Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mac Tips & Tricks - 42 κόλπα και συμβουλές για υπολογιστές Mac

Mac Tips & Tricks - 42 κόλπα και συμβουλές για υπολογιστές Mac
ired.gr

Όλα τα κόλπα και οι συμβουλές για Mac, ώστε να "δαμάσετε" το μηχάνημά σας.

Συγκεντρώσαμε εδώ όλα τα κόλπα που μπορούσαμε να βρούμε για το Mac και το OS X ώστε να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά και να διασκεδάσετε με κάποια από αυτά.

1. Εφέ σε αργή κίνηση

Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας; Τα εφέ παραθύρων σε Mac OS X μπορούν να γίνουν σε αργή κίνηση. Κρατήστε πατημένο το Shift ⇧ και πατήστε το κίτρινο κουμπί για ελαχιστοποίηση του παραθύρου.

mac tips and tricks

2. Απενεργοποίηση γνωστοποιήσεων

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θέλετε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, αλλά οι γνωστοποιήσεις σας τραβούν την προσοχή. Απενεργοποιήστε τις γνωστοποιήσεις κάνοντας αριστερό κλικ στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων, ενώ πατάτε το κουμπί Option ⌥.

mac tips and tricks 02

3. Μετακίνηση του Dock

Εάν η θέση του Dock σας εμποδίζει, μπορείτε να το μετατοπίσετε άμεσα. Τοποθετήστε τον δρομέα στην γραμμή του Dock, που χωρίζει την λίστα των εφαρμογών σας από τον κάδο και τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα. Όταν εμφανιστεί το σύμβολο με το διπλό βέλος, πατήστε το Shift ⇧ και τραβήξτε με αριστερό κλικ το Dock σε μία άλλη πλευρά της οθόνης.

mac tips and tricks 03

4. Μετακίνηση των εικονιδίων της γραμμής μενού

Μπορεί τα σύμβολα στην γραμμή μενού να έχουν διαφορετική προτεραιότητα για εσάς, από αυτήν που ορίζεται αυτόματα. Για να τα μετακινήσετε θα χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το Command ⌘ και να τραβήξετε το εικονίδιο στη θέση που θέλετε.

mac tips and tricks 04

5. Χρήση Spotlight για μετατροπές

Θέλετε να μάθετε σε πόσα ευρώ αντιστοιχούν 100 δολάρια; Θέλετε να μετατρέψετε μία μέτρηση απόστασης από χιλιόμετρα σε μίλια; Μπορείτε να το κάνετε άμεσα με αναζήτηση στο Spotlight.

mac tips and tricks 05

6. Χρήση Spotlight ως αριθμομηχανή

Αν θέλετε γρήγορα το αποτέλεσμα μίας αριθμητικής πράξης, το Spotlight λειτουργεί και ως αριθμομηχανή.

mac tips and tricks 06

7. Κοινή χρήση οθόνης από τα μηνύματα

Μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση οθόνης με τις επαφές σας στο iMessage. Ενώ βρίσκεστε σε συζήτηση, πατήστε "Λεπτομέρειες" και επιλέξτε το εικονίδιο με τα δύο τετράγωνα. Θα σας εμφανιστούν δύο επιλογές:

  • Πρόσκληση για κοινή χρήση της οθόνης μου
  • Ερώτηση για κοινή χρήση οθόνης

mac tips and tricks 07

8. Απενεργοποιήστε το εφέ διαφάνειας & κάντε σκούρο το Dοck και την γραμμή μενού

Η νέα εμφάνιση με τις διαφάνειες είναι εντυπωσιακή, αλλά μερικές φορές δεν μας επιτρέπει να διακρίνουμε καθαρά τα στοιχεία στην οθόνη μας. Για να χρησιμοποιήσετε σκούρα χρώματα στο Dοck και στην γραμμή μενού πηγαίνετε:

Προτιμήσεις συστήματος > Γενικά και επιλέγετε το

“Χρήση σκούρας γραμμής μενού και Dock”

mac tips and tricks 08

Εάν θέλετε να μειώσετε το εφέ διαφάνειας θα χρειαστεί να πάτε:

Προτιμήσεις συστήματος > Προσβασιμότητα και να επιλέξετε

Οθόνη > Μείωση διαφάνειας

mac tips and tricks 09

9. Χρησιμοποιήστε το AirDrop

Μεταφέρετε τα αρχεία σας με ταχύτητα από Mac ή συσκευή με iOS 8.

Δείτε τις συμβουλές στον σχετικό οδηγό μας: Οδηγός AirDrop

Για να μπορέσετε να στείλετε αρχεία από Mac σε iPhone ή αντίστροφα, χρειάζεται να έχετε Mac του 2012 ή νεότερο.

mac tips and tricks 10

10. Μαζική μετονομασία

Εάν χρειάζεται να μετονομάσετε πολλά αρχεία, δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κάποια επιπλέον εφαρμογή.

Επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να μετονομάσετε και κάντε δεξί κλικ. Θα σας εμφανιστεί ένα παράθυρο, όπου μπορείτε να επιλέξετε την νέα ονομασία των αρχείων.

mac tips and tricks 11

mac tips and tricks 12

11. Χρησιμοποιήστε το Εmoji πληκτρολόγιο

Ανάλογα με το πρόγραμμα που βρίσκεστε και γράφετε κάποιο κείμενο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο Emoji και να προσθέσετε κάποιο από τα εικονίδιά του για να δώσετε “συναίσθημα” στο κείμενό σας. Ο συνδυασμός που χρειάζεται είναι COMMAND + CONTROL + SPACE.

mac tips and tricks 13

12. Στείλτε αρχεία κατευθείαν στον κάδο

Με τον συνδυασμό πλήκτρων COMMAND + BACKSPACE μπορείτε να στείλετε στον κάδο οποιοδήποτε αρχείο αμέσως, χωρίς να κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι και να επιλέγετε το κατάλληλο μενού.

mac tips and tricks 14

13. Τυπώστε ειδικούς χαρακτήρες

Τι γίνετε αν γράφετε γαλλικά ή γερμανικά ή κάποια άλλη γλώσσα όπου υπάρχουν ειδικοί χαρακτήρες; Απλά πατάτε και κρατάτε το συγκεκριμένο γράμμα (στο παράδειγμά μας το Ε) μέχρι να εμφανιστεί η λίστα με τους ειδικούς χαρακτήρες και επιλέγετε αυτόν που θέλετε (όπως κάναμε στα Emoji).

mac tips and tricks 15

14. Καταγραφή της οθόνης σε βίντεο

Αν θέλουμε να καταγράψουμε την οθόνη σε βίντεο προκειμένου π.χ. να παρουσιάσουμε κάποια λειτουργία ή κάποια εφαρμογή, ανοίγουμε το Apple QuickTime Player, και το μενού ΑΡΧΕΙΟ / ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΘΟΝΗΣ . Πατώντας το βελάκι δίπλα στο πλήκτρο εγγραφής ανοίγει μια λίστα για να επιλέξουμε είσοδο ήχου σε περίπτωση που θέλουμε και εξωτερικό ήχο να καταγράφεται στο βίντεό μας. Στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο εγγραφής και επιλέγουμε, είτε μια περιοχή της οθόνης, είτε ολόκληρη την οθόνη. Μόλις τελειώσουμε πατάμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του QuickTime Player στο Dock και από το μενού επιλέγουμε "Διακοπή εγγραφής οθόνης". Σώζουμε το αρχείο βίντεο και είμαστε έτοιμοι.

mac tips and tricks 16

15. Μοιραστείτε οποιοδήποτε τμήμα ενός κειμένου με φίλους

Γράφετε κάποιο κείμενο και θέλετε να στείλετε ένα τμήμα του; Το επιλέγετε με το ποντίκι, πατάτε δεξί κλικ και από τη λίστα επιλέγετε πού θα το στείλετε.

mac tips and tricks 17

16. Επικόλληση κειμένου χωρίς τη μορφοποίηση του

Μερικές φορές θέλουμε να επικολλήσουμε ένα κείμενο από ένα πρόγραμμα σε ένα άλλο χωρίς τη μορφοποίησή του (έντονα, πλάγια, μέγεθος κλπ) για να μη χαλάσει τη μορφοποίηση του δικού μας κειμένου. Αυτό γίνεται απλά με τον συνδυασμό COMMAND + SHIFT + V (για το Mavericks) και τον COMMAND + OPTION + SHIFT + V για τα Yosemite και EL CAPITAN.

mac tips and tricks 18

17. Χρησιμοποιήστε το pop-up dictionary (μόνο για Αγγλικά)

Αφήστε τον κέρσορα του ποντικιού να αιωρείται πάνω από τη λέξη που σας ενδιαφέρει και πατήστε τον συνδυασμό COMMAND + CONTROL + D.

mac tips and tricks 19

18. Σβήστε κείμενο από αριστερά προς τα δεξιά

Στα καινούρια ασύρματα πληκτρολόγια καθώς και στα πληκτρολόγια των MacBook που είναι “συμπυκνωμένα”, λείπει το πλήκτρο "Delete". Πώς λοιπόν θα σβήσουμε ένα χαρακτήρα που είναι στα δεξιά του κέρσορα χωρίς να πηγαίνουμε με το βελάκι δεξιά και να χρησιμοποιούμε το "Backspace"; Χρησιμοποιήστε τον συνδυασμό Fn+ BACKSPACE.

