Εκτύπωση αυτής της σελίδας

LYTRO και LYTRO ILLUM η επανίδρυση της φωτογραφίας (και του βίντεο)

LYTRO και LYTRO ILLUM η επανίδρυση της φωτογραφίας (και του βίντεο)
ired.gr

Μια μικρή εταιρία αποφάσισε να ανακαλύψει πάλι τον τρόπο που παίρνουμε φωτογραφίες.

Υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός όταν οι New York Times έγραψαν για μια μικρή εταιρία που υποσχόταν να κάνει την εστίαση (focus) και τα λάθη της παρελθόν. Μια νέα κάμερα θα μας επέτρεπε να εστιάζουμε όπου θέλουμε αφού τραβήξουμε τη φωτογραφία. Η εταιρία ονομάζεται Lytro (προφέρεται «λάιτρο»), μια μικρή καινούρια επιχείρηση με μια νέα επαναστατική τεχνολογία. Το αποτέλεσμα ήταν η Lytro Light Field Camera.

lytro camera 02

Η Light Field Camera (LFC) δεν παίρνει φωτογραφίες με τον παραδοσιακό τρόπο - καταγράφει πληροφορίες για την πορεία του φωτός σε διάφορες κατευθύνσεις. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν κατόπιν, να μετατραπούν σε εικόνα (ή μάλλον εικόνες) με διαφορετική εστίαση σε διάφορα σημεία που εμείς θέλουμε.

Λειτουργεί με την τοποθέτηση μιας συστοιχίας μικροφακών, που σκεδάζουν το εισερχόμενο φως με βάση τη γωνία εισόδου του. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται μετά για να υπολογιστεί πού θα κατέληγε το φως, αν η κάμερα είχε διαφορετική εστίαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών βαίνει εις βάρος της τελικής ανάλυσης της φωτογραφίας.

Γι’ αυτό το λόγο η σύγκριση με αντίστοιχες κάμερες βάσει τις ανάλυσης δεν έχει κανένα νόημα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει να κάνει με μια κανονική κάμερα που επιτρέπει την εστίαση απλώς μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να καταλάβουμε όσο γίνεται καλύτερα τους δύο τρόπους λήψης φωτογραφιών που έχει.

Ο απλός τρόπος χρήσης της κάμερας είναι ο «καθημερινός» όπου απλά στοχεύουμε όπου θέλουμε και τραβάμε φωτογραφίες. Στρέφουμε απλά τη κάμερα όπου μας αρέσει και πατάμε το πλήκτρο λήψης και η φωτογραφία λαμβάνεται άμεσα. Κατόπιν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για το σημείο εστίασης της εικόνας που είναι από πολύ κοντά (ακόμη και macro λήψεις) μέχρι το άπειρο.

lytro camera 03

Δείτε ακόμη: PHASEONE XF 100MP: Μια κάμερα που αλλάζει τα δεδομένα στη φωτογραφία

Όμως ακόμη και σ’ αυτή την απλή λειτουργία πρέπει να δώσουμε προσοχή σε μερικά ζητήματα της κλασικής φωτογράφισης όπως η ταχύτητα και το ISO, οπότε, αν δεν προσέξουμε, ένα γρήγορα κινούμενο θέμα μπορεί να καταλήξει θολό στην τελική λήψη.

Η άλλη μέθοδος είναι η «δημιουργική» - που προστέθηκε λίγο αργότερα - και με αυτήν, μπορούμε να επιλέξουμε εμείς πιο στενά την περιοχή που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, ώστε να έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα στην τελική μας λήψη. Γίνεται με ένα είδος ζουμ του φακού που δίνει τη δυνατότητα για πιο μικρές περιοχές λήψης αντίθετα με τις μεγάλου εύρους της «καθημερινής».

Το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτογραφίες με ελεγχόμενη εστίαση και δυνατότητα διόρθωσης του focus εκ των υστέρων, αλλά και ένα είδος «πακέτου» συνεχών εικόνων με συνεχή αλλαγή εστίασης που ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει κατά βούληση μετά. Σκεφθείτε το σαν να μπαίνουμε σε ένα χώρο και, καθώς προχωρούμε, η εστίασή μας αλλάζει ενώ κοιτάμε σε διαφορετικά σημεία.

Το σύστημα μέτρησης του αισθητήρα της μηχανής δεν είναι πια σε megapixel, καθώς δεν έχουν νόημα με βάση την τεχνολογία, αλλά σε ένα νέο μέγεθος το «Megaray» (mega+ray=εκατομμύρια ακτίνες φωτός). Η κάμερα κάνει σύλληψη ακτίνων φωτός και έτσι μετριέται η δυνατότητά της.

lytro camera 04

Υπάρχουν δύο μοντέλα: η μικρή και παράξενη στην εμφάνιση Lytro Light Field Camera που κυκλοφόρησε και πρώτη και είναι των 11 Megaray, και η νεότερη και πιο συμβατική σε σχήμα Lytro Illum των 40 Megaray.

