Οι 20 καλύτερες εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Μέρος Ι)

Οι 20 καλύτερες εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Μέρος Ι)
ired.gr

Παρουσιάζουμε τις 20 πιο δημοφιλείς εφαρμογές Augmented Reality (A.R).

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality - A.R) ακουγόταν εδώ και καιρό σαν ένα φουτουριστικό πρότζεκτ που θα αργούσαμε να δούμε, αλλά η τεχνολογία που την υποστηρίζει, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Και μάλιστα γίνεται όλο και πιο δυνατή και ενσωματώνεται όλο και καλύτερα με το πέρασμα κάθε χρόνου, παράγοντας πια ένα εκπληκτικό μέσο προβολής εικονικού περιεχομένου πάνω στον πραγματικό κόσμο.

Παρόλο που οι εφαρμογές A.R καλύπτουν τα πάντα σχεδόν, από διαδραστικούς χάρτες πλοήγησης και εικονικούς εκθεσιακούς χώρους, μέχρι μαζικά παιχνίδια, όλα τα προγράμματα που την ενσωματώνουν έχουν ένα κοινό: χρησιμοποιούν το GPS και την κάμερα του κινητού μας προκειμένου να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η παρακάτω επιλογή εφαρμογών A.R, είναι σύνθετη, περιλαμβάνοντας και ποιοτικές και δωρεάν προσφορές από μια πληθώρα μεγάλων αλλά και άγνωστων κατασκευαστών, αλλά μερικές φορές, η επιλογή του ποια είναι άξια λόγου για το κινητό ή τάμπλετ αλλά και το χρόνο σας, μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την ίδια την εκμάθηση της χρήσης τους. Παραθέτουμε λοιπόν τις 20 πιο δημοφιλείς και άξιες λόγου εφαρμογές A.R για iOS και Android.

1. Pokémon GO (δωρεάν)

Augmented Reality 02

iOS 

Android 

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για εφαρμογές A.R και να μην αναφέρουμε πρώτα το Pokémon GO, ένα παιχνίδι που κατάφερε να κερδίσει την προσοχή όλων και έδωσε λόγο για να βγούμε από τα σπίτια μας και να περπατήσουμε να συναντήσουμε αληθινούς ανθρώπους και ταυτόχρονα να διασκεδάσουμε. Το πώς παίζεται, δεν είναι κάτι το δύσκολο να βρούμε, απλά ψάχνουμε για Pokémon στην περιοχή μας τα οποία μαζεύουμε χτυπώντας τα με την εικονική μπάλα στην οθόνη του κινητού μας. Στο πέμπτο επίπεδο επιλέγουμε σε ποια ομάδα θα ανήκουμε και κάνουμε έτσι μάχες με τις αντίπαλες ομάδες.


Οι παίκτες του Ingress, ενός άλλου αντίστοιχου παιχνιδιού της ίδιας εταιρίας (Niantic), θα βρουν πολύ μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στα δυο παιχνίδια, ακόμη και στις περιοχές που μαρκάρονται σαν PokéStops και Gyms. Η ενσωμάτωση των 150 αρχικών Pokémon είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία του παιχνιδιού. Και εντωμεταξύ, το παιχνίδι ενημερώνεται και ανανεώνεται συνεχώς, με νέες δυνατότητες, περιεχόμενο, ανταλλαγές μεταξύ παικτών κλπ, οπότε θα παραμείνει στα ενδιαφέροντα για πολύ καιρό ακόμη.

2. Ink Hunter (δωρεάν)

Augmented Reality 03

iOS 

Το Ink Hunter είναι μια εφαρμογή που θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε όταν αποφασίσετε ότι θέλετε ένα τατουάζ και πρέπει να δείτε πού θα σας πηγαίνει καλύτερα. Η εφαρμογή σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε προκατασκευασμένα τατουάζ, αλλά και δικές δημιουργίες, και μπορεί να σας δείξει πώς θα φαίνονται σε οποιοδήποτε κυριολεκτικά μέρος του σώματός σας. Στρέφοντας την κάμερα του κινητού πάνω σας μπορείτε να δείτε επακριβώς πώς θα φαίνεται το τατουάζ πάνω σας, πριν πάτε να το κάνετε στ’ αλήθεια. Παλιότερα υποστήριζε μόνο ασπρόμαυρα τατουάζ, αλλά τώρα υποστηρίζει και έγχρωμα.

