OBD2, Διαγνωστικά Αυτοκινήτων (+iOS & Android Apps)

OBD2, Διαγνωστικά Αυτοκινήτων (+iOS & Android Apps)
ired.gr

Τι είναι το OBD2, πώς λειτουργεί και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Μέχρι σήμερα, τα διαγνωστικά συστήματα αυτοκινήτων είχαν χαρακτηριστικά του κάθε κατασκευαστή και η σχεδίασή τους ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, μόνον το προσωπικό των εξουσιοδοτημένων συνεργείων. Το καθεστώς αυτό αλλάζει με την εισαγωγή του τυποποιημένου συστήματος OBD2, το οποίο μάλιστα αποτελεί και Ευρωπαϊκό πρότυπο (EOBD) για όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων.

Το σύστημα αυτό καλείται στα Ελληνικά "Διάγνωση επί του οχήματος" ή στα Αγγλικά "On Board Diagnosis"

Σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση 89/69EU, με ημερομηνία 13/10/1998, επέβαλε την εγκατάσταση συστημάτων διάγνωσης εντός των οχημάτων από όλους τους κατασκευαστές. Πάντα σύμφωνα με την οδηγία αυτή, οι κατασκευαστές είναι πλέον, για πρώτη φορά, υποχρεωμένοι να εξοπλίζουν τα οχήματα με συστήματα διάγνωσης τα οποία θα διαθέτουν τυποποιημένες μονάδες διασύνδεσης και συνδέσμους (φίσες), ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση του οποιουδήποτε κατάλληλου εξοπλισμού διάγνωσης.

Οι κατασκευαστές υποχρεώνονται επίσης να δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες από τα σημαντικά μέρη των διαγνωστικών τους συστημάτων, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούσαν ιδιοκτησία των εταιρειών. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν για όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης με βενζίνη που θα παραχθούν από το 2000 και μετά, καθώς και για τους κινητήρες πετρελαίου που θα παραχθούν από το 2003 και μετά. Πολλοί κατασκευαστές όμως είχαν υιοθετήσει το πρότυπο αρκετά πιο πριν το 2000, μερικοί και από το 1996.

obd2 03

Σύμφωνα με τις παραπάνω απαιτήσεις, ο σύνδεσμος OBD2 ή EOBD (European On Board Diagnosis) επιβάλλεται να βρίσκεται μέσα στον χώρο των επιβατών και κοντά στην θέση του οδηγού. Αυτή η υποχρέωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα συστήματα,όπου ο αντίστοιχος σύνδεσμος βρισκόταν μέσα στον χώρο του κινητήρα, και τώρα πλέον θα βρίσκεται κάπου κάτω από το ταμπλό των οργάνων, ή στην κεντρική κονσόλα, μερικές φορές και πίσω από το τασάκι.

 

Στην πράξη, ο OBD2 περιλαμβάνει μια θύρα (connector) 16 επαφών αν και δεν υπάρχουν ακροδέκτες σε όλες τις αντίστοιχες θέσεις.

Στον πίνακα που θα δείτε πιο κάτω, περιγράφονται τα διάφορα πρωτόκολλα του διαύλου, αλλά είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών. Οι Αμερικάνικες εταιρείες όπως η Ford χρησιμοποιούν πρωτόκολλο PWM (Pulse Width Modulation) και η General Motors VPW (Variable Pulse Width Modulation) , και οι δύο σύμφωνα με το πρότυπο SAE J1850 , ενώ οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες κατασκευαστές χρησιμοποιούν γενικά KWP (Key Word Protocol) σύμφωνα με το ISO 9141-2 , αλλά τελευταία μετά το 2004 έχει αρχίσει από μερικούς και η χρήση του CAN (VAG GROUP , OPEL , MAZDA).

Δείτε ακόμη: Θερμόμετρο υπερύθρων, όταν η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη

Εμφάνιση βλάβης

Σε περίπτωση βλάβης, ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου μας η ενδεικτική λυχνία MIL (Mulfunction Indicator Lamp).

Εάν κατά την διάρκεια μιας διαδρομής η λυχνία ανάψει και παραμείνει αναμμένη, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα. Για την ακρίβεια το άναμμα της λυχνίας σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα διέγνωσαν κάποια δυσλειτουργία στην ανάφλεξη ή στον ψεκασμό, οπότε, αυτόματα τα ηλεκτρονικά του κινητήρα μεταβαίνουν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (Safe Mode) για να αποφευχθούν ζημιές στον κινητήρα και ακινητοποιούν το όχημα. Κατά την στιγμή της ανίχνευσης της βλάβης, το σύστημα αποθηκεύει όλα τα δεδομένα από τους κρίσιμους αισθητήρες σε μια περιοχή μνήμης, η οποία καλείται Freeze Frame.

