Μπορούμε να έχουμε AirPlay στα Windows;

Μπορούμε να έχουμε AirPlay στα Windows;
ired.gr

Αν σας αρέσει η δυνατότητα AirPlay στα Mac, διαβάστε παρακάτω.

Η τεχνολογία ασύρματου streaming της Apple, το AirPlay, επιτρέπει σε ένα Mac ή μια iOS συσκευή (iPhone, iPad, κλπ), να στέλνει μουσική, ταινίες, φωτογραφίες κλπ ασύρματα σε άλλες συσκευές που την υποστηρίζουν σε ένα σπίτι ή γραφείο.

Ως γνωστόν, η Apple περιορίζει κάποιες από τις καλύτερες δυνατότητες των λειτουργικών της συστημάτων, ώστε να λειτουργούν μόνο με δικά της προϊόντα (όπως π.χ. το FaceTime), κάτι που μπορεί να κάνει τους χρήστες PC με Windows να αναρωτιούνται: υπάρχει η δυνατότητα AirPlay στα Windows;

windows airplay 01

Και εδώ είναι τα καλά νέα: υπάρχει τρόπος να έχουμε το AirPlay στα Windows.

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε δύο συσκευές με δυνατότητα AirPlay (η μία θα είναι είτε μια iOS συσκευή, είτε ένας υπολογιστής) στο ίδιο Wi-Fi και είστε έτοιμοι.

Για να έχετε κάποιες πιο προχωρημένες δυνατότητες του AirPlay θα χρειαστείτε επιπλέον λογισμικό, γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω.

Δείτε ακόμη: FaceTime στα Windows;

AirPlay streaming από το iTunes

windows airplay 02

Μια από τις δυνατότητες του AirPlay που η Apple περιορίζει στα Mac και μόνο, είναι το να μπορούμε να κάνουμε streaming οποιουδήποτε υλικού σε μια συσκευή που υποστηρίζει το AirPlay.

Αυτό μας επιτρέπει πολύ περισσότερα από το απλό streaming μουσικής μέσω του iTunes. Μπορεί κανείς να κάνει streaming σε οτιδήποτε από οποιαδήποτε εφαρμογή - ακόμη κι αν δεν υποστηρίζει AirPlay - επειδή η λειτουργία αυτή είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το λειτουργικό του Mac.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χρησιμοποιεί την desktop έκδοση του Spotify, που δεν υποστηρίζει το AirPlay, μπορεί ωστόσο, να χρησιμοποιήσει το AirPlay του Mac OS X για να στείλει ασύρματα τη μουσική του στα ασύρματα ηχεία του.

Επειδή όμως το AirPlay στα Windows υπάρχει μόνο μέσω και χάρη στο iTunes και δεν είναι μέρος του λειτουργικού, δεν έχουμε τέτοιες εκτεταμένες δυνατότητες. Μπορούμε όμως να κάνουμε streaming σε περιεχόμενο του iTunes προς iOS συσκευές ή την Apple TV. Όμως μέσω έξτρα λογισμικού μπορούμε να αποκτήσουμε τις επιπλέον δυνατότητες του AirPlay που έχουν τα Mac.. Γι’ αυτό δοκιμάστε τα:

  • Airfoil for Windows, δωρεάν για δοκιμή, 29$ η πλήρης έκδοση.
  • TuneBlade, δωρεάν για χρήση απλή με περιορισμούς σε δυνατότητες και 10$ η πλήρης έκδοση.

Δείτε ακόμη: FaceTime στο Android;

AirPlay Mirroring; Και πάλι μέσω έξτρα λογισμικού

windows airplay 03

Μια πολύ ωραία δυνατότητα του AirPlay, το Mirroring (Καθρεπτισμός) υπάρχει μόνο για χρήστες και κατόχους της Apple TV και του Mac. Μέσω αυτής της λειτουργίας, μπορούμε να στείλουμε την οθόνη της συσκευής μας (Mac ή iOS) στην τηλεόρασή μας μέσω της Apple TV. Είναι και πάλι μια δυνατότητα ενσωματωμένη στο OS X που μπορούμε να έχουμε μέσω επιπλέον software.

  • AirParrot μια εφαρμογή των 15$ που επιτρέπει το Mirroring από PC στην Apple TV ή στο Chromecast. Επίσης μας επιτρέπει να καθρεφτίζουμε μία εφαρμογή στην Apple TV (και από εκεί στην τηλεόραση) και να βλέπουμε κάτι άλλο στο PC μας την ίδια στιγμή. Αυτό δε γίνεται στα Mac.
  • AirServer, ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς που επιτρέπει σε ένα PC να λαμβάνει βίντεο μέσω AirPlay. Επιτρέπει τη δωρεάν δοκιμή και κοστίζει από 8-20$ ανάλογα με την άδεια που θα αγοράσετε.
  • X-Mirage, αυτή η εφαρμογή των 16$ επιτρέπει τον καθρεπτισμό σε PC ή Mac από iOS συσκευές. Επιπλέον προσθέτει τη δυνατότητα καταγραφής σε βίντεο της οθόνης της iOS συσκευής μαζί με τον ήχο. Επιπλέον επιτρέπει τον ταυτόχρονο καθρεπτισμό πάνω από μιας συσκευών. Δεν είναι συμβατό όμως με την Apple TV.

Δείτε ακόμη: Πώς να συνδέσετε ένα iPhone στην TV

AirPlay Receiver; Και πάλι με επιπλέον λογισμικό

windows airplay 04

Άλλη μια δυνατότητα που υπάρχει μόνο στα Mac - ως προς το AirPlay - είναι το να μπορούν να λάβουν αρχεία από άλλες συσκευές AirPlay. Στέλνοντας βίντεο, ήχο ή αρχεία από μια συσκευή iOS (π.χ.) μπορούμε να τα έχουμε σε ένα Mac και να τα αναπαράγουμε.

Αυτό γίνεται επειδή το AirPlay είναι μέρος του Mac OS X όπως είπαμε. Υπάρχουν όμως και κάποια επιπλέον προγράμματα στα Windows που μπορούν να κάνουν το ίδιο σε ένα PC.

  • AirPlay Client for Windows Media Center, μια δωρεάν εφαρμογή που όμως απαιτεί το Bonjour να είναι εγκατεστημένο στο PC σας, πράγμα που συμβαίνει εφόσον έχετε το iTunes εγκατεστημένο (είναι μέρος του).
  • LonelyScreen, άλλη μια δωρεάν εφαρμογή που όχι μόνο δέχεται περιεχόμενο μέσω AirPlay, αλλά μπορεί να κάνει και καταγραφή σε βίντεο του περιεχομένου που λαμβάνει.
  • Shairport4w, ένα open-source (και άρα δωρεάν) πρότζεκτ που κάνει επίσης καλή δουλειά.

Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλα άρθρα μας, υπάρχουν τρόποι να παρακάμψουμε τους περιορισμούς της Apple για τις διάφορες ειδικές δυνατότητες του Mac OS X και να τις αντιγράψουμε με διάφορους τρόπους και στα Windows αν το θέλουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για πειραματισμό.

από Elichord