Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 9 χρόνια μετά - Εξακολουθεί και ηγείται στην αγορά των Smartphone

iPhone 9 χρόνια μετά - Εξακολουθεί και ηγείται στην αγορά των Smartphone
ired.gr

Το iPhone υπερέχει ακόμη του Android σε τουλάχιστον 5 σημεία.

Η Apple άλλαξε τον κόσμο της τεχνολογίας πριν από 9 χρόνια με την παρουσίαση του iPhone. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, το πρώτο iPhone προσδιόρισε από την αρχή τον κόσμο των κινητών και όχι μόνο. Άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλον και με τον κόσμο γύρω μας, αλλά και τον τρόπο που βρίσκουμε πληροφορίες για τα πάντα. Οι μεγάλοι και σίγουροι παίκτες του τότε χώρου έχουν σχεδόν όλοι εξαφανιστεί. Και το Android που ξεκίνησε σαν μια κακή αντιγραφή του BlackBerry, ανασχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε αργότερα για να γίνει τελικά αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν παρουσιαστεί αρκετές απογοητευτικές πληροφορίες για το επερχόμενο iPhone 7, σε σημείο που κάποιοι να αναρωτιούνται αν το Android είναι πια αρκετά ώριμο ώστε να αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Και, αν και μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση το Android, νομίζω ότι αξίζει να δούμε κάποια σημεία όπου το iPhone ξεκάθαρα υπερέχει ακόμη και το Android θα αργήσει μάλλον να το φτάσει.

Δείτε ακόμη: Αναδρομή στο παρελθόν: οι κριτικές για το πρώτο iPhone 

Εμπειρία χρήσης

Ξεκινώντας λοιπόν με το γνωστότερο πλεονέκτημα του iOS σε σχέση με το Android, είναι ότι το περιβάλλον χρήσης της Apple από μόνο του είναι σε μια δική του κατηγορία.

Η Google, είναι αλήθεια, έχει προχωρήσει αρκετά με το Android τα τελευταία χρόνια και μπορούμε πια να δούμε το «καθαρό Android» να λειτουργεί σε όλο και περισσότερες συσκευές που εμφανίζονται. Αυτό βέβαια είχε μια τεράστια θετική επίδραση στους χρήστες του Android και στην εμπειρία χρήσης που τους πρόσφερε, που μέχρι πρότινος ήταν «ανακατωμένος ο ερχόμενος». Αλλά ακόμη και το καθαρό Android, χωρίς παλαβές προσθήκες από την εκάστοτε εταιρία που φτιάχνει το δικό της interface, εξακολουθεί να απέχει έτη φωτός από το iOS, που προσφέρει πολύ περισσότερα επίπεδα απλότητας, ευχρηστίας και «ρευστότητας» που είναι ασύγκριτες.

Καλύτερη ολοκλήρωση μεταξύ software και hardware και καλύτερες υπηρεσίες επίσης συμβάλουν στην καλύτερη χρηστική εμπειρία. Προϊόντα όπως το iMessage και το FaceTime για παράδειγμα, δεν κρατάνε απλά τους χρήστες στην πλατφόρμα, αλλά προσφέρουν και πολύ ανώτερη ποιότητα επικοινωνίας. Ο διαμοιρασμός περιεχομένου μεταξύ iPhone (αλλά και άλλων Apple συσκευών) είναι επίσης παιχνιδάκι. Μάλιστα, αν κάποιος έχει διάφορες Apple συσκευές (iPhone, iPad, iPod Touch, MacBook, iMac κλπ), τότε το Continuity παρέχει εκπληκτική ολοκλήρωση μεταξύ των συσκευών που δεν θα βρει κανείς πουθενά αλλού.

Επειδή η Apple ελέγχει το λογισμικό και υλισμικό των συσκευών της μπορεί να προσφέρει ένα συνολικό προϊόν που συμφωνεί και ευθυγραμμίζεται τέλεια με το όραμά της. Φήμες λένε ότι η Google πιθανόν να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του δικού της τηλεφώνου, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και σίγουρα έχει μπόλικο έδαφος να καλύψει, στο οποίο δεν έχει καμία πρότερη εμπειρία σε αντιστοιχία με την Apple που έχει πάνω από 30 χρόνια στην κατασκευή hardware και software για το hardware αυτό. Δεν γίνεσαι κατασκευαστής hardware από τη μία στιγμή στην άλλη και το Google Pixel C το απέδειξε αυτό περίτρανα. Για να μην πιάσουμε τις αποτυχίες της Microsoft με τα Surface.

original iphone 01

Δείτε ακόμη: Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C; 

Αναβαθμίσεις

Ξέρω, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγαλύτερο «αγκάθι στο πλευρό» της Google.

