Podcast, το «ραδιόφωνο» στα μέτρα σας!

Podcast, το «ραδιόφωνο» στα μέτρα σας!
ired.gr

Τα podcasts είναι εθιστικά, διασκεδαστικά, γεμάτα έμπνευση και φρέσκες ιδέες. Μόνο αν τα δοκιμάσετε, θα το καταλάβετε.

Τι είναι podcast

podcast 01

Πριν αναφερθούμε στο τι ακριβώς είναι το podcast, ας ρίξουμε μια ματιά στην ίδια τη λέξη. Αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian και είναι μια σύντμηση του iPod και του broadcast. Η Apple ήταν εξαιρετικά τυχερή που το εμπορικό σήμα ενός προϊόντος της συνδέθηκε με τη νέα τεχνολογία, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με το Sony Walkman. Όμως ένα podcast μπορεί να το απολαύσει κανείς σε οποιοδήποτε μέσο αφού η πιο δημοφιλής μορφή του είναι το Mp3. Το podcast μπορεί να αναπαραχθεί μέσω κάποιου λογισμικού μουσικής, στον υπολογιστή (το Windows Media Player ή το iTunes), στο smartphone, ακόμη και στο αυτοκίνητο.

To podcast είναι ένα άρθρο, ένα κείμενο, μια ιστορία που, αντί να την διαβάζεις, μπορείς να την ακούς. Το συνηθίζουν οι bloggers, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά τα τελευταία χρόνια, γίνονται φιλότιμες προσπάθειες και στην Ελλάδα.

Τι κάνει το podcasting διαφορετικό και τόσο δημοφιλές;

podcast 02

Φυσικά, θα αναρωτιέστε γιατί τα podcasts είναι τόσο δημοφιλή αφού τα mp3s, το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τα audio blogs υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στο internet. Αυτό που κάνει τα podcasts μοναδικά είναι ότι μπορείτε να τα κατεβάσετε αυτόματα στον υπολογιστή σας και να τα μεταφέρετε με το mp3 player σας πανεύκολα. Και κάθε πρωί που ξυπνάτε να έχετε νέα podcasts να ακούσετε, ενώ κάνετε την πρωινή σας γυμναστική ή ενώ οδηγείτε για τη δουλειά.

Τα podcasts, σε αντίθεση με το ραδιόφωνο, είναι on demand, δηλαδή μπορείτε να τα ακούσετε όταν θέλετε εσείς.

Τα podcasts έχουν γίνει εξαιρετικές πηγές για αφήγηση ιστοριών, συνεντεύξεις και δημοσιογραφικές εκπομπές. Διαρκούν από μερικά λεπτά έως και περισσότερο από μία ώρα και δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να μιλήσουν απευθείας στους ακροατές χωρίς περισπασμούς, δίνοντάς τους έναν νέο τρόπο να μάθουν νέα πράγματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη δουλειά, της γυμναστικής ή της χαλάρωσης.

Τι θεματολογία έχουν τα podcasts;

podcast 03

Για τα πάντα. Υπάρχουν podcasts για ποικίλα ενδιαφέροντα από τον αθλητισμό και τα κόμικς έως τα βιβλία, τα αυτοκίνητα και τον κινηματογράφο.

Ποιος τα φτιάχνει;

podcast 04

Στην εποχή των smartphones ο καθένας έχει πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές μικρόφωνο άρα ο καθένας μπορεί να φτιάξει podcasts. Αν κάποιος έχει πάθος με ένα θέμα και θέλει να το μοιραστεί με άλλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, μπορεί να το κάνει. Φυσικά, το ότι δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό ή οικονομικό εμπόδιο το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Είναι δωρεάν ή πρέπει να τα αγοράσω;

podcast 05

Συνήθως είναι δωρεάν. Ίσως βρείτε κάποια podcasts με χρηματικό αντίτιμο αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο.

Που μπορώ να τα βρω;

podcast 06

Ίσως έχετε δει τα μικρά πορτοκαλί εικονίδια για subscription σε ορισμένες ιστοσελίδες. Π.χ. τα blogs χρησιμοποιούν αυτό το feed για να προσφέρουν το νέο περιεχόμενο στους εγγεγραμμένους χρήστες. Με τον ίδιο τρόπο, πραγματοποιείται και η εγγραφή στα podcasts. Δεν χρειάζεται να καταλάβετε ούτε πώς λειτουργεί, ούτε να ανησυχείτε για το αν υπάρχουν νέα podcasts. Με την εγγραφή, αυτό γίνεται αυτόματα. Είναι σαν να κάνετε μια συνδρομή σε ένα περιοδικό ή στο Netflix. Παρόλα αυτά, η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική αφού ένα podcast μπορεί να μεταδοθεί από το διαδίκτυο (streaming) ή να αποθηκευτεί ως mp3.

