Ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών - Ποιος είναι ο χειρότερος ιός που έχει υπάρξει ποτέ;

Ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών - Ποιος είναι ο χειρότερος ιός που έχει υπάρξει ποτέ;
ired.gr

Ποιοι είναι οι ιοί που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτούς;

Ιός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Λέξεις που φέρνουν ανατριχίλα σε όλους μας, αφού λίγο ή πολύ, όλοι είχαμε μια δυσάρεστη εμπειρία μαζί τους. Και όσο ο καιρός περνά και η εξάρτησή μας από την τεχνολογία μεγαλώνει, τόσο πιο τρομαχτικοί φαντάζουν.

Ο στόχος του ιού, αλλάζει ανάλογα με το είδος του και την προσωπική προτίμηση του κατασκευαστή του. Προσωπικά δεδομένα, αρχεία και ορισμένες φορές ακόμα και το hardware του υπολογιστή μας, τίποτα δεν είναι ασφαλές από έναν καλοφτιαγμένο και έξυπνα κρυμμένο ιό.

Οι ιοί μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

pc virus 01

Virus: Το πιο κλασικό είδος ιού, είναι τα virus. Αυτά τα προγράμματα, προσκολλώνται πάνω σε κάποιο άλλο πρόγραμμα και μέσω αυτού επιτυγχάνουν τους σκοπούς του δημιουργού τους. Αυτοί έχουν δώσει το όνομά τους σε όλα τα άλλα προγράμματα malware, αφού λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργεί ένας κανονικός ιός.

Worms: Οι ιοί αυτού του τύπου, είναι προγράμματα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να αναπαράγονται πολύ γρήγορα, με στόχο να μολύνουν όλο και περισσότερους υπολογιστές. Σε αντίθεση με άλλους ιούς, δεν χρειάζεται να επικολληθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Trojan horse: Παρότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη Trojan horse, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ότι αυτά τα προγράμματα “μεταμφιέζονται” και παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν κάποιο πρόγραμμα διαφορετικού τύπου, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Όπως καταλαβαίνετε, το όνομα τους έχει παρθεί από τον Δούρειο ίππο, για προφανείς λόγους.

Γι’αυτό άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς, φροντίζουμε να εγκαθιστούμε κάποιο πρόγραμμα προστασίας (antivirus) στους υπολογιστές μας, για να προειδοποιεί και να μας προστατεύει σε περίπτωση που πέσουμε πάνω σε κάποιον ιό.

Περισσότερα για τα προγράμματα προστασίας, καθώς και μερικά από τα καλύτερα antivirus, θα βρείτε εδώ:

Free antivirus 2016: Τα καλύτερα προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας

 

Υπάρχουν χιλιάδες ιοί, που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή. Οι περισσότεροι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά πολλές φορές κάποιο μολυσμένο CD ή USB stick, μπορεί να είναι αυτό, το οποίο θα φέρει τον ιό στην πόρτα μας.

Ανά τα χρόνια, έχουν περάσει χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες ιοί. Πολλούς από αυτούς, τους έχετε ακούσει ή ακόμα και να τους έχετε “κολλήσει” στο παρελθόν. Μερικοί από αυτούς, έχουν περάσει στην ιστορία, αφού έχουν αφήσει το στίγμα τους σε εκατομμύρια μηχανήματα και έχουν επιφέρει αστρονομικά νούμερα σε ζημιές. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς.

pc virus 02

Storm Trojan

Το 2007, δημιουργήθηκε ένας ιός, που έμελε να γίνει “πανδημία”. Ο Storm Trojan, διαδιδόταν μέσω email και στόχο είχε να εξαπλωθεί σε ολοένα και περισσότερους υπολογιστές. Ο ιός χρησιμοποιούσε βαρύγδουπους τίτλους (παράδειγμα, 250 νεκροί στην Ευρώπη από καταιγίδα), για να σας κινήσει την περιέργεια και να ανοίξετε το email.

