Νέα κατηγορία για παρασκηνιακό καθορισμό τιμών των συσκευών iPhone στη Ρωσία

Νέα κατηγορία για παρασκηνιακό καθορισμό τιμών των συσκευών iPhone στη Ρωσία
ired.gr

 Και οι 16 Ρώσοι έμποροι μεταπώλησης των iPhone 6s & 6s Plus τα πωλούσαν στην ίδια ακριβώς τιμή. Τυχαίο;

Η Apple απέρριψε τις κατηγορίες του κρατικού φορέα της Ρωσίας, υπεύθυνο για τον ανταγωνισμό στις αγορές, που αφορούσαν «στημένες» τιμές του iPhone στη χώρα. Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντι-μονοπωλίου (FAS) δήλωσε ότι ερευνούσε «σημάδια συντονισμού για καθορισμό των τιμών» μεταξύ μεταπωλητών iPhone, κατόπιν καταγγελίας.

Η Apple απάντησε ότι κατηγορηματικά ότι δεν ελέγχει τις τιμές των προϊόντων της. «Οι μεταπωλητές καθορίζουν τις δικές τους τιμές για τα προϊόντα της Apple που πωλούν στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με στοιχεία, τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus, τα οποία κυκλοφόρησαν στη ρωσική αγορά τον Οκτώβριο του 2015, εμφανίστηκαν με πανομοιότυπες τιμές και στους 16 μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης της Ρωσίας. Πέντε από τους λιανοπωλητές έχουν ήδη αρνηθεί τους ισχυρισμούς των «στημένων» τιμών.

Η FAS, σε δελτίο τύπου, ανέφερε ότι η τιμή ρυθμίστηκε παρασκηνιακά από την Apple, κάτι που οδήγησε σε υποχρεωτικές συνιστώμενες τιμές. Η υπηρεσία έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει πρόστιμα στις εταιρείες που κρίνει ότι συμπεριφέρονται με πονηρό τρόπο έναντι του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Apple θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο από 1 έως 5 εκατομμύρια ρούβλια.

Η Apple είχε σταματήσει προσωρινά την πώληση συσκευών της στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η αξία του εθνικού νομίσματος είχε γίνει πολύ ασταθής. Τον προηγούμενο μήνα, αύξησε τις τιμές των iPhones, iPads και άλλων προϊόντων της κατά 20%, αφού το εξασθενημένο ρούβλι είχε μετατρέψει τα Apple προϊόντα φθηνότερα στη Ρωσία, από ό,τι σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple που κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πέρυσι, μια προσφυγή στα αμερικάνικα δικαστήρια αποφάνθηκε ότι η Apple συνωμότησε με εκδότες για καθορισμό των τιμών e-books, με αποτέλεσμα οι τιμές ορισμένων τίτλων να αυξάνονται από $9.99 έως $ 14.99.

Διαβάστε επίσης: «Επιχείρηση κυβερνο-κατασκοπείας με άρωμα NSA»

Από mirelen