mac tips and tricks 20

19. Ξεκινήστε το Mac σας χωρίς το γνωστό ήχο

Κάποιοι δε θέλουν αυτό τον ήχο που που κάνει το Mac όταν το ανοίγουμε, ή σε κάποια περίπτωση δε θέλουμε να κάνει θόρυβο. Χρησιμοποιήστε τον συνδυασμό POWER (button)+ F10+ HOLD (πατημένο μέχρι να εκκινήσει) καθώς το ανάβετε.

mac tips and tricks 21

20. Δείτε όλα τα ανοιχτά παράθυρα

Χρησιμοποιήστε τον συνδυασμό CONTROL + UP ARROW (πάνω βελάκι) για να εμφανίσετε όλα τα ανοιχτά παράθυρα των εφαρμογών που έχετε εκείνη την ώρα προκειμένου να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει.

mac tips and tricks 22

21. Χρησιμοποιήστε τον Safari σαν αναγνώστη Twitter

Καθώς πλοηγείστε στο Διαδίκτυο με τον Safari, μπορεί να θέλετε να βλέπετε ταυτόχρονα τις ανακοινώσεις του Twitter. Κάντε κλικ στο πλήκτρο εμφάνισης της "Sidebar" που βρίσκεται στο επάνω αριστερό μέρος της Taskbar. Μετά κάνετε κλικ στο πλήκτρο "Κοινόχρηστοι Σύνδεσμοι - Shared Links" (τρίτο δεξιά στην κορυφή της Sidebar). Θα εμφανιστούν αμέσως σχεδόν τα tweets και μπορείτε να κάνετε κλικ σε όποιο θέλετε ώστε να ανοίξει στο κυρίως παράθυρο του περιηγητή. Βέβαια θα πρέπει να έχετε προσθέσει το λογαριασμό σας στο Twitter στις «Προτιμήσεις συστήματος/Λογαριασμοί Διαδικτύου».

mac tips and tricks 23

22. Markup (Σήμανση)

H λειτουργία Markup στην εφαρμογή Προεπισκόπηση (Preview) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόλις ανοίξετε ένα συνημμένο αρχείο, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιλέγοντας το εικονίδιο που βλέπετε στην εικόνα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και πολύ διασκεδαστικό συνάμα, ιδιαίτερα εάν θέλετε να προωθήσετε ένα μήνυμα, δίνοντας κάποιες οδηγίες που αφορούν το επισυναπτόμενο αρχείο.

mac tips and tricks 24

23. Mail Drop

Ένα πρακτικό χαρακτηριστικό υπάρχει στην εφαρμογή Mail. Σας επιτρέπει να στέλνετε πολύ μεγάλα συνημμένα αρχεία (μέχρι και 5GB σε μέγεθος). Κάνει χρήση της υπηρεσίας iCloud για την αποστολή μεγάλων επισυναπτόμενων αρχείων. Για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό, σύρετε το αρχείο που επιθυμείτε, εντός της περιοχής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και αυτόματα το αρχείο σας, θα ανέβει στο iCloud. Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος διαθέτει εφαρμογή Yosemite Mail (ή νεότερη), το αρχείο θα εμφανιστεί κανονικά στη θυρίδα του. Εάν όχι, τότε θα δει ένα σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί στο downloading του αρχείου.

mac tips and tricks 25

24. Widgets (Πρόσθετα)

Στα δημοφιλή Widgets συμπεριλαμβάνονται όσα δείχνουν τον καιρό, υπενθυμίσεις, Ημερολόγια και πολλές ακόμη πληροφορίες. Το κέντρο γνωστοποιήσεων στο OS X δύναται να φιλοξενήσει widgets και η Apple έχει επισημάνει εφαρμογές οι οποίες διαθέτουν widget επέκταση σε ξεχωριστή ενότητα, στο Μac App Store. H διαδικασία προσθήκης είναι να ανοίξετε το Κέντρο γνωστοποιήσεων, και να κάνετε κλικ στο πλήκτρο “Επεξεργασία”, ώστε να εμφανιστεί η λίστα με τα διαθέσιμα widgets στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια επιλέγετε αυτά που επιθυμείτε πατώντας το πράσινο σύμβολο “+”, δεξιά της μικρο-εφαρμογής που θέλετε να προσθέσετε.

