Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλώδιο HDMI των 1000€. Αξίζει τα λεφτά του;

Καλώδιο HDMI των 1000€. Αξίζει τα λεφτά του;
ired.gr

Τι διαφορά έχουν τα καλώδια του €1 από τα καλώδια των €1000;

Εμείς οι παλαιότεροι (δε θέλω σχόλια για την ηλικία μου), γνωρίσαμε το στερεοφωνικό συγκρότημα μουσικής σαν ξεχωριστά κομμάτια με πικάπ, ενισχυτή (προενισχυτή και τελικό πολλές φορές), προαιρετικά κασετόφωνο deck, και ηχεία τουλάχιστον καλής ποιότητας. Τα διάφορα compact - όλα σε ένα στερεοφωνικά - εμφανίστηκαν αρκετά αργότερα και βεβαίως τα σνομπάραμε ως κατώτερης ποιότητας (και ήταν).

Οι μάχες που γίνονταν για το hi-fi ήταν ομηρικές και αξέχαστες (και άκρως διασκεδαστικές). Και όπως ξέρετε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν οι λάτρεις του «σπορ» που μπορεί να χαλάσουν όσο κοστίζει ένα διαμέρισμα (της προ-κρίσης εποχής) για να πάρουν έναν ενισχυτή, δυο ηχεία (για τους λάτρεις το surround θεωρείται «μίασμα») και ένα κορυφαίο CD-player (ακριβώς, CD όχι DVD) ή ίσως ένα Super Audio CD-player (SACD), για να μη πούμε ότι το πικάπ και το βινύλιο γνωρίζουν μια ένδοξη επάνοδο. Α, ναι και τα απαραίτητα καλώδια. Πώς σας φαίνεται να χρειάζεστε καλώδια που κοστίζουν 2000€ το μέτρο για το στερεοφωνικό σας; Κι όμως έτσι είναι.

Με όλα αυτά κάποιοι νομίζουν ότι ακούνε καλύτερα με ένα σύστημα που στοίχισε 50.000€ σε σχέση με ένα σύστημα των 1000€. Όπως απέδειξε η έρευνα των εργαστηρίων Fraunhoffer (αυτοί που ανακάλυψαν το γνωστό μας ΜΡ3), η «ψυχοακουστική» είναι κάτι πολύ σημαντικό στην ακρόαση μουσικής. Έτσι, αφαιρώντας συχνότητες που δεν ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί από ένα αρχείο ήχου υψηλής ανάλυσης, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα συμπιεσμένο φορμάτ αρχείων ήχου και να γράψουν ιστορία. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι και χάρη στο ΜΡ3 η μουσική μας βιβλιοθήκη μπορεί να μας ακολουθεί όπου πάμε και η Apple έγινε πλούσια με το iPod.

hdmi cable 01

Οι Hifidelistes θα συμφωνούσαν

Δείτε ακόμη: Πώς να συνδέσετε ένα iPhone στην TV

Για να το πούμε πιο απλά, ένα πολύ καλό ανθρώπινο αυτί δεν ακούει συχνότητες πάνω από τα 20 KHz ή κάτω από τα 20 Hz (τις πιο χαμηλές τις νιώθουμε σαν χτύπημα στο στομάχι μας, δεν τις ακούμε πραγματικά). Όταν λοιπόν λέμε ότι τα ηχεία μας πιάνουν από 5Hz μέχρι 25KHz, τις επιπλέον συχνότητες τις ακούει ο σκύλος μας κι όχι εμείς. Σ’ αυτές τις αρχές, αλλά και σε άλλες πιο πολύπλοκες που δεν θα αναλύσουμε εδώ, στηρίχτηκε η έρευνα των εργαστηρίων Fraunhoffer για τη δημιουργία του ΜΡ3. Έτσι λοιπόν, εκτός κι αν έχετε συνδεδεμένους παλμογράφους στα μάτια σας και συχνόμετρα στ’ αυτιά σας, δεν πρόκειται να δείτε ή να ακούσετε διαφορά από συστήματα και καλώδια που λένε πως αυξάνουν την αναλυτικότητα με «αέρινα πρίμα» και «σφιχτά μπάσα» και «ισορροπημένες μεσαίες» και άλλα τέτοια.

Ξέρω ότι ξύνω πληγές και θα μου επιτεθούν όλοι οι hifidelistes του κόσμου, αλλά μιλάω σαν ηλεκτρονικός που έχει δει ανοιχτούς αυτούς τους ενισχυτές και τι περιέχουν (καθώς και τη σχεδίασή τους), αλλά και σαν μουσικός, που έχει ακούσει άπειρες φορές αληθινά μουσικά όργανα και που ξέρει ότι πάνω από ένα σημείο ανάμιξης πολλών οργάνων κανείς δεν μπορεί να διακρίνει διαφορές στην ποιότητα, γιατί η διάκριση καθίσταται αδύνατη. Σε μια ορχήστρα με πενήντα βιολιά π.χ. μόνο ένας Von Karajann θα μπορούσε να διακρίνει μια μικρή παραφωνία.

