QuadRooter: Πώς να σιγουρευτείτε πως η συσκευή σας δεν είναι “ευάλωτη”

QuadRooter: Πώς να σιγουρευτείτε πως η συσκευή σας δεν είναι “ευάλωτη”
ired.gr

Προσοχή: Νέο, τεράστιο κενό ασφαλείας επηρεάζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συσκευές Android.

Φαίνεται πως τα θέματα που προκύπτουν στο οικοσύστημα του Android και αφορούν την ασφάλεια των συσκευών και κατ’ επέκταση των χρηστών τους είναι πολλά και συνεχή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στο Android δεν δίνονται οι αναβαθμίσεις ασφαλείας άμεσα και προς όλους τους χρήστες, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό μερίδας των χρηστών ως προς την αποτελεσματικότητα του “μοντέλου” που ακολουθείται.

Η εταιρία Check Point, μέσω των ερευνητών της, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για ένα μεγάλο κενό ασφαλείας, το οποίο και επηρεάζει τις συσκευές που φέρουν επεξεργαστές της Qualcomm, οι οποίες και αριθμούν σχεδόν ένα δισεκατομμύρια τεμάχια!

quad rooter 01

Το κενό αυτό ονομάζεται QuadRooter και “αποτελείται” από τέσσερα τρωτά σημεία, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται οι συσκευές που φέρουν επεξεργαστή της Qualcomm, αποκλειστικά στο Android οικοσύστημα. Ένας χάκερ, και μέχρι να κλείσει αυτό το κενό ασφαλείας, έχει τη δυνατότητα με το κατάλληλο λογισμικό (το οποίο και μπορεί να δημιουργήσει) να πάρει τον πλήρη έλεγχο του tablet ή του smartphone μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέσα στις “ευάλωτες” συσκευές συναντάμε και ναυαρχίδες, όπως το Galaxy S7 της Samsung.

Μερικές από τις (πιο mainstream) συσκευές που επηρεάζονται από το QuadRooter είναι οι εξής:

  • Samsung Galaxy S7 και Samsung S7 Edge
  • Sony Xperia Z Ultra
  • OnePlus One, OnePlus 2 και OnePlus 3
  • Google Nexus 5X, Nexus 6 και Nexus 6P
  • Blackphone 1 και Blackphone 2
  • HTC One, HTC M9 και HTC 10
  • LG G4, LG G5, και LG V10
  • New Moto X by Motorola
  • BlackBerry Priv

Ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν η συσκευή μας “φέρει” τα τρωτά αυτά σημεία, είναι να κατεβάσουμε από το Play Store της Google το σχετικό εργαλείο ελέγχου με την ονομασία QuadRooter Scanner 

H Qualcomm, υποστηρίζει πως τα τρωτά αυτά σημεία δεν υφίστανται πλέον και πως έχει παραδώσει στους κατασκευαστές τις σχετικές διορθώσεις. Τρεις από αυτές έχουν ήδη διατεθεί σε μερίδα του κοινού μέσω των προγραμματισμένων αναβαθμίσεων, αν και τελικά είναι άγνωστος ο αριθμός των συσκευών που τις έχουν πραγματικά λάβει. Το τέταρτο τρωτό σημείο αναμένεται να διορθωθεί τον Σεπτέμβρη.

Διαβάστε επίσης: Η Ελληνική γλώσσα παράγει Επιστήμη και Τεχνολογία 

“Τρέξτε” τον έλεγχο με το σχετικό app και αν η συσκευή σας επηρεάζεται, φροντίστε να εγκαταστήσετε όλες τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος. Αν αυτές δεν είναι ακόμα διαθέσιμες, θα πρέπει αυτή τη μεταβατική (έως ότου λάβετε το patch) περίοδο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Καθυστερήσεις στη λειτουργία της συσκευής σας, αλλά και έντονα φαινόμενα υπερθέμανσής της, θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Θα σας προτείναμε να συνδέεστε μόνο σε γνωστά / εγγυημένα δίκτυα Wi-Fi και να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τα αρχεία που ανοίγετε, ειδικά, από άγνωστους αποστολείς.

από Kostthem