mac tips and tricks 26

25. Family sharing (Οικογενειακή υπόθεση)

Το “Family Sharing” επιτρέπει στα μέλη μιας οικογένειας να μοιραστούν εφαρμογές και παιχνίδια που έχουν αγοράσει μέσω του iTunes Store ή του App Store. Με την υπηρεσία ενεργοποιημένη, ορίζεται ως ηγέτης ένα μέλος της οικογένειάς σας, ο οποίος θα εισάγει στο App Store μία μοναδική πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, κοινή για όλους. Στη συνέχεια μπορείτε να στείλετε προσκλήσεις συμμετοχής έως και σε 5 χρήστες οι οποίοι θα απαρτίζουν την οικογένεια. Κάθε φορά που κάποιο μέλος προβεί σε μία αγορά μουσικής, ταινιών, βιβλίων ή εφαρμογών, τα μέλη της οικογένειας θα λάβουν το περιεχόμενο αυτό.

mac tips and tricks 27

26. Εκκαθάριση του Mac σας από τη σαβούρα

Για να καθαρίσετε το Mac σας από τη σαβούρα των caches και junk files που έχουν μαζευτεί και κρατάνε πολύτιμο χώρο στο δίσκο σας, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος. Κάνετε πρώτα ένα εφεδρικό αντίγραφο του Mac σας με το Time Machine. Για λεπτομέρειες για τη χρήση του Time Machine δείτε εδώ.

Αφού γίνει το αντίγραφο, επανεκκινήστε το Mac σας έχοντας πατημένο το πλήκτρο ALT και εισέλθετε στο διαμέρισμα του δίσκου που χρησιμεύει για επαναφορά και επανεγκατάσταση του OS X. Επιλέξτε να κάνετε επανεγκατάσταση του OS X και αντί να κάνετε νέα εγκατάσταση, επιλέξτε να κάνετε «Επαναφορά από αντίγραφό Time Machine». Όταν τελειώσει η διαδικασία, το Mac σας θα είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν (με όλες τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις και τα αρχεία σας), αλλά χωρίς τη σαβούρα. Αυτό γίνεται διότι το Time Machine, όταν κάνει backup, κρατάει μόνο όσα είναι χρήσιμα και αφαιρεί τις caches, τα junk files και τα προσωρινά αρχεία προγραμμάτων, αλλά και ό,τι άλλο πιάνει χώρο χωρίς λόγο.

mac tips and tricks 28

Δείτε ακόμη: 5 βήματα εκκαθάρισης και επιτάχυνσης του υπολογιστή σας Mac

27. Κάνετε το TextEdit του Mac OS X σαν το Notepad των Windows

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θέλουμε η εφαρμογή TextEdit του Mac OS X να παράγει απλά κείμενα χωρίς καμία μορφοποίηση. Αυτή τη δυνατότητα μπορεί κάποιος να τη χρειάζεται για οποιοδήποτε λόγο, από την απλότητα στη μορφή επί παραδείγματι, τη συγγραφή κώδικα ή ακόμη και την αφαίρεση μορφοποίησης από κείμενα που επικολλώνται από άλλες εφαρμογές (π.χ. Pages, Word) στο TextEdit. Πηγαίνουμε στο μενού TextEdit > Προτιμήσεις > Νέο Έγγραφο” και κοιτούμε την πρώτη παράγραφο επιλογών με τίτλο “Μορφή”. Επιλέγουμε με το ποντίκι το πλήκτρο “Απλό Κείμενο”.

mac tips and tricks 29

28. Facebook Messenger στο Mac OS X

Η διαδικασία αυτή θα μετατρέψει την εφαρμογή Μηνύματα του OS X σε εφαρμογή πελάτη του Facebook Messenger και γίνεται ως εξής:

  • Ανοίγουμε πρώτα την εφαρμογή Μηνύματα.
  • Ακολουθούμε τη διαδρομή μενού Μηνύματα > Προσθήκη Λογαριασμού ...
  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε "Άλλος λογαριασμός για μηνύματα»...
  • Στο νέο παράθυρο στο πρώτο πεδίο που γράφει "ΑΙΜ" αλλάζουμε την επιλογή σε “Jabber”...
  • Στο πεδίο "Όνομα λογαριασμού" συμπληρώνουμε το εξής: "το όνομά μου στο facebook@chat.facebook.com", όπου το όνομα είναι βέβαια, το όνομά σας στο Facebook.
  • Στο πεδίο "Συνθηματικό" συμπληρώνετε το συνθηματικό που έχετε στο Facebook.

Αγνοείστε όλες τις άλλες ρυθμίσεις, πατήστε το πλήκτρο "Δημιουργία" και είστε έτοιμοι. Θα δείτε να εμφανίζονται οι "φίλοι" σας στο Facebook σαν λίστα φίλων στα Μηνύματα και μπορείτε να την συμπληρώσετε με επιπλέον πληροφορίες, ονόματα και εικόνες.

