iOS 10 - Μόνο με την άδεια του χρήστη, η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων

iOS 10 - Μόνο με την άδεια του χρήστη, η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων
ired.gr
 Για χρόνια, η Apple φημιζόταν ως η εταιρεία που δεν έχει (και δεν θέλει να έχει) πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, μέχρι σήμερα.

Μέχρι την κυκλοφορία της επίσημης έκδοσης του Σεπτεμβρίου, όπου οι περισσότεροι θα αναβαθμίσουν τις συσκευές τους στην έκδοση iOS 10, θα μελετάμε συνεχώς τα νέα χαρακτηριστικά του πολυαναμενόμενου λειτουργικού συστήματος και θα αναδεικνύουμε αυτά που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον μέσο χρήστη και όχι μόνο.

Στο WWDC, πριν από λίγες ημέρες, η Apple αποκάλυψε ότι με το iOS 10 θα είναι σε θέση να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες από τις συσκευές, με σκοπό να βελτιώσει τη Siri και άλλες υπηρεσίες. Αν και δεν μοιράστηκε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, το recode.net έσπευσε να αποσαφηνίσει τι είδους στοιχεία έχει σκοπό να συλλέγει η Apple και αν ο χρήστης έχει ή όχι την επιλογή να την αποτρέψει.

Διαβάστε επίσης: «Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο iPhone»

Τρία είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία:

  • Η Apple θα συλλέγει διαφορικά δεδομένα, χωρίς να θέτει την προσωπική ζωή του χρήστη σε κίνδυνο. Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.
  • Η Apple θα ζητά την συγκατάθεση του χρήστη για τη χρήση των δεδομένων.
  • Η Apple επισημαίνει ότι δεν θα κάνει χρήση των φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένες στο iCloud για να τροφοδοτήσει τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης εικόνας. Αντ’ αυτού θα στηριχθεί σε άλλα σύνολα δεδομένων για να «εκπαιδεύσει» τους αλγόριθμούς της.

personal data 01

Όσον αφορά το τι είδους δεδομένα θα συλλέγονται, αρχικά, θα περιορίζονται σε τέσσερις ειδικές περιπτώσεις: νέες λέξεις που ο χρήστης προσθέτει στο λεξικό του, emojis που πληκτρολογεί (ώστε η Apple να μπορεί να προτείνει αντικατάσταση), συνδέσμους που χρησιμοποιούνται μέσα σε εφαρμογές και υποδείξεις για αναζήτηση στις Σημειώσεις.

Η Apple θα συνεχίσει να παρέχει προληπτική βοήθεια με τη λειτουργία Proactive, μια πιο έξυπνη έκδοση της Siri, που είχε κάνει το ντεμπούτο της στα iPhone με το iOS 9.

Το iOS 10 θα φέρει, επίσης, νέα πνοή και στο app των Φωτογραφιών, με έξυπνη αναγνώριση προσώπων, αντικειμένων και τοποθεσιών. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και η Apple οφείλει να την συμπεριλάβει στις συσκευές της, διατηρώντας συγχρόνως τη φήμη της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Θα τα καταφέρει ή θα δημιουργήσει ανασφάλεια στους χρήστες;

Διαβάστε επίσης: «Απενεργοποιήστε την καταγραφή δεδομένων κίνησης και φυσικής κατάστασης από το iPhone/iPad

Από mirelen