Με το podcast έχετε τον πλήρη έλεγχο: μπορείτε να κάνετε rewind, να το ακούσετε ξανά και ξανά, να το σταματήσετε, να το αποθηκεύσετε για το μέλλον ή να το διαγράψετε.

Στον υπολογιστή, το να ακούσει κανείς ένα podcast είναι τόσο εύκολο όσο το να κάνεις κλικ στο play. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταφέρετε τα podcasts στo smartphone σας. Απλά ανοίξτε το iTunes Store, βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει, κατεβάστε το και περάστε το στη συσκευή σας. Ο ευκολότερος τρόπος όμως είναι μέσω του iPhone. Η εφαρμογή Podcasts σας επιτρέπει να εξερευνήσετε, να εγγραφείτε, να κατεβάσετε και να ακούσετε τα podcasts που σας ενδιαφέρουν.

Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τα Podcasts στο iTunes στο παλαιότερο κείμενό μας «Οδηγός iTunes: Podcasts & Ψηφιακό ραδιόφωνο»

Αλλά και οι Android users έχουν πολλές επιλογές για εξερεύνηση και απόλαυση των podcasts. Δοκιμάστε το Stitcher, το TuneIn Radio και το DoggCatcher.

Με ποια podcasts να ξεκινήσω;

podcast 07

Τα podcasts είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, υπήρχε άνθιση των podcasts πριν από 6-7 χρόνια, με κάποιες πολύ καλές και φιλότιμες παραγωγές, κυρίως από bloggers, αλλά οι προσπάθειες αυτές έχουν σταματήσει σήμερα.

Αν ρίξετε μια ματιά στα ελληνικά top podcasts του iTunes θα βρείτε ραδιοφωνικές εκπομπές που έχουν καταγραφεί σε μορφή podcast και στην ουσία είναι διαθέσιμες για ακρόαση οποιαδήποτε στιγμή. Μεταξύ άλλων, στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Ελληνοφρένεια αλλά και μουσικά sessions από τον online ραδιοφωνικό σταθμό offradio.gr

Όμως podcasts υπάρχουν παντού. Με μια αναζήτηση στο iTunes ή στο Google θα βρείτε σίγουρα κάτι ενδιαφέρον. Αν και το γούστο στα podcasts είναι υποκειμενικό, παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και πιο δημοφιλή podcasts παγκοσμίως.

«Note to Self»

podcast 08

Πρόκειται για μια εβδομαδιαία εκπομπή για τον ψηφιακό πολιτισμό με μια πιο μυστηριώδη ματιά. Η hostess Manoush Zomorodi αγαπά την τεχνολογία αλλά ενδιαφέρεται και για όλες τις ανησυχίες και τις αγωνίες που τη συνοδεύουν. Είναι ένα πολύ καλό podcast για όποιον αγαπάει το iPhone του αλλά κατά καιρούς φαντασιώνεται ότι το πετάει στα σκουπίδια.

Ακούστε ενδεικτικά «Killer Robots +Ancients Rules of War= Trouble»

The Moth

podcast 09

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα podcast είναι το The Moth. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο διηγούνται αληθινές ιστορίες από τη ζωή τους σε διάφορα events που πραγματοποιούνται στην Αμερική. Οι ιστορίες ηχογραφούνται και οι καλύτερες γίνονται podcasts.

Για να ξεκινήσετε, ακούστε οποιοδήποτε podcast στο site.

WTF with Marc Maron

podcast 10

Ο Marc Maron είναι ένα εκπληκτικός κωμικός. Στο WTF, όμως, κάνει τον δημοσιογράφο, θέτοντας ερωτήσεις σε διάσημους ανθρώπους για τη ζωή τους, τη δουλειά τους και το πώς είναι να είναι αυτοί που είναι.

Ακούστε τη συνέντευξη του Barack Obama εδώ 

How did this get made

podcast 11

Έχετε δει ποτέ μια ταινία που ήταν τόσο άθλια και σας άρεσε; Ο Paul Scheer, η June Diane Raphael και ο Jason Mantzoukas βλέπουν όλες αυτές τις ταινίες και φτιάχνουν podcasts για να τις σχολιάσουν και να μας παρακινήσουν να τις δούμε κι εμείς.

Ακούστε το podcast που έκαναν για την ταινία The Covenant 

The Biggest Problem in the Universe

podcast 12

Οι κωμικοί παρουσιαστές φτιάχνουν ξεκαρδιστικά podcasts για όλα τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύμπαντος αλλά και για τις λύσεις τους.

Ακούστε ένα από τα podcasts τους εδώ 

Από mirelen.