Touch ID - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενεργοποίηση και τη χρήση του

Touch ID - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενεργοποίηση και τη χρήση του
ired.gr
Πώς να το ρυθμίσετε ώστε πάντα να δουλεύει.

Όπως σίγουρα πια θα ξέρετε, το Touch ID χρησιμεύει για να ξεκλειδώνουμε το iPhone (σε όσα μοντέλα υποστηρίζεται), με την αναγνώριση του δαχτυλικού μας αποτυπώματος. Ο αισθητήρας που χρησιμεύει γι’ αυτή τη δουλειά είναι εγκατεστημένος στο γνωστό μας «home button» στα iPhone 5s και νεότερα μοντέλα (6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE) και στα iPad από το Air και πάνω.

Τοποθετώντας λοιπόν απλά το δάχτυλό μας στο home button, ξεκλειδώνουμε τη συσκευή μας χωρίς να χρειάζεται συνθηματικό. Και βέβαια δεν χρησιμεύει μόνο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά και για αγορές στα iOS App Store και iTunes Store, για αγορές εντός εφαρμογών, ξεκλείδωμα εφαρμογών που έχουν συνθηματικά ασφαλείας, ακόμη και για το (όχι ακόμη στη χώρα μας) Apple Pay.

Και, με την έλευση των iOS 10 και macOS Sierra που ενοποιεί ακόμη περισσότερο τις συσκευές iOS και τους υπολογιστές Mac, η χρησιμότητά του σε αγορές στο Mac με τη χρήση του Touch ID στο iPhone ή iPad μας, καθώς και άλλες πιθανές χρήσεις που θα αφορούν την ασφάλεια του Mac, το κάνουν ακόμη πιο ανεκτίμητο ως λειτουργία και δυνατότητα.

Καλό θα είναι λοιπόν να δούμε πώς γίνεται η ρύθμιση του Touch ID ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά και χωρίς προβλήματα και πάντα να αναγνωρίζει το αποτύπωμά μας.

Δείτε ακόμη: 10 από τις καλύτερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον αισθητήρα Touch ID 

Ρύθμιση του Touch ID

Η ρύθμιση του Touch ID είναι παιδικό παιχνίδι. Όταν ανοίγετε για πρώτη φορά ένα iPhone (5s και άνω) θα σας ζητηθεί - αν θέλετε - η ρύθμιση του Touch ID προκειμένου να αντικαθιστά το συνθηματικό εισόδου στη συσκευή σας και να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.

Αν τυχόν είπατε όχι σε εκείνη την πρώτη ερώτηση, μπορείτε πάντα να κάνετε τη ρύθμιση αργότερα μέσα στις Ρυθμίσεις του iPhone/iPad σας. Και να πώς γίνεται:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Touch ID και συνθηματικό και εισάγετε πρώτα το συνθηματικό σας (αν δεν έχετε δημιουργήσει, τώρα είναι καλή ώρα να δημιουργήσετε ένα).
  • Συμπληρώστε τον κωδικό σας (τετραψήφιο ή εξαψήφιο) και θα εισέλθετε στην οθόνη ρυθμίσεων του Touch ID.
  • Ενεργοποιήστε τις επιλογές «Ξεκλείδωμα iPhone» και «iTunes και App Store».
  • Τοποθετήστε το δάχτυλο που χρησιμοποιείτε πιο συχνά για να πατάτε το «home button» για να αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης του αποτυπώματός σας από τον αισθητήρα. Προσοχή: μην πατήσετε το «home button».

Θα αρχίσει η αναγνώριση του αποτυπώματός σας από τον αισθητήρα με μια ελαφριά δόνηση του iPhone. Η διαδικασία είναι απλή: σηκώνετε και ακουμπάτε και πάλι το δάχτυλό σας στο «home button» μέχρι να συμπληρωθεί το γκρι διάγραμμα του αποτυπώματος και να γίνουν οι γραμμές του κόκκινες. Θα υπάρξουν δύο τμήματα της διαδικασίας αναγνώρισης: μία για το κυρίως τμήμα του δαχτύλου και μία για τα πλαϊνά τμήματά του. Έτσι θα είναι σίγουρο ότι, όπως κι αν τοποθετήσετε το δάχτυλό σας ακόμη και στραβά, η αναγνώριση θα γίνεται και το iPhone (iPad) θα ξεκλειδώνει.

touch id 01

Αυτό ήταν. Έχετε ήδη δημιουργήσει ένα αποτύπωμα που μπορεί να ξεκλειδώνει τη συσκευή σας. Αλλά γιατί να μείνετε στο ένα; Μπορείτε να ορίσετε περισσότερα του ενός (μέχρι και πέντε) διαφορετικά δάχτυλα που θα αναγνωρίζονται όταν πατάτε το «home button» με αυτά. Έτσι, αν πιάσετε το iPhone σας με διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη, θα υπάρχει κάποιο δάχτυλο διαθέσιμο για αναγνώριση - καλό ε;

Για να προσθέσετε τα επιπλέον δαχτυλικά αποτυπώματα, δεν έχετε παρά να πατήσετε την επιλογή «Προσθήκη αποτυπώματος» στην οθόνη ρυθμίσεων του Touch ID που ήμασταν.