Και για να σας στεναχωρήσω κι άλλο, έχουν γίνει εκτενή πειράματα για το κατά πόσον μπορούσε κάποιος (με εκπαιδευμένα αυτιά) να ξεχωρίσει ένα μουσικό κομμάτι συμπιεσμένο κατά MP3 256-320kbps σε σχέση με το αυθεντικά ηχογραφημένο σε ποιότητα CD (ασυμπίεστο 44.100Hz - 16bit) σε ακριβά μηχανήματα ήχου και απλά δεν ήταν δυνατόν.

hdmi cable 02

Δείτε ακόμη: Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση (ο εύκολος τρόπος)

Κι αν ακόμη μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την αγορά ακριβών μηχανημάτων, τι γίνεται με τα καλώδια; Αξίζουν όντως τα λεφτά τους ή εκεί η κοροϊδία των εταιριών έχει «χτυπήσει ταβάνι»;

Βλέπετε, με την επέλαση του DVD και πιο μετά του Blu-ray (και τώρα του 4Κ), την έλευση της εικόνας και του ήχου υψηλής ανάλυσης, τις τηλεοράσεις full HD και 4Κ (τώρα πια), γεννήθηκε ένα νέο πρόβλημα: τι καλώδιο HDMI να αγοράσουμε για το πανάκριβο σύστημα οικιακής διασκέδασης (Home Cinema) που έχουμε; Να πάρουμε τα «φτηνιάρικα» των 2-3€ ή να αγοράσουμε ένα ακριβό και φανταχτερό καλώδιο HDMI των 500€ (έχει και με 1000€) που θα μεταφέρει τα δεδομένα ήχου και εικόνας απρόσκοπτα και με μεγαλύτερες ταχύτητες και άρα προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη ποιότητα;

Κάποιος θα πει ότι αν συνδέσουμε ένα DVD με μια TV με το παλιού τύπου καλώδιο SCART και μετά δοκιμάσουμε τη σύνδεση με ένα καλώδιο HDMI, οι διαφορές θα είναι ορατές (και ακουστές). Και σ’ αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα. Ο λόγος όμως δεν βρίσκεται στο καλώδιο, αλλά στην τεχνολογία. Βλέπετε, το SCART μεταδίδει μόνο αναλογικό σήμα χαμηλής ανάλυσης, σε εικόνα και ήχο, ενώ το καλώδιο HDMI μεταδίδει υψηλής πιστότητας και ανάλυσης σήμα εικόνας και ήχου. Γι’ αυτό και οι ορατές διαφορές.

Όμως όταν έχουμε δυο διαφορετικά καλώδια HDMI, η τεχνολογία είναι η ίδια, τα σήματα είναι ίδια και αυτό που θα κάνει την υποτιθέμενη διαφορά, είναι η επίσης υποτιθέμενη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής. Κι εδώ, όλα τα εργαστήρια συμφωνούν «όλα μαζί και ταυτοχρόνως» που λέει και το τραγούδι, ότι η διαφορά μεταξύ φθηνών-ακριβών καλωδίων είναι μηδενική.

hdmi cable 03

Για να δούμε διαφορά στο καλώδιο των 1000 $ θα χρειαστεί να το ανοίξουμε

Δείτε ακόμη: Home Cinema: Πως να φτιάξετε τον δικό σας προσωπικό κινηματογράφο

Με άλλα λόγια, είτε δώσετε 2€, είτε 1000€ για καλώδιο HDMI, δεν θα βλέπετε ούτε θα ακούτε κάτι καλύτερο, εκτός κι αν πείσετε τον εαυτό σας περί του αντιθέτου (η ψυχοακουστική και η ... ψυχο-οπτική κάνουν θαύματα). Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ φθηνών και ακριβών καλωδίων HDMI είναι ... το φινίρισμα. Είναι αλήθεια ότι τα ακριβά έχουν άλλη χάρη ... στο μάτι. Αν τώρα θέλουμε να «πουλάμε μούρη» σε φίλους και γνωστούς δείχνοντάς τους τα ακριβά και (πραγματικά) πανέμορφα καλώδιά μας, είναι άλλη υπόθεση.

Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε όταν αγοράζετε καλώδιο HDMI είναι η HDMI Version που υποστηρίζουν. Αν μεν είναι η παλιά Version 1.0, δεν υποστηρίζουν καλά τα νεότερα 3D-Blu-ray και τα 4Κ συστήματα. Καλό είναι για κάθε περίπτωση να ψάχνετε για καλώδιο HDMI Version 2.0 για να είστε σίγουροι σε κάθε περίπτωση. Οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες άλλωστε και αν βρείτε καλώδιο HDMI Version 1.0, είναι γιατί έχουν «ξεμείνει» στο μαγαζί που κοιτάτε, καθώς έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό.

Αυτά λοιπόν για την αγορά που αφορά το καλώδιο HDMI για το σύστημα οικιακής διασκέδασής σας και ελπίζουμε να σας προλάβαμε από μια ακριβή αγορά που δεν θα σας προσφέρει κάτι παραπάνω πέρα από ένα κενό στην τσέπη. Καλύτερα να τα φάτε σε σουβλάκια.

Αν πάλι επιμένετε να αγοράσετε ένα ακριβό καλώδιο να περιμένετε την παρακάτω αντίδραση από όλους τους φίλους σας:

hdmi cable 04

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status