Στέλνοντας μήνυμα από εδώ και στο εξής σε οποιαδήποτε επαφή αυτής της λίστας, θα εμφανίζεται στον παραλήπτη μέσω του Facebook Messenger.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

mac tips and tricks 30

29. Δημιουργείστε μια υπογραφή για το Mail του Mac OS X

Η διαδικασία είναι κοινή σε όλες τις εκδόσεις του Mail στο Mac.

Ανοίγουμε την εφαρμογή Mail και επιλέγουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου μηνύματος (email) που θα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την υπογραφή μας. Γράφουμε στο τμήμα όπου γράφονται τα μηνύματα ενός email, ό,τι θα θέλαμε να συμπεριλαμβάνεται στην υπογραφή μας: π.χ. κάποια φράση, ονόματα, διευθύνσεις, συνδέσμους κλπ, και τα μορφοποιούμε όπως μας αρέσει (έντονα, πλάγια χρωματιστά ή ό,τι άλλο).

Αφού τελειώσουμε, επιλέγουμε όλο το κείμενο της υπογραφής και το αντιγράφουμε στο πρόχειρο (clipboard). Πατάμε στη συνέχεια το αναδυόμενο πεδίο της Υπογραφής (άκρη δεξιά) και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Επεξεργασία Υπογραφών.

Επιλέγουμε από το αριστερό πάνελ το λογαριασμό που θέλουμε (αν έχουμε περισσότερους του ενός) και πατάμε το «+» (κάτω) για να δημιουργήσουμε μια νέα. Θα δούμε ότι αυτόματα δημιουργείται στο δεξιό πάνελ, η εξ’ ορισμού διεύθυνση του email μας στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Την επιλέγουμε και στη θέση της επικολλούμε την υπογραφή που φτιάξαμε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

mac tips and tricks 31

30. Πώς να κάνετε τηλεφωνήματα από το Mac σας μέσω του iPhone

Πριν μπορέσετε να κάνετε χρήση της λειτουργίας πρέπει να την ενεργοποιήσετε στις συσκευές σας. Όσον αφορά το iOS κάνετε τα εξής:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > FaceTime
  • Ενεργοποιήστε το "Κλήσεις κινητού iPhone”.
  • Όσον αφορά το Mac OS X ανοίγετε την εφαρμογή FaceTime, πηγαίνετε στις Προτιμήσεις και ενεργοποιείτε το "Κλήσεις κινητού δικτύου iPhone”.

Για λεπτομέρειες δείτε εδώ.

mac tips and tricks 32

31. Τρέξτε εφαρμογές των Windows, χωρίς τα Windows στο Mac

Υπάρχει ένα είδος προγραμμάτων που μας δίνουν τη δυνατότητα να τρέξουμε εφαρμογές Windows στο OS X χωρίς όμως να χρειαζόμαστε να εγκαταστήσουμε τα Windows. Και είναι και αυτά τα προγράμματα ένα είδος εικονικής μηχανής, μόνο που ενσωματώνουν στο περιβάλλον τους ήδη τις διάφορες ρουτίνες και βιβλιοθήκες που χρειάζεται ένα πρόγραμμα Windows για τη λειτουργία του, ελευθερώνοντάς μας έτσι από την ανάγκη να εγκαταστήσουμε τα Windows.

Υπάρχουν δύο προγράμματα αυτή τη στιγμή που επιτελούν μια τέτοια εργασία.

  • Το WinOnX της NES Software (θα το βρείτε δωρεάν στο Mac App Store) και
  • Το Crossover της Code Weavers (θα το βρείτε στο Διαδίκτυο επί πληρωμή).

Για περισσότερα δείτε εδώ.

mac tips and tricks 33

32. Safari: Ιδιωτική περιήγηση σε Mac

Όταν η λειτουργία της ιδιωτικής περιήγησης είναι ενεργοποιημένη, ο Safari δεν θυμάται τίποτα από τις σελίδες που επισκέπτεστε, το ιστορικό αναζήτησής σας, ή τα στοιχεία της Αυτόματης συμπλήρωσης. Mπορείτε να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, όπου κάθε καρτέλα σε αυτό είναι μια ξεχωριστή ιδιωτική συνεδρία.

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης από τη γραμμή του, επιλέξτε το μενού "Αρχείο" και επιλέξτε "Νέο Ιδιωτικό Παράθυρο”. Για να ξεκινήσετε μια ιδιωτική συνεδρία περιήγησης με συνδυασμό πλήκτρων, πατήστε Shift + Command + N, για να ανοίξει ένα νέο παράθυρο του Safari σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης.