Με τη μέθοδο φωτογράφησης της Lytro δημιουργείται ένα νέο είδος φωτογραφίας, η «Living Picture» που είναι μια φωτογραφία όπου μπορούμε να την εξερευνούμε αλλάζοντας την εστίασή της κατά βούληση κι σε όποιο σημείο θέλουμε. Δημιουργείται έτσι μια καταπληκτική αίσθηση σαν να περπατάμε μέσα στη φωτογραφία. Αν θέλετε να δείτε κάποιες τέτοιες εικόνες και να περιηγηθείτε μέσα τους αλλάζοντας την εστίαση μεταβείτε στην παρακάτω διεύθυνση: https://pictures.lytro.com

Δείτε ακόμη: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε;

Η νεότερη και μεγαλύτερη Lytro Illum έχει επίσης μια περιστρεφόμενη, ημι-αποσπώμενη οθόνη αφής, που, πέρα από τις λειτουργίες της κάμερας, μας δίνει και τη δυνατότητα να τραβήξουμε φωτογραφίες σε δύσκολες γωνίες. Επίσης δέχεται και εξωτερικό φλας στο γνωστό «hot shoe» όπως όλες οι κάμερες (που έχουν κάτι τέτοιο). Ο φακός κάνει ζουμ επί 8 (όπως και στη μικρή Lytro) και έχει σταθερή τιμή διαφράγματος f/2.0 (όπως και στη μικρή). Επίσης έχει δύο δαχτυλίδια για να ρυθμίζεται το ζουμ, αλλά και το νετάρισμα ενός σημείου γύρω από το οποίο θέλουμε να κάνουμε «περιήγηση» εκ των υστέρων.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω της οθόνης αφής. Επίσης με το πάτημα ενός από τα ελάχιστα πλήκτρα που υπάρχουν, εμφανίζεται ένα ιστόγραμμα στην οθόνη που μας δείχνει ποια σημεία θα είναι καλά για αλλαγές της εστίασης εκ των υστέρων και ποια όχι και τόσο καλά. Η κάμερα, πέραν των κλασικών τρόπων σύνδεσης (USB) έχει και Wi-Fi που όμως υποστηρίζει μόνο iOS συσκευές κι όχι Android.

Με το επιπλέον software για Mac και PC μπορούμε να επεξεργαστούμε εκ των υστέρων τις φωτογραφίες μας και να δημιουργήσουμε «αντικείμενα Living Pictures» στα οποία αλλάζει η εστίαση κατά βούληση. Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε εννοείται, αλλά η αλλαγή εστίασης κατά βούληση είναι το μεγάλο ατού εδώ. Η κάμερα μπορεί να τραβήξει μέχρι 3 καρέ/δευτερόλεπτο συνεχώς και δεν τραβάει βίντεο. Η τεχνολογία είναι νέα ακόμη και το βίντεο είναι πολύ πιο απαιτητικό για να έχει τέτοιες δυνατότητες (διαβάστε και παρακάτω).

Μπορείτε να δείτε πιο μερικά δείγματα στατικών φωτογραφιών όπου φαίνεται η επιλεγμένη εστίαση σε ένα σημείο ενώ η υπόλοιπη φωτογραφία θαμπώνει.

lytro camera 05

lytro camera 06

lytro camera 07

lytro camera 08

lytro camera 09

Δείτε ακόμη: Light: μια παράξενη, αλλά και πανέξυπνη ιδέα στη φωτογραφία

Η εταιρία αυτή τη στιγμή ασχολείται με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της στον κινηματογράφο και την κινούμενη εικόνα. Πολλοί επαγγελματίες του χώρου περιμένουν με αδημονία το πρώτο της προϊόν που θα μπορεί να τραβάει βίντεο με αυτή την τεχνολογία και σε υψηλή ανάλυση εννοείται. Η δυνατότητα να τραβάει κάποιος μια ταινία και να μπορεί εκ των υστέρων να εστιάζει στα σημεία που τον ενδιαφέρουν περισσότερο σαν να είχε πολλαπλές κάμερες σε διάφορα σημεία της ίδιας σκηνής, είναι πραγματικά κάτι που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κινηματογράφηση.

Οι δυνατότητες δημιουργικότητας και πειραματισμού είναι ασύλληπτες. Σύμφωνα με τα λόγια του Brendan Bevensee Αρχιμηχανικού της Lytro Light Field Video, «η light filed cinematography είναι η δυνατότητα να κάνει κανείς λήψη σε όλα τα στοιχεία μιας σκηνής από διαφορετική οπτική, διαφορετικά πεδία εστίασης και διαφορετικές τιμές διαφράγματος. Το κάθε pixel μιας εικόνας έχει πια χρωματικές τιμές, κατευθυντικές τιμές και ακριβείς συντεταγμένες στον τρισδιάστατο χώρο. Ουσιαστικά έχουμε μια εικονική κάμερα που μπορούμε να ελέγξουμε μετά την πραγματική λήψη σε post production.»

lytro camera 10

Η δυνατότητα αυτή δίνει μια επαναστατική νέα λειτουργία: τη δυνατότητα να απομονώσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο ή πρόσωπο της σκηνής μας και να του αλλάξουμε υπόβαθρο (background) ή να το μεταφέρουμε σε άλλο σημείο της σκηνής σαν να είχαμε «green screen». Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε το frame rate εκ των υστέρων δημιουργώντας ακριβή έλεγχο ταχύτητας (motion control) της σκηνής με τρόπους πρωτόγνωρους έως τώρα.

Το κάθε καρέ της τεχνολογίας Lytro Cinema θα έχει 755 Raw (ασυμπίεστα) megapixel ανάλυση 16 f-stop δυναμικού εύρους και θα μπορούν να καταγράφονται 300 τέτοια καρέ το δευτερόλεπτο! Οπτικά εφέ που πριν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, γίνονται με φυσικότητα με τη νέα τεχνολογία.

Δείτε ακόμη: 9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες

Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να δείτε μια γενική παρουσίαση της νέας τεχνολογίας της Lytro Cinema από την ίδια την εταιρία.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status