iPhone από εξωτερικό, τι πρέπει να προσέξετε

iPhone από εξωτερικό, τι πρέπει να προσέξετε
ired.gr

iPhone από εξωτερικό, είναι καλή ή κακή ιδέα;

Κάθε φορά που ένα νέο iPhone εμφανίζεται στην αγορά και ενδιαφερόμαστε να το αποκτήσουμε, ψάχνουμε τους καλύτερους συνδυασμούς και σχεδόν πάντα αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να αγοράσουμε iPhone από εξωτερικό ή iPhone από Αμερική. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που σκέφτονται να παραγγείλουν το κινητό από κάποιο site του εξωτερικού αλλά ακόμη και να το ζητήσουν από κάποιο γνωστό τους που σκοπεύει να κάνει ταξίδι στην Αμερική να τους το αγοράσει.

Αδιαμφισβήτητα, το να αγοράσει κανείς ένα iPhone είναι μια σοβαρή επένδυση χρημάτων. Οπότε το να καταφέρει να το αποκτήσει σε καλύτερη τιμή σε σχέση με τις υπάρχουσες τιμές στην Ελλάδα είναι πάντα ένα μεγάλο δέλεαρ. Οι τιμές στην Αμερική είναι πάντα σχετικά πιο χαμηλές, γεγονός που ωθεί πολλούς, όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένους (π.χ. Βρετανούς) να θέλουν να αγοράσουν τη συσκευή τους από εκεί. Επίσης, στην Αμερική, στο παρελθόν, υπήρχε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα συσκευών iPhone σε σχέση με τις άλλες χώρες. Μάλιστα, μπορούσες να αγοράσεις το iPhone από Αμερική και βγαίνοντας από το κατάστημα να έχεις ήδη μια πλήρως λειτουργική συσκευή συνδεδεμένη στον πάροχο. Οπότε, στο μυαλό όλων, η υπόθεση είναι απλή: παραγγέλνεις το iPhone από εξωτερικό ή από Αμερική, το έχεις στα χέρια σου άμεσα και τα χρήματα που έχεις κερδίσει από τη διαφορά τα επενδύεις σε αξεσουάρ.

Διαβάστε επίσης: «Ασύρματα ακουστικά Bluetooth»

Όμως, η αγορά iPhone από εξωτερικό είναι πάντα μια καλή ιδέα; Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις παγίδες που πρέπει να προσέξετε.

iPhone από Αμερική – Τελωνείο

iphone apo ameriki 01

Οι τιμές που βλέπετε στα iPhone από Αμερική δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ και φόρους τελωνείου, κάτι που θα προσθέσει στην αξία τους ένα 20%. Βάση του νόμου, είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τους φόρους όταν αγοράζετε κάτι από την Αμερική, είτε επιστρέφετε ο ίδιος από το ταξίδι, είτε το αντικείμενο (στην προκειμένη περίπτωση ένα iPhone από Αμερική) σας έχει σταλεί ταχυδρομικώς. Στην πρώτη περίπτωση, αν αποφύγετε να δηλώσετε την αγορά σας στο τελωνείο κατά την άφιξή σας, θα γλιτώσετε το επιπλέον ποσό αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο ρίσκο. Στη δεύτερη περίπτωση, αν το πακέτο σας αποσταλεί επίσημα από κάποιο κατάστημα, δεν μπορείτε να αποφύγετε την πληρωμή φόρου. Αν η πηγή της αγοράς σας είναι ανεπίσημη, πολλοί αποστέλλουν τη συσκευή αναγράφοντας ότι πρόκειται για δώρο ή για κάτι άλλο. Αν όμως η συσκευασία ανοιχτεί στο τελωνείο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε τους δασμούς. Στην τελική, να υπολογίζετε πάντα και το επιπλέον αυτό ποσό στις προνομιακές τιμές iPhone που εντοπίζετε στην Αμερική αφού το τελικό ποσό μπορεί να μη διαφέρει και πολύ από αυτό της Ελλάδας (συν την ταλαιπωρία που μπορεί να υποστείτε).

iPhone από Αμερική – Πάροχοι

iphone apo ameriki 02

Διαβάστε τα ψιλά γράμματα όταν βλέπετε εντυπωσιακές τιμές του στυλ 199$ για ένα iPhone 7. Συνήθως, οι τιμές αυτές αφορούν πώληση με συμβόλαιο σε αμερικάνικο πάροχο. Που σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα, θα πληρώνετε ένα σταθερό μηνιαίο ποσό (στην ουσία το υπόλοιπο ή και περισσότερο από την αξία του iPhone στην Ελλάδα). Έτσι θα καταλήξετε να έχετε ένα συμβόλαιο για iPhone από Αμερική, χωρίς να ζείτε στην Αμερική, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να αγοράσετε ένα δεύτερο συμβόλαιο στην Ελλάδα για να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας.

