Windows 10 - Δείτε ποιες λειτουργίες πρέπει να απενεργοποιήσετε οπωσδήποτε

Windows 10 - Δείτε ποιες λειτουργίες πρέπει να απενεργοποιήσετε οπωσδήποτε
ired.gr

Αν σας ενοχλούν και σας καθυστερούν, εδώ είναι 10 σημεία που πρέπει να δείτε στα Windows 10

Αν λοιπόν ήλθατε κι εσείς στα Windows 10 (και ίσως με το ζόρι, καθώς ξυπνήσατε ένα πρωί και βρήκατε τα Windows 10 στον υπολογιστή σας, με την πρόσφατη πολιτική αναγκαστικής αναβάθμισης της Microsoft), καλώς ήλθατε στο κλαμπ.

Κι επειδή η εγκατάσταση είναι συνήθως αυτοματοποιημένη και ταχεία χωρίς να δίνει πολλές δυνατότητες ρυθμίσεων, ίσως (αν όχι σίγουρα) πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις εκ των υστέρων. Ρυθμίσεις που αφορούν το απόρρητο, την ταχύτητα και την ευκολία χρήσης. Παρακάτω λοιπόν είναι δέκα σημεία που θα θέλατε να τους ρίξετε μια ματιά και πιθανότατα να τα απενεργοποιήσετε.

Ενημερώσεις μέσω διαμοιρασμού αρχείων (File-sharing updates)

windows disable 02

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 είναι το σύστημα ενημερώσεων που είναι βελτιστοποιημένο έτσι ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις όχι μόνο από τους σέρβερ της Microsoft αλλά και από υπολογιστές άλλων χρηστών με Windows. Έτσι έχετε ενημερώσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά, από την άλλη, γίνεστε κι εσείς ένας τέτοιος κόμβος ενημερώσεων για άλλους χρήστες κάτι που τελικά μπορεί να υπερφορτώνει το δίκτυό σας και την πλοήγησή σας στο Internet γενικώς.

Για να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό θα πάτε στη διαδρομή μενού Settings > Update & security > Advanced options > Choose how updates are delivered και θα κλείσετε το σχετικό διακόπτη με τίτλο Updates from more than one place.

Δείτε ακόμη: Windows 10: ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας 

Ενοχλητικές ειδοποιήσεις

windows disable 03

Το Action Center των Windows 10 είναι ένα βολικό κεντρικό σημείο όπου μαζεύονται όλες οι ειδοποιήσεις σας - από εφαρμογές, υπενθυμίσεις, email κλπ. Όμως πολλές φορές αυτό γίνεται κουραστικό όταν κάθε λίγο και λιγάκι κάτι πετάγεται μες στη μέση, ειδικά όταν πρόκειται για συμβουλές των Windows ή ερωτήσεις για το feedback hub (πόσο είστε ευχαριστημένοι με κάποια λειτουργία ή πρόγραμμα). Άρα πιθανώς να θέλετε να τα απενεργοποιήσετε προκειμένου να μη σας ζαλίζουν το κεφάλι ενώ εργάζεστε.

Για να ελέγξετε λοιπόν τις διάφορες ειδοποιήσεις, πηγαίνετε στη διαδρομή μενού Settings > System > Notifications & actions και απενεργοποιήστε το Show me tips about Windows αλλά και οποιαδήποτε άλλη ειδοποίηση δεν σας ενδιαφέρει από το σχετικό κατάλογο.

Διαφημίσεις στο Start menu

windows disable 04

Έχουμε ξαναπεί ότι η Microsoft θα έβαζε διαφημίσεις στο Start menu προωθώντας έτσι διάφορα προϊόντα δικά της και άλλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις τρώμε στη μάπα. Απενεργοποίηση λοιπόν.

Ακολουθήστε τη διαδρομή Settings > Personalization > Start > Occasionally show suggestions in Start και απενεργοποιήστε τις ενοχλητικές διαφημίσεις.

