Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone SE: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποκτήσετε

iPhone SE: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποκτήσετε
ired.gr

Ανήκετε στους υποψήφιους αγοραστές μιας συσκευής iPhone SE; Εμείς σας βοηθάμε να αποφασίσετε.

“Χθες παραλάβαμε κι επίσημα με την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας το πολυαναμενόμενο
“μικρό” 
και είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς ήμασταν από τους πρώτους”

,μας αναφέρει συντάκτης της τεχνολογικής ιστοσελίδας 9to5Mac.

Εάν κι εσείς επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα iPhone SE τώρα ή στο μέλλον ή για εσάς που αμφιταλαντεύεστε μεταξύ των iPhone 6s και του “μικρού”, σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της νέας συσκευής iPhone SE. Συγκεκριμένα έχουμε συγκεντρώσει 15 χαρακτηριστικά που μας έκαναν εντύπωση και 5 αδυναμίες που θα θέλαμε να μην υπάρχουν στο νέο iPhone.

Στα περιεχόμενα του άρθρου θα βρείτε:

H νέα “μικρή” συσκευή μετρά αρκετά χρόνια που συζητείται ακόμη και πριν από τις συσκευές iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Συνεχώς ακούγαμε για μία πρόταση από πλευράς εταιρείας για συσκευή 4 ιντσών, η οποία θα απευθυνόταν σε μία αγορά χρηστών με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες για την απόκτηση ενός iPhone. Παρότι τότε οι φήμες δεν είχαν επαληθευτεί, ήρθε η εποχή που το νέο μέλος της οικογένειας iPhone έγινε πραγματικότητα.

 


 

Top 15 iPhone SE δυνατά χαρακτηριστικά

1. Εμφάνιση - Μέγεθος

Θεωρούμε πως αυτό είναι το κορυφαίο χαρακτηριστικό της συσκευής iPhone SE 4 ιντσών. Στην πραγματικότητα είναι και ο λόγος δημιουργίας του. Έχει παρατηρηθεί πως πολλοί χρήστες δεν επιθυμούν ένα μεγάλο smartphone. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η γυναίκα μου, που ακόμη και την οθόνη των 4,7 ιντσών ενός iPhone 6 ή iPhone 6s τη θεωρεί μεγάλη.

Σε αυτό έρχεται να συνηγορήσει και η ανακοίνωση της εταιρείας, πως μόνο πέρυσι πούλησε 30.000.000 μονάδες iPhones 4 ιντσών, άρα όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν αρκετοί χρήστες εκεί έξω.

2. Επεξεργαστής Α9

Αν η τελευταία συσκευή iPhone που είχατε ήταν το iPhone 5s με επεξεργαστή Α7, τότε η ταχύτητα του “μικρού” θα σας συναρπάσει. Σκεφθείτε πως κρατάτε στα χέρια ένα iPhone 6s από πλευράς απόδοσης, σε μία μικρότερη συσκευασία. Εάν λάβετε υπόψιν πως το iPhone 6s είναι η τωρινή ναυαρχίδα της εταιρείας Apple, τότε πρόκειται για μία ισχυρή συσκευή.

Μπορεί η νέα συσκευή iPhone SE να υστερεί σε χαρακτηριστικά από τα μεγαλύτερα αδέρφια της, αλλά η απόδοση δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

3. M9 συνεπεξεργαστής και υποστήριξη “Hey Siri”

Ο επεξεργαστής A9 συνοδεύεται από έναν επεξεργαστή κίνησης M9, ο οποίος βρίσκεται ενσωματωμένος στο ίδιο σώμα. Το iPhone 5s με A7/M7 συνέλεγε κι επεξεργαζόταν δεδομένα από τους αισθητήρες, ακόμη κι αν η συσκευή ήταν σε κατάσταση αναμονής. Η τελευταία έκδοση του συνεπεξεργαστή M9, φέρει all time open Siri, με τη φωνητική εντολή “Hey Siri”, ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένη η συσκευή σε πηγή ενέργειας.

4. Απόχρωση Rose Gold

Σας θυμίζουμε πως η συσκευή iPhone 5s ήταν η πρώτη που διατέθηκε σε απόχρωση Gold, και είναι σωστό μία συσκευή που μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά των ναυαρχίδων, να υιοθετήσει και την απόχρωση Rose Gold.