Με δυο λόγια, αυτή η open source αρχιτεκτονική και τρόπος διάθεσης του Android που οδήγησε στην εξάπλωση της πλατφόρμας από τη μία, οδήγησε και σε ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μέγιστο) των μειονεκτημάτων της. Πήρες συσκευή με μια «x» έκδοση Android; Την παντρεύτηκες. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που μετρώνται στα δάχτυλα ενός κουλού χεριού, όλοι οι άλλοι χρήστες Android μένουν κλειδωμένοι σε μια (συνήθως παρωχημένη) έκδοση του Android στη συσκευή που αγόρασαν (και μερικές φορές τους στοίχισε όσο ένα iPhone). Και αυτό είναι απλά αίσχος.

Η πιο διαδεδομένη έκδοση του Android που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή είναι η 4.4 KitKat του 2013. Το αμέσως επόμενο 5.1 Lollipop ακολουθεί με το 35,4% των συσκευών όπου έχει καταφέρει να εγκατασταθεί. Κι όσο για το 6.0 Marshmallow, δεν έχει καταφέρει να περάσει το μονοψήφιο ποσοστό εξάπλωσης σε συσκευές Android. Και εντωμεταξύ ήδη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Android Ν.

Δείτε ακόμη: 6 χαρακτηριστικά του Marshmallow 6.0 που η Google «δανείστηκε» από το iOS 

Ασφάλεια

original iphone 02

Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι και το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει στο Android. Ακόμη κι αν η Google «κλείνει τρύπες» στο Android με κάθε νέα έκδοση - και σίγουρα το κάνει - πώς θα την αποκτήσει ένας χρήστης που δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν, λόγω του μοντέλου διάθεσης του λειτουργικού;

Από την άλλη, η δυνατότητα να κατεβάζει κανείς εφαρμογές για το Android από οπουδήποτε πέραν του Google Play Store, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην πιθανότητα να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό και να το εγκαταστήσει στη συσκευή του, κάτι που συνήθως συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και το ίδιο το Play Store έχει γίνει στόχος επιθέσεων και συχνά έχει βρεθεί κακόβουλο λογισμικό μέσα σε εφαρμογές του που κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο.

Ένα ακόμη μειονέκτημα, η δυνατότητα να γίνει «root» η συσκευή από τον καθένα που έχει λίγη όρεξη (κάτι αντίστοιχο με το jailbrake του iOS), που όμως δίνει πολύ μεγαλύτερη και απόλυτη πρόσβαση στο hardware της συσκευής και στο kernel (πυρήνα) του Android. Αν κάποιος δεχτεί κακόβουλο λογισμικό που μπορεί από μόνο του να κάνει root τη συσκευή - όπως το καινούριο Godless - τότε μπορεί απλά να αποχαιρετήσει τη συσκευή του, καθώς δεν μπορεί πια να την επαναφέρει ούτε σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Όπως γνωρίζουμε στο iOS όλα αυτά είναι άγνωστες έννοιες. Ακόμη και το περίφημο jailbrake δεν παρουσιάζει τέτοιους κινδύνους. Μια εργοστασιακή επαναφορά κάνει το iPhone και πάλι σαν καινούριο - ή η επόμενη αναβάθμιση. Το επίπεδο κρυπτογράφησης στα δεδομένα του χρήστη, ο έλεγχος του App Store για κακόβουλο λογισμικό και επικίνδυνες εφαρμογές και η γενικότερη ασφάλεια του iOS είναι παροιμιώδη.

Δείτε ακόμη: Το Google Play αποσύρει δωρεάν apps ως ύποπτα malware 

Εφαρμογές

original iphone 03

Είναι αλήθεια ότι το Google Maps είναι πολύ καλύτερο από τους Χάρτες της Apple, η ειρωνεία του πράγματος είναι όμως ότι το Google Maps λειτουργεί πολύ καλύτερα στο iOS απ’ ότι στο Android! Και το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές της Google. Αν δείτε πώς «παίζει» το Chrome στο iOS και πώς στο Android, θα κλάψετε. Ρωτήστε όποιον χρήστη έχει και τις δύο πλατφόρμες και θα σας το επιβεβαιώσει.

