Ενδεικτικός οδηγός κατανάλωσης δεδομένων - Πόσα MB είναι αρκετά;

Ενδεικτικός οδηγός κατανάλωσης δεδομένων - Πόσα MB είναι αρκετά;
ired.gr

Πόσο είναι 1 GB δεδομένων στο internet; Πράγματι χρειάζεστε τόσα πολλά MB στο smartphone; Μήπως θα έπρεπε να έχετε περισσότερα;

Η χρήση των smartphones προσφέρει ταχύτατους και αποτελεσματικούς τρόπους να βλέπει κανείς τηλεόραση, να παίζει online παιχνίδια ή να ακούει streaming μουσική. Ως αποτέλεσμα αυτής της ζήτησης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν διαφορετικά πακέτα δεδομένων που ξεκινούν από 50 MB και φτάνουν ακόμη και τα 12 GB.

Αλλά πώς ξέρετε πόσα δεδομένα χρειάζεστε πραγματικά; Αν αγοράσετε πάρα πολλά και σας περισσέψουν, θα είναι μια σπατάλη χρημάτων. Αν αγοράσετε λίγα, θα χρεωθείτε επιπλέον χρήματα για τα επιπλέον MB.

internet mb 01

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να καταλάβετε ποιο είναι το σωστό πακέτο δεδομένων για εσάς:

Τι είναι kb, MB και GB;

Είναι οι μονάδες μέτρησης της ψηφιακής πληροφορίας που κατεβάζετε ή αποθηκεύετε στο τηλέφωνό σας. Kb είναι το kilobyte και τα 1000 Kb συνθέτουν ένα ΜΒ. ΜΒ σημαίνει megabyte. Τα 1000 MB αποτελούν ένα GB, δηλαδή ένα gigabyte. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν πακέτα δεδομένων σε megabytes ή gigabytes.

Πόσα δεδομένα χρησιμοποιώ σήμερα;

Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε τις ανάγκες σας είναι να ελέγχετε τους λογαριασμούς του τηλεφώνου σας, όπου αναφέρεται πόσα περισσότερα ή λιγότερα MB χρησιμοποιείτε κάθε μήνα.

Πόσα δεδομένα χρησιμοποιούν τα παιδιά της οικογένειας;

Οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται πιο συχνά εκτός σπιτιού και εκτός εμβέλειας Wi-Fi και τσεκάρουν αρκετά συχνά το κινητό τους (για το Facebook, το Instagram κλπ). Ενώ ένας μέσος χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί 1,4 GB το μήνα, ένας νέος μπορεί να ξοδεύει το διπλάσιο. Αν έχετε οικογενειακό πακέτο κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη.

Διαβάστε επίσης: «Ελέγξτε την κατανάλωση δεδομένων παρόχου από την εφαρμογή Facetime»

Πώς μπορώ να εξοικονομήσω δεδομένα;

Τα δωρεάν δημόσια δίκτυα Wi-Fi βρίσκονται σχεδόν παντού, οπότε θα πρέπει να μην ξεχνάτε να συνδέεστε σε αυτά, όποτε έχετε την ευκαιρία. Αν γνωρίζετε ότι θα έχετε πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο για αρκετές ώρες την ημέρα, π.χ. στη δουλειά σας ή στο σπίτι, τότε ίσως να μη χρειάζεστε ένα μεγάλο πακέτο δεδομένων.

Κάνετε χρήση του smartphone ως τηλεόρασης;

Το 50-60% των δεδομένων αφορούν την προβολή video και τα social media. Η streaming υπηρεσία Netflix καταναλώνει μεγάλη ποσότητα δεδομένων ενώ αντίθετα το YouTube λιγότερη.

internet mb 02

Είδη χρηστών

Τώρα που απαντήσατε στις παραπάνω ερωτήσεις, μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε μια κατηγορία χρηστών.

Low data user

Σας αρέσει να σερφάρετε ή να τσεκάρετε το email σας. Μπαίνετε συχνά στο Facebook και στο Twitter αλλά δεν παίζετε πολλά online παιχνίδια, ούτε κατεβάζετε μουσική απευθείας στη συσκευή.

Μπορεί, περιστασιακά, να χρησιμοποιείτε το κινητό σας για online chatting ή να παρακολουθήσετε ένα video. Δεν χρησιμοποιείτε το internet για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 100 MB.

Medium data user

Κατεβάζετε τα email καθημερινά στο τηλέφωνό σας μέσω π.χ. του Gmail. Περνάτε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και κατεβάζετε μερικά παιχνίδια και εφαρμογές τον μήνα. Σας αρέσει να παρακολουθείτε βιντεάκια που βλέπετε στο Facebook και που και που κατεβάζετε τραγούδια στη συσκευή σας.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 500 ΜΒ.

Heavy data user

Ανταλλάσετε πολλά email καθημερινά, συχνά με επισυναπτόμενα αρχεία. Παρακολουθείτε βίντεο αρκετές φορές την εβδομάδα και κατεβάζετε πολλές εφαρμογές, παιχνίδια και τραγούδια. Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και για τα social media και χρειάζεστε πρόσβαση στο internet πολλές ώρες την ημέρα.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 1 GB.

Ενδεικτικός οδηγός κατανάλωσης δεδομένων

  • Κατέβασμα μιας ιστοσελίδας: 1000 kB
  • Έλεγχος email: 100 kB ανά email
  • Κατέβασμα αρχείου: 100 kB ανά σελίδα
  • Κατέβασμα τραγουδιού: 5 MB ανά τραγούδι
  • Κατέβασμα φωτογραφίας: 2 ΜΒ ανά φωτογραφία
  • Παρακολούθηση video: 1000 kB ανά λεπτό

Διαβάστε επίσης: «15 ασύλληπτες ενέργειες για να μειώσετε την κατανάλωση δεδομένων (Α’ Μέρος)»

Από mirelen.