Εντοπισμός iPhone με IMEI ή με το Find My iPhone

Εντοπισμός iPhone με IMEI ή με το Find My iPhone
ired.gr

Πώς γίνεται ο εντοπισμός iPhone που χάθηκε ή κλάπηκε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος.

Είστε από τους άτυχους που έχασαν ή τους έκλεψαν το iPhone τους; Τότε δυστυχώς έχετε μπλέξει σε μια περιπέτεια που μπορεί να έχει όμως και αίσιο τέλος. Το θέμα είναι ότι δεν είστε εντελώς αβοήθητοι. Υπάρχουν σήμερα, διάφορες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν να βρείτε το χαμένο ή κλεμμένο iPhone σας. Ο εντοπισμός iPhone είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί από σχετικά απλή έως πολύπλοκη, ανάλογα με το τι μέτρα είχατε λάβει από πιο πριν, οπότε θα τα αναλύσουμε ένα-ένα.

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του iPhone είναι ότι κλειδώνει μέσω της υπηρεσίας του iCloud της Apple με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να το ανοίξει αν δεν έχει το Apple id και το αντίστοιχο συνθηματικό του χρήστη. Ακόμη πιο ασφαλές είναι ένα iPhone που έχει κάνει όλες τις αναβαθμίσεις στο τελευταίο λειτουργικό της Apple, γι’ αυτό ποτέ μην ξεχνάτε να κάνετε αναβάθμιση.

Από το iOS 7 και μετά πάντως, για να έχει κάποιος πρόσβαση σε ένα κλειδωμένο iPhone χρειάζεται το Apple id και το αντίστοιχο συνθηματικό του χρήστη και δεν μπορεί να το επαναφέρει σε εργοστασιακή κατάσταση προκειμένου να το πουλήσει, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει την DFU mode. Αυτό είναι που έχει μειώσει κατά πολύ τις κλοπές των iPhone μιας και όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, το καθιστούν ουσιαστικά άχρηστο για έναν κλέφτη.

Πάντα όμως υπάρχει η πιθανότητα να το χάσετε, ή ο κλέφτης να μην τα ξέρει όλα αυτά, οπότε εσείς είστε με μια χαμένη συσκευή και θα θέλατε να τη βρείτε. Ο εντοπισμός iPhone λοιπόν μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους.

1. Find my iPhone

iphone tracking 02

Η απλούστερη, καλύτερη και πιο σίγουρη μέθοδος για τον εντοπισμό iPhone είναι το γνωστό σε όλους μας πια, Find my iPhone. Εδώ και αρκετά χρόνια, η Apple έχει δημιουργήσει μια υπηρεσία εντοπισμού ενός iPhone, iPad, iPod Touch, και ακόμη και Mac με την υπηρεσία αυτή (στα Mac έχουμε το Find my Mac). Πώς λειτουργεί;

Το πρώτο που κάνουμε όταν αγοράσουμε μια συσκευή της Apple - και εν προκειμένω ένα iPhone - είναι να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό Apple και να κατοχυρώσουμε τη συσκευή μας σε αυτόν. Αν έχουμε ήδη λογαριασμό στην Apple από άλλη μας αγορά, απλά συνδέουμε και τη νέα συσκευή μας στον ήδη υπάρχοντα.

Ενεργοποιούμε κατόπιν την υπηρεσία iCloud που μας παρέχει η Apple για δωρεάν αποθηκευτικό χώρο στο διαδίκτυο - στους σέρβερ της - αλλά και για συνολική αποθήκευση των προσωπικών μας στοιχείων που αφορούν το λογαριασμό μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλες οι συσκευές που έχουμε αγοράσει «κλειδώνουν» σε μας και μόνο και αν για οποιοδήποτε λόγο πέσουν στα χέρια άλλου δεν μπορεί να τις ενεργοποιήσει χωρίς το δικό μας Apple id.

