iOS 10 - 10 σπουδαίες αφορμές για να αναβαθμίσετε!

iOS 10 - 10 σπουδαίες αφορμές για να αναβαθμίσετε!
ired.gr

Παρουσιάζουμε εδώ 10 από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού της Apple για τις φορητές συσκευές της.

Η παρουσίαση κάθε νέας έκδοσης του iOS φέρνει μαζί της πάντα ένα πλήθος χαρακτηριστικών που βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης με τις συσκευές μας και αυξάνουν τις δυνατότητές τους. Το ίδιο ισχύει και με το επερχόμενο iOS 10 που περιμένουμε με αγωνία.

Από όσο είδαμε και από την παρουσίαση της Apple στη WWDC τον Ιούνιο, αλλά και μετά από κάμποσες πια beta versions, το iOS 10 που θα μας έλθει το Σεπτέμβριο θα έχει πολλά καλά νέα χαρακτηριστικά και παρακάτω παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μας.

1. Εξυπνότερη Siri

Όταν η Siri πρωτοεμφανίστηκε το 2011, έμοιαζε αρκετά πρωτοποριακή. Από τότε όμως, έμεινε πίσω και έχασε έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όπως το Google Now, η Microsoft Cortana, και η Alexa του Amazon. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει με την έλευση του iOS 10. Η Siri θα είναι πολύ πιο δυναμική και έξυπνη στο iOS 10, γνωρίζοντας την τοποθεσία μας, το ημερολόγιο, τις επαφές μας, τις πρόσφατες διευθύνσεις και τηλέφωνά μας και πολλά άλλα ακόμη. Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορες εργασίες μας κάνοντας διάφορες προτάσεις ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικές.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Το «Hey Siri» δε θα ενεργοποιεί όλες σας τις συσκευές μαζί

2. Η Siri σε κάθε εφαρμογή

Ένας από τους κύριους λόγους που η Siri γίνεται πολύ εξυπνότερη και αποτελεσματική, είναι ότι δεν είναι πια περιορισμένη όπως πριν. Μέχρι τώρα, η Siri δούλευε με εφαρμογές της Apple μόνο και με συγκεκριμένα τμήματα του iOS. Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη Siri. Όχι πια όμως. Ήδη η Apple κυκλοφόρησε SDKs (Software Developent Kits) και άνοιξε τη Siri προς τρίτους ώστε να μπορεί πια οποιοσδήποτε προγραμματιστής το θέλει, να ενσωματώσει τις λειτουργίες της Siri στην εφαρμογή του. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορεί κάποιος να λέει στη Siri να του καλέσει ένα ταξί ή να του βρει εισιτήρια για κάποιο θέατρο κλπ. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που χειριζόμαστε το iPhone μας.

3. Βελτιστοποιημένη οθόνη κλειδώματος

Η λειτουργικότητα της οθόνης κλειδώματος του iPhone είναι πια παρωχημένη εν σχέσει μάλιστα με αυτήν του Android. Αυτό αλλάζει με την καινούργια βελτιστοποιημένη οθόνη κλειδώματος του iOS 10. Υπάρχουν πολλά που μπορεί κάποιος να πει εδώ, αλλά τα σημαντικότερα είναι: η οθόνη ανάβει με το που σηκώνουμε τη συσκευή μας, μπορούμε να απαντούμε σε ειδοποιήσεις χωρίς καν να ξεκλειδώνουμε τη συσκευή μας, έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στην κάμερα και στο κέντρο γνωστοποιήσεων, το κέντρο ελέγχου αποκτά και δεύτερη σελίδα με επιπλέον λειτουργίες για την αναπαραγωγή μουσικής.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Γνωρίστε το νέο Κέντρο Ελέγχου της συσκευής iPhone στο επερχόμενο λειτουργικό 

ios features 02

4. Εφαρμογές iMessage

Πριν την έλευση του iOS 10, το iMessage ήταν απλά η πλατφόρμα μηνυμάτων της Apple. Τώρα είναι μια πλατφόρμα με τις δικές της εφαρμογές και το δικό της App Store. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Το App Store του iMessage βρίσκεται μέσα στην ίδια την εφαρμογή και οι εφαρμογές του εγκαθίστανται και χρησιμοποιούνται μέσα από το iMessage. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το να κάνει κανείς πληρωμές μέσω του iMessage, να κάνει ομαδικές παραγγελίες φαγητού και άλλα πολλά. Ο τρόπος επικοινωνίας που δημιουργείται πια μέσω του iMessage είναι πολύ πιο σύνθετος και αποτελεσματικός.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εφαρμογή Μηνύματα 

