Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την Augmented Reality του Google Tango

Το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την Augmented Reality του Google Tango
ired.gr

Μήπως ήλθε το μέλλον στα smartphones; Η Επαυξημένη Πραγματικότητα του Google Tango φαίνεται να φέρνει το μέλλον όπως θα το θέλαμε στα κινητά μας.

Αν θέλεις να έχεις μια πρωτιά, ιδιαίτερα στον συνεχώς εναλλασσόμενο κόσμο των smartphone, καλά θα κάνεις να θέσεις ψηλά τον πήχη. Και αυτό ακριβώς έκανε η Κινέζικη Lenovo με το καινούριο της μοντέλο, το Lenovo Phab2 Pro, που είναι ένα καινούριο smartphone τύπου «phablet» (οθόνη 6΄΄) και που ενσωματώνει το καινούριο λογισμικό AR (Augmented Reality) Tango της Google.

Τι είναι όμως το Tango; Αντί για το κλασικό Android, το Tango χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα αισθητήρων για να χαρτογραφήσει τον πραγματικό χώρο όπου βρισκόμαστε, και να τον επαναδημιουργήσει στην οθόνη του κινητού μας, σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα.

Γιατί όμως αυτό; Ο σκοπός είναι - καθώς απεικονίζεται ο γύρω μας κόσμος στην οθόνη του smartphone - να μπορούμε να προσθέσουμε εικονικά αντικείμενα για να παίξουμε παιχνίδια, να κάνουμε πλοήγηση σε εφαρμογές στην οθόνη, με τρισδιάστατη απεικόνιση του γύρω μας χώρου και άλλα πολλά. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, ότι βλέπετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας μέσα από την οθόνη του κινητού σας και μετά αρχίζετε να αλλάζετε την διακόσμηση στην οθόνη του κινητού σας για να δείτε πώς θα ήταν με διαφορετικά έπιπλα. Και αυτή είναι μόνο μια μικρή εφαρμογή - οι επεκτάσεις είναι τεράστιες.

Σαν smartphone το Phab2 Pro είναι τεράστιο. Με αυτό εννοούμε ότι απευθύνεται σε αυτούς που νιώθουν άνετα με κινητά του μεγέθους του iPhone 6 Plus ή του Galaxy S7 Edge. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 6,4 ίντσες και το περίβλημα είναι μεταλλικό υψηλής ποιότητας και φινιρίσματος. Μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά τα χαρακτηριστικά του είναι από τα καλύτερα.

Λόγω της μεγάλης ανάλυσης της οθόνης, η Lenovo φρόντισε να το υποστηρίξει με έναν Snapdragon 652 προκειμένου να μπορεί να χειριστεί απρόσκοπτα τις απαιτητικές εφαρμογές του Tango. Περιττό να πούμε ότι το streaming περιεχομένου και η θέαση φωτογραφιών είναι εξαιρετικά άνετα σε μια τέτοια οθόνη.

«Με απλά λόγια, θέλαμε να πάρουμε ένα εκπληκτικό concept και να το μετατρέψουμε σε ένα εμπορικό προϊόν», είπε ο Jeff Meredith, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Android and Chrome Computing της Lenovo. «Από τη στιγμή που είδαμε το Tango, ξέραμε ότι μπορούσε να εξαπλωθεί όπως το GPS. Όμως για να βοηθήσουμε το Phab2 Pro να κάνει πραγματικά τη διαφορά, το διαθέτουμε σε μια προσιτή τιμή για το μέσο χρήστη, παρέχοντας έτσι, όχι μόνο ένα τεχνολογικά πρωτοποριακό smartphone, αλλά και ένα γενικής χρήσης εξαιρετικό κινητό που είναι το πρώτο στην κατηγορία του».

Δείτε ακόμη: Το Google Abacus θα καταργήσει τα συνθηματικά 

Οι δέκα λόγοι που το Tango είναι τόσο σημαντικό

Παρακάτω παραθέτουμε δέκα λόγους που θεωρούμε ότι το Phab2 Pro και το Tango είναι τόσο σημαντικό που μπορεί πραγματικά να δείχνει αν όχι το μέλλον, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του.