Μέσα στην υπηρεσία του iCloud, υπάρχει και η υπηρεσία εύρεσης του iPhone, το Find my iPhone. Αν λοιπόν για οποιοδήποτε λόγο χαθεί το iPhone μας, μπορούμε από έναν υπολογιστή να εισέλθουμε στον iCloud λογαριασμό μας και, μέσω της υπηρεσίας Find my iPhone, να το εντοπίσουμε με ακρίβεια στο χάρτη. Μπορούμε ακόμη να διαγράψουμε τα δεδομένα του για να μην πέσουν στα χέρια κανενός (για παν ενδεχόμενο) και να στείλουμε ένα μήνυμα στον «ευγενικό κύριο που το βρήκε» ώστε να μας το επιστρέψει. Έτσι γίνεται ο εντοπισμός iPhone μέσω του iCloud.

Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει το Find my iPhone είναι, το iPhone μας να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο είτε μέσω Wi-Fi, είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και - εννοείται - να είναι ανοιχτό. Αν πιστεύουμε ότι μας το έχουν κλέψει και βρούμε την τοποθεσία του μέσω του Find my iPhone, καλό είναι να πάμε στην Αστυνομία με τα στοιχεία αυτά και να μην κάνουμε καμιά τρέλα να πάμε να το πάρουμε μόνοι μας.

Μπορούμε ακόμη μέσω του Find my iPhone να το δηλώσουμε ως χαμένο-κλεμμένο - σε περίπτωση που δεν εντοπίζεται - οπότε, αν ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή να φανεί άμεσα και να δηλωθεί η τοποθεσία του.

2. Εντοπισμός iPhone μέσω ΙΜΕΙ

iphone tracking 03

Όλα τα κινητά τηλέφωνα - από καταβολής τηλεφωνικού κόσμου - έχουν έναν μοναδικό αριθμό που λειτουργεί ως μοναδική ταυτότητα αναγνώρισής τους ή ως ηλεκτρονικό αποτύπωμα αν προτιμάτε. Ο αριθμός αυτός λέγεται ΙΜΕΙ (International Mobile Station Equipment Identity - Διεθνής Ταυτότητα Εξαρτήματος Κινητού Σταθμού).

Όπως καταλαβαίνουμε, ο αριθμός κατοχυρώνεται άμεσα στον αγοραστή μιας συσκευής και συνδέεται μαζί του από την αγορά της κιόλας. Σε μια νόμιμη μεταπώληση, συνδέεται με τον καινούριο αγοραστή κ.ο.κ. Για να τον βρούμε υπάρχουν τρεις τρόποι:

Κοιτάμε την απόδειξη αγοράς γιατί αναγράφεται εκεί υποχρεωτικά.

Στο κουτί συσκευασίας αν το έχουμε κρατήσει.

Μπαίνουμε στο iTunes και πηγαίνουμε στο μενού iTunes > Πληροφορίες για το iTunes στο Mac ή πάμε στο μενού Βοήθεια > Πληροφορίες για το iTunes στα Windows. Πατάμε Control+Click με το ποντίκι στο συγκεκριμένο μενού και παρακολουθούμε τους τίτλους που ανεβαίνουν. Μόλις φανούν τα S/N και ΙΜΕΙ στο παράθυρο, πατάμε πάνω τους με το ποντίκι για να σταματήσει η κύλιση και να μπορούμε να τα καταγράψουμε. Εννοείται ότι για να ισχύουν όλα αυτά πρέπει να έχουμε κάνει τουλάχιστον μία φορά backup του iPhone μας στον εν λόγω υπολογιστή.

iphone tracking 04

Πηγαίνετε στο μενού Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες και θα βρείτε εκεί όλες τις πληροφορίες για το iPhone σας. Εννοείται ότι αυτό έπρεπε να το έχετε καταγράψει πριν το χάσετε.