Κωδικοί Σφάλματος

Οι κωδικοί όπως αυτοί καθορίζονται από τα SAE J2012 και ISO DIM 15031-6 πρωτόκολλα, αποτελούνται από πέντε χαρακτήρες της πιο κάτω μορφής:

obd2 04

Έχουμε συμπεριλάβει όλους τους διαγνωστικούς κωδικούς σφάλματος σε ένα αρχείο «.PDF» για δική σας ενημέρωση και μπορείτε να τους κατεβάσετε πατώντας εδώ.

 

Παρακάτω έχουμε μια φωτογραφία που δείχνει πού μπορεί να βρίσκεται ο σύνδεσμος (φίσα) OBD2 σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

obd2 05

Δείτε ακόμη: Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το Bluetooth

Συσκευές OBD2

Συσκευές τεστ για το σύστημα OBD2 θα βρείτε πολλές στην αγορά και με διάφορες δυνατότητες. Κάποιες μάλιστα καλύπτουν αυτοκίνητα από το 1996 και μετά, σε όλους τους τύπους πρωτοκόλλων διασύνδεσης που υπάρχουν. Η επικοινωνία τους είναι ως επί το πλείστον ασύρματη με το αντίστοιχο πρόγραμμα απεικόνισης που μπορεί να είναι για PC, ή κινητό smartphone iOS ή Android.

Η διασύνδεσή τους γίνεται, όπως είπαμε, ασύρματα είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω δικτύου Wi-Fi. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να κάνουμε ζευγοποίηση του κινητού ή του PC μας με τη συσκευή και μετά να τρέξουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα. Στη δεύτερη πρέπει να εισέλθουμε στο δίκτυο Wi-Fi που δημιουργεί η συσκευή με το PC ή το smartphone ή tablet και μετά να ανοίξουμε και πάλι το αντίστοιχο πρόγραμμα για να δούμε τις παραμέτρους του κινητήρα μας.

obd2 06

obd2 07

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές ξεκινούν από 20€ περίπου και φτάνουν και τα 150€ για συσκευές προσωπικής χρήσης για ιδιώτες πάντα. Υπάρχουν και μεγάλα επαγγελματικά μοντέλα σαφώς πιο ακριβά που απευθύνονται βέβαια σε επαγγελματίες και συνεργεία αυτοκινήτων. Θα βρείτε επίσης καλωδιώσεις και αντάπτορες μετατροπής για συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων που μπορεί να είναι παλιότερες και έχουν διαφορετικές φίσες.

obd2 08

obd2 09

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

Μια άλλη ονομασία για τις συσκευές OBD2 που θα δείτε είναι ELM 327. Ο λόγος που την αναφέρουμε είναι γιατί οι περισσότερες έρχονται χωρίς αντίστοιχο πρόγραμμα μαζί, αλλά είναι συμβατές με τα προγράμματα που θα βρείτε στο Apple App Store και στο Google Play Store αντίστοιχα. Απλά να ξέρετε ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Αν θέλετε να δείτε αν το μοντέλο του αυτοκινήτου σας είναι συμβατό με το OBD2 πρωτόκολλο, πηγαίνετε στην πιο κάτω σελίδα επιλέξτε τη μάρκα του αυτοκινήτου σας στο αντίστοιχο κουτάκι με το αναδυόμενο μενού με τις μάρκες αυτοκινήτων και, αφού φορτωθεί η νέα σελίδα, κοιτάξτε τον πίνακα με τα μοντέλα της εταιρίας που επιλέξατε.

Δείτε αν το αυτοκίνητό σας είναι συμβατό εδώ.

Επίσης, αν θέλετε να δείτε πού βρίσκεται ο σύνδεσμος (φίσα) του OBD2 στο μοντέλο του αυτοκινήτου σας, πηγαίνετε στην πιο κάτω σελίδα, επιλέξτε τη μάρκα του αυτοκινήτου σας, μετά το μοντέλο της εταιρίας - στα αντίστοιχα αναδυόμενα μενού - και θα εμφανιστούν φωτογραφίες που δείχνουν πού βρίσκεται ακριβώς η φίσα στο δικό σας αυτοκίνητο.

Δείτε που βρίσκεται ο connector OBD2 του αυτοκινήτου σας, εδώ.