1. Μέτρηση αποστάσεων

google tango 02


Χάρη στην μοναδική τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί το Phab2 Pro, μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια ένα χώρο που μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε τη διακόσμησή του, να τοποθετήσουμε νέα έπιπλα που δεν ξέρουμε αν χωράνε κλπ. Με τη χρήση της κάμερας και των αισθητήρων μπορούμε να έχουμε μια απόλυτα ακριβή εικόνα του χώρου στην οθόνη του κινητού με και χωρίς τα έπιπλα που θέλουμε.

Δείτε το video:

2. Τεράστια οθόνη

Η θηριώδης 6,4 ιντσών 4Κ ανάλυσης οθόνη του Phab2 Pro επιτρέπει την άνετη, ακριβή και ξεκούραστη θέαση ώστε να μπορούμε να δούμε τα πάντα με οξεία και ακριβή λεπτομέρεια. Και αυτό την κάνει τέλεια για ό,τι κι αν τη θέλουμε: παιχνίδια, ταινίες, φωτογραφίες, περιήγηση στο Web και οτιδήποτε άλλο θα κάναμε με ένα smartphone, πέραν των λειτουργιών του Tango.

3. Πλοήγηση εσωτερικών χώρων

google tango 03

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ατού της τεχνολογίας του Tango να είναι η δυνατότητα πλοήγησης-καθοδήγησης σε εσωτερικούς χώρους. Χάρη στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση χώρων και τους αισθητήρες, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση χρηστών μέσα σε κτίρια προκειμένου να πάνε από ένα μέρος σε ένα άλλο. Σκεφθείτε ένα μεγάλο πολύπλοκο κτίριο όπου δεν έχετε ξαναπάει και έχετε δώσει ραντεβού σε συγκεκριμένο σημείο ή ψάχνετε μια υπηρεσία και το κινητό σας σας πάει εκεί όπως ένα GPS μόνο που βλέπετε τα πάντα ζωντανά στην οθόνη σας.

Δείτε ακόμη: Η Apple θα επενδύσει στην επαυξημένη πραγματικότητα το 2016 

4. Παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι άλλος ένας εμφανής λόγος όπου το Tango θα κάνει θραύση. Χάρη στην Επαυξημένη Πραγματικότητα του Tango, το interface του παιχνιδιού μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα διαφανές layer πάνω στην εικόνα του πραγματικού κόσμου και να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχετε τη δυνατότητα διάδρασης με τα εικονικά αντικείμενα του παιχνιδιού που όμως «βρίσκονται» στον πραγματικό κόσμο που αποτελεί το περιβάλλον σας. Ή ακόμη θα μπορείτε να κρύβεστε πίσω από καρέκλες ή τραπέζια που όμως στον κόσμο του παιχνιδιού θα φαίνονται σαν δέντρα ή βράχια κλπ. Ή να τρέχετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο που επίσης θα αντιστοιχούν σε «δωμάτια-πίστες» του παιχνιδιού σας. Όπως καταλαβαίνετε, οι δυνατότητες είναι άπειρες και ακόμη πιο πολύ με εφαρμογή τους στον εξωτερικό κόσμο (ένα πάρκο, μια παιδική χαρά, μια παραλία π.χ.)

Δείτε το video:

5. Φωτογράφηση βάθους πεδίου

google tango 04

Αν και δεν είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, η δυνατότητα ωστόσο που δίνει ο αισθητήρας βάθους που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, δίπλα στην κάμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοήθημα προκειμένου να κάνουμε λήψη σε φωτογραφίες με αληθινό βάθος πεδίου, παρόμοια με αυτή που παράγεται μόνο αν έχει κανείς διπλή κάμερα στη συσκευή του (όπως στο HTC One M8 ή το πολυ-αναμενόμενο iPhone 7 Plus). Μια τέτοια δυνατότητα δίνει επαγγελματικό αέρα στις φωτογραφίες μας.