5. Επιπρόσθετο Λογότυπο

Αντί για ένα φιλμ κολλημένο πάνω στο σώμα της συσκευής, το λογότυπο της Apple αποτελείται από ανοξείδωτο χάλυβα όμοιο με τις συσκευές iPhone 6s και iPhone 6s Plus, προσδίδοντας μια πιο πολυτελή εμφάνιση.

iPhone se 01

6. Σχεδιασμένες ακμές περιμετρικά από την αρχή

Πρόκειται πραγματικά για την πιο καλοσχεδιασμένη συσκευή iPhone που δημιούργησε η εταιρεία. Στην πρόσφατη έκδοση φάνηκε από τις πρώτες εικόνες η ματ επιλογή στις ακμές κι αυτό είναι αλήθεια πως μας φόβισε λίγο. Η Apple περιγράφει τις νέες ακμές ως πιο εκλεπτυσμένες και νομίζω πως θα συμφωνήσω. Οι ακμές των συσκευών iPhone 5s ήταν πραγματικά έργο τέχνης αλλά πολύ εύκολα αλλοιώνονταν. Ευελπιστώ στη νέα συσκευή να είναι πιο ανθεκτικές σε γρατζουνιές.

7. 2 GB ποσότητας μνήμης RAM

H Apple σε καμία από τις παρουσιάσεις συσκευών δεν αναφέρει την ποσότητα μνήμης RAM της συσκευής, όμως κατά τον έλεγχο από τεχνολογικές ιστοσελίδες, βρέθηκε πως το iPhone SE είναι εξοπλισμένο με διπλάσια ποσότητα μνήμης RAM. Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως το 1 GB μνήμης δεν είναι επαρκές και φαίνεται έντονα κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο, μέσα από την εφαρμογή Safari. Αντιθέτως οι συσκευές, πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τουλάχιστον 2 GB ποσότητας μνήμης RAM.

8. 12 megapixel iSight κάμερα

Όταν η συσκευή iPhone 5s βρισκόταν στο απόγειό της, η κάμερα με την οποία ήταν εξοπλισμένη ήταν πολύ καλή αλλά το νέο iPhone SE είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως οι μεγαλύτερες εκδόσεις. Η συγκεκριμένη είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο διατίθεται σήμερα. Όπως στο iPhone 6s, η iSight κάμερα είναι της τάξεως των 12 MP με f/2.2 διάφραγμα και δεν εξέχει από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.

9. Επίπεδη κάμερα

Παρά του ότι το νέο iPhone SE διαθέτει βελτιωμένη κάμερα, εντούτοις δεν εξέχει από το σώμα της συσκευής. Όσοι επιθυμούν καθαρό σχεδιασμό, την εικόνα αυτή θα την εκτιμήσουν δεόντως. Η ευχάριστη αυτή έλλειψη, ίσως να οφείλεται στη διαφορά πάχους των δύο συσκευών.

iPhone se 02

10. Εγγραφή Video σε ανάλυση 4Κ

Εάν είστε λάτρεις της σύλληψης video όπως ο υποφαινόμενος, τότε η αναβαθμισμένη κάμερα θα σας ενθουσιάσει. Με τη νέα συσκευή iPhone SE, όχι μόνο μπορείτε να κάνετε εγγραφή 4K Video, αλλά και να επεξεργαστείτε τα video στην εφαρμογή iMovie. Ακόμη κι αν η TV που διαθέτετε δεν είναι 4K, τα οφέλη από την υψηλή ανάλυση είναι πολύπλευρα. Για παράδειγμα μπορείτε να επεξεργαστείτε και να μεγεθύνετε σημεία του video διατηρώντας τα εντός του επιπέδου της ανάλυσης 1080p.

11. 240 fps, Slo-mo video λήψεις

Θα το ξαναπούμε, αν σας αρέσουν οι λήψεις και βρίσκεστε σε παλαιότερη συσκευή, θα πρέπει να αναβαθμίσετε οπωσδήποτε σε iPhone SE. Όπως οι μεγαλύτερες συσκευές iPhone, είναι σε θέση να κάνει λήψεις αργής κίνησης στα 240 fps (720p) και την τυπική στα 120 fps (1080p). Nα θυμίσουμε πως η συσκευή iPhone 5s μπορούσε να συλλάβει video αργής κίνησης 120 fps (720p).

