iPhone 6s - Εναέριο βίντεο δείχνει ότι η τέχνη είναι πιο σημαντική από τα εργαλεία

iPhone 6s - Εναέριο βίντεο δείχνει ότι η τέχνη είναι πιο σημαντική από τα εργαλεία
ired.gr

Εναέριο βίντεο που τραβήχτηκε με iPhone 6s θα σας αφήσει άναυδους.

 

Δύο παραγωγοί ταινιών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισαν να τραβήξουν εναέριο βίντεο σε κάποιες από τις πιο αγαπημένες τους πόλεις της Αμερικής. Αν και ήσαν συνηθισμένοι να δουλεύουν με επαγγελματικά εργαλεία ξεκινώντας από την Panasonic GH4 και φτάνοντας μέχρι τη Red cinema camera, αποφάσισαν ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα γυριζόταν εξ΄ολοκλήρου σε κάτι που είναι πιο καταναλωτικό σαν προϊόν και έχει πρόσβαση ο μέσος χρήστης: το iPhone 6s.

Το φιλμ, με τίτλο Flying into Dusk, απεικονίζει καταπληκτικές σκηνές από τις πόλεις του Σαν Φρανσίσκο, της Ν. Υόρκης, του Λος Άντζελες και της Βοστόνης. Πάμπολλες σκηνές και ιδιαίτερα αυτή που πετάνε πάνω από τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, μοιάζουν να έχουν βγει από καθαρόαιμη χολιγουντιανή παραγωγή. Βέβαια, παρόλο που η κάμερα ήταν «ταπεινή» οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν παραμένουν επαγγελματικές.

Κάνοντας λήψη κατά τη «χρυσή ώρα» (ηλιοβασίλεμα), οι παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν τις καταπληκτικές συνθήκες φωτισμού του ηλιοβασιλέματος, αλλά και των πρώτων φώτων της νύχτας που ανάβουν στις πόλεις. Το επίσης σημαντικό ήταν ότι η λήψη έγινε με τη βοήθεια της εφαρμογής FiLMiC Pro (που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας), που δίνει τη δυνατότητα λήψης βίντεο στα 100 Mbps σε ανάλυση 4Κ που υποστηρίζει το iPhone 6s, κοντράροντας επάξια πολλές προχωρημένες mirrorless και DSLR κάμερες.

Δείτε ακόμη: Filmic Pro - Κάνετε λήψη επαγγελματικού βίντεο με το iPhone σας 

Γράφοντας για το Resource Magazine, ο παραγωγός Jaron Shneider, δήλωσε ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες της εφαρμογής και του τηλεφώνου μαζί. «Πρέπει να συγχαρούμε την Apple εδώ, γιατί το βίντεο που συλλαμβάνει το iPhone αυτό, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Τραβήξαμε βίντεο ίδιας ποιότητας και καλύτερης από την Panasonic GH4 που χρησιμοποιούσαμε πέρυσι.»

Βέβαια το iPhone ήταν στερεωμένο στη βάση σταθεροποίησης Ikan Fly-X3 (280$ στο Amazon), δεδομένου ότι οι λήψεις έγιναν από ελικόπτερο και προκειμένου να αποφευχθούν οι κραδασμοί που θα παράγονταν κάνοντας το βίντεο να τρέμει. Και ενώ, είναι αλήθεια, το iPhone 6s μπορεί να το αγοράσει ο μέσος χρήστης, ο υπόλοιπος εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε - μαζί με το ελικόπτερο - δεν είναι κάτι που μπορεί να το έχει ο καθένας μας. Αλλά πάλι, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ότι η ποιότητα του βίντεο εξαρτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την κάμερα του iPhone και τις δυνατότητες της εφαρμογής FiLMiC Pro, κάτι που μπορεί να το διαθέσει ο καθένας σχεδόν (που ενδιαφέρεται για επαγγελματικό βίντεο τουλάχιστον).

iphone video 01

Η βάση σταθεροποίησης για κινητά και actioncams, Ikan Fly-X3.

Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά, εντυπωσιακό. Τραβηγμένο όλο σε ανάλυση 4Κ στα 100 Mbps, ανταγωνίζεται επάξια την ποιότητα άλλων εναέριων βίντεο που έχουμε δει, τραβηγμένων με πολύ ακριβότερο εξοπλισμό. Και ενώ το εξασκημένο μάτι μπορεί να δει ένα-δυο υπερτονισμένα «φωτεινά» και κάνα-δυο «σκοτεινά» με λίγο θόρυβο, ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί, παρά να θαυμάσει σκεπτόμενος ότι το όλο βίντεο τραβήχτηκε σε ένα - καλό μεν, αλλά όχι πια κορυφαίο - τηλέφωνο. Και, όπως και να το κάνουμε, η γνώση ότι μια μικρή συσκευή που χωράει στην τσέπη μας, μπορεί να έχει τέτοιες δημιουργικές δυνατότητες, δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Δείτε ακόμη: Πώς να “τραβήξετε” 60 FPS βίντεο με την κάμερα του iPhone 

Και το εξίσου σημαντικό είναι ότι η γνώση, η τέχνη και η έμπνευση, δεν αντικαθίστανται από εργαλεία. Τουναντίον, ο ικανός στη δουλειά του και γνώστης του αντικειμένου του, θα εκμεταλλευτεί ό,τι έχει, παράγοντας αριστουργήματα.

από Elichord