Μόλις το email ανοιγόταν, ο ιός δημιουργούσε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας και ξεκινούσε την ίδια διαδικασία ξανά, μέσω των επαφών σας. Ο ιός έφτασε στο απόγειό του να έχει μολύνει περίπου 10 εκατομμύρια υπολογιστές, μέχρι που τελικά τα διάφορα προγράμματα antivirus, κατάφεραν να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Melissa

Ο ιός που πήρε το όνομα από μια χορεύτρια στο Μαϊάμι. Αυτός ο ιός τύπου worm, αφού αποκτούσε πρόσβαση στον υπολογιστή, τον οδηγούσε αυτόματα σε σελίδες με πορνογραφικό υλικό. Επίσης, αναπαραγόταν και έστελνε τον εαυτό του, στις πρώτες 50 διευθύνσεις email, που θα έβρισκε στον υπολογιστή.

Ο ιός επέφερε χάος, αφού κατάφερε να δημιουργήσει τέτοια υπερφόρτωση στους servers, που η ίδια η Microsoft, σταμάτησε τους email servers της, για να μην βοηθήσει την πορνογραφική εκστρατεία του ιού.

Μετά από αρκετό διάστημα, ο δημιουργός του πιάστηκε και εξέτισε ποινή στη φυλακή για 20 μήνες. Επίσης του απαγορεύτηκε να ξαναχρησιμοποιήσει υπολογιστή εφόρου ζωής, χωρίς δικαστική εντολή.

My Doom

Ο ιός My Doom, άφησε ιστορία σαν ο πιο γρήγορα διαδεδομένος ιός που πέρασε ποτέ! Μέσα στον Φεβρουάριο του 2004, υπολογίζεται ότι 1 στα 12 email παγκοσμίως, ήταν μολυσμένα με αυτόν τον ιό.

Ο ιός εμφανιζόταν σε email με τίτλο “το email, δεν παραδόθηκε ή σφάλμα κατά την αποστολή του email”. Όπως ήταν φυσικό, πολύ άνθρωποι τα άνοιγαν, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί σαν φωτιά στο διαδίκτυο.

Ο στόχος του ήταν η Google και άλλες μεγάλες εταιρείες και να τις υπερφορτώσει με δεδομένα (DDOS), με σκοπό να τις ρίξει. Φυσικά με τόσους μολυσμένους υπολογιστές, το κατάφερε. Για μια ολόκληρη μέρα, η σελίδα της Google ήταν κάτω, πράγμα το οποίο της κόστισε τρομερά σε χρήματα, αλλά κυρίως σε γόητρο.

Ο δράστης δεν πιάστηκε ποτέ από την δικαιοσύνη, αλλά φήμες αναφέρουν ότι ήταν από την Ρωσία.

pc virus 03

Sasser

Ο ιός Sasser ανήκε στην κατηγορία worms και κατάφερε να χτυπήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία τα Windows XP και Windows 2000. Ο ιός, έπληττε τα Local Security Authority Subsystem Services (LSAS), τα οποίο εντελώς ειρωνικά είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια των Windows.

Σε περίπτωση που είχατε μολυνθεί από τον Sasser, δεν μπορούσατε να κλείσετε τον υπολογιστή σας, εκτός αν τον βγάζατε από την πρίζα και δημιουργούσε προβλήματα και κατά την πλοήγηση στα Windows.

Αφού επεκτάθηκε πολύ, ο ιός τελικά αντιμετωπίστηκε, αλλά όχι πριν χτυπήσει μεγάλες εταιρείες, όπως η χρηματοοικονομική εταιρεία Goldman Sachs.

Ο δημιουργός του, Sven Jaschan, πιάστηκε τελικά και αφού πιάστηκε, μάθαμε ότι ελευθέρωσε τον ιό στο διαδίκτυο, τη μέρα που έκλεινε τα 18!

Anna Kournikova

Η διάσημη τενίστρια, Anna Kournikova, ήταν το όπλο το οποίο βοήθησε τον ομώνυμο ιό να επεκταθεί. Με την υπόσχεση ότι θα έβλεπαν μερικές καυτές φωτογραφίες της πανέμορφης σταρ, πολλοί ξεγελάστηκαν και άνοιξαν τα μολυσμένα email.

