iOS 10: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε ποτέ!

iOS 10: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε ποτέ!
ired.gr
Όλα όσα ακούσαμε χθες στην εκδήλωση της Apple για το λειτουργικό iOS

Παρότι η φιλοξενία του Siri από το λειτουργικό OS X > macOS, αναμέναμε να κλέψει την παράσταση, εν τούτοις οι ανακοινώσεις των χαρακτηριστικών του λειτουργικού iOS 10 ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής βραδιάς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη - από πλευράς χαρακτηριστικών - αναβάθμιση που έγινε ποτέ. Ο Craig Federighi το ανάφερε ως “The biggest release ever” εκ μέρους της Apple και δεν είχε άδικο. Στα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν αξίζει να συμπεριλάβετε την ανασχεδιασμένη υποδοχή - Raise to Wake (λειτουργία αφύπνισης της συσκευής, μόλις τη σηκώσετε από τη θέση της), η οποία προσφέρει μια πρώτη επισκόπηση της ημέρας που ξεκίνησε.

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένουμε από το iOS 10 

Στα νέα χαρακτηριστικά της οθόνης κλειδώματος με την αξιοποίηση του 3D Touch χαρακτηριστικού των τελευταίων εκδόσεων iPhone, μπορείτε να προσθέσετε τις γρήγορες αντιδράσεις με τις διάφορες εφαρμογές και τις αναλυτικές σε περιεχόμενο ειδοποιήσεις.

Η λειτουργία Raise to Wake που προαναφέραμε, είναι σε θέση να προσφέρει όλες τις γνωστοποιήσεις ή τις ενημερώσεις που σας αφορούν. Με την εμπλουτισμένη πλέον λειτουργία 3D Touch έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε ή να αντιδράσετε άμεσα, τόσο από την οθόνη κλειδώματος όσο και από τις μικροεφαρμογές (Widgets) που εμφανίζονται με το άγγιγμα των εικονιδίων της οθόνης κλειδώματος

Ένα σημαντικό εγχείρημα που η Apple πραγματοποιεί για πρώτη φορά, είναι ένα μεγάλο άνοιγμα των υπηρεσιών της προς τους προγραμματιστές - βλέπετε Siri. Εδώ να αναφέρουμε πως οι πρώτες εφαρμογές που υποστηρίζουν την εικονική βοηθό, είναι έτοιμες. Για παράδειγμα εφαρμογές όπως WhatsApp, Runtastic, Uber, WeChat, Skype κλπ.

Βασισμένη στο πρωτόκολλο deep learning η εικονική βοηθός Siri, γίνεται πλέον πιο έξυπνη πραγματοποιώντας εντολές οι οποίες βασίζονται στην τοποθεσία, με βάση τις πληροφορίες από τις επαφές σας, το ημερολόγιό σας κ.λ.π..

biggest release 01

Αλλαγές υιοθετούν πολλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως οι Φωτογραφίες, με δυνατότητες αναγνώρισης σκηνών (βουνό - θάλασσα), αντικειμένων, προσώπων και αναζήτηση φωτογραφιών με το συνδυασμό αυτών. Έχει προστεθεί επίσης ένα νέο πλήκτρο Αναμνήσεων στο κάτω μέρος στη γραμμή εργαλείων της εφαρμογής.

Οι χάρτες φαίνεται να αποκτούν μία πιο καθαρή διεπαφή με το χρήστη, κι επιπλέον η εφαρμογή είναι ικανή να προσφέρει προτάσεις εστίασης, κίνηση στους δρόμους, εναλλακτικές διαδρομές και πολλά ακόμη.

Διαβάστε επίσης: HomeKit |Στο iOS 10 περιμένουμε προεγκατεστημένη εφαρμογή

Αλλαγές έχει δεχθεί και η συνδρομητική υπηρεσία Apple Music η οποία έχει αποκτήσει νέα εμφάνιση αλλά και η εφαρμογή News (δεν διατίθεται προς το παρόν στη χώρα μας). Στην οθόνη αφετηρίας στην έκδοση iOS 10 θα δείτε μία επιπλέον εφαρμογή Home με την οποία μπορείτε να ελέγξετε όλες τις συμβατές συσκευές στο σπίτι.

Βελτίωση παρουσίασε και η προεγκατεστημένη εφαρμογή του τηλεφώνου, με αναγνώριση ενoχλητικών κλήσεων (Spam), καθώς και η εφαρμογή Μηνυμάτων με πολλές πολλές αλλαγές όπως κρυπτογράφηση συνομιλιών, πλήρους εμφάνισης video, μεγαλύτερα emoji icons (έως και τρεις φορές) και την αποστολή κρυφών μηνυμάτων.

Φυσικά δεν απουσιάζει η δυνατότητα smart clipboard, η οποία θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε αντιγραφή - επικόλληση μεταξύ υπολογιστών Mac και iOS συσκευών.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως αναβάθμιση, δέχθηκαν όλα τα λειτουργικά συστήματα της Apple, watchOS, tvOS, macOS, τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενες αναρτήσεις μας.

biggest release 02

Το λειτουργικό iOS αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το φθινόπωρο, ενώ beta εκδόσεις θα δοθούν μέσα στον Ιούλιο. Οι συσκευές που θα το υποστηρίζουν είναι, το iPhone 5 ή νεότερες, όλα τα iPad Air και iPad Pro, το iPad 4, iPad mini 2 ή νεότερο και από τα iPods, μόνο τα 6ης γενιάς. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση iOS 10 δόθηκε ήδη στους προγραμματιστές μετά το πέρας της εκδήλωσης.

από DINFUN