6. Χαρτογράφηση θέσης

google tango 05

Ουσιαστικά μια επέκταση της λειτουργίας εσωτερικής πλοήγησης που αναφέραμε πιο πάνω, δίνει τη δυνατότητα για ακριβή εύρεση θέσης σε ένα χώρο. Η Lenovo έκανε μια επίδειξη της δυνατότητας κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, όπου μπορούσε κάποιος να δει άλλα άτομα μέσα σε ένα μουσείο και πού βρίσκονταν χάρη σε μια τεχνολογία που ονομάζει Glympse. Με μια τέτοια τεχνολογία θα μπορεί κάποιος να αφήνει μια «καρφίτσα» (pin) που θα υποδηλώνει τη θέση του και κάποιος άλλος με μια συσκευή Tango θα μπορεί να τον δει και να καθοδηγηθεί για να τον βρει ακριβώς.

7. Δυνατότητα σύλληψης ήχου Dolby Audio 5.1

Ίσως να μην είναι η μοναδική συσκευή στο μέλλον με αυτή τη δυνατότητα, αλλά το Lenovo Phab2 Pro είναι η πρώτη - για την ώρα - με μια τέτοια εκπληκτική δυνατότητα. Η σύλληψη ήχου Dolby Audio 5.1, επιτρέπει στη συσκευή τη λήψη ήχου 360 μοιρών, αλλά και βίντεο. Δεν χρειάζεστε πια μια ειδική κάμερα πανοραμικής λήψης 360 μοιρών και πολύ περισσότερο όταν οι περισσότερες δεν κάνουν και λήψη πανοραμικού 3D ήχου, ενώ το Phab2 Pro μπορεί.

Δείτε ακόμη: Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality) : σύντομα κοντά σας..... 

8. Διαδραστική εικονική εξερεύνηση

google tango 06

Με την τεχνολογία Tango μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Επαυξημένη Πραγματικότητα στο interface για να εξερευνήσουμε έναν εικονικό κόσμο χωρίς να φύγουμε από το σπίτι μας. Από τη στιγμή που όλα εμφανίζονται πάνω από τον πραγματικό κόσμο, μπορούμε να κινούμαστε μέσα σε ένα δωμάτιο ή σε όλο το σπίτι και να βλέπουμε στην οθόνη μας να περνάμε από τη μια περιοχή του εικονικού κόσμου σε μια άλλη. Μόλις έφτασα στον καταρράχτη (καρέκλα), τώρα περνάω την κοιλάδα (διπλανό δωμάτιο), ανεβαίνω στο βουνό (τραπέζι) κλπ.

9. Εκπαίδευση

google tango 07

Το Tango ανοίγει δυνατότητες για εκπληκτικής ομορφιάς και ποιότητας εκπαίδευση. Ας πούμε ότι το παιδί σας μαθαίνει για τους δεινοσαύρους και θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για ένα είδος. Μπορεί να το προβάλει σαν να είναι ζωντανό στο χώρο του και μετά να περπατήσει γύρω του και να το περιεργαστεί λεπτομερώς, να το δει να κινείται, να του αλλάξει μέγεθος, ακόμη και να το δει στο πραγματικό του μέγεθος κλπ.

10. Μετρήσεις για επιθεωρητές κτιρίων, μηχανικούς, εργολάβους κλπ

Όπως φαίνεται και στην εικόνα 2 και είπαμε και παραπάνω, η ακρίβεια μετρήσεων ενός χώρου είναι εκπληκτική και κάνει για τις ανάγκες όχι μόνο ενός χρήστη που θέλει να διακοσμήσει ένα δωμάτιο, αλλά και ενός επαγγελματία όπως επιθεωρητή κτιρίων που θέλει να δει αν έχουν γίνει αλλαγές στη δόμηση, ενός εργολάβου που θέλει να δει πού θα χτίσει, ενός μηχανικού κλπ.

Είναι αλήθεια ότι το Google Tango είναι ένα πρότζεκτ που πραγματικά μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κινητά μας μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και άλλοι κατασκευαστές που θα το υιοθετήσουν και βέβαια και δημιουργοί εφαρμογών που να εκμεταλλεύονται τα πραγματικά σπουδαία χαρίσματα και δυνατότητές του.

Δείτε ακόμη: Η Apple αρχίζει να κινείται και στον χώρο του VR! 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status