Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tesla Motors: Η εταιρεία που αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την οδήγηση!

Tesla Motors: Η εταιρεία που αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την οδήγηση!
ired.gr

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό και όλοι υποστηρίζουν ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μέλλον της οδήγησης. Παρότι συμφωνώ, πιστεύω ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι ακόμα έτοιμες να δημιουργήσουν ποιοτικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Λέω οι περισσότερες, γιατί υπάρχει μια εταιρεία, η οποία οδηγεί την κούρσα της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Tesla Motors.

Η Tesla Motors είναι μια πολύ καινούργια εταιρεία στον χώρο, αφού μετράει μόλις 13 χρόνια ζωής, δείχνει να είναι πολύ μπροστά από οποιαδήποτε άλλη στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Μιλάμε για μια εταιρεία, που η καινοτομία, είναι ο πρωταρχικός της στόχος.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε στο Silicon Valley της California και ξεκίνησε σαν ένα μακρινό όνειρο. Όπως πιθανώς φαντάζεστε, το όνομά της πάρθηκε από τον μεγάλο εφευρέτη και οραματιστή Nicolas Tesla. Ο στόχος της είναι να αλλάξει την σελίδα, στον τρόπο που γίνονται οι μετακινήσεις. Από το πετρέλαιο, σε καθαρή ενέργεια.

Το πρώτο της μοντέλο, το Tesla Roadster, κυκλοφόρησε το 2008. Παρότι δεν πούλησε πολλά “τεμάχια”, κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη σε ολόκληρη την βιομηχανία. Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε με το καταπληκτικό Tesla model S, το 2012 και εκεί πλέον μιλάμε για ένα καταπληκτικό αυτοκίνητο, που έκανε και αρκετά καλές πωλήσεις.

Το 2015 ανακοινώθηκε το Model X, που είναι το βελτιωμένο μοντέλο του Model S και πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε και το Model 3, που είναι το πιο φτηνό μοντέλο της Tesla Motors και είναι το πρώτο που θα μπορεί να αγοραστεί από το ευρύ κοινό.

Σήμερα η Tesla Motors είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Tesla Model S

tesla motors 01

Αρχικά, το Tesla Model S, είναι ένα πανέμορφο αυτοκίνητο που μπορεί να συγκριθεί εμφανισιακά με τα πιο εντυπωσιακά sport αυτοκίνητα. Εντάξει, το γούστο είναι υποκειμενικό, αλλά νομίζω ότι ένα τέτοιο αυτοκίνητο δεν περνάει απαρατήρητο.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες του Tesla Model S, είναι ο αυτόματος πιλότος. Το αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδες μόνο του, ελέγχει την απόσταση από άλλα αντικείμενα για να αποφύγει συγκρούσεις και με την κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό, ξεπαρκάρει και έρχεται στην πόρτα σας, για να σας υποδεχτεί το πρωί. Και όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες δυνατότητες γίνονται πραγματικότητα, αφού οι προγραμματιστές, δημιουργούν καινούργια applications.

Η ασφάλεια του οδηγού είναι πρωταρχικός στόχος για την Tesla Motors, οπότε το Tesla Model S έχει φοβερές προδιαγραφές ασφαλείας. Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο φιλτράρει τον αέρα και αφαιρεί το 97.97% της μόλυνσης και διάφορων βακτηρίων και άλλων βλαβερών του συστατικών που αναπνέουμε.

Το πολυτελές σαλόνι του είναι φτιαγμένο για να είναι αναπαυτικό και έχει φοβερό ηχοσύστημα. Ενώ επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το αυτοκίνητο έχει άφθονους χώρους για τα πράγματα σας, λόγω της πολύ έξυπνης διαρρύθμισης της μπαταρίας του.

Επίτηδες άφησα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του για το τέλος. Το αυτοκίνητο φτάνει τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα 240 χιλιόμετρα ανά ώρα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που λειτουργούν αυστηρά με μπαταρία, που μπορούν να πιάσουν τέτοιες ταχύτητες.

Το αρνητικό του, είναι η πολύ “τσουχτερή” τιμή του, αφού το Tesla Model S κοστίζει περίπου 70.000$. Το αριστούργημα της Tesla Motors, αξίζει σίγουρα τα χρήματα που θα δαπανήσει κανείς επάνω του, αλλά και πάλι τα χρήματα είναι πολλά.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μύθοι και αλήθειες

Tesla Model 3

tesla motors 02

Το Tesla Model 3, είναι το πιο οικονομικό μοντέλο της Tesla Motors, που όπως διαμηνύει η ίδια η εταιρεία, θα φέρει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στα χέρια του ευρύ κοινού. Βέβαια, παρότι είναι το πιο οικονομικό μοντέλο Tesla, δεν είναι και “φτηνό”, αφού κοστίζει περίπου 35.000$.

Το Model 3, είναι ικανό να ταξιδέψει περίπου 340 χιλιόμετρα χωρίς να χρειαστεί φόρτιση, πράγμα που το κάνει ιδανικό αυτοκίνητο για πόλη.

Επίσης από άποψη design, το Model 3 είναι καταπληκτικό. Η Tesla, έχει καταφέρει να συνδυάσει τέλεια, το sport με το κλασικό, καταφέρνοντας να παρουσιάσει ένα πανέμορφο αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο θα μπορεί να πιάσει 0-100 (χιλιόμετρα ανά ώρα) σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα περίπου στα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αφού το αυτοκίνητο, είναι στο στάδιο της προ-παραγγελίας, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο της Tesla Motors.

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

tesla motors 03

Πέρα όμως από την Tesla Motors και τα επιτεύγματά της στον συγκεκριμένο τομέα, αξίζει να αγοράσει κανείς ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο;

Η απάντηση, δεν είναι απλή.

Από την μία, ένα τέτοιο αυτοκίνητο έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως είναι το ελαχιστοποιημένο κόστος μετακίνησης και ότι δεν παράγει ρύπους όπως το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Υπολογίζεται ότι με ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, θα έχετε περίπου το μισό κόστος για έξοδα κίνησης.

Από την άλλη, η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά προβλήματα, γι’ αυτό και η Tesla Motors ξεχωρίζει. Υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση που μπορούν να καλύψουν, σε μια πλήρη φόρτιση (περίπου 200 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο), με τους περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, λόγω του χώρου που πιάνει η μπαταρία τους και φυσικά, το μεγάλο αρχικό κόστος αγοράς.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο: οι υποδομές. Μπορείτε να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας το βράδυ και το πρωί να είναι γεμάτη η μπαταρία του. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος μένει σε πολυκατοικία και δεν μπορεί να βρει διαθέσιμη πρίζα ή όταν πάτε ένα ταξίδι και η μπαταρία θέλει επαναφόρτιση;

Κανονικά, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι σταθμοί φορτίσματος, ανά κάποια χιλιόμετρα, αλλά δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμα στην Ελλάδα.

Οπότε, παρότι θα ήθελα πολύ να το προτείνω, δεν μπορώ. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να συντηρήσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εκτός εάν πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να προσέξετε το πρόγραμμα φόρτισής του με πολύ προσεκτικό έλεγχο στις διαδρομές σας. Γίνεται, αλλά είναι δύσκολο.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το κόστος αγοράς των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ότι θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές, γιατί όπως προείπα, πραγματικά πιστεύω ότι το μέλλον των συγκοινωνιών συνδέεται με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Στην «ανηφόρα» η ζήτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο

από Karadryan

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status