Για πιο πολλές λεπτομέρειες δείτε εδώ

mac tips and tricks 34

33. Αλλάξτε την ταπετσαρία στην οθόνη σύνδεσης του Mac

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βρείτε την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως προσαρμοσμένη ταπετσαρία στην οθόνη σύνδεσης. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εικόνα σε μορφή .PNG κι ενώ μπορεί να οριστεί οποιοδήποτε μέγεθος, καλό θα ήταν η ανάλυση να είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο και η ανάλυση της οθόνης σας. Αποθηκεύστε το αρχείο σας με όνομα «com.apple.desktop.admin.png".

Ανοίξτε το Finder κι επιλέξτε "Μετάβαση σε φάκελο...". Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε /Library/Caches και πατήστε το πλήκτρο "Μετάβαση". Η ενέργεια αυτή θα σας μεταφέρει στον φάκελο Cashes της βιβλιοθήκης του συστήματος. Αναζητήστε τώρα την ταπετσαρία που έχετε μετονομάσει και αντιγράψτε τη στο φάκελο /Caches, από λογαριασμό διαχειριστή, επιβεβαιώνοντας την αντικατάσταση, αν σας ζητηθεί.

mac tips and tricks 35

34. Βρείτε το σειριακό αριθμό του Mac σας

Είναι αρκετοί οι χρήστες που δεν γνωρίζουν που να αναζητήσουν τον σειριακό αριθμό σε έναν υπολογιστή Mac. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι απλά κι εύκολα.

Αγγίξτε το λογότυπο της Apple , πάνω αριστερά στη γραμμή εργαλείων και στη συνέχεια από το επεκτάσιμο μενού επιλέξτε "Πληροφορίες γι' αυτό το Mac".

Εντοπίστε τον σειριακό αριθμό του υπολογιστή σας, στην ενότητα "Σύνοψη".

Ο σειριακός αριθμός ενός υπολογιστή Mac, βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία, σε οποιαδήποτε έκδοση λογισμικού OS X.

mac tips and tricks 36

35. Εγκατάσταση Mac OS X μέσω Internet Recovery

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να επανεγκαταστήσουμε το Mac OS X σε κάποιο μηχάνημα. Πέρα από τις συνήθεις μεθόδους (DVD εγκατάστασης για τα παλαιότερα μοντέλα, κρυφό διαμέρισμα του σκληρού δίσκου όπου βρίσκεται το λειτουργικό έτοιμο για εγκατάσταση), υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος που λέγεται “Internet Recovery” (Επαναφορά μέσω Διαδικτύου) και είναι αρκετά εύκολος, δεδομένου ότι όλα τα καινούρια (και λίγο παλαιότερα) Mac περιλαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα.

Η λειτουργία αυτή λοιπόν, είτε ενεργοποιείται αυτόματα κατά την έναρξη - εφόσον δεν υπάρχει κρυφή κατάτμηση του δίσκου - είτε ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων Command+Option+R. Εννοείται ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

mac tips and tricks 37

36. Πώς να κάνετε reset στον SMC και στην PRAM/NVRAM του Mac

Το SMC είναι ακρωνύμιο για τον System Management Controller και το PRAM/NVRAM είναι ακρωνύμιο για την non-volatile random-access memory.

Το reset στην PRAM/NVRAM είναι κοινό σε όλα τα Mac (iMac, MacBook κλπ) και γίνεται ως εξής: Πατάτε και κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα CMD+ALT+P+R και μετά πατάτε το πλήκτρο POWER. Περιμένετε μέχρι το Mac να επανεκκινήσει και να ακούσετε ξανά τον ήχο εκκίνησης (startup chime) και αφήνετε τα πλήκτρα. Το Mac σας θα εκκινήσει κανονικά και το reset έχει γίνει επιτυχώς.

mac tips and tricks 38

Πώς κάνουμε reset στον SMC

α). iMac - Mac Mini

  • Αφαιρείτε το καλώδιο τροφοδοσίας.
  • Πατάτε και κρατάτε το πλήκτρο POWER για τουλάχιστον 5-10 δευτερόλεπτα.
  • Επανασυνδέετε το καλώδιο τροφοδοσίας και εκκινείτε κανονικά το Mac σας.
  • Σε MacBook με αφαιρούμενη μπαταρία, εκτελούμε την ίδια διαδικασία αφού αφαιρέσουμε πρώτα την μπαταρία.

