρκετά) πιο βαθιά στην τσέπη.

Το κόστος των φτηνών ξεκινάει από 50-60€ περίπου, αλλά δεν θα τις βρείτε εδώ. Μια ματιά στο wish.com ή στο amazon.co.uk (όπου οι κάρτες περνούν χωρίς capital controls) θα σας αφήσει έκθαμβους ως προς την ποικιλία και τις τιμές. Θα δείτε μάλιστα ότι πωλούνται κιτ που περιλαμβάνουν από διάφορες βάσεις στήριξης για μηχανή, αυτοκίνητο, ποδήλατο ή ό,τι άλλο, μέχρι και αδιάβροχες θήκες για υποβρύχιες λήψεις μέσα στο πακέτο.

Όσον αφορά τις ακριβές με τη δυνατότητα 4Κ λήψης θα βρείτε και εδώ αλλά και έξω διάφορα μοντέλα με κυριότερο (και ένα από τα καλύτερα) αυτό της KODAK (Kodak Pixpro SP360) που, ανάλογα με το προσφερόμενο κιτ, ξεκινάει από 360€ και φτάνει μέχρι 500€. Θα βρείτε επίσης και μοντέλα της LG στα 2Κ.

Όλες οι κάμερες του είδους επικοινωνούν με το αντίστοιχο πρόγραμμα σύλληψης, αναπαραγωγής για κινητά-ταμπλέτες μέσω του ενσωματωμένου Wi-Fi που έχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνδεθούμε με το κινητό μας με το Wi-Fi της κάμερας, να συμπληρώσουμε το συνθηματικό που μας δίνεται μαζί και είμαστε έτοιμοι να την ελέγξουμε από το smartphone-tablet μας. Πέραν τούτου βέβαια, είναι πλήρως αυτόνομες και μπορούμε να τραβήξουμε βίντεο και χωρίς την ανάγκη του ελέγχου από το κινητό.

360° βίντεο - το θέμα της αναπαραγωγής

360 video 06

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα της αναπαραγωγής 360° βίντεο δεν είναι κάτι το απλό, καθότι πρόκειται για αρχείο εικονικής πραγματικότητας όπου βλέπουμε τον κόσμο γύρω-γύρω, πάνω-κάτω και οι απλοί video-viewers, όσο ικανοί κι αν είναι, δεν μπορούν να το αναπαράγουν ορθά. Για την ακρίβεια, αν προσπαθήσουμε, θα δούμε απλά μια παραμορφωμένη σκηνή όπου θα είναι αδύνατον να καταλάβουμε τι βλέπουμε.

Χρειάζονται λοιπόν ειδικοί video-viewers όσον αφορά τα PC και Mac (και εν γένει τους υπολογιστές) που να μπορούν να αναπαράγουν αρχεία βίντεο 360°. Πριν προχωρήσουμε να σας τα παρουσιάσουμε, να πούμε εδώ ότι τα κινητά και οι ταμπλέτες με λειτουργικά iOS-Android δεν έχουν τέτοια ανάγκη, καθότι όλες οι κάμερες έρχονται μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα σύλληψης βίντεο, αναπαραγωγής και διαμοιρασμού σε Facebook κλπ κοινωνικά δίκτυα.

Όσον αφορά τα Mac-PC όμως υπάρχουν τα παρακάτω προγράμματα που βοηθούν στην αναπαραγωγή του 360° βίντεό μας.

  • 5KPlayer () PC/Mac δωρεάν: το καλύτερο πρόγραμμα για τη δουλειά και πολλές άλλες. Αναπαράγει μέχρι 5Κ βίντεο απλό και 360°, αρχεία ήχου MP3, AAC, APE, FLAC, έχει built-in AirPlay sender/receiver για streaming audio-video, παίζει DVD και ράδιο, κατεβάζει αρχεία βίντεο από YouTube, Dailymotion, Vimeo κλπ. Όχι δεν ψήνει καφέ.
  • Kolor Eyes () PC/Mac/ δωρεάν: ο επίσημος πια viewer της γνωστής actioncam GoPro μετονομάστηκε πρόσφατα σε GoPro VR Player. Αν έχετε μια τέτοια κάμερα ή το Oculus Rift, ίσως σας ενδιαφέρει να έχετε και το δικό της software. Αντέχει βίντεο μέχρι 8Κ(!), μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του 360° βίντεο να κάνει ζουμ σε αυτό, και να εφαρμόσει οπτικά εφέ.

Υπάρχουν κι άλλα αν ψάξετε, αλλά αυτά είναι τα καλύτερα.

Δείτε ακόμη: Facebook - Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο επιτρέπει φωτογραφίες 360 μοιρών 

360° βίντεο - Visual Reality Headset

360 video 07

Θα έχετε δει σίγουρα τα διάφορα Visual Reality Headsets - όπως το πασίγνωστο Oculus Rift - που μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε 360° βίντεο και να παίξουμε 360° παιχνίδια. Η λειτουργία τους συνίσταται στα εξής. Τοποθετούμε το κινητό μας με το 360° βίντεο στην ειδική θήκη του headset και το συνδέουμε με τα κατάλληλα καλώδια. Μετά αναπαράγουμε το βίντεο - αφού έχουμε φορέσει το headset στο κεφάλι μας.

Η εμπειρία είναι αληθινά μοναδική γιατί είναι σαν να μεταφερθήκαμε στον κόσμο του 360° βίντεο. Γυρίζοντας το κεφάλι μας αριστερά-δεξιά, πάνω κάτω βλέπουμε τα πάντα σαν να είμαστε εκεί. Αξίζει να το δείτε, κι αν σας αρέσει, να πάρετε ένα τέτοιο. Οι τιμές έχουν πέσει δραματικά. Επίσης έχουν τη δυνατότητα προβολής στερεοσκοπικού (3D) βίντεο VR, οπότε εκεί τα πράγματα είναι παραπάνω από αληθινά.

