Οδηγός αγοράς iPod 2016

Οδηγός αγοράς iPod 2016
ired.gr

 Αν είστε fan της Apple, θα θέλετε και το music player σας να έχει το μήλο!

Με μια ματιά

  • iPod Shuffle: μικρό, σε compact size, χωρίς οθόνη, φθηνό
  • iPod Nano: μικρό, λίγο πιο ακριβό, με οθόνη αφής
  • iPod Touch: μεγάλη οθόνη, ιδανικό και για παιχνίδια, επιλογές συνδεσιμότητας, ακριβό
  • iPod Classic: δεν κυκλοφορεί στην αγορά, μεγάλος αποθηκευτικός χώρος

ipod buy guide 01

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα iPod αλλά δεν ξέρετε ποιο να διαλέξετε; Καταρχάς, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ένα iPod, γενικά, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής αφού διαθέτει πολλές από τις λειτουργίες ενός iPhone.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα συγκρίνουμε τα διάφορα χαρακτηριστικά του κάθε iPod, όπως τις δυνατότητες, την τιμή, την μπαταρία, ώστε να επιλέξετε με ευκολία το κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Οδηγός iPod

ipod buy guide 02

Τα iPods έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την αρχική συσκευή που εμφανίστηκε μαγικά μέσα από την τσέπη του τζιν του Steve Jobs, τον Οκτώβριο του 2001. Τότε, επρόκειτο για μια αποκλειστική συσκευή αναπαραγωγής μουσικής ενώ σήμερα υπάρχουν μοντέλα iPod που έχουν πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αναπαράγουν ταινίες, πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με το FaceΤime. Όμως όλα τα iPod δεν είναι ίδια.

iPod Shuffle: Το iPod που μοιάζει περισσότερο στην αρχική έκδοση αφού εστιάζει αποκλειστικά στην αναπαραγωγή ήχου. Η έλλειψη οθόνης μέχρι σήμερα μας στερούσε την δυνατότητα να βλέπουμε τι ακούμε και η εναλλαγή μεταξύ των τραγουδιών έπρεπε να γίνεται στην τύχη. Με το Voice Over όμως, το iPod Shuffle μπορεί να διαβάζει το όνομα του τραγουδιού, του podcast ή του audiobook ώστε να διαλέγετε ποιο θέλετε να ακούσετε, χωρίς να χρειάζεστε μια οθόνη. Πρόκειται για μια απλή προσθήκη που έχει όμως πολλαπλασιάσει την αξία του iPod Shuffle, αφού το έχει κάνει πιο εύχρηστο και λειτουργικό.

iPod Nano: Το πιο προφανές χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το iPod Nano από το iPod Shuffle είναι η 2,5 ιντσών multi touch οθόνη. Η μουσική, φυσικά, εξακολουθεί να είναι η κύρια λειτουργία του. Διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργεί μίξεις τραγουδιών με το Genius. Χάρη στην οθόνη, μπορεί επίσης να αναπαράγει οποιοδήποτε βίντεο βρίσκεται στο iTunes. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε φωτογραφίες αλλά και να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο ραδιόφωνο. Αν είστε χρήστης του app Nike Fitness, τότε μπορείτε να μετατρέψετε το iPod Shuffle σε fitness tracker. Το Bluetooth είναι άλλο ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό αφού μπορείτε να συνδέσετε Bluetooth ακουστικά ή ηχεία. Δυστυχώς η συσκευή δεν συνεργάζεται με το Apple Music.

iPod Touch: Πρόκειται για το μοναδικό iPod που διαθέτει την πλήρη έκδοση του iOS και έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του App Store που θα μπορούσατε να κατεβάσετε και σε ένα iPhone. Το iPod Touch είναι επίσης μια πλήρως λειτουργική συσκευή περιήγησης στο διαδίκτυο και διαθέτει μια τεσσάρων ιντσών οθόνη Retina. Η ενσωματωμένη κάμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του iPhone αλλά βγάζει ικανοποιητικές φωτογραφίες για να ανεβάσετε στο Facebook και στο Instagram.

Ποιο iPod σας ταιριάζει καλύτερα;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι τι ακριβώς θέλετε από τη συσκευή. Αν το μόνο που θέλετε είναι να ακούτε μουσική ενώ κάνετε γυμναστική, το iPod Touch, ίσως, είναι υπερβολή, αν και διαθέτει τον συνεπεξεργαστή κίνησης M8 για να παρέχει ακριβείς πληροφορίες παρακολούθησης της σωματικής άσκησης.

Από την άλλη πλευρά, το iPod Shuffle μπορεί να σας μπερδεύει κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε τραγούδι, αφού δεν είναι πολύ ευέλικτο.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες λειτουργίες του κάθε iPod για να καταλήξετε πιο εύκολα στην απόφασή σας.

Αποθηκευτικός χώρος

ipod buy guide 03

Με το κλασικό iPod να μην κυκλοφορεί πια στην αγορά, οι επιλογές για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο είναι πλέον περιορισμένες.

Το iPod Shuffle διαθέτει μόνο 2 GB ενώ το iPod Nano μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 16 GB του. Το Shuffle μπορεί να χωρέσει περίπου στα 450 τραγούδια κωδικοποιημένα στα 128 kbps, ενώ το Nano θα αποθηκεύσει 4000 τραγούδια.