12. Retina Flash

Πρόκειται για χαρακτηριστικό που πρωτοείδαμε στο iPhone 6s. Η λειτουργία Retina Flash παρέχει φωτισμό τύπου φλας στην εμπρόσθια FaceTime κάμερα. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιεί την οθόνη της συσκευής σας και με έναν προσαρμοσμένο επεξεργαστή στην οθόνη, επιτρέπει να αναβοσβήσει στιγμιαία μέχρι και τρεις φορές πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

iPhone se 03

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ουσιαστικά ένα προ-φλας όμοιο με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος για καλύτερες λήψεις. Όμως οι selfies λήψεις δεν είναι ικανοποιητικές όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, καθώς η FaceTime κάμερα που φέρει η συσκευή προέρχεται από το παλαιό iPhone 5s.

13. Live Photos

Η συσκευή iPhone 5s επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν Live Photos, ενώ το iPhone SE μπορεί και να προβάλλει και να συλλάβει - δημιουργήσει εξαιρετικές Live φωτογραφίες. Τη δυνατότητα λήψης Live Photos, συναντήσαμε για πρώτη φορά στο iPhone 6s και επιτρέπει τη σύλληψη εικόνας και ήχου λίγο πριν και μετά τη λήψη μιας κανονικής φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι μία κινούμενη εικόνα η οποία ζωντανεύει στη βιβλιοθήκη της εφαρμογής Φωτογραφίες, κατά την περιήγησή σας.

14. Apple Pay

Όλες οι εκδόσεις iPhone 5s είχαν κυκλοφορήσει πριν την έναρξη της υπηρεσίας Apple Pay. Γι’ αυτό ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία, είναι η απόκτηση και ο συνδυασμός μιας συσκευής Apple Watch. Όμως το νέο iPhone SE υποστηρίζει την υπηρεσία, χάρη στον ενσωματωμένο επεξεργαστή NFC. (Δεν διατίθεται στη χώρα μας).

iPhone se 04

15. Ταχύτητα στο διαδίκτυο

Το νέο iPhone SE είναι αισθητά ταχύτερο μέσω δίκτυων Wi-Fi ή δεδομένων LTE συγκρινόμενο με το iPhone 5s. Υποστηρίζει πρωτόκολλο 802.11ac και διαθέτει 19 ζώνες LTE με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα τα 150 Mbps. Η έκδοση SE iPhone, ενσωματώνει επίσης την τελευταία έκδοση Bluetooth 4.2. H αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να πιάσει τις θεωρητικές ταχύτητες των iPhone 6s και iPhone 6s Plus, αλλά σίγουρα πρόκειται για μία αναβαθμισμένη iOS συσκευή.

Bonus: Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας για χρήση στο διαδίκτυο και αναπαραγωγή video

Η οθόνη είναι στην ουσία το εξάρτημα που απορροφά την περισσότερη ενέργεια σε μία συσκευή smartphone ή tablet, και φυσικά σε αυτόν τον “κανόνα” συμπεριλαμβάνεται και το iPhone SE. Γι’ αυτό το μικρό iPhone, είναι σε θέση να διατηρήσει ενεργή την οθόνη του, για περισσότερο διάστημα, ακόμη και από τις μεγαλύτερες εκδόσεις. Συγκεκριμένα προσφέρει 13 ώρες αναπαραγωγής video και 13 ώρες χρήσης διαδικτύου μέσω LTE ή Wi-Fi δικτύων. Σημειώστε πως το iPhone 6s μπορεί να αναπαράγει 11 ώρες video και 10 ώρες χρήσης στο διαδίκτυο μέσω δικτύων LTE ή Wi-Fi.

5 Αδυναμίες της νέας συσκευής iPhone SE

1. FaceTime κάμερα 1,2 megapixel και διάφραγμα f / 2.4

Στο νέο iPhone SE, η εταιρεία Apple χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά FaceTime εμπρόσθιας κάμερας, όμοια με τη συσκευή iPhone 5s. Δυστυχώς εδώ μας απογοήτευσες Apple καθώς η αναβαθμισμένη κάμερα υπήρχε διαθέσιμη.

iPhone se 05

Είναι κρίμα η οπίσθια να έχει ευθυγραμμιστεί με τις μεγαλύτερες εκδόσεις, ενώ η εμπρόσθια να παραμένει 1,2 megapixels και με μικρότερο διάφραγμα, αν λάβουμε υπόψιν πως η εταιρεία έχει εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία Retina Flash, στο νέο iPhone, συλλαμβάνοντας πιο ποιοτικές selfies. Σίγουρα οι λήψεις μπορεί να είναι καλύτερες σε χαμηλό φωτισμό, αλλά η χαμηλή ανάλυση θα εξακολουθεί να είναι μειονέκτημα.

