Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Filmic Pro - Κάνετε λήψη επαγγελματικού βίντεο με το iPhone σας

Filmic Pro - Κάνετε λήψη επαγγελματικού βίντεο με το iPhone σας
ired.gr

Ζηλεύατε το 4Κ βίντεο του iPhone 6s; Όχι πια. Διαβάστε παρακάτω.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το iPhone 6s/6s Plus, και παρουσίασε την καινούρια κάμερα με τη δυνατότητα σύλληψης 4Κ βίντεο - εκπληκτικής ποιότητας - όλοι εμείς με τα παλαιότερα iPhone 6/6 Plus νιώσαμε αδικημένοι γιατί μια - φαινομενικά μικρή - αναβάθμιση μοντέλου έφερνε - πέρα από τα 3D Touch κλπ - μια επανάσταση στο χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο κοντράροντας μάλιστα, άνετα κανονικές επαγγελματικές DSLR κάμερες.

Αφότου κύλησε μάλιστα το νερό στο αυλάκι - και ακολούθησαν και αρκετοί Android κατασκευαστές προσθέτοντας 4Κ βίντεο λήψη στις ναυαρχίδες τους - όλοι όσοι είχαμε μια συσκευή με καλή κάμερα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα όρια του «ταπεινού» πλέον HD, νιώθαμε όλο και περισσότερο έξω από το «πάρτι», ειδικά αν είμαστε φαν του βίντεο.

Λοιπόν, έχουμε καλά νέα για σας, πολύ καλά νέα μάλιστα. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια - εξαιρετική ούτως ή άλλως - εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο - η κορυφαία μακράν από άλλες - με το όνομα Filmic Pro. Ανέκαθεν τράβαγες καλύτερο βίντεο από ότι με την ενσωματωμένη εφαρμογή της κάμερας, ή με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, καθώς έδινε δυνατότητες στο iPhone που είχαν μόνο καλές ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές κάμερες στον έλεγχο και τη λήψη του βίντεο φτάνοντας στα 50 Mbps το εύρος λήψης του βίντεο σε HD ανάλυση.

filmic pro 01

Σε μια από τις τελευταίες αναβαθμίσεις του όμως το Filmic Pro, πρόσθεσε τη δυνατότητα για λήψη βίντεο μέχρι και 3Κ (3264Χ1836) στα 50 Mbps σε ένα ταπεινό πλέον iPhone 6/6 Plus. Δεν ξέρω τι δυνατότητες δίνει για παλαιότερα μοντέλα, γιατί αυτή τη στιγμή έχω το iPhone 6 Plus, αλλά δεν χάνετε να το δοκιμάσετε. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για την κορυφαία εφαρμογή λήψης βίντεο σε iPhone και Android και τη χρησιμοποιούν σκηνοθέτες για να τραβήξουν σκηνές βίντεο σε iPhone και μετά τις μεταφέρουν σε υπολογιστές για περαιτέρω επεξεργασία.

Όπως καταλαβαίνετε το 3Κ βίντεο είναι πολύ κοντά στο 4Κ και σαφώς ανώτερο από το απλό πια HD. Αλλά πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε τι λέω. Πέραν αυτής της δυνατότητας, προστέθηκε δυνατότητα για Time Lapse βίντεο επίσης σε υψηλή ανάλυση, αλλά θα τα πούμε διεξοδικά. Η εφαρμογή είναι συμβατή με iPhone, iPad, iPod Touch όσον αφορά το iOS και με Android συσκευές επίσης.

Δείτε ακόμη: Πώς να γυρίσετε ταινία με ένα iPhone 

Filmic Pro - τραβήξτε επαγγελματικό βίντεο

Αφού κατεβάσετε την εφαρμογή από το iOS App Store ή από το Google Play Store - και στα δύο καταστήματα κοστίζει 10.99€ - θα την εκκινήσετε και - αφού σας ζητηθεί άδεια για πρόσβαση στην κάμερά σας και στο μικρόφωνό σας - θα βρεθείτε μπροστά σε μια εικόνα όπως η εικόνα 1 του άρθρου μας. Ας περιηγηθούμε.

