Ραδιόφωνο δωρεάν για Android

Ραδιόφωνο δωρεάν για Android
ired.gr

Παρουσιάζουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων δημιουργών - Ραδιόφωνο δωρεάν για Android

Δείτε τα videos των τραγουδιών που παίζουν στο ραδιόφωνο!

Ανέκαθεν η πλειοψηφία των smartphones του Android οικοσυστήματος διέθεταν δέκτη ραδιοφώνου και έδιναν τη δυνατότητα στους χρήστες να ακούσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές, χωρίς την ανάγκη πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πλέον, αρκετές από τις νέες ναυαρχίδες, δεν διαθέτουν δέκτη ραδιοφώνου. Το ζητούμενο λοιπόν είναι “ραδιόφωνο δωρεάν”, αλλά και από “Έλληνες δημιουργούς” θα προσέθετα ...

Η λύση της ακρόασης ραδιοφώνου μέσω εφαρμογών συναντά όλο και περισσότερους υποστηρικτές, κυρίως βέβαια μέσω πρόσβασης από Wi-Fi και όχι από δεδομένα κινητού δικτύου. Οι δυνατότητες που μας προσφέρονται με την πρόσβαση μέσω εφαρμογών διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και σε πολλές περιπτώσεις και την ψυχαγωγία μας. Μία από τις πιο αξιόπιστες και καινοτόμες λύσεις για ραδιόφωνο δωρεάν είναι η ομώνυμη εφαρμογή “Ραδιόφωνο”, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη και στο Play Store για τις συσκευές που “τρέχουν” το Android OS.

android radio 01

Στο παρελθόν, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τους Έλληνες developers, είχαμε τη χαρά να θέσουμε τα ερωτήματά μας στον leader του project, Κο Γιώργο Μπακίρη.

Η εφαρμογή “Ραδιόφωνο” εδώ και λίγους μήνες έχει κάνει την εμφάνισή της και στο Android οικοσύστημα όπως προείπαμε, αλλά για εμάς, το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια αφορμή για να δούμε την εξέλιξη της ίδιας της εφαρμογής (τα ίδια features προσφέρονται και για την iOS έκδοση).

Όλες οι κλασικές πλέον λειτουργίες, μεταφέρθηκαν και στο Android οικοσύστημα:

  • εγγραφή των αγαπημένων μας προγραμμάτων
  • αυτόματη εύρεση των σταθμών που εκπέμπουν στη γεωγραφική ζώνη μας
  • πληροφορίες (και σε μερικές περιπτώσεις και artwork) για το κομμάτι που αναπαράγεται
  • εύκολη πλοήγηση στον επόμενο σταθμό με ένα κουμπί
  • δημιουργία λιστών
  • παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης των δεδομένων (Wi-Fi ή 3G/4G)

Όμως, έχει προστεθεί (και στην έκδοση για iOS), η δυνατότητα της αναπαραγωγής του video clip ενός τραγουδιού, μέσω του YouTube, με το πάτημα ενός μόνο (εικονικού) κουμπιού. Ασφαλώς, ο καθένας μας μπορεί να αναζητήσει ένα video clip, μέσω του YouTube. Είναι όμως σημαντικό, ανά πάσα στιγμή, να μπορούμε ενώ απλά ακούμε ραδιόφωνο, να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και το video clip του κομματιού που ακούμε. Όχι μόνο ραδιόφωνο δωρεάν, αλλά και video χωρίς “ψάξιμο”, απλά πατώντας το εικονίδιο του YouTube κατά την αναπαραγωγή ενός κομματιού.

android radio 02

Το feature λειτουργεί σωστά, όταν λειτουργεί. Τι εννοώ: στις δοκιμές μας, στους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εμφανιζόταν ένα συγκεκριμένο ελληνικό video clip. Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω, είδαμε πως στους σταθμούς του εξωτερικού ο βαθμός της επιτυχούς εύρεσης του σωστού video clip πλησίαζε το 80%.

Τελικά, καταλήξαμε σε τρία συμπεράσματα:

Το feature λειτουργεί άψογα όταν στην οθόνη μας εμφανίζεται το εξώφυλλο του άλμπουμ του καλλιτέχνη, αλλά και τα στοιχεία του τραγουδιού (καλλιτέχνης, τίτλος, άλμπουμ), κάτι που όμως συμβαίνει κυρίως στους σταθμούς του εξωτερικού.

Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, δηλαδή ο σταθμός δεν μεταδίδει αυτά τα “μετα-δεδομένα”, η εφαρμογή μας ανα-κατευθύνει στη σελίδα του δημοφιλέστερου video clip στην Ελλάδα.

Το διασκεδάσαμε! Ακούγοντας κάποιους σταθμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, η λειτουργία αυτή ήταν κάτι παραπάνω από διασκεδαστική. Ήταν “το μέλλον” για το ψηφιακό, δωρεάν ραδιόφωνο.

Προφανώς, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που εκπέμπεται η πληροφορία από τους σταθμούς. Εκτιμώ πως με την πάροδο του χρόνου και οι ελληνικοί σταθμοί θα “εναρμονιστούν” με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Έπρεπε να έρθει το 2016 για να δούμε τα κανάλια της DIGEA να εκπέμπουν σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας, έστω και σε πιλοτική φάση, αυτό θα μας εκπλήξει;

Δείτε ακόμη: Quizdom, η πιο πετυχημένη ελληνική εφαρμογή

Εμείς, παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες των Ελλήνων δημιουργών και ιδιαίτερα τις καινοτομίες που έχουν να μας παρουσιάσουν. Θεωρούμε πως το μέλλον είναι όντως “ψηφιακό” και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για νέες, κερδοφόρες ιδέες, αρκετές.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ:

Android

iOS