Για την ώρα η εφαρμογή είναι μόνο στο iOS, αλλά υπάρχουν σχέδια για τη διάθεσή της και στο Android, αλλά και σε Windows Phone (!). Άρα, αν σας ενδιαφέρει να δείτε ένα τατουάζ πάνω σας, δοκιμάστε την πριν πάτε να το κάνετε.

Δείτε ακόμη: Skully AR-1: Το κορυφαίο Έξυπνο κράνος μηχανής 

3. WallaMe (δωρεάν)

Augmented Reality 04

iOS 

Android 

Το WallaMe σας επιτρέπει να αφήσετε κρυφά μηνύματα σε διάφορα μέρη του πραγματικού κόσμου που μπορούν να τα διαβάσουν μόνο αυτοί που έχουν την εφαρμογή. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πάρετε τη φωτογραφία ενός τοίχου μέσω της εφαρμογής και μετά να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες επεξεργασίας της εφαρμογής για να δημιουργήσετε τα μηνύματά σας.

Μπορείτε επίσης να επισυνάψετε φωτογραφίες σας για να αποδείξετε ότι ήσασταν όντως εκεί. Η Επαυξημένη Πραγματικότητα υπεισέρχεται στο παιχνίδι όταν είστε σε ένα μέρος όπου υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα που μπορεί να διαβαστεί όμως μόνο μέσω της κάμερας της συσκευής σας. Τα μηνύματα μπορούν επίσης να είναι προσωποποιημένα ώστε να μπορούν να τα δουν μόνο φίλοι σας κι όχι ο καθένας, ή να είναι δημόσια προς όλους.

Το μόνο πρόβλημα της εφαρμογής είναι ότι αν δεν την ξέρει ο άλλος ή δεν την πολυ-χρησιμοποιεί, δεν θα δει τα μηνύματα που αφήνουν οι χρήστες που πολλές φορές είναι πανέξυπνα. Από την άλλη όμως, έτσι δημιουργείται μια αίσθηση αποκλειστικότητας για τους φαν της εφαρμογής.

4. Star Chart (δωρεάν)

Augmented Reality 05

iOS 

Android 

Το Star Chart είναι μια εκπαιδευτική εφαρμογή, πολύ όμορφη, που θα αρέσει σε χρήστες όλων των ηλικιών. Όταν λοιπόν έχετε ανοικτή την εφαρμογή και στρέψετε την κάμερα του κινητού σας στον ουρανό, θα δείτε να εμφανίζονται στην οθόνη σας όλα τα αστέρια, πλανήτες, αστερισμοί κλπ που υπάρχουν και φαίνονται στην περιοχή σας, ακόμη και τη μέρα που δεν τα βλέπετε.

Όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να πατάτε επιπλέον πλήκτρα για κάποια λειτουργία. Οι λειτουργίες της δεν σταματούν εδώ όμως, καθώς μπορεί να μας δείξει πώς είναι ο ουρανός σε άλλες περιοχές της γης, αλλά και πού είναι ο αστερισμός του ζωδίου σας. Και ακόμη έχει μια λειτουργία με το όνομα Time Shift, ή οποία μπορεί να σας δείξει τις θέσεις των άστρων 10.000 χρόνια πριν ή μετά.

