Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην «ανηφόρα» η ζήτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο

Στην «ανηφόρα» η ζήτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο
ired.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Ενώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στην αγορά, τα τελευταία χρόνια, τόσο το ενδιαφέρον του κοινού όσο και η ποικιλία των ποδηλάτων έχει μεγαλώσει, έτσι ώστε όταν κάποιος σκέφτεται να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο να μην ξέρει από που να ξεκινήσει την ερευνά του.

Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε όλες τις παραμέτρους και τις σημαντικές λεπτομέρειες που θα σας χρειαστούν στην έρευνά σας για το καινούριο σας ηλεκτρικό ποδήλατο. Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και να διευκολύνουμε την απόφαση και την επιλογή σας.

Ξεκινάμε!

Διαβάστε επίσης: «Ενίσχυση σήματος Wi-Fi»

 

Γιατί κάποιος να θέλει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο εξ’ αρχής;

electric bicycle 01

Ανηφόρες

Ένα καλό ηλεκτρικό ποδήλατο κάνει τις ανηφόρες παιχνιδάκι, υποβοηθώντας την προσπάθεια και τη δύναμη του ποδηλάτη.

Κόστος

Μπορεί η αγορά ενός ηλεκτρικού ποδήλατου να είναι ακριβή αλλά αν συγκρίνει κανείς τα έξοδα λειτουργίας ενός αυτοκινήτου ή ενός σκούτερ, το ηλεκτρικό ποδήλατο βγαίνει νικητής.

Ταχύτητα

Στη θεωρία, μπορεί το αυτοκίνητο να μπορεί να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες αλλά στην πράξη, όταν υπάρχει κίνηση στο δρόμο, ένα ποδήλατο, πόσο μάλλον ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορεί να διατηρήσει μια σταθερή ταχύτητα και να φτάσει πρώτο στον προορισμό του.

Οικολογία

Η ενέργεια που καταναλώνει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι πολύ μικρή σε σχέση με ένα μοτοποδήλατο, ένα μηχανάκι ή ένα αυτοκίνητο. Τα μόνα αναλώσιμα είναι οι μπαταρίες και αυτές μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως όλες οι μπαταρίες.

Μπορώ να κάνω γυμναστική με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

electric bicycle 02

Μια λάθος αντίληψη που έχει ο κόσμος για το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ότι το επιλέγουν άνθρωποι που δεν θέλουν να γυμναστούν. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσοι αγοράζουν ηλεκτρικό ποδήλατο (και όχι ένα σκούτερ ή μηχανάκι) θέλουν να γυμναστούν και να είναι περισσότερο δραστήριοι από πριν.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο φέρνει πιο κοντά στην ποδηλασία το 99% όσων δεν είναι ήδη τακτικοί ποδηλάτες. Για ορισμένους, ο φόβος ότι θα φτάσουν μακριά και δεν θα έχουν τη δύναμη να επιστρέψουν πίσω, τους κάνει να μην επιλέγουν την ποδηλασία. Και για άλλους που θα ήθελαν το ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση, το να φτάσουν ιδρωμένοι στον προορισμό τους ή τη δουλειά τους, δεν είναι μέσα στις επιλογές τους. Το ηλεκτρικό ποδήλατο θα μπορούσε να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Πώς θα επιλέξω το σωστό ηλεκτρικό ποδήλατο;

electric bicycle 03

Όπως και στα συμβατικά ποδήλατα, έτσι και στα ηλεκτρικά, οι επιλογές σήμερα είναι πάρα πολλές. Πριν αγοράσετε θα πρέπει να προσέξετε τις εξής λεπτομέρειες:

Επιλέξτε Throttle ή Pedal Assist

Το Throttle mode λειτουργεί όπως ένα μοτοποδήλατο. Όταν ενεργοποιείται το μοτέρ, το ποδήλατο αναπτύσσει ταχύτητα και ξεκινά. Μπορείτε να κάνετε πετάλι ή απλά να απολαύσετε τη βόλτα, απλώς ελέγχοντας την ταχύτητα. Το Pedal Assist παράγει ενέργεια όταν ο αναβάτης κάνει πετάλι. Αυτός ο τύπος ταιριάζει πιο πολύ σε όσους είναι ήδη ποδηλάτες.

Δοκιμάστε το

Ζητήστε από το κατάστημα να κάνετε ένα test drive όπως θα κάνατε με ένα αυτοκίνητο. Προτείνετε να νοικιάσετε το ηλεκτρικό ποδήλατο για ένα απόγευμα, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του και πόσο σας ταιριάζει.

