Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cinemagraph pro: Παρουσίαση - Φτιάξτε κινούμενες φωτογραφίες

Cinemagraph pro: Παρουσίαση - Φτιάξτε κινούμενες φωτογραφίες
ired.gr

Φτιάξτε εκπληκτικές κινούμενες φωτογραφίες όπως δεν τις έχετε ξαναδεί με το Cinemagraph pro.

Ο όρος Cinemagraph παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Jamie Beck, μια καλλιτέχνη φωτογράφο που, σε συνεργασία με τον άντρα της δημιούργησαν για πρώτη φορά αισθησιακές φωτογραφίες (μην πάει στο πονηρό ο νους σας) που τους έκαναν διάσημους και περιζήτητους για αρκετό καιρό. Η μέθοδός τους - δημιουργία φωτογραφιών με κινούμενα κάποια στοιχεία τους - απαιτούσε πολύ δουλειά και από τεχνικής και από δημιουργικής απόψεως. Όμως το αποτέλεσμα ήταν πάντα εκπληκτικό. Οι φωτογραφίες τύπου Cinemagraph χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, ειδικά στη διαφήμιση, και έκτοτε, έχουν γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη animated gifs.

Όλη αυτή τη διαδικασία απαιτούσε εξειδικευμένο εξοπλισμό και γνώσεις, όμως, ήλθε μια εταιρία, η Flixel, να την κάνει απλή και να δώσει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργήσει cinemagraphs με μερικά κλικ του ποντικιού.

Και, είναι αλήθεια, αυτό είναι το πρόγραμμα που όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι, τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχουν προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους να αποκτήσει έναν άλλο αέρα, για να μην πούμε ότι - με την απλότητά του - απευθύνεται ακόμη και στους ερασιτέχνες που αγαπούν το κάτι άλλο στη φωτογραφία.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: «Τι διαφορά έχουν τα cinemagraphs από τα animated gifs», που όλοι ξέρουμε τόσο καλά και όλοι αγαπάμε; Λοιπόν, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι σε ένα animated gif η κίνηση γίνεται σε όλα τα στοιχεία της φωτογραφίας συνολικά, ενώ σε ένα cinemagraph η κίνηση μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένα στοιχεία της φωτογραφίας - όποια εμείς θέλουμε - και η υπόλοιπη να παραμένει ακίνητη. Το κοινό στοιχείο και των δύο τεχνικών είναι ότι οι φωτογραφίες προέρχονται από βίντεο-κλιπ που έχουμε τραβήξει πιο πριν.

Τι κάνει το Cinemagraph pro

cinemagraph pro example 01

Αυτό που μας βοηθάει να κάνουμε με απλό και εύκολο τρόπο το Cinemagraph pro, είναι η δημιουργία cinemagraphs όπως είπαμε. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία όπου παίρνουμε ένα βίντεο και εξάγουμε κάποια σταθερά καρέ (stills) και, σε συνδυασμό με το βίντεο, επιτυγχάνουμε να δώσουμε κίνηση μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της φωτογραφίας διατηρώντας την υπόλοιπη ακίνητη και παράγοντας ένα τελικό αρχείο που μοιάζει με το γνωστό μας animated gif, αλλά είναι κατά πολύ πιο εντυπωσιακό και με έναν αέρα καλλιτεχνικού επαγγελματισμού.

Τέτοιες φωτογραφίες χρησιμοποιούνται πια πάρα πολύ στη μόδα, στη διαφήμιση, στο Internet και όπου αλλού φανταστούμε.

Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο πριν την έλευση του Cinemagraph pro, χρειαζόταν πολύς κόπος, χρόνος και πολύ καλές γνώσεις του Adobe Photoshop ή του Premiere, γιατί εκεί τις δημιουργούσαν μέχρι τότε. Αν μάλιστα ψάξετε στο YouTube, θα βρείτε tutorials που δείχνουν πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Photoshop, αλλά αν δεν είστε γνώστες του προγράμματος σε βάθος, δε θα καταλάβετε και πολλά πράγματα.

Αυτό που πέτυχε η Flixel, ήταν να κάνει μια τέτοια διαδικασία παιδικό παιχνίδι ακόμη και για τον άσχετο. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε, είναι καλής ποιότητας βίντεο που είναι τραβηγμένα με τρίποδο και δείχνουν σταθερά μια σκηνή χωρίς να κινείται η κάμερα και χωρίς να κάνει ζουμ ή άλλες κινήσεις ο φακός της.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε το cinemagraph του καταρράχτη που έχουμε στη φωτογραφία πιο πάνω, πρέπει η κάμερα να βλέπει σταθερά τη σκηνή χωρίς να αλλάζει γωνίες ή να κινείται και ο φακός να παραμένει σε σταθερή εστιακή απόσταση χωρίς να ζουμάρει και να ξεζουμάρει.