Τα αποτελέσματα αυτού του ιού ήταν απλά. Αποκτούσε πρόσβαση στις επαφές σας και έστελνε μαζικά email, σε βαθμό που πάρα πολλοί severs ανά τον κόσμο, υπερφορτώνονταν και “έπεφταν”.

Ο ιός έφτασε να γίνει τόσο δημοφιλής, που αναφέρεται και σε ένα επεισόδιο της σειράς “Φιλαράκια”.

pc virus 07

Morris and Concept

Αυτοί οι 2 , μπαίνουν στην λίστα μας, γιατί ήταν από τους πρώτους, που μας έδειξαν πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν ν κάνουν οι ιοί.

Το 1998, ο Robert Morris, φοιτητής, δημιούργησε ένα worm, το οποίο επηρέασε περίπου το 10% των υπολογιστών, που είχαν πρόσβαση στο internet. Ανάμεσά τους, ήταν και το περίφημο MIT. Ο ιός έκανε τους υπολογιστές να αργούν φοβερά και καθυστερούσε κάθε είδους εντολή που λάμβανε ο υπολογιστής.

Ο ιός Concept από την άλλη ξεκίνησε από CD - ROM. Αυτός ο ιός, ήταν ο πρώτος, που εκμεταλλεύτηκε τα κενά ασφαλείας του Microsoft Word. Το 1995 που εξαπλώθηκε, έγινε ο πιο διαδεδομένος ιός της εποχής του.

pc virus 08

I love you

Ένας ιός που στήριξε την εξάπλωση του, στο πιο αγνό ανθρώπινο συναίσθημα, την αγάπη. Ακόμα ένας ιός τύπου worm, ο οποίος μεταδιδόταν μέσω email. Ο παραλήπτης λάμβανε ένα email, με τίτλο “I love you” (σε αγαπώ) και όταν το άνοιγε ο ιός τρύπωνε στον υπολογιστή του.

Ο συγκεκριμένος ιός, άπλωνε βαθιά τα νύχια του στον υπολογιστή σας, αφού πέρα του γεγονότος ότι πολλαπλασιαζόταν στον σκληρό σας δίσκο, αντικαθιστούσε αρχεία σας με τον εαυτό του και κατέβαζε ένα πρόγραμμα keylogger. Τα προγράμματα keylogger, είναι ακόμα ένα είδος malware, το οποίο έβρισκε τα password σας, λογαριασμούς καρτών κλπ και τα έστελνε στους δημιουργούς του.

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτός ο ιός, επέφερε συνολικές βλάβες, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νομίζω ότι τελικά δεν ήταν και ο πιο “αγαπημένος ιός”.

pc virus 04

Slammer

Ο Slammer, ήταν ένας πολύ επιλεκτικός ιός. Χτυπούσε μονάχα εταιρείες που έτρεχαν SQL servers και δεν ασχολιόταν καθόλου με απλούς χρήστες. Ο ιός, προκαλούσε αδυναμία εξυπηρέτησης σε παρόχους ίντερνετ και έριχνε δραστικά την ταχύτητα πλοήγησης.

Το 2003 κατάφερε να ρίξει το σύστημα ATM της τράπεζας της Αμερικής, απέκοψε το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (911) στο Seattle και έκανε την Continental Airlines να ακυρώσει πολλές από τις πτήσεις της.

Μέσα σε μερικά λεπτά από τη μόλυνση του πρώτου server, ο ιός ξεκίνησε να διπλασιάζεται σε μέγεθος ανά μερικά δευτερόλεπτα. Μέσα σε 15 λεπτά είχε μολύνει τους μισούς servers που απάρτιζαν το internet, αφήνοντας το στίγμα του στην ιστορία, σαν ένας από τους πιο γρήγορα εξαπλωμένους ιούς.