Στοχευμένες διαφημίσεις από τρίτους

windows disable 05

Η Microsoft διατηρεί δεδομένα για τις προτιμήσεις σας και την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο (γι’ αυτό να είστε σίγουροι). Μάλιστα υπάρχει ένα ξεχωριστό διαφημιστικό ID για τον καθένα από εμάς «δεμένο» με τον λογαριασμό μας στη Microsoft. Και αυτό χρησιμοποιείται για να μας στέλνει διαφημίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (στοχευμένες). Και βέβαια, αυτές τις προτιμήσεις τις μοιράζεται και με τρίτους για να μας στέλνουν κι αυτοί διαφημίσεις.

Για να απενεργοποιήσετε όλο αυτό το κακό πηγαίνετε στο Settings > Privacy > General > Let my apps use my advertising ID for experiences across apps (κλείνοντάς το θα γίνει επαναφορά στη διαφημιστική σας ταυτότητα-ID).

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10 

Ας γνωριστούμε καλύτερα

windows disable 06

Θυμάστε εκείνη την παλιά ελληνική ταινία της χρυσής εποχής με τον Κώστα Βουτσά και το «To know as better»; Φαίνεται πως την είδε και η Microsoft λοιπόν και θέλησε να κάνει την Cortana, την ψηφιακή βοηθό των Windows να μας γνωρίζει όσο καλύτερα γίνεται. Για να μας «γνωρίσει καλύτερα» όμως η Cortana πρέπει να μαζεύει πληροφορίες για μας από ό,τι κάνουμε, δεν κάνουμε και θα θέλαμε να κάνουμε. Κι από ένα σημείο κι ύστερα αυτό γίνεται λίγο ανατριχιαστικό.

Για να σταματήσετε την Cortana από το «To know as better», πηγαίνετε στο Settings > Privacy > Speech, inking, & typing και πατήστε το Stop getting to know me. «To know as better» φινίτο.

Εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο

windows disable 07

Στα Windows 10 πολλές εφαρμογές τρέχουν στο υπόβαθρο - κι αυτό σημαίνει χωρίς εσείς να τις ανοίγετε - εξ’ ορισμού. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να δέχονται διάφορες πληροφορίες, να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν ενημερώσεις, να στέλνουν ειδοποιήσεις και γενικά να σας καθυστερούν τον υπολογιστή, να σας αδειάζουν τη μπαταρία (στα λάπτοπ) και να σας μειώνουν το εύρος ζώνης του δικτύου καθυστερώντας έτσι και την πλοήγησή σας στο Web. Τόσο καλά. Υποθέτω ότι θα θέλετε να τις σταματήσετε από το καταστροφικό τους έργο.

Πηγαίνετε λοιπόν στο Settings > Privacy > Background apps και κλείστε όποιες από αυτές δεν χρειάζεστε (ή και όλες).

Η οθόνη κλειδώματος

Το Windows 10 είναι ένα universal λειτουργικό για πολλές διαφορετικές συσκευές -υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά. Γι’ αυτό το λόγο έχει και οθόνη κλειδώματος και οθόνη εισόδου κάτι που μπορεί να εκνευρίζει αυτούς που θέλουν στα γρήγορα να έχουν πρόσβαση στη συσκευή τους. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την οθόνη κλειδώματος και να πηγαίνετε κατευθείαν στην οθόνη εισόδου, αλλά χρειάζεται να αλλάξετε ρυθμίσεις της Registry. Ακολουθήστε τον οδηγό:

Με δεξί κλικ στο Start επιλέγετε Run από το μενού. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί γράψτε regedit και πατήστε ΟΚ.

Στον Registry Editor που θα εμφανιστεί πηγαίνετε στη διαδρομή: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows.

Στο φάκελο Windows πατήστε δεξί κλικ στο δεξί πάνελ, επιλέξτε New και μετά Key. Θα εμφανιστεί ένας νέος φάκελος μέσα στο φάκελο Windows με τίτλο New Key #1. Αλλάξτε το όνομά του σε Personalization και επιλέξτε τον.

Στο φάκελο Personalization τώρα, πατήστε δεξί κλικ στο δεξί πάνελ και πάλι και επιλέξτε New και μετά DWORD (32-bit) Value. Θα εμφανιστεί ένα νέο στοιχείο στο δεξί πάνελ με τίτλο New Value #1. Αλλάξτε το όνομά του σε NoLockScreen.