5. Google Translate (δωρεάν)

Augmented Reality 06

iOS 

Android 

Το Google Translate δεν είναι ακριβώς μια εφαρμογή A.R, αλλά έχει μια δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας που είναι χρήσιμη στη μετάφραση κειμένου. Αυτή η δυνατότητα έχει να κάνει με τη λειτουργία κάμερας της εφαρμογής (camera mode). Απλά τραβήξτε φωτογραφία το κείμενο που θέλετε και η εφαρμογή θα το μεταφράσει, σε πραγματικό χρόνο. Αν είστε συνδεδεμένοι σε Wi-Fi, η εφαρμογή υποστηρίζει πάρα πολλές γλώσσες (13 προστέθηκαν μόνο σε πρόσφατη ενημέρωση). Μπορείτε όμως και να κατεβάσετε πακέτα γλωσσών στη συσκευή σας για χρήση offline.

6. Wikitude World Browser (δωρεάν)

Augmented Reality 07

iOS 

Android 

Blackberry 

Windows Phone 

Το Wikitude World Browser θεωρείται διεθνώς ως ο βασιλιάς των browser επαυξημένης πραγματικότητας και λειτουργεί με κάποιον τρόπο σαν ένα ακόμη μάτι. Όταν σημαδεύεις ένα τόπο με τη κάμερά σου, ο εικονικός browser - με τη βοήθεια 3.500 συμβεβλημένων παρόχων περιεχομένου - σου παρέχει πληροφορίες για τη γεωγραφία του τόπου αλλά και όλων των αξιοθεάτων που μπορεί να υπάρχουν κοντά.

Χρήσιμες πληροφορίες με τη μορφή άρθρων της Wikipedia παρέχονται για συγκεκριμένα μνημεία, για τη θέση των πλησιέστερων ΑΤΜ, ενός καλού εστιατορίου, ξενοδοχείου κλπ, χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες και τη βοήθεια των Yelp, TripAdvisor κλπ, ενώ παρέχει επίσης διάφορες προσφορές και κουπόνια που μπορεί να υπάρχουν σε καταστήματα που είναι πλησίον. Ένα πρόσθετο μπόνους είναι τα ενσωματωμένα παιχνίδια Alien Attack και Swat the Fly, αλλά και η δυνατότητα να μοιραστείτε στο Facebook τις αγαπημένες σας τοποθεσίες.

Δείτε ακόμη: Σας αρέσει το Pokemon Go; Δείτε κι αυτά τα παιχνίδια, θα εκπλαγείτε 

7. Yelp Monocle (δωρεάν)

Augmented Reality 08

iOS 

Android 

Kindle 

Το Yelp ήταν πάντα μπροστά από τους άλλους. Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης παρείχε στο iPhone τις πρώτες εμπειρίες A.R ήδη από το 2009, μέσω του Yelp Monocle πολύ πριν εμφανιστούν παρόμοιες υπηρεσίες. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS και την κάμερα του smartphone σας για να σας ενημερώσει για εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ σε πραγματικό χρόνο μαζί με τις βαθμολογίες των χρηστών γι’ αυτά.

Αν έχετε κάνει λογαριασμό στο Yelp, τότε η εφαρμογή σας παρέχει επιπλέον οδηγίες για φίλους σας που είναι πλησίον και τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να βρίσκονται, τοποθετώντας δείκτες για συγγενείς, φίλους και συνεργάτες και οποιονδήποτε άλλον χρησιμοποιεί την υπηρεσία. Το Monocle, αν και είναι κάπως κρυμμένο σαν δυνατότητα μέσα στο Yelp, είναι το καλύτερο βοήθημα για την εύρεση οδηγιών για όλες τις καλές (και κακές) επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή σας.

8. Theodolite (6€)

Augmented Reality 09

iOS 

Μπορεί το να γνωρίζετε το ακριβές μήκος και πλάτος της περιοχής που βρίσκεστε να μη σας απασχολεί, αλλά μπορεί καμιά φορά να είστε και περίεργοι. Ο Θεοδόλιχος λοιπόν (Theodolite όσοι ξέρουν από τοπογραφία θα καταλάβουν), είναι ουσιαστικά μια εφαρμογή ηλεκτρονικού viewfinder για τους ποδηλάτες, πεζοπόρους, ψαράδες, κυνηγούς και όσους άλλους ασχολούνται με διάφορα αθλήματα του είδους που μετατρέπει το smartphone ή το tablet σας σε ένα φακό με πληροφορίες τοπογραφικού περιεχομένου με επιπλέον δεδομένα από πάνω.