Το μοναδικό μοντέλο που έχει παραλλαγές αποθηκευτικού χώρου είναι το iPod Touch: 16, 32, 64, 128 GB. Μπορεί να μη φθάνει τη μαμούθ χωρητικότητα των 160 GB του iPod Classic αλλά προσφέρει αρκετό χώρο στους χρήστες και συγχρόνως πολλές περισσότερες δυνατότητες. Βέβαια, να έχετε κατά νου, ότι η πραγματική χωρητικότητα μια συσκευή iOS, όπως το iPod Touch, είναι πάντα μικρότερη από αυτή που διαφημίζεται.

Φυσικά αν πραγματικά χρειάζεστε περισσότερο χώρο, αξίζει να ψάξετε για ένα μεταχειρισμένο iPod Classic. Πρόσφατα, είχαμε αναρτήσει ένα κείμενο στο blog, όπου αναφέραμε πόσο ακριβά πωλούνται στο ebay τα παλιά iPod.

Διαβάστε περισσότερα εδώ «Τα παλιά iPod πωλούνται για χιλιάδες δολάρια στο ebay»

Μπαταρία

ipod buy guide 04

Τα iPod δεν έχουν την ίδια χρήση με τα iPhones αλλά η ζωή της μπαταρίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Παρά την έλλειψη οθόνης, η μπαταρία του iPod Shuffle διαρκεί μόνο 15 ώρες. Δεύτερο σε διάρκεια αναπαραγωγής μουσικής έρχεται το iPod nano με 30 ώρες, ενώ το iPod Touch, που έχει και τη μεγαλύτερη μπαταρία, αντέχει έως 40 ώρες.

Βέβαια αυτά τα δεδομένα αφορούν μόνο την αναπαραγωγή μουσικής. Αν βλέπετε βίντεο, το Nano θα φτάσει τις 3,5 ώρες ενώ το Touch τις 8.

Κάμερα

ipod buy guide 06

Μόνο το iPod Touch διαθέτει κάμερα. Πρόκειται για μια κάμερα 8 megapixels, με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνη του iPhone όπως slow motion video και burst mode. Υπάρχει, επίσης, μια Facetime κάμερα για βιντεοκλήσεις ή λήψη selfies. Αν η συσκευή συνδεθεί στο internet, μέσω Wi-Fi, τότε μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Facebook ή στο Instagram. Μπορείτε, ακόμη, να κατεβάσετε από το App Store, οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων θέλετε. Το iPod Touch έχει και τη δυνατότητα λήψης βίντεο.

Video

Τόσο το iPod Touch, όσο και το iPod Nano, μπορούν να αναπαράγουν video αλλά το iPod Touch είναι πολύ καλύτερο αφού έχει και μεγαλύτερη οθόνη. Στο iPod nano θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα videos στη συσκευή ενώ με το iPod Touch, μπορείτε να κάνετε streaming μέσω iTunes.

Μουσική

ipod buy guide 07

Το iPod nano διαθέτει ραδιόφωνο και χωράει 4000 τραγούδια. Το Shuffle μπορεί να αποθηκεύσει 450 τραγούδια, κωδικοποιημένα στα 128 kpbs.

Το iPod Touch διαθέτει πρόσβαση στο iTunes Music Store, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάζετε τραγούδια άμεσα στο iPod ή ακόμη και να ακούτε μουσική από το Apple Music.

Χρώματα

ipod buy guide 08

Και οι τρεις τύποι iPod κυκλοφορούν στα εξής χρώματα: Silver, Gold, Space Grey, Pink, Blue, Red.

Τιμή

ipod buy guide 09

Κάτι που ίσως επηρεάσει περισσότερο την απόφασής σας είναι η τιμή. Αν πραγματικά δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα και δεν ενδιαφέρεστε για επιπλέον λειτουργίες, τότε το iPod Shuffle, με τιμές από 59 euros.

Με το Nano θα έχετε πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά και 8 φορές επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε από 156 euros για να το αποκτήσετε.

Αν θέλετε να είστε βασιλιάς των iPod, τότε επιλέξτε ένα από τα τέσσερα μοντέλα του iPod Touch, αυτό των 16 GB (216 euros), 32 GB (259 euros) 64 GB (296 euros) και 128 GB.

Ανακεφαλαιώνοντας

ipod buy guide 10

Έχοντας εξερευνήσει τα διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προσφέρει κάθε μοντέλο, ελπίζουμε ότι φωτίσαμε αρκετά την υπόθεση «iPod». Τα συμπεράσματα συνοπτικά:

iPod Shuffle: ιδανικό για τους λάτρεις των σπορ, λόγω του ότι είναι ανθεκτικό και με το κλιπ του μπορεί να τοποθετηθεί πανεύκολα παντού. Έχει γίνει πολύ ισχυρό χάρη στη λειτουργία του Voice Over και είναι ιδανικό για όσους θέλουν μια φθηνή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής αλλά δεν συμβιβάζονται με τίποτα εκτός της Apple.

iPod Nano: λόγω του μεγέθους του, το iPod Nano θα ταίριαζε πολύ για χρήση από παιδιά. Με μεγαλύτερη χωρητικότητα από το Shuffle και με τη δυνατότητα να γίνει fitness tracker, είναι μια πολύ καλή επιλογή.

iPod Touch: μια εντυπωσιακή συσκευή με το ανάλογο τίμημα φυσικά. Αν έχετε ήδη ένα iPhone, σχεδόν γνωρίζετε τα πάντα για το iPod Touch. Αν ψάχνετε για μια συσκευή που να συνδέεται στο ίντερνετ, αλλά τα iPad είναι πολύ μεγάλα, το iPod Touch προσφέρει μια καλή αναλογία της εμπειρίας και σε λίγο καλύτερη τιμή από ένα iPad mini 2.

Από mirelen