5. Universal Clipboard

Αυτή η λειτουργία μπορεί να μην ενδιαφέρει όσους δεν έχουν άλλες Apple συσκευές, αλλά όσοι έχουν έστω και μία ακόμη (iPad ή Mac π.χ.) θα είναι επαναστατική. Η λειτουργία έχει να κάνει με τη γνωστή «αντιγραφή-επικόλληση» που κάνουμε συχνά. Μέχρι τώρα ότι αντιγράφαμε στο πρόχειρο μιας συσκευής μπορούσαμε να το επικολλήσουμε μόνο στην ίδια. Τώρα, επειδή το πρόχειρο περνάει στο iCloud, μπορούμε να αντιγράψουμε κάτι σε ένα iPad και να το επικολλήσουμε σε ένα iPhone για παράδειγμα. Είναι μια λειτουργία που θα φέρει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο που εργαζόμαστε με τις συσκευές μας.

6. Διαγραφή προ-εγκατεστημένων εφαρμογών

Άλλο ένα καλό είναι η διαγραφή των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών. Για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Apple, αλλά προτιμούν αυτές τρίτων κατασκευαστών, η δυνατότητα να τις σβήσουν έρχεται με το iOS 10. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν φεύγουν εντελώς από τη συσκευή μας, αλλά αποκρύπτονται πιάνοντας ένα ελάχιστο χώρο και είναι σαν να μην υπάρχουν. Κάτι είναι κι αυτό.

7. Ανανεωμένη Apple Music

Η εφαρμογή Μουσική και η εφαρμογή streaming Apple Music, έρχονται ανανεωμένες πια στο iOS 10. Ιδιαίτερα η Apple Music, παρόλο το μπερδεμένο interface της έχει φτάσει τους 15 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε δύο μόλις χρόνια, παρουσιάζοντας αξιόλογη επιτυχία. Στο iOS 10 λοιπόν, αυτό το interface έρχεται ριζικά ανανεωμένο και ανασχεδιασμένο. Οι αλλαγές είναι αρκετές και έχουν απλοποιήσει και βελτιστοποιήσει ταυτόχρονα τα μενού και η εμπειρία με την εφαρμογή είναι επιτέλους καλή κι ευχάριστη.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Γνωριστείτε με τη νέα εφαρμογή Μουσικής + Apple Music 

ios10 features 03

8. Νέοι τρόποι επικοινωνίας στο iMessage

Οι επιλογές μας για επικοινωνία στο iMessage ήταν περιορισμένες ως τώρα. Μπορούσαμε να στείλουμε τα βασικά: κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, ήχο, αλλά έλειπαν όλες αυτές οι διασκεδαστικές λειτουργίες που υπάρχουν σε άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας. Με το iOS 10 όμως, αυτό αλλάζει. Τώρα πια προστίθενται ένα σωρό τρόποι να κάνουμε την επικοινωνία μας πιο διασκεδαστική. Έχουμε τα stickers που μπορούμε να επικολλήσουμε σε μηνύματα, μπορούμε να προσθέσουμε οπτικά εφέ, ή να προσθέσουμε λειτουργίες που απαιτούν από τον παραλήπτη να κάνει κάποια ενέργεια για να τις δει και ακόμη θα έχουμε προτάσεις για αλλαγή λέξεων με Emoji, τα οποία τώρα είναι τριπλάσια σε μέγεθος.

9. Η εφαρμογή HomeKit

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα έχετε υπόψιν το HomeKit κι ας υπάρχει από την εποχή του iOS 8. Ο λόγος είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και σε πολλά προϊόντα - ως τώρα. Το HomeKit λοιπόν είναι η πλατφόρμα της Apple για το «έξυπνο σπίτι» και τις συσκευές του που ενσωματώνουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο μέσω του «Internet of things» και τον έλεγχό τους από μια εφαρμογή στο κινητό μας - εν προκειμένω στο iPhone ή iPad. Το HomeKit λοιπόν θα είναι η ενιαία πλατφόρμα για όλες αυτές τις συσκευές και, αν και δεν υπάρχουν πολλές ακόμη, αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς όλο και περισσότερες εμφανίζονται.

Δείτε ακόμη: Apple HomeKit - Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε 

10. Μετεγγραφή των Voicemail

Μέχρι τώρα, μπορούσαμε να ακούμε τα ηχητικά μηνύματά μας (Voicemail) και, όσα ήταν από την ίδια πηγή, να τα ξεχωρίζει το iOS και να τα ακούμε συνεχόμενα εκτός σειράς. Τώρα, με το iOS 10, προστίθεται ακόμη μία δυνατότητα: η μετεγγραφή των ηχητικών μηνυμάτων σε κείμενο, ώστε να μην χρειάζεται καθόλου να τα ακούμε, αλλά να τα διαβάζουμε. Ίσως δεν ενδιαφέρει πολλούς, αλλά δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα λειτουργία.

από Elichord