Το κεντρικό παράθυρο μας δείχνει προεπισκόπηση του βίντεο που τραβάμε, ενώ πατώντας το βελάκι πάνω αριστερά εμφανίζεται η δεύτερη μπάρα εργαλείων (η πρώτη είναι κάτω και φαίνεται σταθερά).

filmic pro 01

Τα εργαλεία-πλήκτρα κάνουν τα εξής (ξεκινάμε με την κάτω μπάρα, αριστερά προς δεξιά):

  • Πλήκτρο κλειδώματος της ισορροπίας λευκού. Πατώντας το γίνεται κόκκινο δείχνοντας ότι έχει κλειδώσει στην αυτόματα επιλεγμένη από το πρόγραμμα ισορροπία λευκού.
  • Πλήκτρο κλειδώματος εστίασης. Και εδώ, αφού επιλέξει το πρόγραμμα την εστίαση του θέματο,ς μπορούμε να το αφήσουμε να εστιάζει συνεχώς, αν πρόκειται να κινούμαστε, ή να κλειδώσουμε την εστίαση εφόσον πρόκειται για σταθερό θέμα. Αν πρόκειται να ζουμάρετε, τότε αφήστε την εστίαση ξεκλείδωτη.
  • Πλήκτρο κλειδώματος έκθεσης. Κατά τον ίδιο τρόπο κλειδώνουμε κι εδώ την έκθεση του θέματός μας αν δεν θέλουμε να αλλάξει. Αν πάλι πρόκειται να κινούμαστε την αφήνουμε ξεκλείδωτη.

Στο κέντρο της οθόνης υπάρχουν δύο πλήκτρα - ένα τετράγωνο κι ένας κύκλος. Αυτά εκτελούν τις εξής λειτουργίες:

  • Το τετράγωνο είναι το πλήκτρο εστίασης. Το μεταφέρουμε με το δάχτυλό μας στο σημείο της σκηνής που θέλουμε να εστιάσει κυρίως η εφαρμογή. Πατώντας συνεχώς με το δάχτυλό μας εμφανίζεται στα αριστερά μια κάθετη μπάρα ρύθμισης της εστίασης χειροκίνητα. Απλά ανεβοκατεβάζουμε το «τετραγωνάκι» ανάμεσα στις δύο γραμμές ορίων ώστε να νετάρει απόλυτα η εικόνα μας.

filmic pro 03

  • Ο κύκλος αντίστοιχα είναι το ρυθμιστικό έκθεσης του θέματός μας. Αφού «σημαδέψουμε» με το δάχτυλο το σημείο της σκηνής που θέλουμε ως κέντρο έκθεσης, πατάμε και κρατάμε για να εμφανιστεί πάλι μια μπάρα κάθετη αριστερά με τις επιπλέον ρυθμίσεις έκθεσης. Εκεί θα δούμε ότι εμφανίζονται στο κάτω μέρος της μπάρας τρία επιπλέον πλήκτρα για ακόμη περισσότερο έλεγχο στις ρυθμίσεις έκθεσης.

Αυτά είναι: 1) Η ρύθμιση του ISO, 2) Η ρύθμιση ταχύτητας και 3) Η ρύθμιση έκθεσης αυτή καθεαυτή. Επιλέγοντας το κάθε ένα εικονίδιο ξεχωριστά και ανεβοκατεβάζοντας το δάχτυλό μας στη μπάρα αριστερά, αλλάζουμε τις ρυθμίσεις για κάθε ένα από αυτά τα τρία μεγέθη ξεχωριστά με άμεση επισκόπηση, στην οθόνη μας, του αποτελέσματος.

