Πώς να κάνετε ασφαλή διαγραφή στο δίσκο σας στο OS X El Capitan

Πώς να κάνετε ασφαλή διαγραφή στο δίσκο σας στο OS X El Capitan
ired.gr

Η ασφαλής διαγραφή (Secure Erase) εξαφανίστηκε στο OS X 10.11 - τι έχει γίνει;

Πολλοί χρήστες Mac ανακάλυψαν την εξαφάνιση της εντολής «Ασφαλής διαγραφή» (Secure Erase) με την έλευση του OS X 10.11 El Capitan. Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη εντολή σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού της Apple, ήταν να περνάει ξανά και ξανά σε επάλληλες εγγραφές πάνω από τη μαγνητική επιφάνεια του δίσκου και να γράφει από πάνω «άχρηστα δεδομένα», κάνοντας έτσι αδύνατη την ανάκτηση των προηγούμενα διαγραμμένων δεδομένων από το δίσκο. Έτσι δημιουργούσε ένα σύστημα προστασίας στο δίσκο και κανείς δε μπορούσε να ανακτήσει τα δεδομένα του.

Παρόμοια με την εντολή αυτή, εξαφανίστηκε και μια άλλη, το «Ασφαλές άδειασμα κάδου» από το μενού του Finder, που έκανε την ίδια ακριβώς διαδικασία όταν ζητούσαμε να αδειάσουν τα περιεχόμενα του κάδου σκουπιδιών. Δεν έκανε μια απλή διαγραφή, αλλά περνούσε από πάνω πολλές φορές προκειμένου να καταστήσει σίγουρο ότι τα διεγραμμένα αρχεία δεν μπορούσαν πια να ανακτηθούν.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί αφαιρέθηκαν αυτές οι δύο λειτουργίες από το νέο λειτουργικό, ο λόγος έχει να κάνει με την έλευση των νέων SSD δίσκων που όλο και περισσότερο εγκαθίστανται στους νέους υπολογιστές Mac, είτε από την Apple, είτε εκ των υστέρων από τους χρήστες. Ως γνωστόν, όλα τα νέα Mac έχουν επιλογή για εγκατάσταση SSD δίσκου από την αρχή κατά την αγορά τους, ενώ κάποια από αυτά - όπως τα νέα MacBook, και τα παλαιότερα MacBook Air για παράδειγμα - έχουν μόνο SSD δίσκους.

Η ύπαρξη και η χρήση μιας τέτοιας διαδικασίας όπως η ασφαλής διαγραφή, σε δίσκους SSD, ισοδυναμεί με τη θανατική καταδίκη του δίσκου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω της διαφορετικής λειτουργίας των SSD δίσκων, η ασφαλής διαγραφή θα έφθειρε τις κυψελίδες των μνημών τους και θα καθιστούσε τους δίσκους άχρηστους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να αποφευχθεί η λανθασμένη χρήση τους από μη πληροφορημένους χρήστες, οι εντολές αφαιρέθηκαν.

hdd mac secure erase 02

Τι γίνεται όμως με τους χρήστες που εξακολουθούν να έχουν τους παλιούς καλούς μαγνητικούς δίσκους που όλοι ξέρουμε και τόσο αγαπήσαμε (που λέει ο λόγος) και για κάποιο λόγο θέλουν να κάνουν ασφαλή διαγραφή των περιεχομένων του δίσκου τους; Δεν υπάρχει κάποια λύση γι’ αυτές τις περιπτώσεις;

Η λύση υπάρχει και είναι κρυμμένη μέσα στο OS X, αλλά είναι για προχωρημένους χρήστες που έχουν μάθει να κάνουν ευλαβικά αντίγραφο ασφαλείας στο Mac τους για να αποφύγουν απώλειες και έχουν κάποια εξοικείωση με τη γραμμή εντολής και το Τερματικό του Mac.