Αυτό είναι και ένα μειονέκτημα των cinemagraphs έναντι των animated gifs. Δεν κάνει οποιοδήποτε βίντεο-κλιπ για δημιουργία cinemagraph, εν αντιθέσει με τα animated gifs που μπορούμε να τα δημιουργήσουμε από οποιοδήποτε βίντεο. Αλλά πάλι, αυτό είναι που κάνει τα cinemagraphs τόσο εντυπωσιακά: η ιδιαιτερότητά τους.

Απλότητα και ευκολία χρήσης

cinemagraph pro example 03

Ξεκινώντας με το Cinemagraph Pro, το πρώτο που χρειάζεται, είναι να έχουμε έτοιμο και να φορτώσουμε στο πρόγραμμα το βίντεο-κλιπ που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτό το σκοπό. Προσοχή: δεν μπορείτε να φορτώσετε μεγάλα βίντεο στο Cinemagraph Pro, οπότε, φροντίστε από πριν να εξάγετε το τμήμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε από κάποιο βίντεο σε κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο όπως, π.χ. το iMovie. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα κλιπ διάρκειας 15-30 δευτερολέπτων το πολύ.

Πατήστε το «Open other» (κάτω δεξιά στο παράθυρο εισαγωγής του προγράμματος) για να φορτώσετε το βίντεό σας.

cinemagraph pro tutorial 04

Στο πάνω μέρος του κεντρικού παραθύρου της εφαρμογής, θα δείτε κάποια πλήκτρα-εικονίδια. Αυτά, με σειρά από αριστερά προς δεξιά είναι:

Trim: σας επιτρέπει να επιλέξετε το κομμάτι του βίντεο που θα χρησιμοποιήσετε για το τελικό cinemagraph που θέλετε να δημιουργήσετε.

Mask: μας παρέχει τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιλέξουμε το τμήμα ή τα τμήματα της φωτογραφίας που θα κινούνται.

Loop: μας βοηθάει να ρυθμίσουμε την επανάληψη (λούπα) του τελικού αρχείου. Όπως τα animated gifs, έτσι και τα cinemagraphs κινούνται συνέχεια σε μια ατέρμονα επανάληψη.

Adjustments: μας δίνει τα εργαλεία για ρυθμίσεις στη φωτογραφία μας, όπως φωτεινότητα, αντίθεση, διάφορες χρωματικές ρυθμίσεις, οξύτητα κλπ.

Effects: μας εμφανίζει μια παλέτα με έτοιμα εφέ που μπορούμε να επιβάλλουμε στο τελικό αρχείο μας ώστε να του δώσουμε μια ακόμη πιο εντυπωσιακή όψη, αν θέλουμε.

Trim

cinemagraph pro tutorial 05

Όταν φορτώσει το βίντεό μας, θα βρεθούμε πρώτα στο παράθυρο του Trim, γιατί το πρώτο που θα κάνουμε είναι να επιλέξουμε το τμήμα του βίντεο-κλιπ που φορτώσαμε, που θα μας χρησιμεύσει για να δημιουργήσουμε το τελικό cinemagraph. Για να το επιτύχουμε, μετακινούμε τις μπάρες δεξιά και αριστερά στο άσπρο πλαίσιο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου όπου βλέπουμε όλα τα καρέ του βίντεο. Καθώς μετακινούμε τις μπάρες-πλαίσια βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το κομμάτι του βίντεό μας που επιλέξαμε, στο κεντρικό παράθυρο. Εκεί θα δούμε μάλιστα αν η κάμερα παραμένει σταθερή, γιατί αν κινείται έστω και ελάχιστα, θα δημιουργείται το φαινόμενο του «ghosting» οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε το ακριβές σημείο όπου είναι εντελώς ακίνητη. Μερικά καρέ είναι αρκετά, δε χρειαζόμαστε πάρα πολλά.

