Hands on - Elgato Eve Room

Hands on -  Elgato Eve Room
ired.gr

Elgato Eve Room: Το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ. Αισθητήρας αέρα, σε “ζωντανή σύνδεση” με το iPhone μας

Internet of Things

Σίγουρα η τεχνολογική περίοδος που διανύουμε είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Πολλές τεχνολογίες “τρέχουν”, κάποιες από αυτές είναι σε ώριμο πλέον στάδιο, κάποιες άλλες είναι στα σπάργανα, σίγουρα όμως πλησιάζουμε όλο και κοντύτερα στο “internet of things”. Είδαμε όλοι τι έγινε με το Pokemon Go. Μην αναστενάζετε, αυτή ήταν μία εμπορική υλοποίηση, που ανοίγει όμως το δρόμο για άλλες, πιο ενδιαφέρουσες και σίγουρα πιο “σοβαρές”. Σημασία έχει πως η επαυξημένη πραγματικότητα μπήκε στα σπίτια, ή μάλλον στα smartphones των “μαζών”. Η διαδικασία της (δωρεάν) εκπαίδευσης είναι σε εξέλιξη (κάτι που δεν θεωρώ καθόλου κακό)...

Ένας “τομέας” της τεχνολογίας που έχει προχωρήσει ήδη αρκετά, είναι αυτός του “έξυπνου σπιτιού”. Υποσύνολο φυσικά του “internet of things” (κατά τη γνώμη μου), ξεχωριστή όμως κατηγορία. Ήδη σε πολλά σπίτια και κατά την κατασκευή τους, οι μηχανικοί φροντίζουν αυτά να είναι “έτοιμα" προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη. Τι γίνεται όμως για όλους εμάς που έχουμε ένα “τυπικό” σπίτι, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε μέρος αυτών των τεχνολογιών σε αυτό;

Διαβάστε επίσης: Απαραίτητο το Apple TV, για χρήση HomeKit on-the-go 

Τι ισχύει σήμερα;

Λοιπόν, τα νέα είναι ευχάριστα. Πρώτον, σιγά σιγά οι τιμές στα σχετικά αξεσουάρ έχουν αρχίσει να πέφτουν. Δεν είναι φθηνά, αλλά, για παράδειγμα, ενώ κάποτε μία “έξυπνη λάμπα” κόστιζε εκατοντάδες ευρώ, σήμερα, κοστίζει μερικές δεκάδες. Δεύτερον, και αυτό αφορά περισσότερο τους φαν της Apple, όλο και περισσότερες εταιρίες / λύσεις υποστηρίζουν το homeKit της Apple, την τεχνολογία δηλαδή που “ομαδοποιεί” και “κωδικοποιεί” όλα αυτά τα αξεσουάρ. Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο μία συσκευή να υποστηρίζει το homeKit για να είναι συμβατή με το iPhone, είναι όμως ένα πλεονέκτημα που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Elgato Eve Room

Εμείς, βρήκαμε σε προσφορά (“τρέχει” έως το τέλος του μήνα όπως μας ενημέρωσαν) και αγοράσαμε το Elgato Eve Room με 30% έκπτωση, στα 70€ (είπαμε, οι τιμές έπεσαν, αλλά δεν είναι ακόμα φθηνά) και σας το παρουσιάζουμε.

Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ κομψή συσκευή που μπορεί να “σταθεί” σε οποιοδήποτε χώρο, ανεξαρτήτως γούστου και προσωπικής αισθητικής.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τη συσκευή μέτρησης, τρεις ΑΑ μπαταρίες για την τροφοδοσία της και ένα μικρό βιβλίο οδηγιών μαζί με ένα κωδικό.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να κατεβάσουμε το σχετικό app από το App Store. Αμέσως, μπορέσαμε μέσω του ειδικού κωδικού (μέσω scanning) να ζευγοποιήσουμε τη συσκευή μέτρησης με την εφαρμογή. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ενώ υπάρχει πλήρης συμβατότητα με το homeKit, δεν μπόρεσα να το συνδυάσω με την εφαρμογή “Οικία” του iOS 10. Η εταιρία έχει ανακοινώσει πως θα προβεί σε αναβαθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο συμβατότητα και με το iOS 10 (ένας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που προτιμώ να “εμπιστεύομαι” αξιόπιστες εταιρίες και ας κοστίζει κάτι παραπάνω).

elgato eve 06

Αμέσως, ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του χώρου, το ποσοστό της υγρασίας, αλλά και την ποιότητα του αέρα. Όπως μπορείτε να δείτε, δημιουργούνται διαγράμματα, τα οποία, σε βάθος χρόνου μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Μέσα από την εφαρμογή και “σε συνεργασία” με το homeKit, μπορούμε να δημιουργήσουμε “δωμάτια” (προφανώς σε αντιστοιχία με αυτά του σπιτιού μας) και να ενημερώνουμε την εφαρμογή για το ποια συσκευή βρίσκεται σε ποιο δωμάτιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε μία δεύτερη συσκευή και να την είχαμε τοποθετήσει στην κρεβατοκάμαρα. Δύο διαφορετικές ενδείξεις, για δύο διαφορετικούς χώρους.

elgato eve 08

Λοιπόν, αν και έχω την αίσθηση πως δεν τα πάτε καλά μαζί της, λογικά επειδή δεν μιλάει ακόμα τη γλώσσα μας, θα σας πρότεινα να την “κάνετε παρέα”. Ναι, μιλάω για τη Siri. Όπως μπορείτε να δείτε, μαθαίνοντας απλές εκφράσεις, μπορούμε να την ρωτάμε για τις μετρήσεις και αμέσως να λαμβάνουμε τις πληροφορίες που θέλουμε.

Και το καλύτερο; Αν διαθέτουμε ένα Apple TV (3ης γενιάς ή νεότερο) ή ένα iPad με (την beta του) iOS 10, θα μπορούμε να λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες, όπου και αν βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο (δηλαδή, σχεδόν πάντα). Στην ουσία, το Apple TV και το iPad (με iOS 10), λειτουργούν ως “hubs του έξυπνου σπιτιού μας”.

Κλείνοντας

Όσο και αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ “προχωρημένα”, δεν είναι. Το μόνο πρόβλημα πλέον είναι το κόστος, το οποίο όμως ακολουθεί μία συνεχή, πτωτική πορεία, όπως και όλα τα προϊόντα που οδεύουν και στοχεύουν προς τη μαζική κατανάλωση. Έξυπνες λάμπες που θα τους αλλάζουμε ένταση και χρώμα, ζυγαριές που θα ενημερώνουν την εφαρμογή Υγεία, θερμοστάτες, έξυπνες κλειδαριές και πολλά ακόμα αξεσουάρ θα διευκολύνουν τη ζωή μας στο εγγύς μέλλον.

Αυτό το ταξίδι έχει απεριόριστες δυνατότητες, ας ξεκινήσουμε λοιπόν σιγά σιγά να τις ανακαλύπτουμε...

από Kostthem