Η απάντηση της Microsoft στο 3D Touch της Apple

Η απάντηση της Microsoft στο 3D Touch της Apple
ired.gr

Η Microsoft ανταποκρίνεται στην πρόκληση του 3D Touch και η απάντησή της είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Οι περισσότερες επαφές μας όσον αφορά την επικοινωνία μας με το smartphone μας γίνονται μέσω της οθόνης του. Άρα, δεν είναι παράξενο ότι οι διάφοροι κατασκευαστές βρίσκονται σε μια συνεχή κούρσα ως προς το ποιος θα μας παρέχει την νεότερη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία, μέσω της οποίας θα κάνουμε πλοήγηση στους μικρούς μας υπολογιστές τσέπης. Ως γνωστόν, η Apple από πέρυσι εισήγαγε το 3D Touch, κάτι που έστρεψε τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ της, αλλά φαίνεται πως οι ερευνητές της Microsoft δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια να αποδεχτούν την ήττα.

Και, είναι αλήθεια, είχαν μια καταπληκτική ιδέα. Το ενδιαφέρον με την ιδέα τους είναι ότι δεν χρειάζεται να ακουμπάμε καν στην οθόνη του smartphone μας. Το είδαμε αυτό λίγο παλιότερα με το Air View της Samsung, αλλά, όπως φαίνεται, η Microsoft έδωσε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Δεν έχει να κάνει απλά με το να πλοηγείσαι στο τηλέφωνό σου χωρίς να ακουμπάς καθόλου την οθόνη. Έχει να κάνει με το να κάνεις τη δουλειά σου πιο αποτελεσματικά όταν τελικά την αγγίξεις.

Στην καρδιά της τεχνολογίας βρίσκεται μια οθόνη αφής self-capacitive που αναγνωρίζει τα δάχτυλά μας καθώς αυτά πλησιάζουν την οθόνη. Παλιότερες υλοποιήσεις πάνω στον τομέα χρησιμοποιούσαν είτε την κάμερα, είτε υπερήχους, αλλά η εκδοχή της Microsoft χρησιμοποιεί την ίδια την οθόνη. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι η πολλαπλή αφή μπορεί να λάβει χώρα πάνω από την οθόνη (χωρίς αφή καν).

Χρησιμοποιεί αυτό που η Microsoft ονομάζει τεχνική εν αναμονή (anticipatory techniques) ή προνοητικές τεχνικές προκειμένου να αναγνωρίσει τη θέση και την προσέγγιση των δαχτύλων μας προκειμένου να ανταποκριθεί. Για παράδειγμα, αν παρακολουθούμε ένα βίντεο, τα χειριστήρια θα εμφανιστούν τη στιγμή που θα πλησιάσουμε το δάχτυλό μας στην οθόνη. Μετά μπορούμε να πατήσουμε όποιο πλήκτρο μας ενδιαφέρει. Συνήθως μέχρι τώρα, πατάμε μια φορά στην οθόνη για να εμφανιστούν τα πλήκτρα χειρισμού του βίντεο.

Η Microsoft το πάει ένα βήμα πιο πέρα με το να εμφανίζει τα αντίστοιχα πλήκτρα ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή. Αν κρατούμε το τηλέφωνο με το ένα χέρι και με το ίδιο χέρι προσπαθούμε να το χειριστούμε, τα πλήκτρα θα εμφανιστούν σε τέτοιο σημείο που να κάνουν εύκολη τη διαδικασία. Επίσης θα αναγνωρίζει η συσκευή αν την κρατάμε με το δεξί ή το αριστερό χέρι και θα εμφανίζει τα πλήκτρα ανάλογα.

Ως γνωστόν, το 3D Touch της Apple αναγνωρίζει πόσο δυνατά πατάμε την οθόνη του iPhone 6S ή 6S Plus. Αντίθετα, το Microsoft pre-touch αντιλαμβάνεται τις κινήσεις μας και ακόμη και με ποιο χέρι κρατάμε τη συσκευή προκειμένου να μας παρέχει τις κατάλληλες επιλογές πριν την αγγίξουμε.

Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει πώς μπορεί να ενισχυθεί η εμπειρία της πλοήγησης στο Web με το σύστημα αυτό. Οι σύνδεσμοι θα εμφανίζονται μόνο όταν πλησιάζει ένα δάχτυλο στην οθόνη, ενώ τα πλήκτρα πλοήγησης μόνο όταν πλησιάζουν πολλαπλά δάχτυλα. Η οθόνη επίσης αναγνωρίζει την αφή με γρήγορη κίνηση και τη διαφοροποιεί από την αφή με αργή κίνηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ., για την επιλογή κειμένου.

microsoft force touch 02

Η Microsoft - σύμφωνα με φημολογίες - εργαζόταν σε κάτι αντίστοιχο του 3D Touch για μια ειδική έκδοση Windows Phone με την ονομασία McClaren. Πιθανολογείται ότι το τελικό πρότζεκτ δεν τελεσφόρησε και τελικά η Microsoft στράφηκε στην ολοκλήρωση της τεχνολογίας pre-touch. Το παραπάνω βίντεο μάλλον απεικονίζει κάποια πρωτότυπη συσκευή για δοκιμές κι όχι κάποιο έτοιμο μοντέλο για την αγορά.

Δεν θα μας εκπλήξει το γεγονός να δούμε τη Microsoft να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία και στα smartphones και στα Surface tablets, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε το πότε. Πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να μην βγει τελικά στην αγορά, αλλά φαίνεται πολύ καλή ιδέα για να πάει στα αζήτητα.

από Elichord