Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάνετε το παλιό σας router, Wi-Fi-repeater

Κάνετε το παλιό σας router, Wi-Fi-repeater
ired.gr

Εξαφανίστε τις “νεκρές ζώνες” στο Wi-Fi του σπιτιού σας με αυτό το κόλπο.

Υπήρχαν “νεκρές ζώνες” στο Wi-Fi του σπιτιού ή του γραφείου σας; Θέλετε να καλύψετε κάθε γωνιά με δυνατό σήμα; Μια καλή μέθοδος είναι να μετατρέψετε το παλιό σας router σε Wi-Fi-repeater και να εξαπλώσετε και δυναμώσετε το σήμα σας έτσι.

Αντίθετα με τους routers, οι repeaters/extenders δεν συνδέονται στο δίκτυό σας με καλώδιο, αλλά ασύρματα. Λαμβάνουν το σήμα από το router σας και το μεταδίδουν και πάλι ενισχυμένο. Έχουμε μιλήσει και παλιότερα για αυτού του είδους τις συσκευές για την ενίσχυση δικτύου σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλοι χώροι, με περισσότερους από έναν ορόφους κλπ.

Αν λοιπόν έχετε έναν παλιό router που «μαζεύει σκόνη» σε κάποια γωνιά, τότε έχετε τη δυνατότητα να τον μετατρέψετε σε Wi-Fi-repeater. Το εξ’ ορισμού εγκατεστημένο firmware στο router αυτό, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο όμως. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το open-source firmware DD-WRT. Από τη στιγμή που το κάνετε, έχετε αρκετές επιλογές. Θα σας εξηγήσουμε ποιες είναι και πώς να τις ρυθμίσετε.

Σημείωση: Για την εγκατάσταση του DD-WRT θα μιλήσουμε λεπτομερώς σε επόμενο άρθρο μας.

Μέρος 1ο: Αποφασίστε αν θέλετε repeater ή δεύτερο access point

Οι ασύρματοι repeaters μπορούν να επεκτείνουν το ασύρματο σήμα του δικτύου σας, αλλά αν χρησιμοποιείτε ενσύρματη δικτύωση (Ethernet), τότε ίσως σας χρειάζεται ένα access point. Με απλά λόγια, το ασύρματο σήμα δεν μπορεί να φτάσει το εύρος ζώνης ενός ενσύρματου σήματος δικτύου.

  • Ένας Wi-Fi repeater λαμβάνει το υπάρχον ασύρματο σήμα (Wi-Fi) και το επανεκπέμπει, αυξάνοντας έτσι την κάλυψη του ασύρματου δικτύου σας. Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί σύνδεση μέσω καλωδίου με τον κεντρικό router, αλλά έχει κατώτερες επιδόσεις.
  • Ένα access point είναι απλά ένας δεύτερος router που παρέχει και ασύρματο σήμα (Wi-Fi) στο δίκτυό σας. Κάτι τέτοιο απαιτεί σύνδεση μέσω καλωδίου όμως με τον κυρίως router του δικτύου, αλλά παρέχει και πολύ ανώτερες επιδόσεις.

Ανάλογα λοιπόν με το ποιες είναι οι ανάγκες σας και πώς θέλετε να επεκτείνετε το δίκτυό σας, θα πρέπει να επιλέξετε ποια από τις δύο λύσεις σας καλύπτει καλύτερα. Ο μεν repeater δεν δεσμεύεται από καλώδια αλλά έχει κατώτερο σήμα, το δε access point έχει καλύτερο σήμα, αλλά δεσμεύεται από το καλώδιο που θα το ενώνει με τον κεντρικό router.

Δείτε ακόμη: Ασφάλεια router: Πώς να προστατέψετε το router και τη σύνδεσή σας 

Μέρος 2ο: Κάνετε ένα 30/30/30 reset

wifi repeater 02

Πριν προχωρήσουμε ας βεβαιωθούμε ότι ο DD-WRT router μας χρησιμοποιεί τις εξ’ ορισμού ρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, θα κάνουμε ένα hard reset - ή 30/30/30 όπως λέγεται - που διαγράφει οποιεσδήποτε ρυθμίσεις από την NVRAM του router. Να πώς γίνεται.

Βήμα 1ο: Με το router στην πρίζα (ή το τροφοδοτικό του στην πρίζα, ανάλογα) πατάμε το πλήκτρο “reset” που βρίσκεται στην πίσω όψη (συνήθως) για 30 δευτερόλεπτα. Ο router θα εκτελέσει επαναφορά και αυτό είναι το φυσιολογικό. Συνεχίζουμε να πατάμε το πλήκτρο.

