iOS 10 - H λειτουργία Split-screen στο Safari για iPad, αυξάνει την παραγωγικότητα

iOS 10 - H λειτουργία Split-screen στο Safari για iPad, αυξάνει την παραγωγικότητα
ired.gr

Η επερχόμενη νέα έκδοση του iOS 10 θα βελτιώσει την πολυ-διεργασία στο iPad προσθέτοντας μια νέα κατάσταση split-screen view.

Στην πρώτη beta έκδοση του iOS 10, οι χρήστες iPad ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να δουν δύο ιστοσελίδες δίπλα-δίπλα στο Safari, με το απλό πάτημα του πλήκτρου «+» που υπάρχει πάνω δεξιά (του ίδιου που χρησιμοποιούμε για να ανοίξουμε μια καινούρια επιπλέον σελίδα).

Όταν μια δεύτερη σελίδα έχει ανοίξει κάτω από τη γραμμή πλοήγησης, ο χρήστης μπορεί να πατήσει, να κρατήσει και να τραβήξει τη σελίδα σε οποιοδήποτε σημείο στα δεξιά του «x» που χρησιμοποιούμε για το κλείσιμο μιας σελίδας.

Από τη στιγμή που θα τραβήξει τη νέα σελίδα, πρέπει να κινήσει το δάχτυλό του στα δεξιά ή αριστερά στην οθόνη του iPad. Το κυρίως παράθυρο του Safari θα μικρύνει ελαφρά, εμφανίζοντας ένα λεπτό γκρι περιθώριο γύρω-γύρω κι ένα μεγαλύτερο κενό εκεί που «αιωρείται» η νέα σελίδα.

Αφήνουμε τη σελίδα σε αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί και ο Safari θα εμφανίσει ταυτόχρονα και τις δύο σελίδες δίπλα-δίπλα, ενεργοποιώντας το «Split-View."

split screen 02

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Το λειτουργικό που θα αυξήσει τον αποθηκευτικό μας χώρο 

Κατά τη λειτουργία αυτή του Safari, το iOS αντιμετωπίζει τον browser σαν να έχει ανοίξει δύο φορές και να παρουσιάζει δύο διαφορετικές σελίδες σε κάθε του παράθυρο. Κάθε παράθυρο από αυτά μετά μπορεί να έχει τις δικές του διευθύνσεις (URL), σελιδοδείκτες, συνδέσμους και βεβαίως να ανοίξουμε άλλες σελίδες (tabs) μέσα σε αυτές.

Το iOS 10 επιτρέπει επίσης το τράβηγμα και την αντιμετάθεση tabs από το ένα παράθυρο στο άλλο.

split screen 03

Η λειτουργία split-screen view του Safari στο iOS 10, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με το «Slide Over», επιτρέποντας έτσι την γρήγορη, προσωρινή πρόσβαση σε μια άλλη εφαρμογή, ενώ δουλεύουμε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές σελίδες.

Για να επιστρέψουμε στην απλή όψη του μοναδικού παραθύρου του Safari, απλά χρειάζεται να κλείσουμε όλες τις ανοιχτές σελίδες (tabs) σε ένα από τα δύο παράθυρα, οπότε το iOS θα κλείσει το «χωρίς σελίδες» παράθυρο και θα επιστρέψει αυτόματα το Safari στην κλασική, γνωστή όψη του ενός παραθύρου.

Το iOS 10 βέβαια, δεν υποστηρίζει περισσότερα των δύο παραθύρων ταυτόχρονα στο Safari και, παρόλο που, το Slide Over είναι μεν προσβάσιμο, δεν μας επιτρέπεται η πολυ-διεργασία με επιπλέον εφαρμογές ανοιχτές (πέραν της σύντομης προσωρινής πρόσβασης που είπαμε) ακόμη και σε ένα μεγάλο 13 ιντσών iPad Pro. Αν θελήσουμε να περάσουμε σε μόνιμη κατάσταση πολλαπλών εφαρμογών μέσω του Slide Over, το iOS θα κλείσει το ακραίο αριστερό παράθυρο του Safari, ενώ κλείνοντας την επιπλέον εφαρμογή, θα ξαναεμφανιστεί το παράθυρο που είχε κλείσει και θα γυρίσουμε στην split-screen view του Safari.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Επιτέλους! Μας επιτρέπει να σβήνουμε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές 

Επίσης δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος του χώρου που καταλαμβάνει το κάθε παράθυρο του Safari σε split-screen view. Εξ’ ορισμού, τουλάχιστον σε αυτή τη beta έκδοση, τα δύο παράθυρα μοιράζονται την οθόνη εξίσου.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το iOS 10 είναι διαθέσιμο προς το παρόν μόνο για τους developers. Κατά τον Ιούλιο, θα παρουσιαστεί και η public beta για όλους όσους θέλουν να πειραματιστούν μαζί του πριν την επίσημη εμφάνισή του το Φθινόπωρο.

από Elichord