filmic pro 04

  • Το κεντρικό πάνελ δείχνει πόση ώρα διαρκεί η εγγραφή μας, καθώς και πληροφορίες για τη μπαταρία και τον αποθηκευτικό χώρο που μας απομένει (εικονίδια στα δεξιά του πάνελ) και για την ανάλυση και τα καρέ/δευτερόλεπτο που γίνεται η λήψη (εικονίδια στ’ αριστερά).
  • Το πλήκτρο ρυθμίσεων είναι στη συνέχεια που ανοίγει το πάνελ ρυθμίσεων της εφαρμογής και θα μιλήσουμε πιο κάτω.
  • Το πλήκτρο gallery (βιβλιοθήκη βίντεο) που μας πηγαίνει στα αποθηκευμένα βίντεο που έχουμε τραβήξει όπου μπορούμε να τα αντιγράψουμε στην camera roll (βιβλιοθήκη φωτογραφιών-βίντεο) της συσκευής μας, να τα επεξεργαστούμε, να τα διαγράψουμε κλπ.
  • Τέλος, άκρη δεξιά βρίσκεται το γνωστό πλήκτρο εγγραφής για έναρξη και λήξη της εγγραφής μας.
  • Στην εικόνα 2 φαίνεται επίσης, η πάνω μπάρα πλήκτρων ρύθμισης. Αυτά είναι (από αριστερά προς τα δεξιά).
  • Το ρυθμιστικό έντασης του ήχου. Μόλις το πατήσουμε, εμφανίζεται πάλι αριστερά μια κάθετη μπάρα με την κύλιση της οποίας καθορίζουμε την ένταση του ήχου που συλλαμβάνει το μικρόφωνο της συσκευής μας.

filmic pro 05

  • Πλήκτρο οδηγών. Εμφανίζει τους γνωστούς οδηγούς - πλέγμα - στην οθόνη μας που χωρίζουν τη σκηνή σε τμήματα προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη ευθυγράμμιση του θέματός μας.
  • Το επόμενο πλήκτρο αναποδογυρίζει τη σκηνή αν για κάποιο λόγο θέλουμε τα πάνω-κάτω. Κάτι τέτοιο χρειάζεται όταν αλλάξουμε από την οπίσθια στην εμπρόσθια κάμερα της συσκευής μερικές φορές.
  • Το πλήκτρο «info» μας εμφανίζει ένα μενού με δύο links: 1) User Manual και 2) Quick Start Guide.
  • Το πλήκτρο εναλλαγής κάμερας πίσω-μπροστά.
  • Το πλήκτρο ζουμ που εμφανίζει μια επιπλέον κάθετη μπάρα στα δεξιά για τη χειροκίνητη ρύθμιση του ζουμ.

Δείτε ακόμη: Πώς να “τραβήξετε” 60 FPS βίντεο με την κάμερα του iPhone 

Οι ρυθμίσεις

filmic pro 06

Πατώντας - όπως είπαμε - το πλήκτρο ρυθμίσεων, ανοίγει το πάνελ ρυθμίσεων με τις παρακάτω επιλογές:

Resolution: με αυτό ρυθμίζουμε την ανάλυση του βίντεο. Εδώ θα επιλέξουμε το 3Κ για μέγιστη ανάλυση (στην οπίσθια κάμερα μόνο) και streaming τα 50 Mbps. Μπορούμε επίσης 2Κ, HD και άλλες χαμηλότερες αναλύσεις.

filmic pro 07

Frame Rate: Εδώ επιλέγουμε τα καρέ/δευτερόλεπτο σε κανονική (Standard) λήψη και σε Time Lapse. Επιλέξτε την κάθε λειτουργία πατώντας τα μικρά πλήκτρα - εικονίδια με την αντίστοιχη λειτουργία πάνω αριστερά.

filmic pro 08

Audio: επιλέγουμε την ανάλυση και το είδος του ηχητικού αρχείου που θέλουμε να συμπεριλαμβάνεται στο βίντεό μας. Για μέγιστη ποιότητα επιλέγουμε AIFF/PCM στα 48 Khz.

filmic pro 09

Device: εδώ υπάρχουν ρυθμίσεις όπως η αυτόματη αντιγραφή του βίντεο στην camera roll της συσκευής μας, το κλείδωμα θέσης της συσκευής (orientation lock), η αυτόματη σύνδεση επάλληλων εγγραφών σε ένα ενιαίο βίντεο, το «snap focus» (επιλογή εστίασης με το πάτημα του δαχτύλου σε διάφορα σημεία), το αν θέλουμε να εξαφανίζεται και η κάτω μπάρα του interface με το πάτημα κλπ.