Δείτε ακόμη: Ασφαλίστε το Dropbox σας με Touch ID

Χρήση του Touch ID σε εφαρμογές

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Touch ID δεν ξεκλειδώνει μόνο τη συσκευή μας, αλλά χρησιμεύει και μέσα σε διάφορες εφαρμογές. Όταν μια εφαρμογή χρειάζεται το Apple ID συνθηματικό σας για να προχωρήσει, μπορεί να έχει πρόσβαση στη λειτουργία Touch ID και να σας δώσει την εντολή απλά να χρησιμοποιήσετε το δαχτυλικό σας αποτύπωμα ακουμπώντας στο «home button» προκειμένου να προχωρήσει παρακάτω - π.χ. μια αγορά στο App Store.

Όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι πολύ απλό, πολύ ασφαλές και πολύ πιο άνετο.

Απαιτήσεις συμπλήρωσης συνθηματικού

Στις 18 Μαΐου του 2016, η Apple εξέδωσε μυστικά μια αναβάθμιση του Touch ID που πρόσθεσε την απαίτηση συμπλήρωση του συνθηματικού μας (το ΡΙΝ 4 ή 6 αριθμών μας) σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ξαναδεχτεί τη χρήση του Touch ID. Αυτό γίνεται αν το iPhone μας δεν έχει ξεκλειδωθεί καθόλου για 6 μέρες, ή αν δεν έχει ξεκλειδωθεί μέσω Touch ID τις τελευταίες 8 ώρες.

Επίσης σε κάθε επανεκκίνηση του iPhone (iPad) θα χρειαστεί και πάλι το συνθηματικό ΡΙΝ για να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή μας και όχι το Touch ID, ή σε περίπτωση που το κλειδώσαμε μέσω του Find My iPhone γιατί το είχαμε χάσει και το ξαναβρήκαμε, ή προσθέσαμε ένα νέο δαχτυλικό αποτύπωμα, ή είχαμε πέντε αποτυχημένες προσπάθειες με το Touch ID.

touch id 02

Αυτό σημαίνει ότι το συνθηματικό δεν το ξεφορτωθήκαμε εντελώς, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται από καιρού εις καιρόν και όχι γιατί η Apple θέλει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά γιατί θέλει να έχουμε πρόσθετη ασφάλεια στη συσκευή μας. Και σίγουρα οι τελευταίες περιπέτειές της και η κόντρα της με την Αμερικάνικη κυβέρνηση όσον αφορά το ξεκλείδωμα ενός iPhone την έκανε να θέλει να θέσει περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες στις συσκευές μας.

Δείτε ακόμη: Λύση για το Touch ID που δεν ανταποκρίνεται τις κρύες ημέρες

Μπορεί κάποιος να κλέψει το αποτύπωμά μου καθώς εγώ το χρησιμοποιώ;

Αυτή είναι μια σοβαρή ερώτηση και πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα. Και η απάντηση είναι ένα εμφατικό ΟΧΙ! Τα στοιχεία που αφορούν το αποτύπωμα (ή τα αποτυπώματά) μας, φυλάγονται σε ένα ξεχωριστό τμήμα του επεξεργαστή του iPhone με το όνομα Secure Enclave. Ούτε η ίδια η Apple δεν έχει πρόσβαση στο αποτύπωμά μας, πόσο μάλλον τρίτοι προγραμματιστές ή ακόμη και χάκερ. Το Secure Enclave έχει τόσο ισχυρή κρυπτογράφηση που είναι ουσιαστικά αδιαπέραστο από οποιονδήποτε πέραν του ίδιου του χρήστη της συσκευής που ξέρει το συνθηματικό της.

Σύμφωνα με την Apple, ακόμη κι αν η κυβέρνηση της ζητούσε να εξάγει το αποτύπωμά σας από τη συσκευή σας, εκείνη δεν μπορεί. Οπότε μην φοβάστε, το αποτύπωμά σας είναι ασφαλές.

από Elichord