Πώς κατεβάζω ταινίες σε PC και Mac

Πώς κατεβάζω ταινίες σε PC και Mac
ired.gr

Οδηγός: Μάθετε πώς να κατεβάζετε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και υπότιτλους.

Εισαγωγή

Downloading. Ίσως η πρώτη “τρέλα” του διαδικτύου από τα πρώτα του χρόνια, μαζί βέβαια με το chatting. Στην αρχή υπήρχε το Napster, μετά, το Kazaa, το LimeWire και διάφοροι άλλοι τρόποι για κατέβασμα αρχείων, κυρίως μουσικής. Ποιος μπορεί άραγε να ξεχάσει το “μουλάρι”; Μιλάω φυσικά για το λατρεμένο eMule (“aMule" ονομαζόταν στις εκδόσεις του για Linux & Mac).

Έκτοτε, πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες εμφανίστηκαν και όλες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: τις μηνύσεις από την RIAA (το σχήμα που εκπροσωπεί τις δισκογραφικές εταιρίες της Αμερικής). Κάποιες υπηρεσίες έκλειναν αμέσως, κάποιες άλλες άντεξαν για περισσότερο χρονικό διάστημα, αναλόγως του οικονομικού υπόβαθρου του κάθε χομπίστα / ιδιοκτήτη.

Υπήρξαν βέβαια και προσπάθειες να δημιουργηθούν κάποιες ιστοσελίδες και στη χώρα μας που έλυναν το πρόβλημα του “Πώς κατεβάζω ταινίες”. Το πρόβλημα όμως ήταν πως κάποια στιγμή αυτές οι σελίδες έκλειναν. Και στην πορεία ανακαλύπταμε πως οι ιδιοκτήτες δεν ήταν και τόσο αθώοι. Στην ουσία πλούτιζαν από περιεχόμενο που δεν τους ανήκε. Δεν το λες και κίνηση “αγάπης” προς την διαδικτυακή κοινότητα...

Σχετικά με τον οδηγό μας

Αυτό που θέλω να κατανοήσουμε σήμερα, είναι το πώς θα μπορείτε να κατεβάζετε ταινίες στο Mac, το Windows ή το Linux PC σας, χωρίς να “εξαρτάστε” από τα κέφια του κάθε επιτήδειου, ή από την διαθεσιμότητα, ή μη, της κάθε υπηρεσίας.

Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση του οδηγού μας, θα είστε σε θέση να κατεβάζετε ό,τι πραγματικά θέλετε, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας και φυσικά, με ελληνικούς υπότιτλους. Με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: το σύστημα αυτό λειτουργεί και θα λειτουργεί. Δωρεάν.

Ασφαλώς, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως νόμιμα, μπορούμε να κατεβάσουμε περιεχόμενο που είναι ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων (είτε αυτό είναι μουσική, είτε ταινία), ή διάφορες διανομές του Linux και δωρεάν λογισμικού, γενικότερα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μία λίστα με τις καλύτερες ταινίες “ελεύθερες” πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι “χρυσοί” κανόνες

how to download movies 12

Πριν περάσουμε στον τρόπο που θα κατεβάζουμε τις ταινίες μας, είναι σκόπιμο να δούμε κάποιους κανόνες, οι οποίοι είναι standard για όποια αναζήτηση χρειαστείτε να κάνετε στο μέλλον. Υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα. Είναι εύκολο να απομνημονευτούν και μας βοηθούν στην εύρεση του αρχείου που ψάχνουμε. Επίσης, διασφαλίζουν την - χωρίς κόπο - εύρεση των ελληνικών υπότιτλων, στη συνέχεια.

Όταν θέλουμε να αναζητήσουμε μία ταινία, αναγράφουμε τον τίτλο της και σε παρένθεση το έτος που κυκλοφόρησε. Μην αγχώνεστε με το δεύτερο σκέλος. Και να μην γνωρίζετε το έτος μπορείτε να προχωρήσετε. Φροντίστε μόνο να μην κατεβάσετε κάποια παλαιότερη εκδοχή της ταινίας που θέλετε, ή αν μην πέσετε σε “συνωνυμία”.

Σας προτείνω, πριν από κάθε αναζήτηση, να κάνετε ένα γρήγορο τσεκ στο εξαιρετικό, www.imdb.com. Στην περίπτωσή μας, θα αναζητήσουμε μία ταινία που είναι “ελεύθερη δικαιωμάτων”. Ονομάζεται “The 39 Steps” και κυκλοφόρησε το 1935. Κλασικός Χίτσκοκ. Στην αναζήτησή μας λοιπόν, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε “The 39 Steps (1935)”.

