AAC ή ΜΡ3; Ποιο σύστημα συμπίεσης είναι καλύτερο για τη μουσική σας;

AAC ή ΜΡ3; Ποιο σύστημα συμπίεσης είναι καλύτερο για τη μουσική σας;
ired.gr

Ποιο σύστημα συμπίεσης ήχου είναι καλύτερο για τη μουσική σας στο iTunes και στις iOS συσκευές σας;

Πάρα πολλοί νομίζουν ότι κάθε είδος ψηφιακού αρχείου μουσικής είναι κωδικοποιημένο σαν ΜΡ3, όμως κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Συνήθως μπορούμε εμείς να επιλέξουμε το φορμά του αρχείου που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την ψηφιακή μουσική μας. Κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο όταν μεταφέρουμε («ριπάρουμε») τα CD της συλλογής μας στον υπολογιστή μας και στη βιβλιοθήκη του iTunes για να τα μεταφέρουμε εν συνεχεία στο iPhone ή στο iPod μας. Και σίγουρα θέλουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα με την υψηλότερη δυνατή συμπίεση.

Κάθε φορμά αρχείων για συμπίεση ήχου έχει διαφορετικά υπέρ και κατά - που συνήθως έχουν να κάνουν με το λόγο ποιότητας προς συμπίεση - άρα πώς τελικά διαλέγουμε το καλύτερο για την περίπτωσή μας;

Γιατί έχει σημασία το φορμά του αρχείου

Το AAC και το ΜΡ3 είναι πιθανότατα τα ποιο συνήθη φορμά συμπίεσης αρχείων ήχου όσον αφορά το iTunes και, κατ’ επέκταση, τις iOS συσκευές. Διαφέρουν σε τέσσερα σημαντικά σημεία που πρέπει να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Μέγεθος αρχείου: Και το AAC και το ΜΡ3 είναι φορμά συμπίεσης, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν αλγόριθμους που θα αφαιρέσουν πληροφορίες από το αρχικό ασυμπίεστο αρχείο προκειμένου να καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο, αλλά να συνεχίζει να ακούγεται σχεδόν τόσο καλά όσο και το αρχικό ασυμπίεστο κομμάτι.

Συμβατότητα: Το ΜΡ3 είναι πολύ πιο σύνηθες σαν σύστημα συμπίεσης ψηφιακού ήχου κι έτσι είναι σίγουρο ότι κάθε συσκευή μπορεί να αναπαράγει ήχο σε αυτό το φορμά. Το AAC είναι κάπως λιγότερο συμβατό και ίσως υπάρξουν κάποιες (λίγες και παλιές πια) συσκευές που δεν θα το αναγνωρίζουν.

Ποιότητα ήχου: Το πόσο καλά ακούγεται όμως ο ήχος της μουσικής μας από το κάθε ένα από τα δύο διαφορετικά συστήματα συμπίεσης, είναι και το ζητούμενο. Αν και σχεδόν δεν μπορούμε να ακούσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο στις περισσότερες των συσκευών, με καλά ακουστικά και εξασκημένο αυτί, το AAC συνήθως υπερέχει. Όχι πολύ, αλλά αρκετά ώστε να το αναγνωρίζει αυτός που ακούει καλά.

DRM (Digital Rights Management): Τα ψηφιακά κλειδώματα που συνοδεύουν τα τραγούδια που συνήθως αγοράζουμε από διάφορες υπηρεσίες και απαγορεύουν τις αντιγραφές και το διαμοιρασμό με άλλους πέραν από εμάς, μπορούν να εφαρμοστούν και στα δύο φορμά συμπίεσης. Οπότε εδώ δεν έχουμε κάποια διαφορά. Μερικές φορές όμως, προτιμάται το AAC σε τέτοιες περιπτώσεις από τις εταιρίες.