Επιπλέον, ακόμη κι αν επιμένετε να κάνετε κάτι τέτοιο, ίσως σας ζητηθεί κάποια απόδειξή ότι κατοικείτε μόνιμα στην Αμερική πριν υπογράψετε για συμβόλαιο με τον αμερικάνικο πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

iPhone από εξωτερικό – Ελληνικά

iphone apo ameriki 03

Όλα τα iPhone μιλάνε και γράφουν ελληνικά αφού έρχονται με το λειτουργικό σύστημα iOS. Δεν παίζει κανένα ρόλο η χώρα προέλευσης αφού το iOS είναι κοινό για όλες τις συσκευές.

iPhone από Αμερική – Οι συχνότητες

iphone apo ameriki 04

Τα μοντέλα iPhone από Αμερική που μπορούν να αγοραστούν χωρίς SΙΜ και είναι ξεκλείδωτα για χρήση, είναι ελαφρώς διαφορετικά μοντέλα από αυτά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στην Ασία. Η διαφορά έχει να κάνει με τα δίκτυα αφού τα διαφορετικά μοντέλα υποστηρίζουν διαφορετικές συχνότητες (μπάντες).

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε αν αγοράζετε iPhone από Αμερική είναι να είναι GSM, φυσικά unlocked και να υποστηρίζει τις μπάντες με 4G που έχουμε στην Ελλάδα. Στο site της Apple μπορείτε να δείτε τους κωδικούς για το κάθε μοντέλο ώστε να είστε σίγουροι ότι κάνετε τη σωστή αγορά https://www.apple.com/iphone/LTE. Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε για το iPhone 6, θα πρέπει να είναι το μοντέλο Α1586 (GSM). Αν βρίσκεστε αυτοπροσώπως σε κατάστημα, μπορείτε να εντοπίσετε τον αριθμό του μοντέλου στη συσκευασία της συσκευής, στο σημείο που είναι το barcode.

iPhone από εξωτερικό – Μεταφορικά

iphone apo ameriki 05

Αναλόγως τη χώρα προέλευσης και τα μεταφορικά μπορεί να αυξήσουν την τελική τιμή του iPhone. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι θα είναι μηδενικά λόγω της μεγάλης αξίας της συσκευής. Ελέγξτε τον πίνακα με τις τιμές αποστολής των προϊόντων και σιγουρευτείτε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε από την αρχή για να μην απογοητευτείτε, όταν φτάσετε στο τέλος της συναλλαγής και δείτε ότι δεν μπορείτε να συμπληρώσετε ελληνική διεύθυνση.

iPhone από εξωτερικό – Οι απάτες

iphone apo ameriki 06

Όταν οι αγορές γίνονται από επίσημα site που διαθέτουν εξουσιοδότηση να πωλούν Apple προϊόντα, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως, η αγορά γίνει από ιδιώτη στο ebay ή από κάποιο άλλο ψηφιακό marketplace που δεν φαίνεται φερέγγυο, τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι πολλά. Για παράδειγμα, η συσκευή που θα παραλάβετε μπορεί να είναι κλεμμένη και το Apple ID κλειδωμένο. Φυσικά, αν η αγορά γίνεται online, δεν έχετε καμία εγγύηση ότι το IMEI είναι αντίστοιχο με αυτό της συσκευής που θα σας αποσταλεί.

Ένα άλλο σενάριο είναι να μη λάβετε εντελώς τίποτα. Να παραλάβετε μια συσκευασία με ένα τούβλο ή κάτι άλλο ευτελούς αξίας που σίγουρα δεν είναι το iPhone από εξωτερικό που είχατε παραγγείλει.

iPhone από εξωτερικό – Χρόνος

iphone apo ameriki 07

Ελέγξτε αν το iPhone που θα παραγγείλετε είναι ετοιμοπαράδοτο ή αν θα πρέπει να πληρώσετε πρώτα για να αγοραστεί και να σας στο στείλουν.

iPhone από Αμερική – Εγγύηση

iphone apo ameriki 08

Κάθε iPhone συνοδεύεται με εγγύηση δύο χρόνων. Αν έχει αγοραστεί από Αμερική δεν ισχύει ο δεύτερος χρόνος.

iPhone από εξωτερικό – Φορτιστής

iphone apo ameriki 09

Αν αγοράσετε iPhone από το εξωτερικό, το πιθανότερο ότι θα χρειαστείτε αντάπτορα για τον φορτιστή, οπότε προσθέστε ένα μικρό ποσό στο τελικό σύνολο.

iPhone από Αμερική – Το συμπέρασμα

iphone apo ameriki 10

Αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα είναι ότι όταν αγοράζετε μια συσκευή iPhone από εξωτερικό ή από Αμερική, τότε παίρνετε ένα μεγάλο ρίσκο. Αν το αγοράσετε πιο φθηνά και χωρίς αμερικανικό συμβόλαιο σε πάροχο, αν περάσετε το τελωνείο χωρίς να πληρώσετε, αν η συσκευή είναι συμβατή με τις συχνότητες στην Ελλάδα, τότε ναι ....θα έχετε κάνει ένα πολύ καλό deal! Όμως, οι παγίδες είναι πολλές και η ταλαιπωρία ακόμη μεγαλύτερη, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και αναγκαστείτε να πληρώσετε, στο τέλος, περισσότερα ή να κρατήσετε ένα iPhone από Αμερική εντελώς άχρηστο στα χέρια σας.

Από mirelen.