Αν θέλουμε να αναζητήσουμε ένα επεισόδιο σειράς, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει η σειρά “ired, the Series” και εμείς θέλουμε να κατεβάσουμε το δεύτερο επεισόδιο, της πρώτης σεζόν. Θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε “ired, the Series s01e02”. Αμέσως μετά το “s” γράφουμε τον αριθμό της σεζόν και μετά το “e”, τον αριθμό του επεισοδίου. Πάντα με δύο ψηφία (αν ο αριθμός του επεισοδίου ή της σεζόν είναι μικρότερος του “10”, βάζουμε μπροστά το μηδέν). Θέλω να έχετε στο νου σας πως μαθαίνοντας αυτές τις απλές “πρακτικές”, στην ουσία θα ξέρετε και να αναζητείτε αρχεία, όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιείτε για να τα κατεβάσετε.

Αν βέβαια θελήσετε να κατεβάσετε ένα μουσικό άλμπουμ, η αναφορά στο όνομα του καλλιτέχνη και του album είναι αρκετή. Θα επιστρέψουμε αργότερα στη χρήση της αναζήτησης, ήθελα απλά να πάρετε μια ιδέα για το πώς γίνεται σωστά.

Ποιότητα: Αναλόγως των δυνατοτήτων του υπολογιστή σας και της τηλεόρασής σας, θα πρέπει να βρείτε και την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, στο αρχείο που επιθυμείτε να κατεβάσετε. Προσπαθήστε να κατεβάζετε αρχεία “1080p” ή “720p” και αποφύγετε - όπου αυτό είναι δυνατό - εκδόσεις “480p”. Κατεβάζοντας μία ταινία σε ανάλυση 1080p, θα τη δείτε σε πολύ καλύτερη ποιότητα από αυτή που θα την έδειχνε ένα ελληνικό κανάλι. Προτιμήστε την ανάλυση 1080p.

Υπάρχει επίσης iOS & Android app για το IMDB, για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ.

Torrent Client

Μη σας τρομάζει ο όρος. Εδώ θα τα δούμε όλα αναλυτικά και απλά. Για να κατεβάσουμε ένα αρχείο που η πηγή του είναι “τα torrents”, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα κάνει την όλη διαχείριση. Δηλαδή, με βάση το αρχείο που θα το τροφοδοτήσουμε (θα μιλήσουμε στη συνέχεια για αυτό), το app, θα φροντίσει να κάνει όλες τις επί μέρους ενέργειες για να κατέβει η ταινία μας.

how to download movies 14

Mac & Linux: Προτείνω την εφαρμογή Transmission, την οποία και μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ: https://www.transmissionbt.com/download/. Πρόκειται για έναν πολύ ελαφρύ και γρήγορο torrent client. Πρόσφατα είχε παρουσιαστεί ένα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, που πλέον όμως έχει επιλυθεί. Η έκδοσή του για Mac και για τις διάφορες εκδόσεις του Linux (Ubuntu, PoenSUSE, CentOS, Fedora κλπ) είναι απλά εξαιρετική.

how to download movies 13

Windows PC: Για τα Windows PC’s προτείνω την εφαρμογή utorrent, γνωστή και ως μtorrent, την οποία και μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, από εδώ: https://ll.www.utorrent.com/intl/el/

Προετοιμασία για εύρεση υπότιτλων

Ασφαλώς και όταν έρθει η ώρα, θα μπορούμε να τους αναζητήσουμε και μέσω web. Προτιμώ όμως να έχουμε κάποιες πιο εύκολες λύσεις, πρόχειρες. Για τους χρήστες OS X & Linux προτείνω το κλασικό, VLC, το οποίο και μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Οι χρήστες Windows, μπορούν είτε να κατεβάσουν το VLC, είτε το εξαιρετικό BS Player, το οποίο είναι ίσως ό,τι καλύτερο για την αυτόματη εύρεση υπότιτλων, on the fly. Αν επιλέξετε τη λύση του BS Player (την οποία και σας προτείνω), ρίξτε μια ματιά στην παρουσίασή του, από τον Elichord (https://www.ired.gr/blog/item/2920-bs-player-for-windows.html

Εύρεση αρχείου torrent

Για να έχει ο torrent client που κατεβάσαμε, όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κατεβάσει το επιθυμητό αρχείο, “χρειάζεται” ένα αρχείο torrent. Πρόκειται για ένα αρχείο πολύ μικρού μεγέθους, το οποίο και αναζητούμε σε γνωστά και μη sites, αλλά και πιο απλά, γκουγκλάροντας (π.χ. “the 39 steps greek subs”).