Πατήστε διπλό κλικ στο NoLockScreen και κάτω από το Value data αλλάξτε το 0 σε 1. Πατήστε ΟΚ. Κλείστε το Registry Editor και κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Προσοχή: Επειδή η Registry είναι σημαντικό στοιχείο των Windows που ρυθμίζει την ορθή λειτουργία τους, μην κάνετε τίποτε από τα παραπάνω αν δεν έχετε εξοικείωση με τέτοιες ρυθμίσεις.

Δείτε ακόμη: Πώς να αποφύγετε την κατασκοπεία από τα Windows 10 

Συγχρονισμοί

windows disable 08

Ξέρετε υποθέτω, ότι τα Windows 10 κάνουν πολλών ειδών συγχρονισμούς. Τα πάντα - ρυθμίσεις, συνθηματικά, λογαριασμοί, ιστορικό αναζητήσεων και πλοήγησης στο Internet και ό,τι άλλο φανταστείτε - αυτά όλα συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών σας για να τα έχετε παντού εύκαιρα. Ίσως όμως κάτι τέτοιο να μην το θέλουμε για πολλούς και διάφορους λόγους, οπότε να πώς θα το απενεργοποιήσετε.

Πηγαίνετε στο Settings > Accounts > Sync your settings και εκεί μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλα ή όποια θέλετε από τα στοιχεία συγχρονισμού.

windows disable 09

Για να απενεργοποιήσετε τον συγχρονισμό του ιστορικού, ανοίξτε την Cortana και πηγαίνετε στο Settings > My device history και My search history.

Το πανέμορφο interface

windows disable 10

Τα Windows 10 έχουν ένα πολύ όμορφο interface, αλλά μπορεί τα πολλά οπτικά εφέ να καθυστερούν ένα πιο αδύναμο σύστημα. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα οπτικά εφέ με δεξί κλικ στο Start. Μετά θα πάτε στο System > Advanced system settings. Κάτω από το Advanced πηγαίνετε στο Performance και πατήστε Settings κι από εκεί απενεργοποιήστε όποια οπτικά εφέ δεν θέλετε (ή και όλα).

Αυτόματες ενημερώσεις

Τα Windows 10 κατεβάζουν και εγκαθιστούν αυτόματα τις ενημερώσεις τους και -ας είμαστε ειλικρινείς - δεν μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε. Ένα ενημερωμένο λειτουργικό είναι ένα ασφαλές λειτουργικό. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν θέλετε να γίνονται οι ενημερώσεις σας αυτόματα, αλλά θέλετε να τις ελέγχετε, κατεβάζετε και εγκαθιστάτε χειροκίνητα, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε πότε θα γίνονται οι επανεκκινήσεις, αν τα Windows σας ρωτούν αν θέλετε να γίνει άμεσα επανεκκίνηση μετά από μια ενημέρωση.

Επίσης ένας άλλος τρόπος - τραβηγμένος - για να εμποδίσετε τις ενημερώσεις είναι να χρησιμοποιήσετε μια σύνδεση περιορισμένων δεδομένων (metered connection) γιατί η Microsoft δεν κάνει αυτόματα ενημερώσεις σε τέτοιες συνδέσεις. Για να μετατρέψετε τη σύνδεσή σας σε τέτοια, χρειάζεται να πάτε και πάλι στη Registry κι αν πράγματι έχετε όρεξη, δείτε αυτό το σύνδεσμο.

Από εκεί κι έπειτα μπορείτε να κατεβάζετε ενημερώσεις χειροκίνητα μέσω του Settings > Update & Security > Windows Update και πατώντας Download.

Μπορείτε ακόμη να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις “οδηγών” για τα διάφορα υποσυστήματα του υπολογιστή σας. Πηγαίνετε στο Control Panel, κι από εκεί στο System και με κλικ στο Advanced system settings ανοίξτε το System Properties. Ανοίξτε το hardware και πατήστε στο Device Installation Settings. Στο μήνυμα που θα ακολουθήσει πατήστε No και μετά Save Changes.

Δείτε ακόμη: Αναγκαστική αναβάθμιση στα Windows 10 ή όχι? 

από Elichord