Μάθετε γιατί πρέπει να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή σας άμεσα

Μάθετε γιατί πρέπει να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή σας άμεσα
ired.gr

Δεν χρειάζεται να είστε ούτε o Obama, ούτε η Kardashian, ούτε ο Zuckerberg για να το κάνετε.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Mark Zuckerberg δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Ιnstagram για να ευχαριστήσει τα 500 εκατομμύρια χρηστών μηνιαίως και τα 300 εκατομμύρια χρηστών καθημερινά που χρησιμοποιούν την mobile social εφαρμογή. Όμως, η είδηση δεν ήταν στα νούμερα αλλά κάπου αλλού. Κάποιοι εξαιρετικά παρατηρητικοί τύποι πρόσεξαν ότι όχι μόνο η κάμερα ήταν καλυμμένη με σελοτέιπ, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με τα διπλά μικρόφωνα στο πλαϊνό μέρος του Apple laptop του Mark. Πριν από μερικούς μήνες, ο αρχηγός του FBI είχε παραδεχτεί ότι κι αυτός καλύπτει με σελοτέιπ την κάμερα του υπολογιστή του, για λόγους ασφαλείας.

webcam cover 02

Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή και οι webcams μπορούν να χακαριστούν. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το ίδιο το FBI έχει χακάρει κάμερες υπολογιστών για να έχει κάποια άτομα υπό επιτήρηση. Γιατί, λοιπόν, να μην το προσπαθήσει και κάποιος άλλος;

Διαβάστε επίσης: «Η κόντρα Apple-FBI θα μας βγει σε καλό»

Πώς γίνεται το hacking

Υπάρχουν δυο ειδών webcams: αυτές που είναι συνδεδεμένες στο internet και αυτές που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή. Οι πρώτες συνδέονται μέσω Wi-Fi και έχουν τη δική τους IP, η οποία επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση, από οπουδήποτε στον κόσμο. Για να αποφευχθεί η σύνδεση κάποιου αγνώστου, θα πρέπει η κάμερα να προστατεύεται από έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Το 2014, μια έρευνα αποκάλυψε ότι 73.000 κάμερες τέτοιου τύπου μπορούσαν να «ξεκλειδωθούν» σε δευτερόλεπτα με χρήση του προεπιλεγμένου κωδικού, επειδή ακριβώς οι χρήστες δεν τον αλλάζουν.

Οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες με τον υπολογιστή είναι λίγο πιο δύσκολο να χακαριστούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Πρόκειται για τις κάμερες που είναι ενσωματωμένες στον υπολογιστή, συνήθως πάνω από την οθόνη ή συνδέονται μέσω USB.

Ένα κλικ σε μια λάθος σελίδα θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού το οποίο όχι μόνο θα ενεργοποιήσει την κάμερα αλλά θα απενεργοποιήσει, συγχρόνως, την ενδεικτική λυχνία LED, ώστε ο χρήστης να μην γνωρίζει ότι οι κινήσεις του καταγράφονται.

Τι μπορείτε να κάνετε

webcam cover 04

Αν δεν θέλετε να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, το μόνο πράγμα που θα σας εξασφαλίσει είναι να τεθεί ένα φυσικό εμπόδιο μπροστά στην κάμερά σας. Δεν αρκεί να βασιστείτε σε ένα καλό πρόγραμμα antivirus γιατί πολλές φορές οι χάκερς είναι πιο μπροστά από όλους.

Αυτό που μπορείτε λοιπόν να κάνετε είναι να κολλήσετε ένα μικρό κομμάτι σελοτέιπ ή μονωτικής ταινίας στην κάμερα του λαπτοπ. Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε ένα εξειδικευμένο προϊόν γιατί ναι, ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε, πωλούνται cam covers στο διαδίκτυο. Αν η κάμερά σας συνδέεται με USB, αποσυνδέστε την και συνδέστε την μόνο όταν την χρησιμοποιείτε.

Υπάρχει ανάλογος φόβος και για τα κινητά;

Δεν είναι απίθανο να συμβεί κάτι παρόμοιο με την κάμερα ενός τηλεφώνου, ειδικά όταν πρόκειται για Android. Ωστόσο, επειδή η συσκευή βρίσκεται συνήθως σε μια τσέπη, μια τσάντα ή επάνω σε ένα τραπέζι, η κάμερα δεν θα έχει την επιθυμητή εικόνα ή τουλάχιστον αυτή που θα ήθελε ο χάκερ. Γενικότερα, τα λειτουργικά συστήματα των smartphones είναι πιο ανθεκτικά στο hacking, αλλά σίγουρα όχι αλώβητα.

Διαβάστε επίσης: «Γίνετε ειδικός - Πώς να συλλαμβάνετε κρυφές selfies»

Από mirelen