Στο παράδειγμά μας, θα χρησιμοποιήσουμε το κλασικό site, “The Pirate Bay”. Ανοίγουμε λοιπόν τον περιηγητή που χρησιμοποιούμε, και πάμε στην διεύθυνση: https://thepiratebay.se. Στο πεδίο αναζήτησης, πληκτρολογούμε (με βάση τους “χρυσούς κανόνες”) “the 39 steps (1935)”.

how to download movies 01

Κάνοντας την αναζήτησή μας

how to download movies 02

Tα αποτελέσματα της αναζήτησης

Βλέπουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας. Στις στήλες “SE” & “LE”, μπορούμε να δούμε τον αριθμό των Seeders και των Leechers. Δεν θέλω να σας μπερδέψω, αρκεί να θυμάστε πως όσο μεγαλύτεροι είναι αυτοί οι αριθμοί, τόσο πιο γρήγορα θα κατέβει και η ταινία μας.

Το πρώτο σε σειρά αποτέλεσμα είναι ok. Ποιότητα 720p (απίστευτο για μια τόσο παλιά ταινία) και επαρκής αριθμός από seeders και leechers.

Οι επιλογές μας είναι δύο. Όπου βλέπουμε το εικονίδιο του “μαγνήτη”, μπορούμε απλά να πατήσουμε επάνω του και ο torrent client που κατεβάσαμε θα ανοίξει αυτόματα. Πιθανώς να ζητήσει την έγκρισή μας για το downloading, αλλά και να ερωτηθούμε που θέλουμε να αποθηκευθεί το αρχείο και όλα είναι έτοιμα για το download μας.

Αν δεν υπάρχει αυτό το εικονίδιο, πατάμε πάνω στο πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης και από την οθόνη που εμφανίζεται, επιλέγουμε “get this torrent” ή “download this torrent”, αναλόγως την ιστοσελίδα που το βρήκαμε.

Ένα μικρού μεγέθους αρχείο έχει προστεθεί στον φάκελο των λήψεών μας. Το αναζητούμε και με διπλό κλικ το ανοίγουμε, μέσω του torrent client. Αν έχετε επιλέξει το magnet link (εικονίδιο “μαγνήτης”), προσπεράστε αυτό το βήμα.

Downloading...

how to download movies 03

Στην αρχή, θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου η λήψη να επιταχύνει.

how to download movies 05

Με την πάροδο κάποιων λεπτών, η ταχύτητα του download αυξάνεται

Μέσω του torrent client μπορούμε να δούμε πληροφοριακά στοιχεία, όπως το μέγεθος του αρχείου, τον αριθμό των ατόμων που το μοιράζονται με εμάς, την ταχύτητα της λήψης, αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο λήψης του ολοκληρωμένου αρχείου.

Σημείωση: Αντίστοιχες είναι οι επιλογές και για το utorrent (Windows)

Υπολογίστε πως με μία τυπική DSL σύνδεση, για μία ταινία με αρκετούς χρήστες να την διαμοιράζονται, θα χρειαστείτε 20 έως 50 λεπτά για να την κατεβάσετε.

how to download movies 06

Η ταινία κατέβηκε

Πώς κατεβάζω ταινίες σε PC και Mac: Εύρεση υπότιτλου

how to download movies 07

Στον φάκελο λήψεις θα βρείτε και άλλα αρχεία. Εμείς κρατάμε μόνο το αρχείο “mkv” που έχει και το μεγαλύτερο μέγεθος (4,69 GB)

how to download movies 08

Ανοίγουμε την ταινία με το VLC, και πατάμε την παύση. Επιλέγουμε από το menu, “Επεκτάσεις”, “VLsub”

how to download movies 09

Επιλέγουμε σαν γλώσσα τα Ελληνικά, και πατάμε “Search by hash”. Αν δεν βρούμε αποτελέσματα, γράφουμε χειροκίνητα τον τίτλο και επιλέγουμε “search by name”. “Φωτίζουμε” τον υπότιτλο που μας ενδιαφέρει και επιλέγουμε “Download selection”.

how to download movies 10

Αυτόματα, ένα αρχείο υπότιτλου (.srt) θα προστεθεί στον ίδιο φάκελο που είναι και η ταινία μας, ενώ θα έχει μετονομασθεί αναλόγως.

