Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρεσιτεχνία της Google θα περιορίσει τα ατυχήματα στους δρόμους

Ευρεσιτεχνία της Google θα περιορίσει τα ατυχήματα στους δρόμους
ired.gr

Μια νέα πατέντα της Google έχει σκοπό να ελαττώσει τον αριθμό δυστυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και πεζών.

Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ επικύρωσε πρόσφατα μια νέα πατέντα της Google με τίτλο «Επικολλώμενη εμπρόσθια επιφάνεια σε όχημα με σκοπό την απομείωση της δευτερεύουσας κρούσης σε πεζούς». Η πατέντα είχε κατατεθεί προς έγκριση εδώ και ενάμιση χρόνο από τους υπαλλήλους της Google, Alex Khaykin και Daniel Lynn Larner, ως εφευρέτες της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο Larner έχει συνεισφέρει και σε άλλες πατέντες της Google, μεταξύ αυτών μιας για μια «Συσκευή απορρόφησης ενέργειας», που είχε κατατεθεί τον Αύγουστο του 2014 και ακόμη περιμένει έγκριση, αλλά και μιας άλλης με τίτλο «Συσκευές και μέθοδοι για την απορρόφηση ενέργειας από το άκρο ενός οχήματος», που κατατέθηκε τον Μάιο του 2014 και εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2015. Η τεχνολογία προστασίας από οχήματα είναι κοινός τόπος σε όλες αυτές τις πατέντες.

Η τελευταία αυτή πατέντα λοιπόν, αφορά «ένα σύστημα που θα προστατεύει ένα προσκρούον αντικείμενο από τη δευτερεύουσα κρούση με ένα όχημα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων με μακρύ εμπρόσθιο τμήμα». Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ειδικό στρώμα καλυμμένο με μια λεπτή μεμβράνη που θα εμφανίζεται μόνο κατά την πρόσκρουση με ένα αντικείμενο και θα το κολλάει πάνω στο αυτοκίνητο.

Με άλλα λόγια, το σκεπτικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης αυτοκινήτου με πεζό, ο πεζός θα κολλάει πάνω στη μούρη του αυτοκινήτου και θα παραμένει προστατευμένος από το να εκσφενδονιστεί μακριά και να χτυπήσει πολύ σοβαρότερα ή και να σκοτωθεί. Δείτε την παρακάτω εικόνα

google patents 02

Δείτε ακόμη: Παρανοήσεις για την Τεχνολογία 

Κατανοώντας την αρχή λειτουργίας

Σαν σύλληψη, η τεχνολογία θυμίζει το κολλητικό χαρτί που παγιδεύει μύγες, είπε ο Rob Enderle, κύριος αναλυτής της Enderle Group.

Η ιδέα είναι πολύ καλή. Όταν κάποιος χτυπηθεί από αμάξι, αν μπορέσεις να τον κρατήσεις πάνω στο όχημα, η ζημιά περιορίζεται στην αρχική πρόσκρουση - αλλά αν ξεφύγει και εκτιναχτεί, τότε παράγονται δευτερεύουσες ζημιές πολύ μεγαλύτερες, όπως η πτώση στο οδόστρωμα και η πρόσκρουση σε άλλα διερχόμενα οχήματα.

Το ζήτημα είναι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί το οποίο με τον καιρό θα χάνει τη δύναμή του να κολλάει και να κρατάει κάτι βαρύ και η επιπρόσθετη επικάλυψή του από χώμα, σκόνη κλπ θα κάνει τη λειτουργία του αδύνατη.

Το επιπλέον κόστος

Άλλοι κατασκευαστές έχουν επίσης σκεφτεί και αναπτύξει συστήματα που θα χρησίμευαν για τον ίδιο σκοπό, όπως η Volvo που σκέφτηκε έναν εξωτερικό αερόσακο που θα μετρίαζε τη δύναμη της πρόσκρουσης με πεζό.

Όμως δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες να φθάσουν τέτοιες τεχνολογίες στο τελικό στάδιο υλοποίησης και στις αγορές.

«Οι εταιρίες δεν πολυ-ενδιαφέρονται, καθώς τέτοια επιπρόσθετα χαρακτηριστικά θα αύξαναν το κόστος των οχημάτων τους», είπε ο Franco Gonzalez, κύριος αναλυτής σε θέματα τεχνολογίας της IDTechEx.

«Και απλά επειδή η Google εφηύρε μια πατέντα, δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί και στα οχήματα», συμπλήρωσε. Πολλές πατέντες «δεν φτάνουν ποτέ στην αγορά και αυτή θα μπορούσε να είναι μια ακόμη».

Δείτε ακόμη: Τεχνολογία: Τα 5 πιο αξιοπερίεργα γεγονότα 

Χαρακτηριστικό αυτονομίας

Η πατέντα της Google περιγράφει επίσης πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αυτόνομα (χωρίς οδηγό) οχήματα - ένα πρότζεκτ όπου ο τεχνολογικός γίγαντας ασχολείται και αναπτύσσει εδώ και καιρό. Είναι πιθανόν μια τέτοια τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί στα αυτόνομα οχήματα σαν επιπλέον μέτρο προστασίας, αλλά ποτέ να μην φτάσει στα συμβατικά οχήματα παραγωγής.

«Αυτή τη στιγμή η Google κάνει δοκιμές στα οχήματά της σε χαμηλές προς μέτριες ταχύτητες, αλλά καθώς οι δοκιμές προχωρούν, ίσως θέλει ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο», είπε και πάλι ο Gonzalez.

Η τεχνολογία θα μπορούσε βέβαια να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα οχήματα, αλλά θα χρειαζόταν έλεγχος και αντικατάσταση του υλικού ίσως και αρκετές φορές το χρόνο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθή λειτουργία της.

Σε συνδυασμό με την όχι και τόσο ελκυστική ιδέα ότι το αμάξι σου είναι καλυμμένο μπροστά με ένα τεράστιο «μυγόχαρτο», μια τέτοια λύση είναι μάλλον απίθανο να εφαρμοστεί σε κανονικά αυτοκίνητα που αγοράζονται από το καταναλωτικό κοινό.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status