Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mac OS X - Ενεργοποιήστε τις επιπλέον ρυθμίσεις στις Φωτογραφίες

Mac OS X - Ενεργοποιήστε τις επιπλέον ρυθμίσεις στις Φωτογραφίες
ired.gr

Ξέρατε ότι υπάρχουν προχωρημένες ρυθμίσεις επεξεργασίας στις Φωτογραφίες (Photos) του OS X;

Η εφαρμογή Φωτογραφίες στο OS X λειτουργεί σαν διαχειριστής των φωτογραφιών μας, αλλά και σαν επεξεργαστής τους και, παρόλο που οι βασικές ρυθμίσεις επεξεργασίας είναι υπέρ-αρκετές για τους περισσότερους χρήστες, υπάρχουν άλλες έξι κρυφές ρυθμίσεις που δίνουν ακόμη περισσότερο έλεγχο σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω.

Θα σας δείξουμε λοιπόν πώς να ενεργοποιήσετε αυτές τις έξι επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν τα Sharpen (Όξυνση), Definition (Ευκρίνεια), Noise Reduction (Μείωση Θορύβου), Vignette (Βινιέτα), White Balance (Ισορροπία Λευκού), και Levels (Επίπεδα φωτεινότητας). Η κάθε μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι για πιο προχωρημένους στην «τέχνη» της επεξεργασίας (καθώς με λίγη απροσεξία μπορούμε να καταστρέψουμε αντί να διορθώσουμε), αλλά οι Φωτογραφίες στο OS X μας προσφέρουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε άλλα πιο ακριβά και δύσχρηστα προγράμματα.

Εννοείται ότι πρέπει να έχουμε κάποιες φωτογραφίες μέσα στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών μας προκειμένου να μπορούμε να τις επεξεργαστούμε. Μπορούμε να τις εισάγουμε από οπουδήποτε, είτε από το δίσκο του Mac μας, είτε από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, φωτογραφικές μηχανές κλπ.

Δείτε ακόμη: Εφαρμογή "Φωτογραφίες" για Mac 

Πώς ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις

Οι ενέργειες που θα δείξουμε υπάρχουν σε όλες τις εκδόσεις των Φωτογραφιών του Mac OS X και, εξυπακούεται, ότι η ενεργοποίησή τους δεν θα πειράξει στο ελάχιστο τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες ρυθμίσεων που ξέρουμε (Histogram, Light, Color, και Black & White).

  • Εκκινείστε την εφαρμογή των Φωτογραφιών
  • Πατήστε διπλό «κλικ» με το ποντίκι σε αυτή τη φωτό που θέλετε να επεξεργαστείτε
  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το Προσαρμογή (πέμπτο από πάνω) στο δεξί τμήμα

mac photos 02

Στο νέο παράθυρο πατήστε το Προσθήκη (πάνω αριστερά) και θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού όπου μπορείτε να επιλέξετε τις επιπλέον ρυθμίσεις που θέλετε.

mac photos 03

Θα δείτε ότι μερικές από τις ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν αυτόματα στην φωτογραφία σας (κάτι που μπορεί να μη θέλετε), οπότε ελέγξτε τις μία-μία και απο-επιλέξτε τις (αφαιρέστε το «τσεκ» που υπάρχει πάνω τους).

Αν θέλετε αυτές οι επιπλέον ρυθμίσεις να είναι πάντα ενεργές όταν ανοίγετε την επεξεργασία μιας φωτογραφίας, πατήστε και πάλι στο πλήκτρο Προσθήκη και επιλέξτε το Αποθήκευση ως προεπιλογής στο κάτω-κάτω μέρος του αναδυόμενου μενού.

Το τι ακριβώς κάνει η κάθε μία από αυτές τις ρυθμίσεις, είναι εμφανές από το όνομά τους, αλλά περισσότερο εμφανείς είναι οι αλλαγές που γίνονται όταν τις «πειράζουμε», γι’ αυτό πειραματιστείτε μαζί τους, αλλά μην αποθηκεύσετε τη νέα επεξεργασμένη φωτογραφία σας αν δεν είστε σίγουροι.

Δείτε ακόμη: Επαναφορά φωτογραφιών στο Photos του Mac 

Για να βοηθήσουμε θα σας δώσουμε ένα σύντομο ορισμό για την καθεμία.

  • Οξύτητα (Sharpen): κάνει τη φωτογραφία οξύτερη κάτι που βοηθάει σε φωτογραφίες που παρουσιάζουν κάποιο ελαφρό θόλωμα.
  • Ευκρίνεια (Definition): βελτιστοποιεί την ευκρίνεια μιας φωτογραφίας κάνοντας τα διάφορα στοιχεία της να φαίνονται πιο καθαρά και ευκρινή.
  • Μείωση Θορύβου (Noise Reduction): μειώνει το θόρυβο (κόκκο) σε μια φωτογραφία, αλλά τη θολώνει ελαφρά.
  • Βινιέτα (Vignette): προσθέτει το εφέ μιας ελαφριάς κυκλικής σκιάς στα άκρα της φωτογραφίας.
  • Ισορροπία Λευκού (White Balance): αλλάζει την ισορροπία του λευκού σε μια φωτογραφία επιτρέποντάς μας να ορίσουμε εμείς που βρίσκεται ο σωστός τόνος για το λευκό.
  • Επίπεδα φωτισμού (Levels): μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τα επίπεδα φωτισμού στο λευκό, το μαύρο και τα τρία βασικά κανάλια σύνθεσης (Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε).

Χρησιμοποιώντας κάθε μία ρύθμιση ξεχωριστά θα δείτε τις αλλαγές στη φωτογραφία σας, αλλά να θυμάστε ότι μερικές ρυθμίσεις θέλουν πολύ προσοχή. Για παράδειγμα, μια αρκετά θολή εξ’ αρχής φωτογραφία δε θα φτιάξει όσο κι αν την οξύνετε, αντίθετα θα γίνει πολύ χειρότερη. Οι ρυθμίσεις δεν είναι πανάκεια, το παν είναι η ορθή σύλληψη της φωτογραφίας εξ’ αρχής.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status