iPhone 2018 - Σύστημα αναγνώρισης ίριδας για ταυτοποίηση ιδιοκτησίας

iPhone 2018 - Σύστημα αναγνώρισης ίριδας για ταυτοποίηση ιδιοκτησίας
ired.gr

Μια καινούρια αναφορά μιλάει για τον ερχομό συστήματος αναγνώρισης της ίριδας στα iPhone από 2018 και μετά.

Το σύστημα του Touch ID έφερε επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσει σε αυτό μόνο η Apple. Οι πρώτες αναφορές για σύστημα αναγνώρισης της ίριδας του ματιού - από την Apple - ξεκινάνε πίσω στο 2014, αλλά μια καινούρια αναφορά λέει ότι η τεχνολογία αυτή θα είναι διαθέσιμη τελικά στις συσκευές που θα λανσαριστούν από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με άρθρο του DigiTimes, η Apple θα παρουσιάσει το πρώτο της iPhone (και ίσως iPad) με σύστημα αναγνώρισης ίριδας το 2018. Η αναφορά δεν αναφέρει τις πηγές της, αλλά κάνει εκτεταμένη μνεία των αλλαγών που θα φέρει ένα τέτοιο σύστημα στην ευρύτερη αγορά των smartphone.

Όμως, απ’ όσο φαίνεται, η Samsung θα προηγηθεί κατά πολύ της Apple στην παρουσίαση μιας τέτοιας τεχνολογίας καθώς θα την παρουσιάσει τον επόμενο μήνα με το λανσάρισμα του Galaxy Note 7.

«Η Samsung μάλλον θα ηγηθεί όλων των κατασκευαστών με το λανσάρισμα της νέας της ναυαρχίδας στα smartphone που θα υποστηρίζει τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ η Apple πιθανολογείται να παρουσιάσει iPhone με την αντίστοιχη τεχνολογία κατά το 2018», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δείτε ακόμη: Κινέζικα κινητά, που έρχονται να αλλάξουν τις ισορροπίες! 

Η αναγνώριση ίριδας έχει να κάνει με το διάβασμα της ίριδας του ματιού του χρήστη - που ως γνωστόν είναι η διαφανής περιοχή του ματιού πίσω από την κόρη. Όπως και με το δαχτυλικό αποτύπωμα, είναι μοναδική και αποτελεί έναν ακόμη τρόπο ασφαλούς ξεκλειδώματος (και όχι μόνο) για ένα smartphone.

Υπάρχουν όμως προβλήματα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με ένα από αυτά να είναι η λειτουργία της σε χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό. Η ίριδα επίσης μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις που μπορεί να οφείλονται από ένα απλό κρυολόγημα (κοκκίνισμα των ματιών), χρήση αλκοόλ, ή ακόμη και απλή διαστολή της κόρης που συμβαίνει για πολλούς λόγους (από τη χρήση φαρμάκων μέχρι και την προσπάθεια προσαρμογής στο σκοτάδι). Από την άλλη, υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να προσφέρει ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας για τα smartphone.

iphone eye 02

Ως συνήθως, πρέπει να τονίσουμε ότι οι φήμες αυτές προέρχονται από το DigiTimes, που δεν έχει και την καλύτερη φήμη στην απόκτηση σωστών πληροφοριών. Όταν έχουμε να κάνουμε με μια τεχνολογία που έχει ακόμη δύο χρόνια μπροστά της για να ολοκληρωθεί, είναι επίσης ασφαλές να πούμε ότι το χρονοδιάγραμμά της σίγουρα θα μετατραπεί αρκετές φορές.

Ο γνωστός μας Ming-Chi Kuo της KGI, που θεωρείται μακράν πιο αξιόπιστος για την πληροφόρησή του από το DigiTimes, επίσης αναφέρθηκε - στις αρχές της χρονιάς - στα σχέδια της Apple για τεχνολογία αναγνώρισης της ίριδας. Εκείνος όμως είπε ότι η Apple θα την παρουσιάσει στο iPhone του 2017, οπότε ήδη βλέπουμε τις διαφορές στα χρονοδιαγράμματα.

Δείτε ακόμη: FingerKey - Login σε Mac με το Touch ID του iPhone 

Όπως και να έχει όμως, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα τα μελλοντικά iPhone να έχουν υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας. Επιπρόσθετα με την ενσωμάτωση ενός τέτοιου χαρακτηριστικού για το ξεκλείδωμα της συσκευής, η Apple θα την κάνει διαθέσιμη και σε άλλες λειτουργίες όπως οι αγορές από το App Store, το Apple Pay και οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου σήμερα χρησιμοποιείται το Touch ID ή χρήση συνθηματικού.

από Elichord