360° βίντεο - ανεβοκατεβάσματα

Έχουμε λοιπόν το 360° βίντεό μας και θέλουμε να το ανεβάσουμε στο Διαδίκτυο για να το χαρούν και οι φίλοι μας. Όπως είπαμε, αν το κάνετε μέσω του παρεχόμενου software για iOS-Android, συνήθως υπάρχει η δυνατότητα για upload σε Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα, συνήθως όχι όμως για το YouTube, αν αυτό σας ενδιαφέρει. Αλλά και το ανέβασμα στο Facebook μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένο μέσω της εφαρμογής.

Υπάρχει τρόπος να έχετε περισσότερο έλεγχο στο 360° βίντεό σας και να το ανεβάσετε σε Facebook και YouTube μέσω του PC/Mac σας αφού πρώτα αντιγράψετε το βίντεο από την SD κάρτα της κάμερας στον υπολογιστή σας. Η διαδικασία είναι ίδια όπως με οποιαδήποτε κάμερα οπότε δεν θα αναφερθούμε στο πώς γίνεται.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα (360° metadata) μαζί με το αρχείο του βίντεο που καταγράφονται είτε από την κάμερα, είτε από το συνοδευτικό software, ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως 360° βίντεο από τις διάφορες ιστοσελίδες και να αναπαράγεται σωστά, παρουσιάζοντας τα κατάλληλα controls για την περιήγηση του παρατηρητή μέσα στον κόσμο του 360° βίντεο. Αν όμως αυτά τα 360° metadata δεν υπάρχουν τότε χρειάζεται να τα προσθέσουμε εμείς.

Πάμε σε κάθε ένα ιστότοπο με τη σειρά να δούμε τι πρέπει να κάνουμε.

Facebook

  • Στο Facebook κατ’ αρχήν ξεκινάμε να ανεβάσουμε το βίντεό μας με το γνωστό τρόπο στην timeline μας. Αφού ανοίξει το παράθυρο για να πλοηγηθούμε στον υπολογιστή μας και να βρούμε το βίντεο που θα ανεβάσουμε, το επιλέγουμε και πατάμε “ok” για να ανέβει.
  • Στη συνέχεια και πριν δημοσιεύσουμε το βίντεο, πατάμε το Advanced tab.
  • Μετά τσεκάρουμε το κουτάκι δίπλα στην επιλογή «This video was recorded in 360° format» για να εμφανιστούν τα controls για 360° βίντεο.
  • Πατάμε στο 360 Controls tab για να μπορέσουμε να ορίσουμε την αρχική γωνία θέασης της κάμερας και το οπτικό πεδίο του βίντεο.
  • Μετά πατάμε το «Publish» για να ανέβει το βίντεο.

Όταν ανέβει στην timeline μας θα παρουσιάζει στην πάνω αριστερή γωνία του παραθύρου τα controls 360° (Βελάκια πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά) για να μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα στο βίντεο καθώς παίζει.

YouTube

Και στο YouTube χρειάζονται τα 360° video metadata για να αναγνωριστεί το βίντεο σωστά και να εμφανιστούν τα controls 360° για την αναπαραγωγή του.

Κατεβάστε το αρχείο των 360° video metadata από τη διεύθυνση για Mac ή από τη διεύθυνση για Windows.

  • Αποσυμπιέστε το αρχείο και εκκινήστε την εφαρμογή 360 Video Metadata.
  • Επιλέξτε το αρχείο βίντεο που σας ενδιαφέρει.
  • Τσεκάρετε το κουτάκι « Spherical» και πατήστε το «Save as». Μην επιλέξτε το κουτάκι «3D Top-bottom». Εισάγετε ένα όνομα για το νέο αρχείο.
  • Αποθηκεύστε το αρχείο. Ένα νέο αρχείο θα δημιουργηθεί στην ίδια θέση με το αρχικό βίντεο.
  • Ανεβάστε το νέο αρχείο βίντεο στο YouTube κατά το γνωστό τρόπο. Θα χρειαστεί να περιμένετε για να γίνει η επεξεργασία του. Θα πάρει τουλάχιστον μια ώρα.

360° βίντεο - αναπαραγωγή στο Internet

Ερχόμαστε τέλος στο πώς βλέπουμε τα 360° βίντεο στο Internet (ειδικά στο YouTube όπου υπάρχουν πάρα πολλά - μια αναζήτηση με τον όρο 360° video θα σας πείσει).

Δεν έχουν όλοι οι browser τη δυνατότητα αναπαραγωγής 360° βίντεο. Οι μόνοι που μπορούν αυτή τη στιγμή να αναπαράγουν 360° βίντεο είναι οι Google Chrome, Opera, Firefox, και Internet Explorer.

Ο Safari της Apple δεν μπορεί για την ώρα. Υπάρχει όμως ένα plug-in για όλους τους browser (και για τον Safari) που δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής 360° και σε αυτόν. Πρόκειται για το totalcinema360 που όμως δεν είναι δωρεάν (πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρία για να αγοράσετε την άδεια). Η αλήθεια είναι ότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα software αναπαραγωγής 360° βίντεο κι αν θέλετε οπωσδήποτε να δείτε με το Safari είναι η μόνη λύση προς το παρόν.

Αυτά λοιπόν για το πανοραμικό 360° βίντεο. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να βρείτε μια άκρη εφόσον σας ενδιαφέρει το θέμα.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status