Nimda

Ο ιός Nimda, είναι αναγραμματισμός της λέξης admin, που σημαίνει διαχειριστής. Αυτό που τον έκανε μοναδικό σε σχέση με άλλους ιούς, ήταν ο τρόπος εξάπλωσής του.

Ο Nimda, έκλεβε τις επαφές σας και έστελνε τον εαυτό του με email, εξαπλωνόταν σε servers και μέσω αυτών σε ηλεκτρονικές σελίδες και αναπαραγόταν και στον σκληρό δίσκό των υπολογιστών. Όλα αυτά, ταυτόχρονα.

Αν έστω και ένας μολυσμένος φάκελος, έφτανε σε υπολογιστή μιας μεγάλης εταιρείας, ολόκληρο το δίκτυό της θα μολυνόταν μέσα σε μερικές ώρες, με χιλιάδες μολυσμένα προγράμματα σε κάθε υπολογιστή.

Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ποιος δημιούργησε αυτό τον ιό, αλλά ότι βγήκε μερικές μέρες μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, δημιούργησε αρκετή παραφιλολογία.

pc virus 05

Conficker

Ο Conficker, είναι αυτό που ονομάζουμε super ιός, αφού κατάφερε να μολύνει περίπου 15 εκατομμύρια υπολογιστές και έκανε ακόμα και τους ειδικούς να απελπιστούν.

Ο ιός εμφανίστηκε το 2008 και ξεχώρισε γιατί ήταν ικανός να αντιγράφει τα password των διαχειριστών και να τα χρησιμοποιεί για να μην μπορεί να διαγραφεί. Επίσης, αντέγραφε τον εαυτό του στις θύρες USB, για να μπορεί να επιστρέφει, αφού είχε σβηστεί από τον υπολογιστή με κάποιο τρόπο.

Ο πρώτος στόχος του, ήταν να αποκλείσει τον υπολογιστή από το να λάβει αναβαθμίσεις των Windows και των antivirus προγραμμάτων, για να μην μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, ακόμα και αν υπήρχε online κάποια λύση.

Σαν δεύτερο στόχο, είχε την κλοπή των δεδομένων που βρίσκονταν στον υπολογιστή και την αποστολή τους, στους δημιουργούς του. Ο ιός παρέλυσε τις αρχές, αφού στην Γαλλία πολεμικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί τα σχέδια πτήσης, στην Αγγλία πολεμικά πλοία και υποβρύχια χτυπήθηκαν, ενώ στην Γερμανία περίπου 100 υπολογιστές του στρατού αχρηστεύτηκαν από τον ιό,

Για να δοθεί λύση, η Microsoft δημιούργησε μια ομάδα με ειδικούς από όλο τον κόσμο, που μόνη τους δουλειά ήταν να πολεμήσουν τον ιό. Μετά από την βοήθεια της Κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών, τελικά βρέθηκε λύση και αυτός ο πανίσχυρος ιός, νικήθηκε.

Όπως είδατε, ένας ιός μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον υπολογιστή σας, να κλέψει προσωπικά σας δεδομένα ή απλά να γίνει πολύ ενοχλητικός. Το πόρισμα και το μάθημα που πρέπει να πάρετε από όλο αυτό είναι ότι χρειάζεται να είστε προσεκτικοί.

Οι περισσότεροι ιοί χρησιμοποιούν σαν τρόπο πρόσβασης το email σας, οπότε προσέξτε ποια email ανοίγετε. Αν ο τίτλος σας φαίνεται περίεργος ή το email δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του ατόμου που σας στέλνει, ίσως να πρέπει να ρωτήσετε αν το έστειλε αυτός.

pc virus 06

Πολύ σημαντικό, είναι επίσης και να έχετε εγκαταστημένο κάποιο πρόγραμμα προστασίας (antivirus). Αυτά τα προγράμματα θα σας προστατέψουν από τους περισσότερους κινδύνους που θα συναντήσετε, ειδικά εφόσον τα αφήνετε να κάνουν τις ενημερώσεις τους έγκαιρα.

Το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσής μας, κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους. Οπότε, δείξτε μεγάλη προσοχή!

από Karadryan