Mask

cinemagraph pro tutorial 06

Αφού επιλέξαμε το τμήμα του βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε, περνάμε στο παράθυρο του Mask, όπου θα επιλέξουμε με το αντίστοιχο εργαλείο, το τμήμα της φωτογραφίας που θέλουμε να δώσουμε κίνηση. Όπως βλέπουμε, στο παράθυρο του Mask, δε βλέπουμε πια ένα βίντεο, αλλά μια ακίνητη φωτογραφία. Καθώς «βάφουμε» με τη βούρτσα του mask τα σημεία που θέλουμε να δώσουμε κίνηση, αυτά αρχίζουν να κινούνται καθώς «ξεπροβάλλει» από κάτω, το αρχικό βίντεο. Αν κάτι δε μας αρέσει μπορούμε να «σβήσουμε» τη μάσκα με το εργαλείο «erase». Τα εργαλεία βρίσκονται δεξιά στην παλέτα που εμφανίζεται δίπλα στο κεντρικό παράθυρο.

Στην ουσία έχουμε τελειώσει. Ολοκληρώνοντας το «μασκάρισμα» όπου θέλουμε, βλέπουμε ήδη το τελικό μας cinemagraph όπως θα είναι. Απλά ακολουθεί το «ρετουσάρισμα».

Loop

cinemagraph pro tutorial 07

Περνάμε τώρα στη ρύθμιση της «λούπας» δηλαδή της επανάληψης που θα κάνει το τελικό αρχείο μας. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε εκεί, απλά αφήνουμε τις εξ’ ορισμού επιλογές του προγράμματος. Αν όμως θέλουμε να ρυθμίσουμε κάτι, τότε στο κάτω τμήμα του παραθύρου, όπου φαίνονται τα καρέ του τελικού cinemagraph, μπορούμε να πειράξουμε την πράσινη γραμμή του «fade» και να την αφαιρέσουμε ή να την πάμε πιο μπροστά ή πίσω κλπ. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε αν θα έχουμε επανάληψη ή πισωγύρισμα (επιλέγοντας bounce στην παλέτα ρυθμίσεων δεξιά), καθυστέρηση (delay), ή ταχύτητα λούπας (speed).

Adjustments

cinemagraph pro tutorial 08

Περνώντας στο παράθυρο των Adjustments, κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε στη φωτογραφία μας μέσω των ρυθμιστικών που εμφανίζονται στην παλέτα στα δεξιά του κεντρικού παραθύρου. Δεν έχει τίποτε ιδιαίτερο να πούμε εδώ, Αν έχετε δουλέψει με εφαρμογές όπως οι Φωτογραφίες (Photos) του Mac, τότε ξέρετε τι κάνουν. Είναι πραγματικά πολύ απλά.

Effects

cinemagraph pro tutorial 09

Τέλος, στο παράθυρο των Effects, μπορούμε να επιβάλουμε διάφορα εφέ στην φωτογραφία μας και να της δώσουμε ένα άλλο τόνο, χρωματισμό κλπ. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να πούμε εδώ επίσης. Ό,τι κάνουμε, φαίνεται αμέσως στην τελική μας εικόνα.

Στην άνω δεξιά άκρη του παραθύρου, υπάρχουν δύο πλήκτρα: το export, και το upload. Αυτά κάνουν ό,τι λέει το όνομά τους.

Με το export, εξάγουμε το τελικό μας cinemagraph σε μορφή βίντεο (Mp4 με συμπίεση .Η264 ή Apple Prores 2 ή 4) για μέγιστη ποιότητα, σε Animated gif, ή σε Image sequence (σειρά συνεχόμενων φωτογραφιών).

cinemagraph pro tutorial 10

Με το upload ανεβάζουμε το cinemagraph μας στο δωρεάν χώρο που δίνει η Flixel για τους χρήστες του προγράμματος με ταυτόχρονη δημοσίευσή του σε Facebook και Twitter, αν θέλουμε. Μπορούμε ακόμη να επιλέξουμε αν το cinemagraph μας θα είναι δημόσιο (Public), ιδιωτικό (Private) και μοιραζόμενο (Shareable).

cinemagraph pro tutorial 11

Δείτε παρακάτω μερικά cinemagraphs που δημιουργήσαμε από βίντεο-κλιπ.

cinemagraph pro example 04

cinemagraph pro example 05

Bonus tip

Έχετε iPhone ή iPad; Είστε τυχεροί. Το Cinemagraph pro για Mac ή Windows μπορεί να μην είναι φθηνό, αλλά το Cinemagraph pro για iOS είναι εντελώς δωρεάν (γιούπιιιιι). Κατεβάστε το και αρχίστε τους πειραματισμούς. Μόνο θυμηθείτε να έχετε την iOS συσκευή σας απόλυτα σταθερή (αυτό σημαίνει τρίποδο ή σταθερό σημείο στήριξης) για να έχετε βέλτιστα αποτελέσματα.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status