filmic pro 10

Presets: εδώ μπορούμε να σώσουμε τις ρυθμίσεις μας σε ένα preset και να τις ανακαλούμε αυτόματα.

filmic pro 11

Hardware: μια επιπλέον σπουδαία δυνατότητα που δείχνει και την επαγγελματικότητα της εφαρμογής είναι η αναγνώριση και συνεργασία με εξωτερικούς φακούς, ειδικές θήκες κλπ που δίνουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στη λήψη επαγγελματικού βίντεο. Θα βρείτε τέτοιες συσκευές - αν σας ενδιαφέρει το σπορ και έχετε βαθιά τσέπη - στον ιστότοπο της εταιρίας (www.filmicpro.com).

filmic pro 12

Δείτε ακόμη: Πώς να τραβήξετε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια λήψης βίντεο στο iPhone σας

Η βιβλιοθήκη

filmic pro 13

Η βιβλιοθήκη των βίντεο που έχουμε εγγράψει, φαίνεται στην παραπάνω εικόνα και εμφανίζεται πατώντας το πλήκτρο της gallery που είπαμε παραπάνω (προτελευταίο κάτω δεξιά).

Εδώ εμφανίζονται οι εγγραφές μας και πατώντας πάνω σε οποιαδήποτε μπορούμε να την αναπαράγουμε. Στο πάνω μέρος αριστερά του παραθύρου φαίνεται ένα πλήκτρο με τρεις γραμμές. Πατώντας το μπορούμε να κάνουμε επιλογή ενός αρχείου για να το αντιγράψουμε στην camera roll ή να το διαγράψουμε εντελώς.

Στο παράθυρο αναπαραγωγής ενός βίντεο εμφανίζεται το πλήκτρο αναπαραγωγής (κάτω αριστερά) και στα δεξιά μια κάθετη μπάρα που μας δίνει πλήκτρα επεξεργασίας. Αυτά είναι (από πάνω προς τα κάτω).

filmic pro 14

  • Το «Χ» που κλείνει τη μπάρα.
  • Το Ψαλίδι «Crop» που μας βοηθάει να «τριμάρουμε» την αρχή και το τέλος του βίντεο κόβοντας ανεπιθύμητα σημεία.
  • Το ρυθμιστικό χρώματος, έκθεσης κλπ που όμως είναι ενεργό για βίντεο μέχρι 2Κ σε συσκευές iPhone 6/6 Plus.
  • Το πλήκτρο «downsampling» για μείωση ανάλυσης ενός βίντεο.
  • Το πλήκτρο διαμοιρασμού (sharing) σε κοινωνικά δίκτυα, email κλπ.
  • Το πλήκτρο αποθήκευσης στην camera roll ή οπουδήποτε αλλού θέλουμε εμείς.

Κάτι τελευταίο. Αν θέλετε να τραβήξετε βίντεο υψηλής ανάλυσης (2Κ, 3Κ) αυτό γίνεται χωρίς ήχο σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο εγγενώς (όπως τα iPhone 6 και 6 Plus).

Αν λοιπόν δεν σας απασχολεί ο ήχος, έχετε τη δυνατότητα για λήψη καταπληκτικών βίντεο με το Filmic Pro. Αλλά αν θέλετε και ήχο, τότε αρκεστείτε στο «απλό» HD (ή αγοράστε iPhone 6s) που και πάλι κατά πολύ ανώτερο είναι από ό,τι τραβάει η εφαρμογή κάμερας του iPhone ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή βίντεο σε iOS ή Android. Και κάτι ακόμη: σε iPhone 6s και 6s Plus, η εφαρμογή φτάνει στα 100Mbps streaming σε 4Κ ανάλυση και με όλες τις λειτουργίες επεξεργασίας ενεργές. Όποιος τυχερός το έχει, μπορεί να κάνει θαύματα.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status