Φτιάξτε τις φωτογραφίες σας δωρεάν με αυτό το κόλπο στο Mac

Φτιάξτε τις φωτογραφίες σας δωρεάν με αυτό το κόλπο στο Mac
ired.gr

Δημιουργήστε HDR φωτογραφίες από κανονικές απλές φωτό με αυτόν τον τρόπο και απογειώστε τις φωτογραφίες σας.

Μιλήσαμε αρκετά τελευταία για τις High Density Range photos (HDR) και, αφού σας δείξαμε την τεχνική που χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια HDR φωτογραφία παίρνοντας διαφορετικές πόζες σε διαφορετικά «f/stops» (που σημαίνει με διαφορετική έκθεση-exposure), ήλθε η ώρα να σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε HDR φωτογραφίες χωρίς να έχετε τις απαραίτητες πόζες από μια απλή .jpg φωτογραφία!

Αυτά που θα δείξουμε γίνονται σε ένα Mac με προγράμματα που ήδη υπάρχουν και είναι δωρεάν από το App Store, αλλά μπορούν να γίνουν και σε οποιοδήποτε PC με Windows ή Linux εφόσον έχετε (ή βρείτε) τα αντίστοιχα προγράμματα. Η τεχνική αυτή καθαυτή δεν εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα, απλά στο OS X ήδη υπάρχουν και είναι δωρεάν ;).

Κάτι ακόμη: Δεν είναι όλες οι φωτογραφίες κατάλληλες για να γίνουν HDR συνθέσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις το HDR δε βοηθάει και μια φωτογραφία χειροτερεύει αντί να καλυτερέψει ή δεν παρουσιάζει διαφορές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τα αποτελέσματα είναι κατά πολύ ανώτερα από οποιαδήποτε επεξεργασία θα μπορούσατε να κάνετε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που μάλιστα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις (όπως το πασίγνωστο, Adobe Photoshop).

Δείτε ακόμη: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε;

Πώς γίνεται

Ανοίξτε την εφαρμογή Φωτογραφίες (Photos) στο Mac και επιλέξτε μια από τις φωτογραφίες σας που δεν είναι καλός ο φωτισμός και τα χρώματα και θα θέλατε να την βελτιστοποιήσετε. Για παράδειγμα μπορεί να είναι σκοτεινή σε διάφορα σημεία και φωτεινή σε άλλα και γενικά “ανισόρροπη” από απόψεως έκθεσης και φωτισμού.

hdr how to mac 02

Πατήστε το πλήκτρο «Επεξεργασία» (πάνω δεξιά) και στο νέο παράθυρο επιλέγουμε στη δεξιά στήλη το «Προσαρμογή».

hdr how to mac 03

Στο νέο παράθυρο θα «πειράξουμε» το ρυθμιστικό «Έκθεση» για να δημιουργήσουμε τις πόζες που χρειάζονται για την HDR σύνθεσή μας. Πρώτα όμως θα εξάγουμε την «neutral» πόζα που θα είναι η φωτογραφία μας ως έχει, χωρίς αλλαγές.

hdr how to mac 04

Πάμε λοιπόν στο μενού Αρχείο > Εξαγωγή > Εξαγωγή 1 φωτογραφία και εξάγουμε την αρχική φωτογραφία μας στο φάκελο Εικόνες του Mac μας (ή όπου αλλού θέλουμε).

hdr how to mac 05

Στη συνέχεια σύρουμε το ρυθμιστικό της έκθεσης στην τιμή - 0,50 για να δημιουργήσουμε το πρώτο σκοτεινότερο «f/stop». Κατά τον ίδιο τρόπο με πριν, εξάγουμε αυτή την πόζα.

Δείτε ακόμη: 9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες

Σύρουμε την Έκθεση στην τιμή -1 (τέρμα αριστερά) και εξάγουμε τη δεύτερη «σκοτεινή» πόζα. Κατόπιν κάνουμε το ίδιο σύροντας το ρυθμιστικό στις τιμές 0,5 και 1 (μέση και τέρμα δεξιά αντίστοιχα) για να δημιουργήσουμε δύο «φωτεινές» πόζες και τις εξάγουμε αντίστοιχα.

hdr how to mac 05a

Έχουμε τις πόζες που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία μιας HDR σύνθεσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατεβάσουμε το HD Artist της εταιρίας Ohanaware από το Mac App Store (είναι δωρεάν).

hdr how to mac 06

hdr how to mac 07

Επιλέγουμε το «Create a new HDR» (πάνω αριστερά) για να δημιουργήσουμε μια νέα HDR σύνθεση.

hdr how to mac 08

Πατάμε το «+» πάνω αριστερά για να φορτώσουμε τις πόζες που δημιουργήσαμε πριν με τη βοήθεια των Φωτογραφιών και περιμένουμε λίγο μέχρι να γίνει η επεξεργασία από το HD Artist. Αμέσως μετά, εμφανίζεται η νέα βελτιστοποιημένη HDR φωτογραφία μας στο κεντρικό παράθυρο του προγράμματός μας.

hdr how to mac 09

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε ακόμη (αν θέλουμε) είναι να ρυθμίσουμε τη «δύναμη» του εφέ σύροντας το ρυθμιστικό «Strength» (στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου) όσο θέλουμε, ώστε να φαίνεται καλύτερη η φωτογραφία μας.

hdr how to mac 10

Πηγαίνουμε μετά στο μενού File > Save HDR, και επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τη φωτογραφία μας σε μορφή «.jpg» και είμαστε έτοιμοι.

hdr how to mac 11

Δείτε παρακάτω την αρχική φωτογραφία μας και την τελική HDR που δημιουργήσαμε.

hdr how to mac 12

Οι οδηγίες μας και σε βίντεο:

Δείτε ακόμη: 10 κόλπα για σαφώς καλύτερες λήψεις φωτογραφιών

από Elichord