Δείτε ακόμη: Εισάγετε μουσική στο iTunes και συγχρονίστε τη με τo iPhone σας 

Επιπλέον φορμά ήχου

mp3 aac 02

Πέρα από τα AAC και ΜΡ3 υπάρχουν και κάποια ακόμη που χρησιμοποιούνται σε συσκευές Apple όπως το Apple Lossless, το AIFF, και WAV. Αυτά είναι ασυμπίεστα φορμά μουσικής υψηλής πιστότητας που μπορούν να έχουν επίπεδα δειγματοληψίας μέχρι και τα 32 kbps σε συχνότητες μέχρι και τα 192 Khz. Αν όμως θελήσετε να εισάγετε τέτοιου είδους αρχεία στην iOS συσκευή σας, ετοιμαστείτε να ξεμείνετε από αποθηκευτικό χώρο λίαν συντόμως.

Τώρα όσον αφορά το λόγο ποιότητας προς συμπίεση, τα αρχεία AAC είναι λίγο μικρότερα και με λίγο καλύτερη ποιότητα από τα αντίστοιχα ΜΡ3. Οι λόγοι που αυτό ισχύει, είναι καθαρά τεχνικοί και δεν μπορούν να αναλυθούν σε ένα τέτοιο άρθρο. Η πιο απλή εξήγηση όμως, είναι ότι το AAC είναι νεότερο του ΜΡ3 σαν τεχνολογία και γι’ αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα από το γηραιότερό του αντίπαλο.

Εις πείσμα της συνήθους αντίληψης, το AAC δεν είναι εφεύρημα της Apple και δεν είναι ένα από τα αποκλειστικά φορμά της εταιρίας (που να χρειάζεται δηλαδή άλλοι να πληρώσουν δικαιώματα για τη χρήση του). Και, παρόλο που είναι το εγγενές φορμά (native file format) ήχου για το iTunes, χρησιμοποιείται ωστόσο και σε πολλές άλλες συσκευές. Και αν και κάπως λιγότερο συμβατό, ωστόσο, σχεδόν κάθε νέα συσκευή το υποστηρίζει.

Τι προτείνουμε;

Αν σκοπεύετε να μείνετε στο οικοσύστημα της Apple, τότε, και από όσα είπαμε ήδη, συμφέρον σας είναι να χρησιμοποιείτε το AAC για τη συμπίεση των μουσικών σας αρχείων. Πάντα μπορείτε να μετατρέψετε τα AAC αρχεία σε ΜΡ3 με τη βοήθεια του iTunes αν το χρειαστείτε για οποιοδήποτε λόγο - όπως π.χ., να μεταφέρετε μουσική σε κάποια συσκευή που υποστηρίζει μόνο ΜΡ3. Εντωμεταξύ όμως, η μουσική σας σε AAC φορμά θα ακούγεται καλύτερα και θα πιάνει λιγότερο χώρο στη συσκευή σας.

Δείτε ακόμη: Φτιάξε ringtone για το iPhone με το iTunes 

Πώς να μετατρέψουμε σε AAC

Αν λοιπόν θέλετε να μετατρέψετε τη μουσική σας σε AAC, τότε, αυτό που χρειάζεται, είναι να αλλάξετε τις ρυθμίσεις εισαγωγής μουσικής από CD στο iTunes ώστε να ριπάρονται τα κομμάτια σε AAC κατευθείαν κι όχι σε ΜΡ3.

Από την άλλη, τα είδη αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας σε μορφή ΜΡ3 μπορείτε να τα μετατρέψετε σε AAC και πάλι με τη βοήθεια του iTunes. Όμως δεν σας συνιστούμε κάτι τέτοιο, γιατί τα ΜΡ3 είναι ήδη συμπιεσμένα και η μετατροπή τους σε AAC θα δημιουργήσει επιπλέον απώλειες λόγω της επιπλέον συμπίεσης.

Απλά να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να μετατρέπετε τα ασυμπίεστα φορμά τύπου Apple Lossless, AIFF, ή WAV σε AAC αντί του ΜΡ3.

από Elichord