Προγράμματα

Όπως είπαμε, κάποιες έρχονται μαζί με πρόγραμμα (για PC σχεδόν πάντα). Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων (ειδικά για τις Bluetooth), θα πρέπει να κατεβάσετε εσείς κάποιο πρόγραμμα από το iOS App Store ή το Google Play Store. Για να σας βοηθήσουμε, βρήκαμε μερικά και τα περιγράφουμε πιο κάτω.

EOBD Facile - OBD2 car diagnostic scan tool (iOS-Android-Mac-PC)

obd2 10

obd2 11

Απαιτεί iOS 6 ή μεταγενέστερο, συνδέεται μέσω Wi-Fi για Mac, PC, iOS και μέσω Bluetooth για Android μόνο - άρα το OBD2 διαγνωστικό μηχάνημα που αγοράσατε πρέπει να υποστηρίζει Wi-Fi - βγαίνει και σε έκδοση για PC (Windows XP, Vista, 7 και 8) και Mac, αλλά δεν είναι δωρεάν σε αντίθεση με τη smartphone έκδοση. Υποστηρίζει τους κωδικούς σφάλματος για όλα τα αυτοκίνητα και επίσης τους ιδιαίτερους κωδικούς των παρακάτω κατασκευαστών: Renault, Peugeot Citroën, Opel, BMW, Ford, Audi, Volkswagen, Skoda, Fiat, Alfa Romeo.

Μπορείτε να αγοράσετε μάλιστα και συγκεκριμένο OBD2 tester από την ίδια εταιρία που βγάζει και το πρόγραμμα και ξεκινούν από 49,90€ η Wi-Fi έκδοση και 45,90€ η Bluetooth έκδοση. Το πρόγραμμα για PC και Mac αρχίζει από 29,90€ και φτάνει μέχρι 49,90€ αναλόγως την έκδοση και τις δυνατότητες.

Μπορείτε να δείτε και βίντεο με την παρουσίαση εδώ.

iOBD2 -XTOOLTECH CO. LTD (iOS-Android)

για iOS

για Android

obd2 12

obd2 13

Και αυτό υποστηρίζει Wi-Fi και Bluetooth (με επιπλέον αγορές εντός της εφαρμογής 20€). Ακόμη περισσότερο υποστηρίζει και τα ειδικά προγράμματα των BMW (80€) και VAG (30€) με επιπλέον αγορές. Απαιτεί να έχετε αγοράσει εσείς ένα OBD2 tester Wi-Fi ή Bluetooth.

Δείχνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από τις περισσότερες παραμέτρους της μηχανής (ανάλογα το μοντέλο) και μπορείτε να ρυθμίσετε το τι θα βλέπετε εσείς στην οθόνη του κινητού σας ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Blue Driver OBD2 Scan Tool (iOS-Android)

obd2 14

obd2 15Ίσως το πιο άρτιο πρόγραμμα και εντελώς δωρεάν (ως πρόγραμμα). Χρησιμοποιείται ακόμη και από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες της αυτοκίνησης που κάνουν μετατροπές στον κινητήρα τους. Πέραν των όσων κάνουν τα υπόλοιπα προγράμματα της κατηγορίας, μπορεί ακόμη και να σβήνει και να κάνει reset στους κωδικούς σφάλματος που εμφανίζονται, υποστηρίζει επιπλέον ειδικά τεστ για τις μάρκες: Chrysler, GM, Ford και Toyota με πληροφορίες όπως: ABS, Airbags, Transmission κλπ.

Δυστυχώς απαιτεί τη δική του συσκευή και μόνο για να δουλέψει, που συνδέεται μέσω Bluetooth μόνο και συνδέεται ακόμη και και σε Mac-PC με αντίστοιχο πρόγραμμα. Το κόστος της συσκευής είναι 99$. Το μεγάλο του ατού είναι ότι έχει λειτουργίες - και μάλιστα εκτεταμένες - που τα υπόλοιπα δεν έχουν.

OBD2 port Lookup - Car’s DLC (iOS-Android)

obd2 16

obd2 17

Τέλος, να προσθέσουμε και μια απλή εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να βρείτε τη θύρα OBD2 στο αυτοκίνητό σας και πού βρίσκεται. Είναι εντελώς δωρεάν.

Θα βρείτε πολλές ακόμη εφαρμογές για το θέμα στο iTunes Store και στο Play Store και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε την (εκτεταμένη) περιγραφή τους, για να δείτε ποια σας καλύπτει καλύτερα.

Καλές διαγνώσεις.

από Elichord