iphone tracking 05

  • Πηγαίνετε στο πληκτρολόγιο του iPhone σας (και πάλι πριν το χάσετε) και πληκτρολογήστε τον κωδικό: *#06#. Το ΙΜΕΙ θα εμφανιστεί στην οθόνη.
  • Αφού λοιπόν βρείτε με κάποιο τρόπο το ΙΜΕΙ του iPhone σας, ας πάμε στον εντοπισμό iPhone μέσω αυτής της μεθόδου. Πριν προχωρήσουμε, να σημειώσουμε ακόμη ότι ο πάροχός σας μπορεί να μπλοκάρει το iPhone σας με το ΙΜΕΙ, αν του το ζητήσετε σε περίπτωση απώλειας, αλλά όχι να το βρει. Για λεπτομέρειες όμως, επικοινωνήστε με τον πάροχο.
  • Πηγαίνετε στην Αστυνομία με το ΙΜΕΙ της συσκευής σας και δημιουργείται εκεί ένα FIR από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Το ΙΜΕΙ χρειάζεται για να μπορεί η αστυνομία να κάνει νόμιμα την παρακολούθηση.
  • Αφού πάρετε το FIR από την Αστυνομία, μαζί με το ΙΜΕΙ, πάτε στον πάροχο και τότε αυτός μπορεί να εντοπίσει το κινητό σας μέσω και του τηλεφωνικού αριθμού που χρησιμοποιούσατε.
  • Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί, η Αστυνομία μπορεί να το ανακτήσει για σας. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορέσετε να το ανακτήσετε, το μπλοκάρισμα μέσω παρόχου το καθιστά τελείως άχρηστο.

Σημείωση 1η: Η παραπάνω διαδικασία γίνεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Το αν θα την ακολουθήσει και στην Ελλάδα το αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα, είναι ένα άλλο ζήτημα. Δε χάνετε όμως τίποτε να δοκιμάσετε πριν καταθέσετε τα όπλα.

Σημείωση 2η: Έχει ακουστεί ότι κυκλοφορούν προγράμματα και άτομα που μπορούν να αλλάξουν το ΙΜΕΙ μιας συσκευής ώστε να μην αναγνωρίζεται ως κλεμμένη. Και πάλι όμως, πρόκειται για κάτι το πολύ δύσκολο και προχωρημένο, που για την ώρα είναι πιο πολύ σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

3. Η εφαρμογή Prey

iphone tracking 06

Το δωρεάν και ανοικτού κώδικα Prey θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το χαμένο smartphone και γιατί όχι, και να το ανακτήσετε. Με το Prey, o εντοπισμός κινητού και λάπτοπ συνοδεύεται από αποστολή μηνυμάτων, σειρήνας αλλά και ενεργοποίησης της κάμερας για λήψη φωτογραφίας.

Το Prey είναι ένα open source εργαλείο ασφάλειας. Ο εντοπισμός κινητού και laptop γίνεται μέσω GPS. Εν συντομία, αν το Prey έχει εγκατασταθεί σε μια συσκευή σας που έχει χαθεί, μπορείτε να κατευθυνθείτε στη σελίδα του και να το παρουσιάσετε ως κλεμμένο.

Μόλις ο κλέφτης συνδεθεί στο Internet, θα σας αποστέλλονται αναφορές με την τοποθεσία κατά προσέγγιση, ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας δραστηριότητας της επιφάνειας εργασίας και φωτογραφίες από την κάμερα. Στο smartphone, τα στοιχεία αποστέλλονται αμέσως με πολλές και ανεκτίμητες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν και ο εντοπισμός κινητού θα γίνει «παιχνιδάκι».

Για περισσότερες πληροφορίες και ρύθμιση του Prey δείτε το άρθρο μας: Εντοπισμός κινητού (και λάπτοπ) με το Prey.

iphone tracking 01

Αυτά λοιπόν για τους τρόπους που μπορεί να γίνει ο εντοπισμός iPhone (και όχι μόνο) και σας ευχόμαστε να μην βρεθείτε ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση.

από Elichord