Σημείωση: κατά την επιλογή του σωστού υπότιτλου, και προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες να είναι σωστός και συγχρονισμένος, φροντίζουμε να επιλέξουμε αυτόν που “ταιριάζει” περισσότερο. Στο παράδειγμά μας, ο υπότιτλος που μας προτάθηκε έχει φτιαχτεί για την έκδοση Blu-Ray (γι’ αυτό και η καλή ανάλυση), στα 720p. Όπως ακριβώς και το αρχείο που κατεβάσαμε.

how to download movies 11

Πατάμε το “play” στον VLC, και πλοηγούμαστε κάπου προς το μέσο της ταινίας για να τσεκάρουμε πως ο υπότιτλός μας είναι συγχρονισμένος.

Αν και η “λύση” του VLC είναι διαθέσιμη για όλα τα λειτουργικά συστήματα, στους Windows χρήστες προτείνουμε τη χρήση του BS Player. Αυτόματα, θα βρει τον σωστό υπότιτλο για την ταινία που κατεβάσατε.

Αναπαραγωγή σε τηλεόραση

Το ζήτημα “Πώς κατεβάζω ταινίες σε PC και Mac” έχει “απαντηθεί”. Όμως, δεν σας προτείνουμε να δείτε την ταινία στο desktop ή τον φορητό υπολογιστή σας. Αν έχετε στη μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού σας συνδεδεμένο κάποιο media player, “φορτώστε” το εκεί και ξεκινήστε την αναπαραγωγή του.

Αν έχετε iPad ή γενικώς κάποιο tablet, μεταφέρετε το αρχείο στο VLC mobile app για να το δείτε σε κάποιο ταξίδι σας.

Αν δεν έχετε κάτι από αυτά και θέλετε να απολαύσετε την ταινία στην τηλεόρασή σας, ακολουθήστε τον οδηγό μας για το πώς θα την συνδέσετε με τον υπολογιστή σας.

Συνοψίζοντας

Αν μπερδευτήκατε, μην απελπίζεστε. Θα κάνουμε τώρα μία ανακεφαλαίωση, βήμα προς βήμα. Εξάλλου, torrent client, VLC και BS Player, θα χρειαστεί να τα κατεβάσετε μόνο την πρώτη φορά. Μετά, τα βήματά σας θα είναι λίγα και σαφή.

  • Αναζητούμε το αρχείο torrent που επιθυμούμε. Είτε μέσω του Pirate bay, είτε μέσω άλλων αντίστοιχων ιστοσελίδων, είτε απλά googlάροντας. Μην ξεχνάτε τους “χρυσούς κανόνες”!
  • Ανοίγουμε το αρχείο με τον torrent client, κάνοντας διπλό κλικ επάνω του (αμέσως μετά μπορούμε να το διαγράψουμε). Αν έχουμε επιλέξει το εικονίδιο του “μαγνήτη”, ο client θα ανοίξει αυτόματα, χωρίς να κατέβει κάποιο αρχείο.
  • Ανοίγουμε την ταινία με το VLC (ή το BS Player) και βρίσκουμε τους υπότιτλους που μας ενδιαφέρουν. Αν δεν βρεθούν, τους αναζητούμε χειροκίνητα στην ιστοσελίδα OpenSubtitles. Φροντίζουμε πάντα, το αρχείο video και το αρχείο του υπότιτλου να έχουν την ίδια ακριβώς ονομασία.
  • Δοκιμάζουμε τον υπότιτλο (αν είναι συγχρονισμένος) και απολαμβάνουμε την ταινία.

Επίλογος

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν απλό και κατανοητό οδηγό, που να απαντάει στο διαχρονικό ερώτημα “Πώς κατεβάζω ταινίες σε PC και Mac”. Με την ευκαιρία, εμείς προσθέσαμε και το Linux OS.

Με τον καιρό, όλη αυτή η διαδικασία θα σας φαίνεται παιχνιδάκι. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου από τη στιγμή της απόφασής σας να δείτε την “χ” ταινία, έως τη στιγμή που θα την απολαμβάνετε, θα μεσολαβούν μόνο 20-30 λεπτά.

Θα θέλαμε να μας υποδείξετε τα σημεία στα οποία αντιμετωπίσατε προβλήματα, ή είναι κάπως δυσνόητα. Θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε, αλλά και να γράψουμε αναλυτικότερες οδηγίες. Στόχος μας; Να μπορείτε να κατεβάζετε ό,τι θέλετε, όποτε θέλετε, χωρίς να βασίζεστε σε υπηρεσίες που σήμερα υπάρχουν και αύριο όχι.

από Kostthem