iOS 10 - Αποχαιρετήστε τη λειτουργία «Σύρατε για ξεκλείδωμα»

iOS 10 - Αποχαιρετήστε τη λειτουργία «Σύρατε για ξεκλείδωμα»
ired.gr

 Το αγαπημένο «Slide to Unlock» του iPhone περνάει στην ιστορία.

Αν έχετε iPhone 5s ή ανώτερη συσκευή, τότε ίσως το έχετε καταργήσει ήδη αφού για το ξεκλείδωμα της συσκευής σας χρησιμοποιείτε το Touch ID. Όμως το «Σύρατε για ξεκλείδωμα» ήταν και είναι μια κλασική χειρονομία του iPhone, από το πρώτο μοντέλο του 2007. Μάλιστα, ήταν ένας εύκολος και κομψός τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην αρχική οθόνη του iPhone και συγχρόνως δεν υπήρχε φόβος να ξεκλειδώσει η συσκευή ενώ βρίσκεται σε κάποια τσέπη.

Διαβάστε επίσης: «iPhone με το ...αριστερό»

Στο λειτουργικό iOS 10 όμως, που θα κάνει το ντεμπούτο του αυτό το φθινόπωρο, το χαρακτηριστικό αυτό δεν θα υπάρχει πια. Οι χρήστες θα μπορούν να ξεκλειδώνουν τη συσκευή του με το Touch ID και στη συνέχεια πατώντας στο κάτω μέρος της οθόνης όπου θα αναγράφεται «Press Home to Open». Αυτό σημαίνει ότι αγγίζοντας το Home Button το τηλέφωνο θα ξεκλειδώνει με το Touch ID αλλά δεν θα ανοίγει. Θα πρέπει, αφού σκαναριστεί το δακτυλικό αποτύπωμα, να ξαναπατηθεί το Home Button.

Τι σημαίνει η αλλαγή;

slide unlock 01

Στην παρουσίαση του iOS 10, στο WWDC, ο επικεφαλής του τομέα λογισμικού της Apple, Craig Federighi, παρουσίασε πως με το να σύρει κανείς προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά στην οθόνη θα έχει πρόσβαση στην κάμερα και σε άλλα widgets. Έτσι, θα δημιουργηθεί μια πιο ομαλή και διαδραστική οθόνη κλειδώματος. Ο Federighi υπογράμμισε ότι με το 3D Touch, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε εισερχόμενα μηνύματα και ειδοποιήσεις ημερολογίου χωρίς να χρειαστεί να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους.

Διαβάστε επίσης: «Πώς να προσθέσετε στην οθόνη κλειδώματος το ιατρικό ID σας»

Στο iOS 9, υπάρχει ήδη η πρόσβαση στην κάμερα από την οθόνη κλειδώματος από ένα μικρό εικονίδιο στο δεξί μέρος.

Οι αντιδράσεις

slide unlock 02

Η απουσία του γνώριμου slide to unlock προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Όπως οποιαδήποτε αλλαγή στα δημοφιλή χαρακτηριστικά του iPhone, η ανταπόκριση του κόσμου κυμαίνεται από τον ενθουσιασμό μέχρι την ενόχληση και την απογοήτευση.

Κάποιοι δήλωσαν ότι το αναγκαστικό διπλό πάτημα του Home Button θα μειώσει την ταχύτητα του ξεκλειδώματος σε αντίθεση με το Touch ID που προσφέρει άνοιγμα σε δευτερόλεπτα.

Το iOS 10 διατίθεται σε developer’s version, ενώ η public beta αναμένεται τον Ιούλιο. Κανένα από τα τελικά χαρακτηριστικά της είναι δεδομένα αλλά αφού ο Federighi έκανε επίδειξη, σύροντας την οθόνη προς την κάμερα ή τα widgets, είναι ασφαλές να πούμε πως το “Σύρατε για ξεκλείδωμα” θα μπει στα βιβλία της ιστορίας.

Το Slide to Unlock, δηλαδή η συγκεκριμένη κίνηση του δακτύλου για το ξεκλείδωμα του iPhone, είναι μια κατοχυρωμένη πατέντα από την Apple. Δείτε στα πρώτα λεπτά του βίντεο που ακολουθεί την πρώτη παρουσίαση του χαρακτηριστικού ξεκλειδώματος από τον Steve Jobs και τη θερμή υποδοχή του από το κοινό.

Διαβάστε επίσης: «9 μικρές λεπτομέρειες για το iPhone»

Από mirelen