2. Λόγος Αντίθεσης

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που είναι ευθυγραμμισμένο με τη συσκευή iPhone 5s, είναι ο λόγος αντίθεσης 800:1. Aν αυτή ήταν η προηγούμενη συσκευή σας πριν αποκτήσετε το νέο iPhone SE, δεν θα σας ενοχλήσει ιδιαίτερα.

Όμως αν προέρχεστε από τις νεότερες ναυαρχίδες, iPhone 6s ή iPhone 6s Plus, οι συσκευές διαθέτουν 1400:1 και 1300:1 λόγο αντίθεσης και ναι, εκεί θα αντιμετωπίσετε ένα μικρό πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να αποχωριστείτε τη λειτουργία Dual-domain pixels, η οποία βελτιώνει τη γωνία θέασης.

3. Touch ID 1st Gen.

Η αλήθεια είναι πως για χρήστες οι οποίοι πιστεύουν πως η νέα γενιά αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων ξεκλειδώνουν πολύ γρήγορα τη συσκευή, ίσως το βρουν θετικό. Για όλους τους υπόλοιπους είναι μειονέκτημα η καθυστέρηση ανταπόκρισης του αισθητήρα και θεωρούμε πως και σε αυτό το χαρακτηριστικό υποβαθμίστηκε η συσκευή.

4. 3D Touch

Θα μας θεωρήσετε πλεονέκτες αλλά το χαρακτηριστικό οθόνης 3D Touch των iPhone 6s, θα το θέλαμε και στο νέο iPhone SE, όμως η παλαιάς τεχνολογίας οθόνη (όμοια με του iPhone 5s) δεν το επιτρέπει. Παρότι χρησιμοποιώ κατά κόρο τη νέα λειτουργία και τις συντομεύσεις, εντούτοις δεν θα με απέτρεπε από την αγορά της νέας μικρής συσκευής.

Φυσικά, όπως και το Touch ID δεύτερης γενιάς, θα μπορούσε να υπάρχει στο iPhone SE και γι’ αυτό εντάσσουμε αυτή την έλλειψη στις αδυναμίες.

5. Μικρότερη οθόνη

Η συνήθεια και χρήση μιας μικρότερης οθόνης δεν θα είναι εύκολη για τους χρήστες που θα μεταβούν από τις μεγάλες οθόνες. Για μένα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Παρότι πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό κυρίως στήθηκε όλη η συσκευή, τελικά δεν είναι για όλους.

Θα χάσετε πολύ ωφέλιμο χώρο αλληλεπίδρασης με την οθόνη της συσκευής σας και όπως προείπαμε, παρότι είναι εφικτό, θα χρειαστείτε κάποιο διάστημα, προκειμένου να προσαρμόσετε τη χρήση σε μια μικρότερη οθόνη.

iPhone se 06

Εν κατακλείδι

Εάν είστε ένας κάτοχος μιας συσκευής iPhone 5s που στη ουσία είναι ένα iPhone παρόμοιας μορφής, τότε η μετάβαση στη νέα συσκευή θα είναι ό,τι ακριβώς ζητάτε. Πρόκειται για μία συσκευή τεχνολογίας σχεδόν σαν το iPhone 6s σε μία βολική “συσκευασία” ενός iPhone 5s.

Παρότι υπήρξαν αδυναμίες οι οποίες μας απογοήτευσαν ελαφρώς στη νέα συσκευή όπως η FaceTime κάμερα, εντούτοις η χαμηλότερη τιμή των 499€ για την έκδοση των 16 GB, είναι ένα από δυνατά ατού της. Είναι μία συσκευή 4 ιντσών η οποία μπορεί να αναμετρηθεί με πολλές νέες συσκευές που διαθέτουν μεγαλύτερες οθόνες.

από DINFUN.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status