 

β). MacBook (με μη-αφαιρούμενη μπαταρία)

  • Συνδέετε το καλώδιο τροφοδοσίας και το φορτιστή στο MacBook.
  • Πατάτε και κρατάτε τα πλήκτρα Shift+Control+Option και μαζί πατάτε το πλήκτρο POWER.
  • Αφήστε ταυτόχρονα όλα τα πλήκτρα. Το φωτάκι του MagSafe adapter μπορεί να αλλάξει στιγμιαία το χρώμα του (από πορτοκαλί σε πράσινο ή ανάποδα) για να δείξει ότι έγινε το reset του SMC.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

mac tips and tricks 39

37. Δημιουργήστε συντομεύσεις φακέλων, αρχείων εφαρμογών σε υπολογιστές Mac

Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε συντόμευση για ένα συγκεκριμένο αρχείο, επιλέξτε το και στη συνέχεια επιλέξτε "Αρχείο" από τη γραμμή εργαλείων στην κορυφή της οθόνης ή με δεξί κλικ πάνω στο αντικείμενο. Αναζητήστε την επιλογή "Δημιουργία συντόμευσης".

mac tips and tricks 40

Μπορείτε να προσθέσετε μία συντόμευση, επιλέγοντας τον φάκελο ή το αρχείο που επιθυμείτε και στη συνέχεια να τον σύρετε (ακόμη κι αν δεν είναι συντόμευση) στη δεξιά πλευρά του dock, κοντά στον Κάδο ανακύκλωσης.

Επίσης πρακτική ενέργεια είναι, το να προσθέσετε συντομεύσεις στην πλευρική στήλη του Finder. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να σύρετε το αντικείμενο για το οποίο επιθυμείτε να δημιουργήσετε μία συντόμευση, στη θέση Αγαπημένα, στην πλευρική στήλη.

Για περισσότερα δείτε και εδώ.

mac tips and tricks 41

38. Πώς να βρείτε τον κωδικό του Wi-Fi router στο Mac

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε λογαριασμό διαχειριστή στο συγκεκριμένο Mac και θα πρέπει να ξέρετε το όνομα του ασύρματου δικτύου (ή router ή airport) που προσπαθείτε να έχετε πρόσβαση.

Εκκινείστε το «Βοήθημα Κλειδοθήκης» (Keychain Access) είτε μέσω της διαδρομής Εφαρμογές > Βοηθήματα είτε μέσω του Spotlight.

Τακτοποιείστε τα δεδομένα της Κλειδοθήκης κατ’ όνομα (πατήστε στη στήλη “όνομα” δύο φορές) και μετά βρείτε το όνομα του δικτύου που σας ενδιαφέρει (θα ψάξετε αλφαβητικά). (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πεδίο Αναζήτησης Search για να το βρείτε).

Πατήστε διπλό κλικ στο όνομα του δικτύου που θέλετε για να εμφανιστεί η καρτέλα λεπτομερειών.

Πατήστε το κουτάκι «Εμφάνιση συνθηματικού», συμπληρώστε τον κωδικό διαχειριστή στο παράθυρο που θα εμφανιστεί και αμέσως ο κωδικός του δικτύου που θέλετε θα εμφανιστεί.

Για περισσότερα δείτε εδώ.

mac tips and tricks 42

39. Πώς να συνδέσετε ένα PS3 controller στο Mac σας

Η διαδικασία σύνδεσης και ρύθμισης ενός χειριστηρίου PS3 είναι ουσιαστικά η ίδια σε οποιαδήποτε έκδοση του Mac OS X από το Lion και μετά.

Κάνετε κλικ στο Apple Menu (μηλαράκι) και επιλέξτε “Προτιμήσεις συστήματος”. Μετά, στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε “Bluetooth”.

Ενεργοποιήστε το Bluetooth του Mac σας σε περίπτωση που δεν είναι ενεργοποιημένο είτε από το πάνελ του Bluetooth είτε από το εικονίδιο του Bluetooth πάνω δεξιά στη γραμμή των μενού.

Συνδέστε το PS3 controller σε μια USB θύρα του Mac μέσω του καλωδίου mini-USB σε USB.

Πατήστε το στρογγυλό πλήκτρο “PS” στο κέντρο του χειριστηρίου. για να το ενεργοποιήσετε. Τα λαμπάκια του χειριστηρίου θα αρχίσουν να αναβοσβήνουν καθώς αυτό θα προσπαθεί να συνδεθεί με το Mac. Κατά τη διαδικασία ζευγοποίησης-συγχρονισμού, το παράθυρο προτιμήσεων Bluetooth θα μας δείξει ότι υπάρχει μια διαθέσιμη συσκευή που δεν είναι ακόμη συνδεδεμένη.

Περιμένουμε μέχρι να δούμε την επιγραφή “Playstation ® 3 Controller” να εμφανίζεται στη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών Bluetooth (θα δούμε τη λέξη “συνδεδεμένο” να αναγράφεται κάτω από τη συσκευή).