Δείτε ακόμη: Πώς να φροντίσετε τους SSD δίσκους

Πώς γίνεται

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του Mac σας με το Time Machine ή όποιο άλλο τρόπο σας βολεύει. Η γραμμή εντολής απαιτεί ακριβή σύνταξη και δεν σηκώνει λάθη. Λανθασμένη εγγραφή μιας εντολής, μπορεί να καταλήξει σε απώλειες και μάλιστα μόνιμες, δεδομένου ότι μιλάμε για ασφαλή διαγραφή εδώ, οπότε, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε.

Εμείς σας προειδοποιήσαμε, οπότε «αμαρτίαν ουκ έχομεν», να είστε προσεχτικοί.

Εκκινείστε το Τερματικό (Terminal) (βρίσκεται στις Εφαρμογές > Βοηθήματα ή γράφτε Τερματικό στο Spotlight) και χρησιμοποιήστε την παρακάτω γενική εντολή όπου θα αντικαταστήσετε το όνομα του δίσκου και το επίπεδο διαγραφής ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.

diskutil secureErase freespace (level 0-4) /Volumes/(Drive Name)

Όπου:

(level 0-4) είναι ο αριθμός των επάλληλων διαγραφών-περασμάτων που θα κάνει η κεφαλή του δίσκου πάνω από τη μαγνητική του επιφάνεια - όσο περισσότερες, τόσο πιο ασφαλής η διαγραφή.

  • freespace σημαίνει ότι θα γίνει διαγραφή μόνο στον ελεύθερο χώρο του δίσκου και όχι σε ολόκληρο το δίσκο.
  • (Drive Name) είναι το όνομα του δίσκου προς ασφαλή διαγραφή.

Για παράδειγμα, για να εκτελέσουμε ασφαλή διαγραφή με 35 περάσματα σε ένα δίσκο με το όνομα “Macintosh HD” η εντολή θα πάρει την παρακάτω μορφή:

diskutil secureErase freespace 3 "/Volumes/Macintosh HD

Με το πάτημα του πλήκτρου «return», αρχίζει άμεσα η διαδικασία. Αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη οπότε - και πάλι θα το πούμε - βεβαιωθείτε ότι πήρατε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι παράμετροι μαζί με την επεξήγηση της εντολής secureErase παρατίθενται παρακάτω όπως δίνονται από τη σελίδα της Apple.

secureErase [freespace] level device

hdd mac secure erase 01

Κάνετε διαγραφή με ασφαλή τρόπο είτε, ενός ολόκληρου δίσκου μαζί με τα διαμερίσματά του (partitions), είτε του ελεύθερου χώρου του μόνο. Η ασφαλής διαγραφή ενός δίσκου ολόκληρου θα τον καταστήσει άχρηστο μέχρι να γίνει εκ νέου ορισμός των διαμερισμάτων του. Η ασφαλής διαγραφή του ελεύθερου χώρου του δίσκου θα διατηρήσει το δίσκο στην προηγούμενη κατάστασή του αλλά δεν θα μπορεί να γίνει καμία ανάκτηση δεδομένων από τον ελεύθερο χώρο του με οποιοδήποτε βοήθημα ανάκτησης δεδομένων. Αν χρειάζεται να διαγράψετε ένα διαμέρισμα ενός δίσκου, αλλά όχι ολόκληρο το δίσκο, χρησιμοποιήστε την εντολή zeroDisk ή randomDisk. Απαιτείται η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου δίσκου να ανήκει σε αυτόν που θα τον διαγράψει.

Στη θέση του Level αντικαταστήστε με ένα από τα παρακάτω:

  • 0 – Single-pass zero-fill erase.
  • 1 – Single-pass random-fill erase.
  • 2 – US DoD 7-pass secure erase.
  • 3 – Gutmann algorithm 35-pass secure erase.
  • 4 – US DoE algorithm 3-pass secure erase.

Αυτά λοιπόν με την ασφαλή διαγραφή και με το πώς να την χρησιμοποιήσετε σε κανονικούς μαγνητικούς δίσκους στο OS X El Capitan και όχι σε SSD δίσκους (εκτός κι αν θέλετε να τους καταστρέψετε).

Δείτε ακόμη: Δίσκος SSD 16ΤΒ με απίστευτες ταχύτητες!

από Elichord