Ο πραγματικός λόγος που η Apple θέλει να «ξεφορτωθεί» την υποδοχή ακουστικών

Ο πραγματικός λόγος που η Apple θέλει να «ξεφορτωθεί» την υποδοχή ακουστικών
ired.gr

Η Apple δεν κάνει αλλαγές από καπρίτσιο. Πάντα υπάρχει μια στρατηγική που αποβλέπει στο μέλλον πίσω από τις κινήσεις της.

«Θέλετε να μάθετε τι άλλο έχει;», είπε ένας εκπρόσωπος πωλήσεων της Samsung κατά την παρουσίαση του Galaxy Note 7, «Υποδοχή ακουστικών. Λέμε τώρα...»

Η παρατήρηση ήταν βέβαια καρφί για τη φημολογία που θέλει την Apple να καταργεί τη γνωστή θύρα ακουστικών 3,5mm από το νέο iPhone 7. Η Apple δεν έχει κάνει βέβαια ανακοινώσεις επί αυτού (ή όποιου άλλου) θέματος, αλλά υπάρχει μια καυτή ερώτηση εδώ: «Υπάρχει άραγε κάποια πιο μακρόπνοη στρατηγική σε μια τέτοια κίνηση;»

Αν κάποιος γνωρίζει καλά την Apple, ξέρει ότι η εταιρία κάνει κινήσεις που έχουν κάποιο μεγαλύτερο στόχο υπόψιν και, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούν ολόκληρη τη βιομηχανία σε μαζικές ανανεώσεις. Και η γνώμη μας είναι ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται και πίσω από την απλή φαινομενικά κίνηση της κατάργησης της υποδοχής ακουστικών.

Από ιστορικής άποψης, η Apple πάντα είχε την τάση να ακολουθεί το δικό της διαφορετικό δρόμο. Όλα ξεκίνησαν με τη σχεδίαση του Mac, μιας συσκευής με ποντίκι και γραφικό interface. Όμως ήταν μια άλλη αλλαγή τότε που έφερε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση στον κόσμο του hardware. Η αντικατάσταση της δισκέτας των 5,25 ιντσών με τον 3,5 ιντσών εσωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτή η αλλαγή είχε οδηγήσει σε μια δηλητηριώδη αντιπαράθεση από μέρους των «ειδικών» στα PC εκείνη την εποχή. Κι όμως, αυτή η κίνηση ήταν που έφερε τελικά όλη τη βιομηχανία υπολογιστών να ξεφορτωθεί την - παρωχημένη πια δισκέτα - και να περάσει στο σκληρό δίσκο.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - 6 σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία θα σας οδηγήσουν να σκεφθείτε την αγορά του 

Το 1989, η Apple και πάλι σόκαρε τη βιομηχανία παρουσιάζοντας το πρώτο Mac με ενσωματωμένο οδηγό ανάγνωσης CD. Η Apple είχε και πάλι πρώτη δει την αξία των πολυμέσων και άλλου μικτού φορμά περιεχομένου και κατάλαβε ότι χρειαζόταν ένα αποθηκευτικό μέσο που θα κάλυπτε αυτό που δεν μπορούσε ο σκληρός δίσκος. Για άλλη μια φορά οι «ειδικοί» κορόιδεψαν την εταιρία του Cupertino, αλλά αυτή της η κίνηση άλλαξε τη χρήση του υπολογιστή σαν μέσου επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και δημιουργίας. Άλλο ένα ρίσκο ήταν η μετάβαση από τα «σοβαρά» γκρίζα κουτιά στα κομψά, «σαλονάτα» και χρωματιστά iMac. Ξέρουμε καλά τι επακολούθησε.

Αυτές, αλλά και άλλες κινήσεις της στο παρελθόν, δείχνουν ότι τα ρίσκα που παίρνει η Apple, συνήθως είναι καλά υπολογισμένα, αποδίδουν και τελικά οδηγούν ολόκληρη την υπόλοιπη βιομηχανία να ακολουθήσει - απρόθυμα μεν, αλλά να ακολουθήσει.

Κι έχουμε μια υποψία ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την απόρριψη της υποδοχής ακουστικών. Η απόρριψη της θύρας αυτής (της τελευταίας με καλώδια) μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει ολόκληρη τη βιομηχανία στην πλήρη αποδοχή ενός ασύρματου μοντέλου, επικοινωνίας, φόρτισης, ακρόασης κλπ, όσον αφορά τη σύνδεση με τις συσκευές μας. Για να πούμε την αλήθεια, πόσοι από εμάς έχουμε ήδη καταργήσει τα κλασικά ακουστικά χάριν των ασύρματων Bluetooth αντιστοίχων;

Πέραν από την απελευθέρωση από το καλώδιο του κλασικού ακουστικού έχουμε καλύτερη ποιότητα ήχου συνήθως και την ελευθερία να διαλέξουμε όποιο είδος μοντέλου θέλουμε μέσα από ένα μεγάλο πλήθος. Εγώ προσωπικά, έχω αρκετά κλασικά ακουστικά (που μου δίνονταν δωρεάν με την αγορά κάθε συσκευής) και τα έχω να κάθονται σε κάποιο συρτάρι, καθώς χρησιμοποιώ μόνιμα τα Bluetooth ακουστικά που έχω. Ειδικά πάνω σε μηχανή (αλλά και σε αυτοκίνητο) η διαφορά ευχρηστίας σε σχέση με τα κλασικά είναι τεράστια.

Δείτε ακόμη: Έτσι θα είναι τα ακουστικά lightning του iPhone 7 

audio jack 02

Από την άλλη, η τιμή των ασύρματων ακουστικών έχει μειωθεί δραστικά ώστε η κτήση τους να μην αποτελεί πια πρόβλημα. Και όσον αφορά την ποιότητα, μπορείτε άνετα να πάρετε ποιοτικά για ακρόαση μουσικής Bluetooth ακουστικά με λιγότερα από 80€. Κι όσον αφορά, τη θύρα lightning, είναι βέβαιο ότι η Apple θα παρέχει κάποιο αντάπτορα από 3,5 ίντσες καρφί σε lightning όπως έγινε και με τη μετάβαση από τη θύρα των 30 pin του iPhone 4 στη lightning του iPhone 5. Και σε λίγο καιρό κανείς δε θα τη θυμάται πια όταν η μετάβαση στο νέο μοντέλο θα έχει ολοκληρωθεί.

Άλλωστε το μέλλον της φόρτισης και ακρόασης είναι ασύρματο και η Apple, είναι σίγουρο ότι θέλει αυτό μέλλον να έλθει νωρίτερα μάλλον παρά αργότερα. Και παρόλα τα δηκτικά σχόλιά της, η Samsung, είναι σίγουρο ότι θα τα καταπιεί και θα ακολουθήσει θέλοντας και μη.

από Elichord