iOS 10 - Επιτέλους! Μας επιτρέπει να σβήνουμε προεγκατεστημένες εφαρμογές

iOS 10 - Επιτέλους! Μας επιτρέπει να σβήνουμε προεγκατεστημένες εφαρμογές
ired.gr

Επιτέλους θα μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλες αυτές τις υποχρεωτικές εφαρμογές του iOS που δεν χρησιμοποιούμε και δεν μας ενδιαφέρουν.

Έφαγα αρκετή ώρα ψάχνοντας από δω κι από κει για να βρω όλα όσα πραγματικά θα άλλαζαν με την έλευση του iOS 10 και το καλύτερο απ’ όλα ήταν καλά κρυμμένο.

Επιτέλους θα μπορούμε να απεγκαθιστούμε τη μισητή εφαρμογή Stocks από το iPhone. Θα σας αφήσω να το χωνέψετε καλά. Επιτέλους είμαστε ελεύθεροι από την τυραννία της (αυτής και κάμποσων ακόμα) που είχαν «κατσικωθεί» πάνω στη Home Screen μας και μας κορόιδευαν γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε. Τις κρύβαμε, ξαναεμφανίζονταν.

Κι όταν έρχονταν γνωστοποιήσεις, να ’τες πάλι. Να σου δείχνουν πληροφορίες για οικονομικά νέα ή ό,τι άλλο, που ποτέ δε ζήτησες, δε γνωρίζεις, δεν σ’ ενδιαφέρουν. Εσύ απλά θέλεις να παίξεις Candy Crush.

Ποιος ξέρει, ίσως η Apple να κρατιόταν όμηρος από τη Stocks (και κάποιες άλλες) που να είχε φωτογραφίες κύριων στελεχών της σε άσεμνες πόζες και τώρα να κατάφερε να τις ξεφορτωθεί επιτέλους. Λέω ...

Δείτε ακόμη: iOS 10: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε ποτέ! 

Όπως και να ’χει δεν γλιτώνουμε μόνο από μια-δύο αλλά από όλες σχεδόν τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Apple στο iPhone μας παίρνοντας το χαμένο χώρο (και το αίμα) μας πίσω, για τον οποίο είχαμε πληρώσει και δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε.

Δεν ακούτε Podcasts; Δρόμο. Δεν σας ενδιαφέρουν οι υπολογισμοί με το Calculator; Κάντε τον υπολογισμό πόση ώρα χρειάζεται να το διαγράψετε. Δε θέλετε να ξέρετε πού είσαστε; Στο καλό Χάρτες και Πυξίδα. Δεν ασχολείστε με χρηματιστήρια κλπ; Στα τσακίδια Stocks. Και προσθέστε (ή μάλλον αφαιρέστε) ό,τι άλλο σας αρέσει.

Τι χαρά όταν δείτε πόσος χώρος απελευθερώνεται. Εννοείται ό,τι θα χάσετε όλα τα δεδομένα σας με αυτές τις εφαρμογές (λογικό είναι), αλλά θα τα ξαναβρίσκετε αν ξανακατεβάσετε κάποια από αυτές, σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη. Όλες αυτές οι εφαρμογές θα εμφανίζονται πια στο iOS App Store όπως και κάθε άλλη και θα μπορείτε να ξανακατεβάσετε όποια θέλετε. Για παράδειγμα, δείτε την Πυξίδα στο App Store στην παρακάτω εικόνα.

delete apps 01

Μάλιστα, οι χρήστες που κατέβασαν την έκδοση developer beta του iOS 10 επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Είναι εμφανές ότι υπάρχουν κάνα δυο εφαρμογές που δεν γίνεται να διαγραφούν όπως η Κάμερα (αν και υπάρχουν πολλές καλύτερες εφαρμογές), η εφαρμογή του τηλεφώνου (εντάξει τηλέφωνο είναι το iPhone), και τα Μηνύματα (το iMessage είναι ολόκληρη πλατφόρμα), λόγω της σοβαρότητά τους όσον αφορά την καλή λειτουργία του iPhone, αλλά και τη σύνδεσή τους με λειτουργίες του πυρήνα του ίδιου του iOS.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Η εφαρμογή Χάρτες θα “θυμάται” που έχετε σταθμεύσει το αυτοκίνητό σας 

Παρακάτω είναι ο κατάλογος των εφαρμογών που μπορούμε να ξεφορτωθούμε από την πολύτιμη Home Screen του iPhone μας:

delete apps 02

Σημειώσεις:

  • Μπορούμε να διαγράψουμε τις Επαφές χωρίς να χαθούν οι επαφές μας που θα βρίσκονται μέσα στο τμήμα επαφών της εφαρμογής Τηλεφώνου.
  • Αν αφαιρέσουμε τη Μουσική δε θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με το CarPlay (για όσους έχουν).
  • Η εφαρμογή News θα μπορεί να αφαιρεθεί σε επόμενη beta του iOS 10 και βέβαια και στην τελική έκδοση.
  • Αν αφαιρέσουμε την εφαρμογή του Apple watch, εννοείται ότι θα πρέπει πρώτα να από-ζευγοποιήσουμε το ρολόι μας, αν έχουμε.

Άλλη μια εφαρμογή - περιέργως - που δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί είναι το Game Center, αλλά αυτό έχει μια λογική δεδομένου ότι κρατάει τα σκορ των παιχνιδιών μας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε σε κάποια άλλη συσκευή iOS ή στην Apple TV, ή μετά από κάποια ολική επαναφορά του iPhone μας να μην ξανα-ξεκινάμε από την αρχή.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει φωτογραφίες και σας επιτρέπει να πληκτρολογείτε πιο γρήγορα 

Βέβαια υπάρχουν μερικές ερωτήσεις προς διευκρίνιση:

Αν αφαιρέσω το Mail θα αντικατασταθεί αυτομάτως από το Gmail (π.χ.);

Γιατί δεν μπορώ να διώξω το Safari, ενώ μπορώ τη Μουσική, το iTunes Store και την Πυξίδα που είναι και σοβαρότερες (τουλάχιστον οι δύο) εφαρμογές;

Επίσης εξυπακούεται ότι με την αφαίρεση των Podcasts δεν θα μπορώ να τα ακούω αν έχω CarPlay (έκπληξη). Κι αν αφαιρέσω την εφαρμογή του καιρού (Weather) δεν θα έχω πληροφορίες καιρού σε καμία από τις συνεργαζόμενες με αυτήν εφαρμογές του iPhone (δε χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να το καταλάβεις).

Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά θέματα που να μας εμποδίσουν να αφαιρέσουμε ένα σωρό άχρηστες εφαρμογές που δεν θέλουμε (σας είπα για το Stocks;), και να κρατήσουμε όσες μας εξυπηρετούν. Χωρίς πια να δημιουργούμε κρυφούς φακέλους για να τις κρύβουμε και, το κυριότερο, παίρνοντας πίσω τον χώρο που καταλάμβαναν έως τώρα.

Επιτέλους ήλθε αυτή η ουτοπική στιγμή όπου δεν θα χρειάζεται να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε ένα οικονομικό portfolio στο χρηματιστήριο, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξη του Stocks (καλά έχω πρόβλημα, ε;).

Είμαστε ελεύθεροι, φίλοι μου, είναι γεγονός.

από Elichord