Η εφαρμογή αποτελεί GPS, rangefinder, tracker, geo-tag camera, πυξίδα, two-axis inclinometer, και ζουμ κάμερα και ακόμη έχει κι ένα υπολογιστή Α προς Β για να υπολογίσουμε αποστάσεις ή διαφορά ύψους δύο σημείων, κατεύθυνση, σχετικές γωνίες και τριγωνομέτρηση. Είναι ένα πασπαρτού σε θέματα μελέτης τοπίου και η Apple το χρησιμοποίησε σε μια από τις παρουσιάσεις της στα τέλη του 2013.

9. Spyglass (4€)

Augmented Reality 10

iOS 

Αν και εποχές των πειρατών, κονκισταδόρ και εξερευνητών κάθε είδους έχουν πια περάσει (κατά κάποιο τρόπο), πάντα έρχεται μια στιγμή που μια πυξίδα ποιότητας μπορεί να φανεί χρήσιμη. Σ’ αυτή την περίπτωση, το Spyglass είναι φτιαγμένο σαν ένα εξαίρετο εργαλείο πλοήγησης που περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα εργαλείων που βοηθούν στην ακριβή εύρεση θέσης και την πλοήγηση σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στηριγμένη στην τεχνολογία GPS διαθέσιμη σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σχεδιασμό, η εφαρμογή περιλαμβάνει και MilSpec και γυροσκοπική πυξίδα, μαζί με waypoint tracker, εξάντα, ινκλινόμετρο, ταχύμετρο, υψόμετρο και χάρτες απλούς, δορυφορικούς και υβριδικούς. Επίσης μπορείτε να βρείτε τη θέση σας μέσω του ήλιου, της σελήνης και των άστρων ή να χρησιμοποιήσετε το οπτικό rangefinder για να μετρήσετε την απόσταση σε συγκεκριμένο αντικείμενο σε πραγματικό χρόνο. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ζουμ κάμερας, μετατροπέας συντεταγμένων και γωνιακός υπολογιστής για να συμπληρώσουμε τη λίστα σε μια από τις πιο δυνατές εφαρμογές τοπογραφίας με τόσο εξευτελιστική τιμή.

Δείτε ακόμη: Pokemon Go - Κόλπα και συμβουλές απαραίτητα στο παιχνίδι

10. Augmented Car Finder (δωρεάν)

Augmented Reality 11

iOS 

Όλοι το ‘χουμε πάθει - τελειώσαμε τα ψώνια μας και πάμε στο πάρκινγκ να βρούμε το αυτοκίνητό μας, αλλά δε θυμόμαστε πού το αφήσαμε. Έτσι, το Augmented Car Finder έρχεται προς βοήθειά μας. Η δουλειά του είναι να βρει πού κρύβεται το αυτοκίνητό μας και να μας οδηγήσει εκεί. Από τη στιγμή που ορίσαμε την τοποθεσία του αυτοκινήτου μας, η εφαρμογή θα βάλει ένα δείκτη που θα δείχνει το αυτοκίνητο, την απόστασή μας από αυτό και τη διαδρομή για να φτάσουμε.

Σε τεράστια πάρκινγκ όπως αυτά των σταδίων, εκθεσιακών κέντρων, κλπ η εφαρμογή θα σας λύσει τα χέρια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να βρείτε τη θέση σας σε θέατρα, αίθουσες κονσέρτων και άλλες αντίστοιχες περιστάσεις. Η δωρεάν έκδοση θα καλύψει σχεδόν όλους μας, ενώ με αγορές εντός της εφαρμογής αφαιρούνται οι διαφημίσεις, ορίζουμε τις αγαπημένες μας θέσεις στάθμευσης και αλλάζουμε το χρώμα στο βελάκι.

Η συνέχεια και το τέλος στο επόμενο.

από Elichord