Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με αυτό το λογισμικό μπορεί κάθε smartphone να έχει 3D Touch

Με αυτό το λογισμικό μπορεί κάθε smartphone να έχει 3D Touch
ired.gr
Μια νέα τεχνολογία μέσω λογισμικού υπόσχεται λειτουργίες παρόμοιες με του 3D Touch του iPhone 6s

Η τεχνολογία αναγνώρισης της πίεσης στην οθόνη - γνωστότερη ως 3D Touch - του iPhone 6s/6s Plus, δεν βρήκε το δρόμο για να εφαρμοστεί στο νεότερο iPhone 5 SE, πιθανότατα λόγω του κόστους της ευαίσθητης στην πίεση οθόνης. Αλλά τι θα λέγατε αν το SE - και κάθε άλλο smartphone με μικρόφωνο και ηχείο (δηλαδή όλα) - μπορούσε να αποκτήσει τη δική του έκδοση 3D Touch;

Αυτό ακριβώς έκαναν οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με ένα τμήμα λογισμικού που ανέπτυξαν, με το όνομα ForcePhone. Η τεχνολογία λειτουργεί με την εκπομπή ενός - εκτός ακουστικού φάσματος - σήματος στη συχνότητα των 18-24kHz, την οποία εμείς βέβαια δεν μπορούμε να ακούσουμε (δεν ξέρω για τους σκύλους μας). Ο τόνος αυτός λοιπόν παραμορφώνεται με την παραμικρή πίεση του δαχτύλου μας στην οθόνη και το μικρόφωνο του τηλεφώνου συλλαμβάνει αυτές τις μεταβολές και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στη συσκευή να αναγνωρίσει το πόσο δυνατά ή απαλά πατήσαμε την οθόνη.

«Δεν χρειάζονται ειδικές οθόνες ή προ-εγκατεστημένοι ειδικοί αισθητήρες για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτού του είδους τη λειτουργικότητα μπορεί να την έχει οποιοδήποτε τηλέφωνο», λέει ο Kang Shin καθηγητής του τμήματος Computer Science στο U-M Department of Electrical Engineering and Computer Science. «Έχουμε βελτιστοποιήσει το interface της συσκευής χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον αισθητήρες. Το ForcePhone αυξάνει το ‘λεξιλόγιο’ μεταξύ χρήστη και συσκευής.»

Ο Shin σχεδίασε το λογισμικό μαζί με τον Yu-Chih Tung, έναν φοιτητή που κάνει διδακτορικό στο ίδιο τμήμα. «Πιστεύω ότι προσφέρουμε ένα φυσικό interface, παρόμοιο με την περιστροφή ενός κουμπιού», προσθέτει ο Tung. «Είναι το επόμενο βήμα μετά το απλό interface αφής και μπορεί να συμπεριλάβει κι άλλους είδους μορφές επικοινωνίας, όπως χειρονομίες και φωνή.»

Ο Yu-Chih Tung εξήγησε ότι η έμπνευση για τη δημιουργία του ForcePhone του ήλθε μετά την παρακολούθηση της ταινίας του 2008 του Batman με τίτλο «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (“The Dark Knight”), όπου ο ήρωας ελέγχει όλα τα smartphone της πόλης με σήματα υψηλής συχνότητας που ανακλώνται στη δομή των κτιρίων της πόλης.

Δείτε ακόμη: 7 κόλπα με το 3D Touch 

Είναι μια αντίστοιχη σύλληψη με αυτή που παρουσίασε η Sony σε ένα XPERIA μοντέλο της (βίντεο εδώ - https://www.youtube.com/watch?v=BgNXsJeN7ek&feature=youtu.be), λίγο μετά που η Apple παρουσίασε το 3D Touch. Σε αυτό το demo χρησιμοποιείται το εσωτερικό βαρόμετρο του τηλεφώνου, προκειμένου να αντιληφθεί τη διαφορά πίεσης όταν το αδιάβροχο αυτό τηλέφωνο πατιόταν δυνατότερα ή απαλότερα.

Δείτε βίντεο 

Η τεχνολογία του ForcePhone διαφέρει από αυτήν του 3D Touch και θα χρειαστεί διαφορετικό interface για να λειτουργήσει σωστά. Το 3D Touch μπορεί να αντιληφθεί διαφορετικά επίπεδα πίεσης σε συγκεκριμένο σημείο, για να μην αναφέρουμε την απτική αντίδραση που παρέχει δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός touchpad.

Το ForcePhone πάλι από τη μεριά του, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα - σκεφθείτε το ξεκλείδωμα της συσκευής σας με ένα συγκεκριμένο σχέδιο από πατήματα, ή την απόρριψη μιας κλήσης χωρίς καν να βγάλετε το τηλέφωνο από την τσέπη σας, απλά χτυπώντας απαλά την οθόνη.

Δείτε ακόμη: Θα είναι το 3D Touch το νέο Home Button; 

Για την ώρα το πρότζεκτ είναι όπως το ακούτε. Δεν έχουν ακόμη γίνει σχέδια για τη χρήση του σε κανονικές συσκευές της αγοράς και την είσοδό του σε αυτή. Ένα demo όμως θα δοθεί στην MobiSys 2016 που θα γίνει στη Σιγκαπούρη στις 27-29 Ιουνίου. Όπως και να έχει, η ιδέα αυτή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα λογισμικό που ο καθένας θα μπορεί να κατεβάσει στη συσκευή του - οποιαδήποτε συσκευή - και αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status