Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple CEO Tim Cook - Οι εταιρίες οφείλουν να έχουν αρχές, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι

Apple CEO Tim Cook - Οι εταιρίες οφείλουν να έχουν αρχές, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι
ired.gr

Ένα ξέσπασμα του γενικού διευθυντή της Apple για την κατεύθυνση που παίρνουν οι εταιρίες.

Ο Tim Cook έχασε την ψυχραιμία του δημοσίως τις προάλλες και μάλιστα ακριβώς σαν διευθυντής της Apple (αντιπροσωπεύοντας δηλαδή την εταιρία κι όχι προσωπικά).

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων του 2014, ο αντιπρόσωπος ενός συντηρητικού think tank ζήτησε από τον Cook να υποσχεθεί ότι θα κάνει επενδυτικές κινήσεις που θα είναι επωφελείς για την εταιρία.

Η επιτίμηση του Cook ήταν ταχεία και σκληρή: «Όταν εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα κάνουμε τις συσκευές μας προσβάσιμες προς τους τυφλούς, δεν σκέφτομαι την καταραμένη την επένδυση ή την απόδοσή της».

«Αν θέλετε να κάνω ενέργειες που θα αποφέρουν μόνο κέρδη, μπορείτε απλά να φύγετε και να πουλήσετε τις μετοχές σας», απάντησε ακόμη πιο άγρια.

Αυτή η ξεχωριστή στιγμή θυμού, ήταν ίσως και η καλύτερη απόδοση των γενικότερων μακροχρόνιων απόψεων του Cook σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών ως τα τώρα. Αλλά την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσε τη θέση του σε μια συνέντευξη με τη Fast Company 

«Το πιστεύω μου είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αρχές και αξίες, όπως ακριβώς κι οι άνθρωποι», είπε ο Cook.

Δείτε ακόμη: Άλλη μία πρωτιά για την Apple - Ο Tim Cook Πρόσωπο της Χρονιάς 

Μια μεγάλη αλλαγή

Η εποχή «Tim Cook» για την Apple κλείνει τα πέντε της χρόνια αυτό το μήνα και μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές της είναι ότι η εταιρία έχει κάνει αρκετές κινήσεις που μπορεί μεν να μην βγάζουν νόημα από επενδυτικής άποψης, αλλά αποτελούν πολιτική φιλική προς τον κόσμο γενικότερα.

Κάποιες από τις κινήσεις του Tim Cook μπορεί να μην αλλάξουν τα κέρδη της Apple προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά έχουν νόημα μόνο αν τις δούμε μακροχρόνια.

Μερικά παραδείγματα:

  • Η Apple έφτιαξε τεράστιες εκτάσεις με ηλιακά πάνελ και επίσης δημιούργησε μια ενεργειακή εταιρία που πουλάει «καθαρή» ενέργεια στους προμηθευτές της.
  • Η περιβαλλοντική αναφορά της Apple για το 2015 έλεγε: «Δεν θέλουμε απλά να αντισταθούμε στην κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να την σταματήσουμε.» Το 93% της ενέργειας που η εταιρία χρησιμοποιεί είναι από ανανεώσιμες πηγές.
  • Η Apple προσέλαβε τη Lisa Jackson, πρώην διευθύντρια της ΕΡΑ (Environmental Protection Agency - Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος), για να ηγηθεί των περιβαλλοντικών πολιτικών της εταιρίας.
  • Ο Cook δήλωσε δημόσια τις σεξουαλικές του προτιμήσεις ως gay κι έχει γράψει άρθρα πάνω στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τις απόψεις τους.
  • Η Apple δημόσια αντιστάθηκε στην αμερικάνικη κυβέρνηση και το FBI όσον αφορά το ξεκλείδωμα της συσκευής iPhone του τρομοκράτη του San Bernardino και έθεσε το θέμα επί ηθικής βάσης: «Νιώθουμε ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε μπροστά σε μια τέτοια πρόσβαση που προσπαθεί να έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», έγραψε ο Cook.
  • Η Apple τήρησε «ενός λεπτού σιγή» στο ετήσιο συνέδριό της για τα γεγονότα και τα θύματα της σφαγής στο Pulse.
  • Πιο πρόσφατα, η Apple έδειξε την αντίθεσή της στο λόμπι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ με την αλλαγή του εικονιδίου Emoji στο πληκτρολόγιο του iPhone που ήταν ένα πιστόλι και τη μετατροπή του σε νεροπίστολο (κάτι στο οποίο η Microsoft αντιτάθηκε, βάζοντας ένα κανονικό ρεβόλβερ στο δικό της Emoji πληκτρολόγιο).

Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; “Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google”

Ένα μέρος από όλες αυτές τις κινήσεις ηθικού περιεχομένου προέρχονται από το γεγονός ότι η Apple σχεδιάζει τη μακροχρόνια εικόνα της προς τα έξω κι όχι απλά τις βραχύχρονες αποδόσεις των μετοχών της.

Νωρίτερα φέτος ο Cook είπε ότι ήθελε η Apple να συνεχίσει να υπάρχει για 1000 χρόνια και επανέλαβε ότι: «Θέλω η Apple να συνεχίσει να υφίσταται, ξέρετε, για πάντα», στη συνέντευξή του στη Fast Company.

Αυτού του είδους η μακροχρόνια σχεδίαση, επιτρέπει στην Apple να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτοκινούμενα οχήματα, προϊόντα υγείας και άλλες τεχνολογίες που μπορεί και να μην δουν ποτέ το φως της μέρας.

Και δεν είναι μόνο η Apple ως εταιρία και ο Cook ο μοναδικός CEO που αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η μακροχρόνια φιλική προς το κοινό ανάπτυξη και πολιτικές θα δώσουν τελικά και περισσότερα κέρδη στους μετόχους στο μέλλον, απ’ ότι η βραχυπρόθεσμες «μπάζες» που όμως δεν έχουν μέλλον. Το Business Insider εξέδωσε μια σειρά άρθρων που συζητούν το πώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά στις μεγάλες εταιρίες στο μέλλον.

Όμως η μετοχή της Apple εξακολουθεί να είναι μεγάλης σημασίας. Πολλοί από τους μηχανικούς της Apple λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους σε μετοχές της εταιρίας και η μετοχή έχει πτώση της τάξης του 11% εν σχέση με την αντίστοιχη περυσινή τιμή της. Ακτιβιστές μέτοχοι (ναι υπάρχει κι αυτό), όπως ο Carl Icahn, έχουν απορρίψει την Apple ως επένδυση. Άλλοι θέλουν η Apple να εστιάζεται στα προϊόντα κι όχι στην επίδρασή της στον πολιτισμό.

Αλλά γι’ αυτούς τους επενδυτές που έχουν ψύχωση με τις βραχυπρόθεσμες αποδώσεις και που θέλουν η Apple να σταματήσει να έχει πολιτικές θέσεις και απόψεις, ο Cook έχει ένα μήνυμα: «πουλήστε τις μετοχές σας και φύγετε».

Δείτε ακόμη: O Tim Cook θα διαθέσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status