Βήμα 2ο: Τώρα κρατώντας ακόμη το πλήκτρο “reset”, αποσυνδέουμε την τροφοδοσία και περιμένουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

Βήμα 3ο: Κρατώντας ακόμη το πλήκτρο “reset” επανασυνδέουμε το ρεύμα και κρατάμε το πλήκτρο πατημένο για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

Αυτό είναι: 30 δευτερόλεπτα με το router αναμμένο, 30 σβηστό και 30 αναμμένο πάλι.

Δείτε ακόμη: Πώς να βρείτε τον κωδικό του Wi-Fi router στο Mac 

Μέρος 3ο: Ρυθμίστε το DD-WRT σαν Wi-Fi-repeater

wifi repeater 03

Αν ο router είναι συνδεδεμένος σε κάποιο δίκτυο, αποσυνδέστε τον - δεν χρειαζόμαστε καλώδια για ένα repeater. Συνδεθείτε τώρα στο router ασύρματα. Το όνομά του (SSID) θα είναι DD-WRT και θα πρέπει να ορίσετε ένα όνομα χρήστη κι ένα συνθηματικό.

Βήμα 1ο: Βρείτε πρώτα το τμήμα “Wireless” και πατήστε την ετικέτα “Basic”.

Βήμα 2ο: Θέστε το “Wireless Mode” στην επιλογή “Repeater”.

Βήμα 3ο: Θέστε το “Wireless Network Mode” σε επιλογή που να ταιριάζει με αυτήν του δικτύου σας (του κεντρικού router σας δηλαδή). Αυτό μπορεί να απαιτεί να ψάξετε λίγο στις ρυθμίσεις του κυρίως router του δικτύου σας, αλλά η επιλογή “Mixed” συνήθως κάνει για όλα.

Βήμα 4ο: Θέστε το SSID να είναι ίδιο με αυτό του κεντρικού router του δικτύου σας - άλλωστε αυτό το δίκτυο θέλετε να επεκτείνετε.

Βήμα 5ο: Στο “Virtual Interfaces” πατήστε “Add.”

Βήμα 6ο: Δώστε ένα νέο όνομα (SSID) στο virtual interface - ό,τι σας αρέσει, αρκεί να είναι μοναδικό και να μπορείτε να το αναγνωρίζετε. Οπωσδήποτε όχι αυτό του κυρίως router του δικτύου σας.

Βήμα 7ο: Πατήστε το “Save” αλλά όχι το “Apply” ακόμη.

Πάμε τώρα στο τμήμα “Wireless Security”.

wifi repeater 04

Βήμα 1ο: Στο τμήμα “Physical interface” βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του κυρίως router σας. Π.χ., αν στο δίκτυό σας η ασφάλεια χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο «WPA2 Personal with TKIP encryption», το ίδιο θα επιλέξετε και εδώ.

Βήμα 2ο: Στο κομμάτι “Virtual interface” θα επιλέξετε τις ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιείτε για να συνδέεστε στο router-repeater. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες με αυτές του παραπάνω “Physical interface” τμήματος για να μην μπερδεύεστε.

Βήμα 3ο: Πατήστε το “Save” αλλά όχι το “Apply” και πάλι.

Κουράγιο, σχεδόν τελειώσαμε. Τώρα θα πάμε στο τμήμα “Security” και θα απενεργοποιήσουμε το “SPI Firewall” και απο-επιλέξουμε οτιδήποτε βρίσκεται στο τμήμα “Block WAN Requests”. Και πάλι πατάμε το “Save”.

Τέλος πηγαίνουμε στο τμήμα “Setup” και επιλέγουμε “Basic setup”. Στο “Network Setup” αλλάξτε το Router IP σε διαφορετικό subnet από αυτό του κεντρικού σας router. Για παράδειγμα αν ο κύριος router του δικτύου σας είναι στο 192.168.1.1, τότε η ΙΡ του repeater πρέπει να είναι στο 192.168.2.1 (π.χ.).

wifi repeater 05

Δείτε ακόμη: Ενίσχυση σήματος Wi-Fi 

Αφού τελειώσετε και με αυτό, βεβαιωθείτε και πάλι ότι όλες οι ρυθμίσεις που κάνατε είναι σωστές - ανατρέχοντας σε όλες τις σελίδες του firmware που είδαμε - και, τότε πια πατήστε το “Apply”. Ο router θα κάνει επανεκκίνηση και τότε πια θα δείτε το SSID που θέσατε σ’ αυτόν, να εμφανίζεται διαθέσιμο. Μπορείτε πια να συνδεθείτε σε αυτό το δίκτυο και, μέσω αυτού στο Internet ή σε όποιο άλλο δίκτυο θέλετε.

Αυτά και καλή επιτυχία.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status