Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Internet με κάρτα: πλήρης οδηγός

Internet με κάρτα: πλήρης οδηγός
ired.gr

Internet με κάρτα: πόσο κοστίζει και ποιο πακέτο συμφέρει περισσότερο;

Κάποτε “παζαρεύαμε” με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για λίγο περισσότερο ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας στο πρόγραμμά μας. Παζαρεύαμε επίσης για τον αριθμό των sms που δικαιούμασταν χωρίς επιπλέον κόστος. Σήμερα, μεγάλη μερίδα των χρηστών δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ενσωματωμένο όγκο δεδομένων των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας. Και δικαίως. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως με τα δεδομένα, μπορούμε να έχουμε και “φωνή” και εναλλακτικές λύσεις για sms, ενώ ο χρόνος ομιλίας εξυπηρετεί αποκλειστικά συγκεκριμένο σκοπό.

Βεβαίως, επειδή υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, χρειαζόμαστε και κάποια λεπτά ομιλίας στα προγράμματα που επιλέγουμε.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος θέλει μόνο να σερφάρει περιστασιακά; Και κυρίως αν δεν είναι καν συνδρομητής σε κάποιο πρόγραμμα καρτοκινητής ή συμβολαίου; Υπάρχουν χρήστες που επιθυμούν να έχουν - όποτε το χρειαστούν - πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς κάποιο μηνιαίο πάγιο. Είτε για μία “παραπεταμένη” συσκευή smartphone που θέλουν να αξιοποιήσουν χωρίς να μπλέξουν με συνδέσεις κινητής, είτε για κάποιο laptop, ή ακόμα και για ένα desktop μηχάνημα.

internet card 01

Σαφώς και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι μία extra SIM κάρτα ως μέρος του υπάρχοντος προγράμματός μας. Αναφέραμε όμως και πριν πως κάποιοι θέλουν την απόλυτη ελευθερία και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο όποτε θέλουν, όσο θέλουν, χωρίς δεσμεύσεις, ξέχωρα από οποιαδήποτε σύνδεση σήμερα έχουν με κάποιον πάροχο. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σήμερα και θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις επιλογές των καταναλωτών.

Το σημερινό status

Και οι τρεις μεγάλοι “παίκτες”, Cosmote, Vodafone & Wind προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο χωρίς συμβόλαιο και προϋπόθεση κατοχής αριθμού κινητής τηλεφωνίας (internet με κάρτα). Ασφαλώς και εδώ κάνουν την εμφάνισή τους οι... “εναρμονισμένες πρακτικές” και σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές είναι σχεδόν πανομοιότυπες με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιλογών των καταναλωτών. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...

Ελεύθερο Roaming

Έχει ήδη (μερικώς) αρχίσει να εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάργηση των χρεώσεων για τη χρήση της περιαγωγής, εντός των χωρών της Κοινότητας. Μέχρι τις αρχές του 2017 θα έχουμε δει και την πλήρη εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Αναμένω, η συγκεκριμένη εξέλιξη να φέρει την επανάσταση στο χώρο και τον ανταγωνισμό να γίνεται (επιτέλους) “σοβαρός” και στη χώρα μας.

Ο κάθε πάροχος, από οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, θα μπορεί να προσφέρει internet με κάρτα σε ανταγωνιστικές τιμές (ή τουλάχιστον όσοι θέλουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών) και κυρίως, σε ένα τεράστιο - εν δυνάμει - πελατολόγιο. Ίσως δεν αργεί η στιγμή που θα μπορούμε να αγοράσουμε κάποιο πακέτο internet με κάρτα σε προσφορά, από κάποιον Ευρωπαϊκό πάροχο, σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας. Βέβαια, το “μεγάλο παιχνίδι” θα παιχτεί on line. Μην φαντάζεστε (τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της πλήρους εφαρμογής της Οδηγίας) πως θα πηγαίνουμε στο περίπτερο και θα επιλέγουμε μεταξύ όλων των Ευρωπαίων παρόχων. Αρχικά, το σύστημα θα λειτουργήσει μέσω του διαδικτύου, αλλά νομίζω πως η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών είναι επαρκώς καταρτισμένη και “έτοιμη" για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

Μέχρι τότε, οι επιλογές μας είναι περιορισμένες λόγω του πολύ χαμηλού ανταγωνισμού και - προφανώς - των συμφωνιών... Ας τις δούμε.

