Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αναγέννηση του Φοίνικα από τις στάχτες: η ΝΟΚΙΑ επιστρέφει!

Η αναγέννηση του Φοίνικα από τις στάχτες: η ΝΟΚΙΑ επιστρέφει!
ired.gr

Ναι είναι αλήθεια: η ΝΟΚΙΑ ετοιμάζει την θριαμβευτική επιστροφή της στο χώρο των κινητών τηλεφώνων.

Η ΝΟΚΙΑ επιστρέφει και πάλι και για άλλη μια φορά θα δούμε το όνομά της σε συσκευές κινητών στο εγγύς μέλλον. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα ανακατευτεί η Microsoft (ευτυχώς) και δεν θα έχει εγκατεστημένα τα Windows (ευτυχώς στο τετράγωνο). Τα επόμενης γενιάς ΝΟΚΙΑ κινητά θα έχουν Android και θα παράγονται από μια νέα εταιρία που λέγεται HMD.

Τα νέα ήλθαν αμέσως μετά το «ζόρικο» διαζύγιό της με τη Microsoft. Είχε προ πολλού υποσχεθεί ότι θα κάνει μια θριαμβευτική επιστροφή («I’ll be back» όπως ο Terminator) και τώρα πια μπορεί να μιλήσει γι’ αυτήν επίσημα. Να πώς θα γίνει. Η ΝΟΚΙΑ δίνει στη νέα Φιλανδική εταιρία HMD τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματός της για μελλοντικά τηλέφωνα, smartphone και tablet σε αντάλλαγμα ενός ποσού για τα δικαιώματα αυτά.

nokia comeback 01

Η HMD είναι μια ανεξάρτητη εταιρία και έχει ήδη διαπραγματευτεί με τη Microsoft την απελευθέρωση των απλών κινητών (feature phone) από αυτήν - κάτι που το απέκτησε ως δικαίωμα όταν αγόρασε από τη ΝΟΚΙΑ το Τμήμα Συσκευών (Devices division). Επίσης απέκτησε και τα δικαιώματα για «συναφείς σχεδιαστικά συσκευές», που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει και να επαναφέρει γνωστά σχέδια της ΝΟΚΙΑ στην αγορά. Όλα αυτά συνδυασμένα, δίνουν στην HMD τη δυνατότητα να πουλάει hardware της ΝΟΚΙΑ σε όλο τον κόσμο.

Δείτε ακόμη: 30 κινητά Nokia που έγραψαν ιστορία

Η ΝΟΚΙΑ λέει ότι τα απλά μη-smartphone κινητά της (feature phones) είναι ακόμη πολύ δημοφιλή, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα σχέδιά της για το «πάντρεμα» με το Android. Δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες ακόμη, εκτός του ότι η HMD θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα σειρά smartphone και tablet που θα τρέχουν το λειτουργικό της Google, που θα πουλιούνται δίπλα-δίπλα με τα feature phones. Όπως φαίνεται πάντως, η HMD θα δημιουργήσει το ΝΟΚΙΑ 2 με μια πλήρη σειρά κινητών συσκευών για κάθε γούστο και τσέπη.

nokia comeback 02

Η ΝΟΚΙΑ παρέχει το όνομα μαζί με όλες τις απαραίτητες πατέντες για τη δημιουργία κινητών συσκευών και η HMD θα αναλάβει τις πωλήσεις, τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και τη διάθεση. Ποιος όμως θα αναλάβει την παραγωγή; Περνάμε στην κινέζικη FIH Mobile μια θυγατρική της γνωστής μας Foxconn, της εταιρίας που παράγει τις συσκευές της επίσης πολύ γνωστής μας Apple, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από εξαρτήματα κινητών για πολλά άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Και τελικά, κεφαλή της HMD σαν CEO θα είναι ο πρώην «άνθρωπος» των ΝΟΚΙΑ-Microsoft, Arto Nummela, ενώ σαν πρόεδρος αναμένεται να είναι ο Florian Seiche, άλλος ένας πρώην των ΝΟΚΙΑ και Microsoft.

Δείτε ακόμη: Nokia 3210: μπαταρία, αξιοπιστία και ...φιδάκι!

nokia comeback 03

Αφού κάνουμε πέρα όλες τις μηχανορραφίες του χώρου των mega-corporations που μπορεί να προκύπτουν απ’ όλους αυτούς τους συνδυασμούς ατόμων και χώρων, το τελικό αποτέλεσμα που μένει είναι ότι η ΝΟΚΙΑ κάνει μια θριαμβευτική επάνοδο και δεν αστειεύεται. Το μόνο ερώτημα που απομένει, είναι το πότε θα δούμε την πρώτη συσκευή, αλλά αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Βασιζόμενοι όμως σε προηγούμενα σχόλια φαίνεται πως θα το δούμε πριν το τέλος του έτους. Ένα είναι σίγουρο, η ΝΟΚΙΑ - η αληθινή ΝΟΚΙΑ όχι η γιαλαντζί - επιστρέφει για καλά.

I’ll be back!

από Elichord.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status