Ελέγξτε το βάρος του ποδηλάτου

Το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο βαρύ είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο τόσο πιο δύσκολα θα μπορείτε να το σηκώνετε (π.χ. όταν μπαίνετε στο μετρό ή σε περίπτωση που θα πρέπει να περπατήσετε εξαιτίας ενός σκασμένου λάστιχου). Επίσης το βάρος του μπορεί να είναι απαγορευτικό για τη σχάρα ποδηλάτου στο αυτοκίνητό σας. Σκεφτείτε τα όλα αυτά πριν από την αγορά, όπως επίσης και το ότι μπορείτε να μειώσετε το βάρος αφαιρώντας την μπαταρία.

Επιλέξτε το σημείο παρκαρίσματος

Θα μπορείτε να το παρκάρετε σε ασφαλή σημεία σε εξωτερικό ή σε εσωτερικό χώρο; Αν ναι, τότε κάτι πιο φανταχτερό ίσως θα μπορούσε να είναι η επιλογή σας. Αν όμως πρόκειται να το αφήσετε εκτεθειμένο στο δρόμο, η φυσική φθορά, οι βανδαλισμοί και μια ενδεχόμενη κλοπή, ίσως, θα ρίξουν λίγο τα στάνταρντ σας.

Τι λέει η νομοθεσία για το ηλεκτρικό ποδήλατο;

electric bicycle 04

Για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν χρειάζεστε ούτε άδεια κυκλοφορίας, ούτε δίπλωμα οδήγησης ούτε πινακίδες. Όμως θα πρέπει να τηρείτε το όριο ταχύτητας, το οποίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 25χλμ/ώρα.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα πλήρως φορτισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο;

electric bicycle 05

Οι περισσότεροι αναβάτες μπορούν να διανύσουν μια απόσταση 35-45 χλμ. με μια φόρτιση. Ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν το πόσο μακριά μπορείτε να ταξιδέψετε είναι το πόση βοήθεια θα παρέχετε εσείς, δηλαδή πόσο πετάλι θα κάνετε. Άλλος ένας είναι το δικό σας βάρος: όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο μικρότερη η απόσταση που θα καλύψει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με φουλ μπαταρία.

Πόση ώρα χρειάζεται για τη φόρτιση της μπαταρίας;

electric bicycle 06

Οι χρόνοι φόρτισης της μπαταρίας ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο. Τυπικά, η αρχική φόρτιση θα χρειαστεί 6-12 ώρες ενώ μια συνηθισμένη φόρτιση για μπαταρίες Li-Ion και NiMH θα χρειαστεί από 2-6 ώρες. Φθηνότερες μπαταρίες μολύβδου θα χρειάζονται 6-8 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Που κυμαίνονται οι τιμές για ένα καινούριο ηλεκτρικό ποδήλατο;

electric bicycle 07

Οι τιμές για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσουν στη στρατόσφαιρα, όπως το εξαιρετικό Blacktrail Bt-01 που στοιχίζει περίπου 80.000 ευρώ. Μία μέση τιμή για ένα αξιοπρεπές ηλεκτρικό ποδήλατο είναι 1500-2500 ευρώ. Στην ερευνά σας, μην παραλείψετε να κοιτάξετε σε αγγελίες για μεταχειρισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο γιατί θα βρείτε πολλές ευκαιρίες.

Έχω συμβατικό ποδήλατο, μπορώ να το μετατρέψω σε ηλεκτρικό;

electric bicycle 08

Το 48% όσων έχουν ηλεκτρικό ποδήλατο το αγόρασαν καινούριο ενώ το 52% μετέτρεψε το mountain bike του σε ηλεκτρικό. Στην ουσία, με ένα ειδικό κιτ μετατροπής, το συμβατικό ποδήλατο αποκτά μοτέρ και μπαταρία. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 250 ευρώ συν μια μπαταρία (από 100 έως 350 ευρώ).

Μήπως το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μόδα και θα περάσει;

electric bicycle 09

Για να καταλάβει κανείς το πόσο θα επηρεάσει μια τεχνολογία τη ζωή μας στο μέλλον, αρκεί μια βόλτα από το kickstarter. Αν βρει σε μεγάλη ποικιλία μια καινοτόμο ιδέα εκεί, τότε θα γίνει μεγάλη επιτυχία στα σίγουρα. Εν προκειμένω, το kickstarter είναι γεμάτο από ηλεκτρικά ποδήλατα που ζητούν χρηματοδότηση για να βγουν στην αγορά. Εκεί θα βρούμε, ηλεκτρικό ποδήλατο σπαστό, με LCD οθόνη, vintage style, που φορτίζουν από ένα αυτοκίνητο, για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.

Στην Ολλανδία, όπου αγαπούν τα ποδήλατα, το ηλεκτρικό ποδήλατο αντιπροσωπεύει πλέον το ένα τρίτο των ποδηλάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή των ηλεκτρικών ποδηλάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου ένα εκατομμύριο μονάδες κάθε χρόνο μέχρι το 2020.

Διαβάστε επίσης: «Σκούπα Ρομπότ: Τελικά το μέλλον είναι πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε!»

Από mirelen.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status