iPhone 7 - Νέα ευρεσιτεχνία προσθέτει τεχνολογία 3D στη "διπλή κάμερα"

iPhone 7 - Νέα ευρεσιτεχνία προσθέτει τεχνολογία 3D στη "διπλή κάμερα"
ired.gr

Μια νέα ευρεσιτεχνία μπορεί να προσθέσει τεχνολογία τρισδιάστατης λήψης στην κάμερα με τους δύο φακούς του επερχόμενου iPhone 7.

 

Όπως σίγουρα ξέρετε, εδώ και καιρό διαρρέουν διάφορες αναφορές για νέες ευρεσιτεχνίες κατατεθειμένες από την Apple που αφορούν τη νέα κάμερα διπλού φακού του επερχόμενου iPhone 7. Η δυνατότητα αυτή, που θα υπάρχει μόνο στο μεγάλο μοντέλο iPhone 7 Plus και ίσως και σε ένα τρίτο πιο «λουσάτο» με το όνομα iPhone 7 Pro, δίνει τη δυνατότητα να τραβάμε φωτογραφίες με μεγαλύτερη ευκρίνεια σε χαμηλό φωτισμό και σε μεγέθυνση, πέρα από τις κανονικές λήψεις. Προσθέτοντας κάτι ακόμη στην τεχνολογία της διπλής κάμερας, η Apple κατέθεσε μια ακόμη πατέντα που αφορά ένα μικροσκοπικό προβολέα μοτίβων*.

*Σημείωση: Προβολέας σταθερών μοτίβων φωτός (structured-light projector): Ένας προβολέας που στέλνει σταθερά μοτίβα (patterns) γραμμών σε ένα σύστημα καταγραφής σκηνών (κάμερα, σαρωτής) προκειμένου να βοηθήσει το σύστημα καταγραφής να αντιληφθεί το βάθος πεδίου και την απόσταση μεταξύ αντικειμένων σε τρισδιάστατο χώρο, επιτρέποντας έτσι τη σύλληψη 3D σκηνών.

Με τον τίτλο “Integrated structured-light projector”, η ευρεσιτεχνία ορίζει ένα συγκεκριμένο φωτιστικό στοιχείο της κάμερας διπλού φακού που θα βοηθήσει στη χαρτογράφηση τρισδιάστατων σκηνών. Στην ουσία, ένα νέο και ενσωματωμένο μέσα στην κάμερα εξάρτημα, θα είναι ένας προβολέας μινιατούρα που θα κάνει δυνατή την αντίληψη του βάθους από την κάμερα κι έτσι την σύλληψη τρισδιάστατων σκηνών (φωτό ή βίντεο). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένας φωτογράφος θα μπορεί να επεξεργαστεί εκ των υστέρων μια φωτογραφία, με πολύ πιο προχωρημένες μεθόδους έχοντας τη δυνατότητα να αλλάξει στοιχεία της λήψης της όπως, ας πούμε, την εστίαση σε διάφορα σημεία. Κάτι που μόνο η LYTRO κάμερα μπορεί να κάνει προς το παρόν.

iphone camera 02

Δείτε ακόμη: LYTRO και LYTRO ILLUM η επανίδρυση της φωτογραφίας (και του βίντεο) 

Η Apple περιγράφει τη λειτουργία του συστήματος μέσα στην ευρεσιτεχνία ως εξής:

«Μια πηγή φωτός, όπως είναι μια δίοδος λέιζερ ή ένα LED, στέλνει ένα διαπεραστικό φως (όπως μια ακτινογραφία) σε ένα αντικείμενο κατά τρόπο που να προβάλλεται ένα μοτίβο πάνω στο αντικείμενο. Ένα σύστημα καταγραφής συλλαμβάνει την εικόνα του μοτίβου που προβάλλεται πάνω στο αντικείμενο κι ένας επεξεργαστής αναλύει τη φωτογραφία, έτσι ώστε να ανακατασκευάσει τον τρισδιάστατο χάρτη του αντικειμένου στο χώρο»

Προσφάτως, διάφορες πηγές πληροφοριών πιστεύουν ότι το σύστημα αυτό θα παρουσιαστεί μέσα στην κάμερα του επερχόμενου αυτό το Σεπτέμβριο iPhone 7.

Η Apple όμως, δεν είναι η μόνη που εργάζεται πάνω σε μια τέτοια τεχνολογία. Ο ανταγωνισμός έρχεται από ένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Τον περασμένο μήνα, η ανταγωνίστρια Intel παρέλαβε μια ευρεσιτεχνία που συμπληρώνει το σύστημα της RealSense κάμερας. η πατενταρισμένη πια τεχνολογία της Intel σαρώνει το αντικείμενο εστίασης της κάμερας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να λάβει πληροφορίες για τις τρεις διαστάσεις του και μετά επιτρέπει στον χρήστη να το επεξεργαστεί με διάφορα 3D εφέ που επιτυγχάνονται με διάφορες χειρονομίες στον αέρα. Και παρόλο που η RealSense κάμερα πρωτοπαρουσιάστηκε στην CES του 2014, ακόμη δεν έχει καταφέρει να «βρει το δρόμο της» ώστε να εγκατασταθεί σε κάποια συσκευή της αγοράς.

Δείτε ακόμη: Η διπλή κάμερα του iPhone 7 γίνεται πραγματικότητα.

Όπως και να ‘χει, υπάρχουν διάφορα πρωτότυπα που οι εταιρίες έχουν στα σκαριά.

από Elichord