Cosmote

internet cosmote

Vodafone

internet vodafone

Wind

internet wind

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Ασφαλώς, οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών είναι “δυναμικοί” και κατά περιόδους κάποια στοιχεία τους αναπροσαρμόζονται. Επιπροσθέτως, “τρέχουν” και προσφορές, όπως αυτή την περίοδο στα πακέτα σύνδεσης της Wind.

Τα πακέτα σύνδεσης τα προμηθευόμαστε μόνο την πρώτη φορά. Αν έχουμε συσκευή με διαθέσιμη υποδοχή κάρτας SIM όπως ένα tablet ή ένα smartphone, θα πρέπει να αγοράσουμε μόνο το “SIM Only” πακέτο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα desktop ή ένα laptop, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα USB modem. Επίσης, όλοι οι πάροχοι παρέχουν και συσκευές διαμοιρασμού δεδομένων διαδικτύου, με ξεχωριστά brand names. Είτε λοιπόν ονομάζονται Mi-Fi, είτε Pocket Wi-fi, είτε “σκέτο” Wi-Fi, αυτό που μας προσφέρουν είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης έως και 10 (συνήθως) συσκευών στο διαδίκτυο. Στην ουσία, δημιουργούν ένα προσωπικό hotspot, “πάνω” στο οποίο συνδέονται οι συσκευές μας. Είναι κατά τη γνώμη μου και ο προτιμητέος τόπος χρήσης.

Το “πάσο”, είναι κάτι σαν την κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας στα καρτοκινητά. Εφόσον έχουμε τρόπο/συσκευή σύνδεσης με το διαδίκτυο, μπορούμε να ανανεώνουμε τον χρόνο πρόσβασης ή να προμηθευόμαστε εκ νέου όγκο δεδομένων πλοήγησης. Αυτό είναι και το σημείο που πρέπει οι χρήστες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση.

internet card 02

Internet με κάρτα: τι συμφέρει τελικά;

Αυτή τη στιγμή, συμφέρει (κατά τη γνώμη μου) το μηνιαίο πακέτο της Wind, το οποίο “μας δίνει” έως 5GB όγκου δεδομένων και κοστίζει 15€. Ίσως είναι και η μόνη πρόταση της αγοράς που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της.

Τι δεν συμφέρει

Μην επιλέξετε πακέτα των 30 λεπτών, ή της μίας ημέρας. Με τρεις φορές περισσότερα χρήματα από internet με κάρτα για μία ημέρα, θα έχετε δεκαπλάσιο χρονικό όριο και πενταπλάσιο όγκο δεδομένων. Τα πακέτα μικρής χρονικής διάρκειας πρόσβασης θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα μόνο σε άμεσες - επείγουσες περιπτώσεις.

Τι να αποφύγετε

Αν έχετε στη διάθεσή σας μία 4G συσκευή, ή σκοπεύετε να αγοράσετε ένα 4G modem, δεν θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Vodafone. Ενώ η εταιρία διαθέτει 4G modems, δεν δίνει πρόσβαση στο 4G δίκτυό της για τα πακέτα internet με κάρτα (πρόσβαση υπάρχει κανονικά στο 4G δίκτυο, αλλά σε άλλα πακέτα που συνδυάζονται με προγράμματα κινητής τηλεφωνίας). Μου έκανε φοβερή (αρνητική) εντύπωση και για να το επιβεβαιώσω μίλησα με δύο διαφορετικούς εκπροσώπους της εταιρίας, στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της.

Επίλογος

Η Wind, λόγω και της τρίτης της θέσης στην αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών, προσφέρει ένα σχετικά διαφοροποιημένο προϊόν, το οποίο και σας προτείνουμε. Τα προγράμματα των Vodafone και Cosmote “μοιάζουν πολύ”. Η Cosmote υπερέχει στην 4G κάλυψη, την οποία και παρέχει στα προγράμματα internet με κάρτα, ενώ η Vodafone μάλλον θα προτιμηθεί από τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους το καλύτερο (με διαφορά) τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

από Kostthem

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status