Όσον αφορά τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, εδώ η απόσταση γίνεται μερικές φορές τεράστια. Αν συγκρίνουμε εφαρμογές που υπάρχουν και για τα δύο λειτουργικά, θα δούμε ότι τρέχουν σαφώς καλύτερα και πολύ πιο άνετα στο iOS απ’ ότι στο Android, ακόμη και στο «θεωρητικά» κατώτερο hardware ενός iPhone. Αν πάλι μιλάμε για επαγγελματικές και εξειδικευμένες εφαρμογές όπως για βιντεοσκόπηση, φωτογραφία, μουσική, σχεδίαση κλπ, τότε, απλά, δεν θα τις βρείτε καν στο Android.

Δείτε ακόμη: Το Google Maps στο iOS με night mode 

Υποστήριξη του πελάτη

Το να συγκρίνει κανείς το customer support της Apple με οποιασδήποτε άλλης εταιρίας είναι χωρίς νόημα. Αν ένας χρήστης οποιασδήποτε συσκευής και λειτουργικού της Apple έχει κάποιο πρόβλημα, οι υπάλληλοι του αντίστοιχου τμήματος της Apple, θα του βρουν οπωσδήποτε λύση. Η επέκταση εγγύησης που προσφέρει η Apple με τις συσκευές της έναντι επιπλέον αμοιβής, είναι κάτι που αξίζει να το σκεφτεί κανείς, γιατί η Apple θα το κάνει να αξίζει τα λεφτά του σε περίπτωση ανάγκης. Το ότι μπορεί πάλι να μην παρουσιαστεί αυτή η ανάγκη λόγω της ποιότητας των προϊόντων της, είναι μια άλλη παράμετρος που κι αυτή όμως είναι υπέρ της. Όσο αφορά δε το software, η υποστήριξη είναι μόνιμη εφόσον έχεις αγοράσει συσκευή της Apple.

Από την άλλη, αν έχεις μια φθηνή ανώνυμη συσκευή Android και έχεις πρόβλημα - hardware ή software - τότε το μόνο που σε σώζει είναι το να είσαι μέσα στην εγγύηση για να στην αλλάξουν. Από κει κι έπειτα ... «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Όσον αφορά το Android, με τόσες εκδόσεις να κυκλοφορούν - και οι περισσότερες παρωχημένες - απλά κάνεις την προσευχή σου να μη βγει πρόβλημα.

Το να πουλήσεις κάτι είναι το εύκολο και η Apple το ξέρει. Το να το υποστηρίξεις σωστά μετά την πώληση όμως, είναι κάτι απείρως πιο δύσκολο και αυτό είναι που θα φέρει ή θα διώξει πελάτες. Και αυτό επίσης το γνωρίζει η Apple.

Δείτε ακόμη: Apple Support |Ακολουθήστε την εταιρεία στο κοινωνικό δίκτυο Twitter 

Επιμύθιον

Τι να το κάνεις το να αγοράσεις μια πανάκριβη συσκευή με Android - που σίγουρα θα έχει εξαιρετικό hardware - όταν θα ξέρεις ότι μετά από ένα δυο χρόνια (και παραπάνω) θα εξακολουθεί να έχει πιθανότατα την ίδια έκδοση του Android που είχε και με την αγορά του με όλα όσα μπορεί να συμπαρασύρει μαζί του με κάτι τέτοιο (κενά ασφαλείας, μείωση αξίας, παλαίωση συσκευής που δε θα μπορεί να ακολουθήσει τις νέες τεχνολογίες που θα φέρνει μαζί της μια νέα αναβάθμιση κλπ).

Ο γιος μου έχει ένα iPhone 5 με το iOS 9.2.3 και σύντομα το iOS 10. Δε θα μπορούσε να το σκεφτεί με το iOS 7 που υπήρχε όταν πρωτοκυκλοφόρησε το iPhone 5. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το 4 χρονών κινητό του εξακολουθεί να είναι σύγχρονο και μέσα στα πράγματα και θα συνεχίσει ακόμη για ένα-δυο χρόνια (κι εγώ θα γλιτώσω το να θέλει να του πάρω καινούριο).

Όταν πολλοί φίλοι και γνωστοί - που ξέρουν ότι ασχολούμαι με το χώρο - με ρωτούν: «Τι υπολογιστή/τηλέφωνο να πάρω;», τους απαντώ, «Πάρε Mac/iPhone».

«Μα είναι ακριβό», μου λένε. «Ναι είναι, αλλά θα το πληρώσεις μια φορά», τους απαντάω.

Όσοι με ακούσανε, ακόμη με ευλογούνε.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status