Αποσυνδέουμε το καλώδιο (που πια θα μας χρησιμεύει μόνο για τη φόρτιση του χειριστηρίου) και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το PS3 controller μας σε οποιοδήποτε παιχνίδι του Mac το υποστηρίζει

Για περισσότερα δείτε εδώ.

mac tips and tricks 43

40. Εγγραφή CD ή DVD στο Mac

Η εγγραφή οποιουδήποτε είδους αρχείου σε CD ή DVD για λόγους εφεδρικού αντιγράφου ή μεταφοράς του από ένα υπολογιστή σε άλλο είναι πραγματικά απλή.

Εισάγουμε ένα κενό CD ή DVD στη μονάδα εγγραφής CD/DVD του Mac μας.

Ανοίγουμε το φάκελο που περιέχει τα αρχεία που θέλουμε να αντιγράψουμε και τα επιλέγουμε (φροντίστε όμως να τα έχετε συγκεκριμένα σε ένα φάκελο). Η επιλογή πολλαπλών αρχείων μπορεί να γίνει με COMMAND + CLICK.

Αφού τα επιλέξουμε πατάμε δεξί κλικ με το ποντίκι και από το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε: Εγγραφή «χ» στοιχείων σε δίσκο ... (όπου «χ» ο αριθμός των αρχείων που έχουν επιλεγεί).

mac tips and tricks 44

Το επόμενο που θα δούμε είναι πώς να γράψουμε ένα CD με τραγούδια από τη συλλογή μας που να παίζει σε οποιοδήποτε CD ήχου. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει κατ’ αρχήν τα τραγούδια μας να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του iTunes.

Εκκινούμε το iTunes και πηγαίνουμε στη Μουσική και από εκεί στις Λίστες (πατάμε την αντίστοιχη ετικέτα στο κέντρο του παραθύρου επάνω).

Δημιουργούμε μια καινούρια λίστα αναπαραγωγής (πατάμε το «+» κάτω αριστερά στο παράθυρο) και αντιγράφουμε σ’ αυτήν όλα τα τραγούδια που θέλουμε να εγγράψουμε σε CD ήχου.

Εισάγουμε ένα κενό CD στη μονάδα εγγραφής.

Πηγαίνουμε στο μενού Αρχείο > Εγγραφή λίστας αναπαραγωγής σε δίσκο.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε όποιες επιλογές θέλουμε (αν θέλουμε CD ήχου, το αφήνουμε ως έχει) και προχωράμε σε επιβεβαίωση της εγγραφής.

Για περισσότερα δείτε εδώ.

mac tips and tricks 45

41. Χρησιμοποιείστε το iCloud password για να ξεκλειδώσετε το Mac

Κατ' αρχήν, για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένη μια μοντέρνα έκδοση του OS X που να χρησιμοποιεί το iCloud και βέβαια το Mac πρέπει να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

  • Πηγαίνουμε στο  Apple μενού και επιλέγουμε "Προτιμήσεις Συστήματος"
  • Επιλέγουμε το "Χρήστες και ομάδες”
  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το “Αλλαγή συνθηματικού”
  • Επιλέξτε το "Χρήση συνθηματικού iCloud»
  • Συμπληρώστε τον μέχρι τώρα κωδικό εισόδου στο Mac σας, στο επάνω πεδίο (παλιό συνθηματικό) και το συνθηματικό του iCloud στο κάτω πεδίο.
  • Κλείνετε τα παράθυρα και είστε έτοιμοι.

Για περισσότερα δείτε εδώ.

mac tips and tricks 46

42. Επαναφορά του συστήματος εκτύπωσης

Η διαδικασία είναι η ίδια σε όλες τις εκδόσεις του Mac OS X.

  • Από το Apple μενού () επιλέγουμε “Προτιμήσεις Συστήματος” και επιλέγουμε την ταμπέλα “Εκτύπωση”
  • Πατάμε δεξί κλικ με το ποντίκι (ή CTRL+κλικ για τους παλιότερους) σε έναν από τους εκτυπωτές που φαίνονται στη λίστα (ας πούμε τον πάνω-πάνω) και επιλέγουμε το “Επαναφορά συστήματος εκτύπωσης”.
  • Συμπληρώνουμε τον κωδικό του διαχειριστή που θα μας ζητηθεί στην ερώτηση του συστήματος για απαλοιφή όλων των εκτυπωτών και εργασιών εκτύπωσης ...et voila σβήνονται τα πάντα.
  • Ξεκινάμε πάλι να εγκαθιστούμε όλους τους εκτυπωτές που είχαμε πατώντας το πλήκτρο “+” που είναι κάτω αριστερά στο παράθυρο των εκτυπωτών.

Για περισσότερα δείτε εδώ.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status