Facebook - Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο επιτρέπει φωτογραφίες 360 μοιρών

Facebook - Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο επιτρέπει φωτογραφίες 360 μοιρών
ired.gr
Μπορείτε πια να ανεβάσετε πανοραμικές φωτογραφίες μέχρι και 360 μοιρών στον λογαριασμό σας στο Facebook.

«Πόσα θες να μας τρελάνεις;» όπως λένε. Όμως το Facebook έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε τομείς που κάποτε δεν θα διανοούμασταν εισάγοντας διάφορα είδη αρχείων που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατον να δούμε στο γνωστό μας κοινωνικό δίκτυο.

Έτσι, σε μια ακόμη αναβάθμισή του, άρχισε πια να δέχεται και φωτογραφίες πανοραμικές μέχρι και 360 μοιρών (πλήρης κύκλος). Όπως ξέρουμε, τέτοιες φωτογραφίες μπορούμε να τραβήξουμε, είτε με το κινητό μας, εφόσον έχει τη δυνατότητα να τραβάει πανοράματα με την κάμερά του (σχεδόν όλα έχουν είτε εγγενώς, είτε μέσω εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών), είτε με αυτές τις ειδικές κάμερες που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία που είναι ειδικά κατασκευασμένες για να τραβάνε φωτό και βίντεο 360 μοιρών (δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω) καλύπτοντας όχι απλά ένα κύκλο, αλλά σχεδόν μια πλήρη σφαίρα.

Ως γνωστόν, σε όσους έχουν ασχοληθεί, τέτοιου είδους φωτογραφίες ή βίντεο, χρειάζονται ειδικά προγράμματα viewers για να μπορούμε να τα δούμε σωστά και η δυνατότητα να δούμε στο Διαδίκτυο τέτοια βίντεο είναι ενσωματωμένη μόνο σε ορισμένους browser (όπως ο Chrome ή ο Firefox, αλλά δυστυχώς όχι ο Safari). Παρεμπιπτόντως αν θέλετε να δείτε βίντεο 360 μοιρών στο Youtube, θα χρειαστείτε έναν από τους browser που το υποστηρίζουν, όπως οι παραπάνω.

facebook 360 01

Έτσι, λοιπόν, το Facebook ανακοίνωσε αρχικά ότι θα υποστήριζε αυτή τη νέα δυνατότητα από τον προηγούμενο μήνα. Και εδώ και λίγες μέρες, είναι πια δυνατόν να δούμε τέτοιες φωτό ή βίντεο, που ξεχωρίζουν γιατί παρουσιάζουν μια μικρή πυξίδα στη δεξιά γωνία τους δηλώνοντας έτσι ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαδραστική φωτογραφία-βίντεο, όπου μπορούμε να δούμε τα πάντα γύρω-γύρω, πάνω-κάτω χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια που μας παρέχονται.

Από τη δική μας μεριά, προκειμένου να ανεβάσουμε μια τέτοια φωτό-βίντεο, εφόσον μπορούμε να την τραβήξουμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ανεβάσουμε όπως και κάθε άλλη φωτογραφία. Επίσης, η εταιρία λέει ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο αν έχουμε τα ειδικά VR headsets, πέραν των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας είναι απαραίτητα, απλά κάνουν ακόμη πιο αληθοφανή την εμπειρία.

Το ωραίο με τέτοιου είδους αρχεία είναι ότι μας επιτρέπουν αν δούμε τον κόσμο γύρω-γύρω από την κάμερα (και πάνω-κάτω μέχρι ενός σημείου) και μας κάνουν να νιώθουμε σαν να είμαστε εκεί. Για να εξερευνήσουμε τον κόσμο που απεικονίζει η φωτογραφία ή το βίντεο, το μόνο που χρειάζεται είναι να πιάσουμε και να τραβήξουμε με το ποντίκι προς την κατεύθυνση που θέλουμε.

Σίγουρα θα πάρει λίγο καιρό πριν αρχίσουμε να κατακλυζόμαστε με τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο - μην ξεχνάμε ότι όλα τα κινητά έχουν τέτοια δυνατότητα - αλλά το Facebook περιμένει ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά από τη στιγμή που έγινε δυνατή η ορθή απεικόνιση και εξερεύνησή τους στο Web.

Δείτε ακόμη: Το Facebook θέλει να εγκαταστήσουμε το Moments, αλλιώς θα χάσουμε τις φωτογραφίες μας;

Νιώθετε ενθουσιασμό; Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους φωτογραφίες 360 μοιρών από τη NASA και τον γνωστό μας πρώην Beatle, Paul McCartney. Θα χρειαστείτε όμως τον κατάλληλο browser όπως είπαμε παραπάνω.

Από Elichord